Pagini

2019-03-25

Din înţelepciunea lui Aristotel. Citate favorite

E hazliu - un zâmbet trist, totuşi - când spui “Aristotel” şi cineva te priveşte ciudat, pentru că n-a auzit in viaţa lui numele respectiv. Îi spui că a fost un filosof din Grecia antică, care a trăit cu muuult timp înaintea erei noastre, şi care a dezvoltat filosofia lui Platon punând, practic, bazele ştiinţei politice şi care a întemeiat şi sistematizat domenii filosofice precum metafizica, etica, retorica, logica formală; cât despre faptul că forma aristotelică a ştiinţelor naturale a rămas paradigmatică mai mult de un mileniu în Europa ce să mai zici?! Şi eşti întrebat cine este Platon! Ridici din umeri şi, eventual, spui pe scurt: Platon, Socrate, Aristotel şi alţii ca ei sunt unii dintre cei mai înţelepţi oameni care au trăit pe Terra. Lecţiile de viaţă ale celor mentionaţi nu au vârstă!
Unele dintre ideile lui Aristotel le scriu mai jos. Sigur, de-a lungul timpului mulţi au scris, cu alte cuvinte, aceleaşi lucruri - unii chiar s-au îmbogăţit scriind fel şi fel de cărţi pentru “dezvoltare personală” in care au dezvoltat ideile celor care au trăit cu mii de ani in urmă. Bravo lor, au fost inspiraţi şi, in plus, au împărtăşit lumii din învăţăturile anticilor.

Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. 

Devenim corecţi prin acţiuni juste, moderaţi prin acţiuni temperate, curajoşi prin acţiuni curajoase.
*
Este semnul unei minţi educate să poată nutri un gând fără să îl accepte.
*
Să te cunoşti pe tine este începutul înţelepciunii.
*
Excelenţa nu este niciodată întâmplătoare, ci este întotdeauna rezultatul unei dorinţe intense, al unui efort susţinut şi al unei realizări inteligente; reprezintă alegerea înţeleaptă din mai multe posibilităţi - alegerea, nu şansa, determină destinul tău.
*
Omul înţelept nu se expune în mod inutil pericolului deoarece există puţine lucruri de care îi pasă cu adevărat; dar este dispus, în situaţii de criză, să-şi dea chiar şi viaţa - ştiind că, în anumite condiţii, nu merită să trăiască.
*
A fugi de necazuri e o formă de laşitate şi, cu toate că este adevărat că sinuciderea înfruntă moartea, sinucigaşul nu o face pentru un scop nobil, ci pentru a scăpa de necazuri.
*
Fără curaj niciodată nu vei realiza ceva in această lume. Curajul e cea mai mare calitate a minţii, după onoare.
*
Ceea ce stă in puterea noastră să facem stă in puterea noastră să nu facem.
*
Oricine iubeşte solitudinea este fie o fiară sălbatică, fie un zeu.
*
Nu trebuie să ne mai întrebăm dacă sufletul şi trupul sunt una pentru că e ca şi cum ne-am întreba dacă ceara şi imaginea imprimată in ea sunt una.

21 de comentarii:

  1. Superbe citate și maxime a acestor mari titani ai filizofiei.. Mulțumim de răbdarea de a culege aceste citate..
    Țin pumnii să poți rezolva problema monitorului,
    Săptămâna Superbă îți Doresc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Din nou, transcriu mai jos aceste randuri. :)

      Ștergere
  2. Adevărat că sunt mulți care nu au auzit de marii înțelepți ai antichității. O parte din vină aparține sistemului de învățământ, cu programele sale din ce în ce mai ciudate. O alta, familiei. Totuși cei care vor să își dezvolte mintea și cunoașterea, se pot informa și singuri. Aș spune că la români asta lipsește: dorința de cunoaștere, dorința de progres intelectual.

    Din citatele de azi, pe primul loc l-aș pune pe acesta: ”Este semnul unei minţi educate să poată nutri un gând fără să îl accepte.”

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O replica pur si simplu dementiala am auzit de la unul dintre nepotii mei (de verisor): "la ce-mi foloseste sa stiu cine a fost si ce a facut cineva care a trait cu mii de ani in urma?" (si nu se referea numai la filosofi).
      Cred ca cei care au o minte curioasa vor cauta sa afle multe despre multe, dar cred ca e pacat ca nu prea mai sunt asa multi dascali (sau parinti) care sa "incite" copilul sa afle mai multe despre lume, viata, oameni. Poate ca se intampla astfel deoarece traim intr-un secol al incertitudinii, cand totul se deruleaza cu viteza si aproape nimic nu mai e sigur, stabil, in viata oamenilor, cand nu se contureaza o directie clara a vietii (d.p.d.v. material, in special, care sa dea oamenilor un ragaz pentru a avea grija si de intelect - se tinde spre "specializare" in aproape toate domeniile, si nu stiu daca e un lucru foarte bun.

      Multumesc, Zina draga! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  3. sa te cunosti pe tine... foarte adevarat, eu incerc inca :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu! :)

      coco, eu tot nu pot ajunge la noul tau blog! :( Ma redirectioneaza la o alta adresa si acolo ma blocheaza antivirusul pe care-l am. :(

      Ștergere
  4. Tare mi-au placut "ideile" lui Aristotel si tare m-am întristat cand am citit ca poate ai sa dispari ... NU VREAU!!!!
    Asa ca zic si eu ca Aristotel ... "Ceea ce stă in puterea noastră să facem stă in puterea noastră să nu facem.!!!" Deci... :))
    O saptamana frumoasa draga mea! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu vreau sa dispar, dar nici nu prea am tragere de inima sa mai caut monitor compatibil (e vorba de "cablurile" care sa se potriveasca la computer. Si, parafrazandu-l pe Aristotel: ar trebui sa gasesc puterea de a cauta monitor sau de a configura alt computer sau... sau... :) Inca sunt aici - s-au cam dus culorile monitorului (il lasa tubul, cred - daca e ca la televizoare, cand imaginea are o tenta de verde).
      Multumesc, Ella draga! Zi frumoasa iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Ce lectie frumoasa. Atata intelepciune, educatie, studiu... Cum ziceai si tu '' Lecţiile de viaţă ale celor mentionaţi nu au vârstă!''. Dintre citate nu stii cum sa alegi. E fain ''Este semnul unei minţi educate să poată nutri un gând fără să îl accepte.'', dar nu numai... Multumim.Numai bine! Sa speram ca va mai rezista monitorul. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-a placut tare mult sa redescopar intr-o agenda veche aceste randuri (si altele) - s-au declansat amintiri frumoase. :)
      Si mie imi place citatul! Multe ganduri mi-au trecut prin minte uneori, dar le-am alungat, pentru ca nu erau pozitive. :)
      Cu multa placere. Multumesc pentru interes.
      Inca rezista. :)

      Ștergere
  6. :) O postare pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Curaj, excelenta, intelepciune. Aceste virtuti le imprima Aristotel "studentilor' lui...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos ai spus-o! :) Si ce frumos ar fi ca aceste virtuti sa fie imprimate tuturor "studentilor" de azi. :)
      Zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  8. O alegere deosebită. Pentru că un înțelept precum Aristotel a fost un geniu al vremurilor sale, dar și al tuturor generațiilor ce au urmat. Spirite colosale care au influențat decisiv gândirea posterității. Oameni de o valoare incomensurabilă, pentru care nu trebuie să existe cineva care să spună că nu a auzit de.... Aristotel!
    Mi-a plăcut mult citatul despre excelență. Câtă dreptate are. Și câți oameni cred că excelența altora este doar o chestiune de...noroc.
    Mulțumiri, dragă Diana. Și zile cât mai frumoase îți doresc cu drag! :-)

    ps. „Gânduri bune” monitorului tău, care sperăm să nu te lase în pană.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu doar ca unii (intre ei, un nepot de verisor) nu gasesc "utilitatea" de a sti cine au fost cei ca Aristotel, dar sunt si aceia care au zis ca Aristotel a fost matematician - "ceva cu triunghiul isoscel" (nu e de râs, dar am râs cu pofta cand am auzit, dar am gresit: nu ar fi trebuit sa rad). :) Multe perle am auyit legate de filosofii antichitatii (nu e ca si cum as fi vreo "cunoscatoare" dar cand nu sunt sigura de ceva prefer sa tac, si prefer sa intreb atunci cand nu stiu).
      Multumesc, Alex draga! Zile senine iti doresc, cu drag, sa ai!

      p.s. Multumesc. Inca rezista - "demareaza" mai greu, e mai verzui la faţă, dar mi-a mai dat timp pentru a-i gasi un inlocuitor. :)

      Ștergere
  9. Imi pare bine ca ai postat despre el! Sunt multe lucruri pe care le-am observat de cand am inceput cu totii acest schimb de citate. Marea majoritate a ideilor importante pentru viata nostra au fost spuse cu mult inaintea noastra. Asta e adevarat. Dar mie imi pare bine ca sunt oameni din prezentul nostru care in diverse forme raspandesc astfel de idei, care citite intr-un text de filozofie nu au impactul la fel e puternic, pentru ca putini oameni pot decela esente intr-un ansamblu filozofic. Eu asa cred. Ceea ce este important este ca atunci cand rezonam cu adevarat sa si aplicam. Altfel nu inseamana chiar nimic o idee geniala! :)
    Este o colectie deosebita si iti multumesc pentru ea.
    As alege pentru azi: "Fără curaj niciodată nu vei realiza ceva in această lume. Curajul e cea mai mare calitate a minţii, după onoare"
    si
    "Să te cunoşti pe tine este începutul înţelepciunii."

    O saptammana frumoasa, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place sa stiu ca exista oamenii care au dezvoltat, "actualizat" ideile formulate cu mii de ani in urma, dar imi place mai putin (un fel de a spune) ca dau aceste idei ca fiind ale lor, fara vreo referire la cei de la care le-au preluat (pentru o privire de ansamblu pe care sa o aiba cititorul). E drept, e posibil ca unii sa fi ajuns la aceeasi concluzie cu oricare dintre ei fara a fi citit ceea ce au spus/scris altii. Cred ca e de mai mult ajutor intelectului (mintii/creierului) sa "decanteze" idei decat sa le ia de gata si sa le repete ca pe o mantra. Inteleg, insa, la ce te referi si departe de mine gandul sa afirm ca e ceva gresit, doar ca "sarind direct la concluzii" se pierde esenta - cred. :) Desigur, fara a aplica o idee pe care o consideram geniala n-am facut nimic, dar - pentru ca exista un dar - sunt oameni care vor sa aplice o idee geniala (cu care rezoneaza) fara a intelege ca nu sunt "structurati" pentru ceva si acesti oameni risca sa ajunga obsedati - ortorexia (obsesia de a manca sanatos) este un exemplu; apoi sunt bigotii, obsedatii de horoscop, obsedatii de reiki s.a.m.d.. E firesc sa rezonam cu orice ni se pare potrivit pentru noi, dar atunci cand ceva e dat ca "universal valabil" unii oameni gresesc drumul. Daca acesti oameni ar "decanta" singuri ideile potrivite pentru ei cred ca altfel ar sta lucrurile. Eh, sunt doar pareri personale. :)

      Multumesc, Suzana draga! Zile senine iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  10. Ai ales excelent, felicitări!
    ”Fără curaj niciodată nu vei realiza ceva in această lume. Curajul e cea mai mare calitate a minţii, după onoare”.
    Nouă curajul ne lipsește, ăsta e adevărul.
    Am avut cei mai incapabili profesori de matematică, dar cei mai buni profesori de istorie! Oricum mi-ar fi plăcut istoria, se discuta mult în casă și bunicul dinspre mamă, preot greco-catolic, era un istoric pasionat. Filozofie nu se făcea la școală (era doar ora aia de marxism), dar la istorie am avut șansa să nu se ”treacă” peste Aristotel, ci s-a aprofundat, mai ales la facultate, unde discutam cu profesorul teme interesante.
    ” Excelenţa nu este niciodată întâmplătoare, ci este întotdeauna rezultatul unei dorinţe intense, al unui efort susţinut şi al unei realizări inteligente; reprezintă alegerea înţeleaptă din mai multe posibilităţi - alegerea, nu şansa, determină destinul tău.”
    Așa este, alegerile bune te ajută să progresezi.
    Îți doresc o săptămână bună și un monitor nou și adaptat comp-ului! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Mirela!
      Eu am avut la mate profesoare nasoale - una dintre ele era foarte doxata, dar habar nu avea sa predea. :( Nici la istorie nu am avut parte de cine stie ce profi, dar unul dintre ei era deschis la discutii si am avut sansa sa retin si eu cate ceva (dar abia mult mai tarziu mi s-a deschis pofta de a cunoaste istorie). :)
      Noi am avut ore de filosofie la liceu, doar ca studiam filosofii marxisti, in general (unii dintre ceilalti erau amintiti cu litere mici, in notele de subsol ale manualelor). Haha! Imi amintesc o ora - in clasa a XII - cand profa m-a "ascultat" si pentru ca habar nu aveam ce vrea de la mine citeam ce-mi arata pe caietul lui colegul din faţă si in loc sa citesc (si sa spun) "FeUerbach" am citit "FeNerbach" - până si profa a râs, si numai asa mi-a zis mai apoi.
      Alegerile bune ne ajuta sa progresam, alegerile mai putin bune ne invata si ele ceva: sa nu le repetam. :)
      Multumesc! Zile senine iti doresc! (il rezolv si pe monitor) :)

      Ștergere
  11. Pentru Rof Power Brickets
    Cu multa placere. Mi-a placut sa imi amintesc unele idei ale lui Aristotel si copiindu-le aici dintr-o agenda veche mi-am amintit "vremurile trecute", cand scriam colegilor in "caietele de amintiri". :)
    Multumesc. Trebuie sa ajung si eu in secolul XXI, sa ma preocup de "aparatura de ultima ora". :)
    Zile senine iti doresc!
    **
    Am copiat aici randurile din comentariul lasat mai sus, pentru a ramane si dupa 2 aprilie. :)
    Rof Power Brickets a scris:
    "Superbe citate și maxime a acestor mari titani ai filizofiei.. Mulțumim de răbdarea de a culege aceste citate..
    Țin pumnii să poți rezolva problema monitorului,
    Săptămâna Superbă îți Doresc !!!"

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.