Pagini

2019-03-23

Şi casa mea unde e?

Şi casa mea unde e? Şi copiii unde-mi sunt? e legenda pe care fotograful paginii de FB Braşov, oraşul sufletului meu a scris-o pentru fotografia de mai jos. 
In februarie, şi la începutul lunii martie, iar au trecut prin oraş “tăietorii de copaci”. Au tăiat, zic ei, acei copaci uscaţi sau unii aproape dezrădăcinaţi din cauza vânturilor puternice sau ale lucrărilor executate de “pricepuţi”. Undeva, între blocuri, au tăiat un brad înalt (avea cel puţin 70 de ani) - pe care cu nici două zile înainte îl admirase cineva care a fost in vizită la noi. Azi e, mâine… puff! ca şi cum n-ar fi fost. Bănuiesc că unii dintre guguştucii care sunt prin zonă ar fi putut avea cuib acolo (am văzut un cuib in alt brad). Bradul rămâne verde tot timpul anului şi păsările care se hrănesc cu ouă (stăncuţa, coţofana, cioara grivă de exemplu - din fiecare am văzut prin zonă) au acces mai greu la cuiburile lor. Am văzut şi pescăruşi prin zonă - aceştia au şi obiceiul de a jefui cuiburile altor păsări - printre ramurile brazilor, însă, accesul nu le este facil.
Guguştiucii cuibăresc între lunile martie şi noiembrie, putând scoate 3-5 rânduri de pui - incubaţia durează 15-17 zile; apoi, puii mai sunt acoperiţi de părinţi circa 10 zile (femela noaptea, masculul ziua).
Sunt aproape sigură că multe păsări îşi pierd cuiburile, ouăle sau puii când pe oameni îi apucă febra tăierii copacilor prin oraşe; şi când cosmetizează arborii e acelaşi pericol, pentru că la ei cosmetizare înseamnă ciuntire şi nu ţin cont dacă acolo sunt cuiburi sau ba. Se dă aprobare pentru orice şi nimeni nu verifică ce fac “specialiştii” pe teren. Nu le pasă lor de oameni - eliberând autorizaţii de constuire pentru clădiri înalte între casele altor oameni - cum să le pese de păsari sau animale?!
Mi-ar plăcea să ştiu dacă lemnul din arborii tăiaţi de prin oraşe ajunge (gratis) la acei oameni care nu-şi permit să cumpere lemne de foc pentru a se încălzi iarna.
De câte ori trec prin oraş tăietorii de copaci văd prin zona verde sau pe trotuare cuiburi distruse, mai multe ouă strivite, mai multe vietăţi moarte… 

16 comentarii:

  1. Ce visatoare esti ... gratis?
    Aici nu se taie pomii decat daca in primavera nu au absolut deloc niciun mugur... Eu nu cred ca ei controleaza daca sunt cuiburi prin pomi! Exact! Nu le pasa de nimic! Au mai împuscat ursi?
    Zi faina draga mea! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi un gest frumos, sa fie gratis. :) Chiar ca visez, dar poate se implineste vreodata si acest vis. :))
      Ce fain! La noi sigur nu tin cont nu doar de cuiburi, dar nu tin cont nici daca in eventualele cuiburi (care se vad) sunt sau nu oua! Acum cativa ani - nu mai stiu in ce oras - au taiat copaci in care aveau pui ciorile (cica ciorile sunt prea multe si alea-a;ea - au fost amendati niste destepti).
      Nu am auzit sa mai fi impuscat vreun urs, dar cred ca urmeaza, pentru ca iar ne scot ochii cu stiri despre ursi care dau iama in oras si sunt agresivi (de regula asa se incepe: stiri despre oameni atacati, apoi vanarea) :(
      Multumesc, Ella draga! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  2. E foarte dureros ce se întâmplă, ce se practică...trăim printre canalii, o lume abrutizata ��...E la limita crimei să distrugi un habitat al unor necuvântătoare lipsite total de apărare. Nu se creează o alternativă in cazul expus acestor viețuitoare...presupun că nu există la noi nici voluntariat în sensul ăsta. O seară liniștită,dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din motivul invocat voi scrie ceva mai jos "raspunsul" meu. :)
      Zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  3. Nu cred ca se gandeste cineva la pasari din orase.
    Am fost nevoit sa ma implic intr-o 'campanie' de toaletare din cauza unei somatii de la politie in urma unei sesizari. Pentru a scapa de amenda am facut cerere la Directia de Mediu care a venit pe teren si a dispus...Toaletarile planificate se fac cand copacii sunt desfrunziti. Am fost indrumat catre o firma abilitata. Tariful incepe de la 250 lei. Caratul crengilor se taxeaza separat, dar nu se da chitanta...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se mai gandesc cetatenii, dar astia vin la taiat pe la ora 8 dimineata, cand cei care ar avea putere sa se impotriveasca sunt la munca (sau tocmai pleaca) iar cei care au putere si sunt acasa sunt prea putini.
      Era un arbore din propria curte?! Daca nu era nuc (ocrotit prin lege si care cere "autorizatie") sau alt arbore ocrotit puteai apela si la prieteni care se pricep sau la orice "mester".

      In general asa este, dar mai sunt unii pomi care pot fi toaletati si cand au frunze: teiul, de exemplu, care poate fi toaletat din mai-iunie pana in octombrie, noiembrie (dar toaletat, nu ciopartit). Cu brazii, insa, e altfel - au frunze tot anul, iar daca sunt pericol public sau altele... sunt taiati si gata. :(
      Cam atata e tariful si la noi, dar fiind arbori care "tin de asociatie" se plateste de toti locatarii si e putin; mai sunt si situatii in care vin (trimisi de la primarie) si taie pe banii lor - copaci uscati, de exemplu, sau cei care impiedica lumina sa intre in apartamente etc. Dar au taiat ei si un plop (un arbore ocrotit prin lege, dar daca e pericol pentru oameni si bunuri... - acesta nu era, dar..), au taiat si brad alb (altul ocrotit, dar taiat pe acelasi motiv "de pericol").
      Eeeiii! Chitanta?! Dupa ce ca vin pana acolo?! :) Bataie de batjocura - cum ar zice unii. :(
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  4. Da Diana dragă, dacă toți gugustiucii și turturelele, ar citi aceste rânduri si ganduri ale tale, astăzi cu siguranță că astăzi ai fi avut parte de o orchestră mInunată în jurul casei sau blocului..
    Sufletul tău e prea mare, prea pur, prea verde, ca acești terminatori să poată vedea..
    La noi în Alba Iulia am facut lanț viu pentru oprirea distrugerii parcului custozza, și cu toate petitiile de rigoare și tot n-a scăpat.. Au fost arbori de sute de ani, doi oameni nu-i puteai cuprinde baza trunchiului..
    Astăzi este o mare de betoane și dale, pregătite pentru cuptorul verii, să nu mai poți sta pe-a colo..
    Știu cum se fac taierile la noi, ne luptăm cu morile de vant, însă am văzut și primari responsabili care au grijă de orice frunza verde, însă trebe să fi și să gândești verde..
    Diana ! Eu îți Mulțumesc în Numele tuturor pasarelelor, a puilor, a veveritelor si a tuturor vietatilor care ar fi putut trăi frumos acolo, precum și în numele oxigenului pierdut.. Miii de Mulțumiri !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi scrie, din nou, mai jos "raspunsul meu.
      Cu placere. :)

      Ștergere
  5. Ce ți-e și cu astfel de cosmetizări care distrug totul în cale... 😁
    Le întâlnim peste tot și mai gravă mi se pare indiferența față de vietăți, de habitatul lor natural...
    Să ai o duminică minunată, Diana dragă! 😊❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru vietati e foarte rau, dar si pentru copacii ciuntiti pentru ca, fiind "cosmetizati" in halul in care o fac cei mai multi, vor muri; arborii se cosmetizeaza dupa anumite reguli si aceste reguli pot diferi de la specie la specie - dar cui sa-o pese?! :(
      Multumesc, Dana draga! Zile senine iti doresc! <3

      Ștergere
  6. Perfect de acord cu punctul tau de vedere. Cosmetizam primavara toti copacii, dar sa tai fara sa fie nevoie... Gugu e tare frumos, dar ce trist e sa-l vedem pe-un ciot de copac. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, mereu se gaseste un motiv pentru care ajung copacii sa fie taiati pentru ca unii vor parcare, altii vor loc pentru flori (desi n-au avut nevoie zeci de ani) s.a.m.d.. :(
      Sunt pasari care-mi plac tare mult. Si nu-mi venea sa cred cand am aflat ca gugustiucii se vaneaza! (de vanatori, adica!) :( Am vazut oameni care prind porumbeii pentru a-i manca, si zau ca ii inteleg, pentru ca sunt dintre cei care sigur nu prea au ce manca... Dar sa vaneze vanatorii gugustiuci!!! :((
      Multumesc, Ina! Numai bine! :)

      Ștergere
  7. Când am văzut imaginea, alături de titlu, am vrut să postez imediat întrebarea: ”Cum, și la voi e la fel?”. În fiecare an mă uimește „profesionalismul” autorităților locale, când vine vorba de „toaletarea” copacilor. O ciuntire fără nicio noimă și nici măcar estetică. Copaci frumoși, viguroși, cu coroane fain formate, sunt masacrați de niște nepricepuți care habar nu au ce înseamnă toaletarea unui copac. Rămâns săracii cu cioturile spre cer, parcă întrebând cu ce au greșit de li s-a răpit frumusețea lor naturală. Chiar zilele trecute mă uitam cum o salcie frumoasă din cartier a fost ciuntită în cel mai agresiv mod. Mă uitam la cei care priveau mulțumiți la „munca” lor, cu fețe tâmpe și fără nicio apăsare că fac prost treaba. Nu era nimeni lângă ei să-i supravegheze și chiar și așa... sunt convins că tot la fel ar fi făcut. Ce trist că multe vietăți rămân fără cuib, că mulți puișori nu mai apucă să se bucure de viață... Sunt atâtea asociații care spun că „luptă” pentru cauze ecologice, pentru protecția mediului și a animalelor, ar trebui să ia poziție în fața celor ce sunt responsabili pentru acest jaf. Zic și eu... Dar și cetățenii din cartierele unde copacii au fost ciuntiți, ar trebui să le ceară socoteală celor ce fac lucrurile atât de prost.
    Of, ce mult ne dorim ca lucrurile să fie cât mai normale....
    Numai bine, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incep sa cred ca nu sunt sanatosi la cap astia care ciuntesc pomii in Ro! Cred ca ar trebui reclamati, cu regulamentul in mana, pentru ca exista un regulament despre cum se intretin copacii, cum se cosmetizeaza etc.. Cetatenii ar trebui sa fie mai implicati, dar cand sa mai avem timp si de zonele verzi?! E mare porcarie ceea ce se intampla.
      Oh, salcia! In zona la noi, din trei, a mai ramas o salcie - superba, dar a fost una viguroasa, pentru ca ii taisera niste destepti radacinile, cand au ingropat niste cabluri, si salcia s-a frant, dar i-a ramas ciotul si a crescut o minunata salcie! Sper sa nu le vina ideea s-o zapaceasca, din nou.
      Azi, am vazut alti destepti: inconjurau o bucata de zona verde cu sarma ghimpata, si e asa de des pusa sarma incat m-as mira ca vreo pisica sau vreun caine (cu sau fara proprietar) sa nu se raneasca serios. Le-am spus ca s-ar putea rani nu doar animalele dar si oamenii (mai ales copiii) dar o matahala mi-a zis sa-mi vad de treaba mea. Inca nu stiu cat e de legal sa faca asta in acel loc, dar sper sa aflu. Dar daca nu aflu... poate vin hotii de fier vechi si le fura sarma. :)
      Chiar ca of! Ne dorim, incercam, dar nu avem cu cine ne intelege. :(
      Multumesc, Alex draga! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  8. Pentru Gina R
    Multi oameni par ca sunt abrutizati; parca tot mai multi sunt lipsiti de empatie, de dragoste de natura, de oras... Cei care sunt trimisi sa taie copacii cred ca fac exact ce li se spune – de li s-ar spune sa nu distruga cuiburi probabil ca nu ar face-o. Si, oricum, alaturi de ei ar trebui sa fie un specialist.
    Dupa ce taie copacii incep sa se planga ca pasarile murdaresc statuile, zidurile cladirilor etc. si isi propun sa rareasca populatia de cutare pasari... E tare trist!
    Exista voluntari, dar nu cred ca sunt foarte organizati acesti voluntari. Sunt ocazii in care ne adunam mai multi – "se da sfoara in tara" si sunt chemati oamenii cand este ceva serios si cunoscut, dar... pe scurt: nu. Sunt prea putini cei care se implica in mod serios.
    Multumesc, Gina draga! Zile senine iti doresc!
    **
    Pentru ca doresc sa pastrez randurile tale le-am copiat mai jos.
    Gina R a scris:
    "E foarte dureros ce se întâmplă, ce se practică...trăim printre canalii, o lume abrutizata ��...E la limita crimei să distrugi un habitat al unor necuvântătoare lipsite total de apărare. Nu se creează o alternativă in cazul expus acestor viețuitoare...presupun că nu există la noi nici voluntariat în sensul ăsta. O seară liniștită,dragă Diana!"

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru Rof Power Brickets
    Si eu iti multumesc, pentru aceste randuri, pentru interes. Cu placere.
    Porumbeilor le-au inchis accesul pe majoritatea blocurilor, cu plase de fier; prin oras au fost inchise aproape toate podurile si acum porumbeii stau pe unde apuca si unii se plang ca le sunt murdarite zidurile si ca e mizerie prin statiile de autobuz, pe trotuare...
    Acum cativa ani venisera si la noi sa taie copacii din spatele blocului, sa faca locuri de parcare! Ne-am mobilizat si le-am trimis alora de la primarie o adresa plina cu articole de prin legi si hotarari prin care se interziceau unele-altele si cand au venit au mai avut aprobare doar pentru cativa pomi (dar pericolul de a fi taiati aproape toti copacii nu cred ca a disparut pentru ca prea multi au masini); la unele blocuri au vrut sa faca parcare la cca 2 m de geamurile oamenilor (legea zice 5 m, dar tot e prea mica distanta si tot trebuie taiati copacii) - oamenii s-au impotrivit.
    Acum, alta bazaconie! Vor parcare etajata subterana, sub parcul din centrul orasului (aproape de zona istorica) Si zic ei ca vegetatia considerata valoroasa va fi relocata si la terminarea lucrarilor (cine stie dupa cati ani!) vor reamenaja parcul. Sunt acolo copaci foarte batrani, dar nu te pui cu "mamiferul de oras" care vrea sa ajunga din masina direct unde vrea el. E un parc frumos, cum a fost si cel pe care l-ai amintit tu (ma tem ca se va ajunge si aici la acelasi rezultat "mirific": asfalt si dale). :(
    **
    Din motivul cunoscut, am transcris aici comentariul tau de mai sus.
    Rof Power Brickets a scris:
    "Da Diana dragă, dacă toți gugustiucii și turturelele, ar citi aceste rânduri si ganduri ale tale, astăzi cu siguranță că astăzi ai fi avut parte de o orchestră mInunată în jurul casei sau blocului..
    Sufletul tău e prea mare, prea pur, prea verde, ca acești terminatori să poată vedea..
    La noi în Alba Iulia am facut lanț viu pentru oprirea distrugerii parcului custozza, și cu toate petitiile de rigoare și tot n-a scăpat.. Au fost arbori de sute de ani, doi oameni nu-i puteai cuprinde baza trunchiului..
    Astăzi este o mare de betoane și dale, pregătite pentru cuptorul verii, să nu mai poți sta pe-a colo..
    Știu cum se fac taierile la noi, ne luptăm cu morile de vant, însă am văzut și primari responsabili care au grijă de orice frunza verde, însă trebe să fi și să gândești verde..
    Diana ! Eu îți Mulțumesc în Numele tuturor pasarelelor, a puilor, a veveritelor si a tuturor vietatilor care ar fi putut trăi frumos acolo, precum și în numele oxigenului pierdut.. Miii de Mulțumiri !!!"

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.