Pagini

2019-07-13

Tinerii dezbat - olimpiada naţională de argumentare, dezbatere şi gândire critică

In anul 2009 cineva din Ministerul Educaţiei a avut o idee (sau a acceptat o idee): un concurs de dezbateri la care să participe tineri. In anul 2010, Concursul naţional “Tinerii dezbat” a debutat ca un parteneriat public-privat (îmi amintesc că, la un moment dat, cu ani in urmă, am văzut ceva de gen la TV şi mi-am spus “asta da idee faină!”). Concursul promova dezbaterile academice in mediul şcolar, într-un format acreditat la nivel internaţional. A avut mare succes şi in rândul elevilor şi in rândul profesorilor şi a fost schimbat formatul începând cu anul şcolar 2016-2017, devenind Olimpiadă.

Joi am aflat că acest concurs a devenit Olimpiadă! Şi mă bucur tare mult că s-a întâmplat aşa, că are succes! Poate fi un semn că România are şanse să se “însănătoşească”! Copiii cresc învăţând să gândească critic, să argumenteze şi să solicite argumente. Mi se pare excelent.

Citez un fragment de pe blogul domnului Florin George Popovici, de unde am aflat că acel concurs are azi statut de olimpiadă.
Am convingerea că dezbaterile academice dezvoltă gândirea într-o manieră pe care nu multe activităţi cu pretenţii educative reuşesc să o facă. De altfel, nu este deloc facil să transfigurezi gândirea, conferindu-i o suită de calităţi admirabile menite a face posibilă dezvoltarea personală, dar mai ales schimbarea socială. Ca exerciţiu de persuasiune, o astfel de întreprindere cognitivă angajează, pe de-o parte, efort şi pregătire temeinică, consecvenţă şi determinare în urmărirea scopului propus, pe de altă parte, acceptare şi civism, toleranţă, deschidere în raport cu alteritatea, totodată poziţionare strategică faţă de ceea ce, la un moment dat, poate dobândi statutul unei evidenţe. Prin intermediul tuturor acestor virtuţi şi a altora pe care timpul mă obligă să le ascund sub tăcere, cugetarea exersată graţie dezbaterilor academice accede la statutul privilegiat şi admirabil de gândire critică.
Mai multe pe blogul:
Poate că, in câţiva ani, nu vor mai exista situaţii ca cea din filmarea de pe canalul YT Vax Populi:
Mă doare sufletul pentru unii dintre aceşti oameni care apar in filmare… Sunt săraci, au probleme cu sacul, sunt minţiţi in faţă şi acceptă minciuna ca adevăr cu speranţa că, poate-poate, vor avea o viaţă mai bună. 

16 comentarii:

  1. Citeam zilele trecute pe un ziar romanesc ca tinerii care au absolvit liceul cu medie mare, au declarant ca ei nu vor pleca din Ro ptr ca cineva va trebui totusi sa resolve problem din tara! Sper sa fie adevarat desi ...
    Asa si cu aceasta "olimpiada"! Cati dintre tinerii saraci ajung la ea?
    Am înteles ca sunt copii care nu merg la scoala, deci sunt analfabeti ... pentru ei exista vre-o speranta? Sau ei vor fii "viitoarele" personaje din Vax Populi?
    Si ca tot veni vorba despre aceasta emisiune ... au început si olandezii asa ceva ... dar pe teme mai banale.
    Este foarte trist filmuletul! Domnul Acela care caciula pe care scrie "Pink" este foarte convins ca ceea ce face face perfect, iar doamna de la sfarsit ... am plans cu ea! :((

    O zi minunata, fata frumoasa! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multi dintre cei care au declarat ca nu vor pleca vor ramane, chiar daca si numai pentru faptul ca nu isi pot permite, financiar, sa plece... Poate ca sunt doar sceptica in ceea ce priveste declaratiile lor, declaratii care sunt de buna credinta - sunt sigura! - dar isi vor schimba parerea cand vor vedea ca nu isi gasesc locuri de munca unde sa si fie platiti decent. :(
      Tinerii saraci au putine sanse sa ajunga la o astfel de olimpiada, dar daca profesorii au caracter ar putea observa pe cei care au talent la... oratorie si i-ar putea incuraja. :) Dar! Chiar daca cei saraci nu vor avea acces la olimpiada, cei care se pregatesc / participa ar putea deveni profesori sau asistenti sociali sau... orice care le ofera posibilitatea sa "invete" oamenii din apropierea lor ca lucrurile pot fi vazute si altfel.
      Din pacate sunt foarte multi semianalfabeti si ajung sa devina adulti care nu au sanse sa se angajeze - si nu pentru ca n-ar vrea, ci pentru ca nu pot fi decat muncitori necalificati si nici muncitorii necalificati nu sunt cautati in numar extraordinar de mare, iar daca sunt, de regula, locurile de munca sunt la mari distante de familiile lor si salariul (mizerabil) pe care l-ar castiga nu le-ar permite si chirie si sa-si ajute familia - intreprinderile care aduc mucitori din strainatate nu ofera conditii asemanatoare si romanilor care ar veni din alta margine de tara, de exemplu (daca, totusi, acorda, eu nu stiu - ar trebui sa se faca tam-tam pentru angajari).
      Doamna din final a rostit si cateva ganduri pe care le am si eu... Si mie-mi vine a plange uneori, cand vad cum sunt santajati unii oameni...

      :) Cred ca si la noi Vax populi a avut teme banale la inceput - dar nu sunt sigura.

      Multumesc, Ella draga! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu. Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  2. Da,e o idee minunată, o provocare constructivă pentru atâția elevi buni din școala aceasta. Păcat că cei mai buni aleg să plece pe alte meleaguri și o fac... de tot. Aici trebuie să lupți din greu pentru ca cineva să le aprecieze adevărata valoare și potențialul lor intelectual...
    Filmulețul din final, cu „vajnicii” alegători și susținători de partid este trist, trist de tot. Reversul tragic al realităților de pe la noi. Pe lângă aceste realități, satira tv numită „Las Fierbinți” este moale de tot. Realitatea bate la greu orice film!
    Sperăm că totuși va fi bine!
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E atat de absurd sa nu fie apreciati in tara lor! Dar la ce altceva ne putem astepta cand sunt promovate numai nulitatile?! Cand am auzit prima data pe cineva spunand ca nu a fost angajat pentru ca este prea calificat pentru post am crezut ca e o gluma! Poate ca n-a fost angajat nu pentru ca era prea calificat, ci pentru ca locul era "rezervat" pentru altcineva. Acum cativa ani mi-au ajuns la urechi vorbe despre diferite concursuri organizate pentru posturi, iar locurile au fost ocupate, in unele cazuri, de oameni care nici nu au fost in sala la concurs. Si mai e o prostie, in multe cazuri: pentru unele concursuri sunt doua probe: scris si interviu - cei mai multi "pica" la interviu, evident! Pe ce baza sa depui contestatie? Cum sa dovedeasca cineva ca a fost bun si la interviu?! Interviu la care, de regula, sunt intrebari de genul: "de ce doriti sa ocupati acest post?" "ce va place sa faceti in timpul liber?"
      Urmaresc de mult timp emisiunea Starea Natiei si, implicit, Vax populi. Nu cred ca mi se pare, dar in ultimul timp tot mai multi oameni care sunt intervievati sunt altfel. De exemplu, multi care nu inteleg un termen intreaba "ce-i aia?" inainte de a-si da cu parerea. :)
      Da, e foarte trista realitatea - râdem cand vedem astfel de filmulete; nu-i frumos sa râdem dar... acestia sunt oamenii.
      Speram! Fara speranta ne-am face bagajul si-am porni unde vedem cu ochii. :)
      Multumesc, Alex draga! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
    2. Of.... Câtă dreptate ai! Referitor la concursuri pentru anumite posturi, știu pe cineva care a participat la un asemenea concurs. Om cu studii serioase, vorbitor de câteva limbi străine, experiență prin străinătăți... Era numai bun pentru postul respectiv. Ei bine... nu a ocupat postul pentru că era de fapt „rezervat” pentru „cineva” - o tută care habar nu avea de niciunele. Când s-a dus să își ia postul în primire, a spus de la început: „pe mine să nu mă puneți să fac nimic”! Clar? Și câți nu sunt ca acesta și ocupă locuri importante, unde se „remarcă” prin incompetența absolută! Numai în Parlament câți sunt...
      Trist de tot...

      Ștergere
    3. E aproape o regula angajarea impostorilor in functii in care sunt necesare cunostinte profesionale serioase, experienta, responsabilitate...
      Trista situatie mai traim!
      O-hooo! Parlamentul este exemplul cel mai elocvent pentru impostura care pare sa caracterizeze tot sistemul in care reprezentantii statului au atributii.

      Ștergere
  3. Foarte interesant! Nu stiam si multumesc ca ai postat despre subiect. O idee care ar putea sa se amplifice. Si chiar ar fi bine!
    Seara buna, Diana draga si o duminica placuta! Pupici! <3


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere! :) Si eu sper ca se va amplifica ideea gandirii critice. :) De fapt, e ceva mai mult decat speranta pentru ca printre liceeni (si nu doar) sunt multi care gandesc altfel chiar decat parintii lor (pe termen lung, adica, si cand afirma ceva argumenteaza). Imi doresc sa si reuseasca sa razbeasca prin "hăţişul social".
      Multumesc, Suzana draga! Duminica minunata iti doresc sa ai! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Sarmana tara bogata (sau macar a fost candva - bogata).
    Nu m-am putut uita pana la capat. Prea trist.

    Pupici cu drag :)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca mai are bogatii, dar cine stie pentru cat timp... Chiar si aceste bogatii sunt concesionate pe nimic - mai nimic pentru stat (= noi toti), desigur. :(
      Da, e trista si aceasta realitate pe care n-o vedem zilnic.

      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  5. Imi pare tare constructiva ideea si ma bucur ca se întâmpla si in țara. Copiii aici fac asta încă din primul an de școala, si rezultatele se văd cand ajung sa lucreze, le da o mentalitate care ii face mereu sa ia atitudine la orice se întâmpla.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E pur si simplu minunat sa fie invatati de la varste fragede sa-si dezvolte spiritul critic, sa pretinda ceea ce li se cuvine de drept s.a.m.d.. Imi doresc tare-tare mult sa se intample si in Ro la fel - poate apuc si eu vremea aceea. :)

      Ștergere
  6. Viitorul unei tari sunt copii. Daca ei stiu sa ceara, sa argumenteze, sa critice, vorba ta, ne-om insanatosii. Eu inca viseaz. :) Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu visez si, cred, nu sunt desarte aceste visuri. :)
      Multumesc. numai bine!

      Ștergere
  7. Când am văzut documentarul de la Recorder despre campania roșilor, am halucinat la propriu, mi-au dat lacrimile fără să vreau..
    Aveam impresia că tocmai sunt în toiul unui coșmar și vreau cât mai degrabă să mă trezesc din el..

    Normal că un partid penal face campanie cu penalii !

    Durerea cea mai mare care am simtit-o eu a fost a doua oară când au cules susținătorii de pe drumuri, șanțuri, baruri și au ocupat Iasul cu ei iar pe ieșeni i-au ținut dincolo de garduri fără drept de apel..

    Mie, după parerea mea, mi sau părut cele mai mizerabile campanii electorale pe care le-am văzut până acum..
    Un fel de mineriade, dacă să exagerez..

    Sper ca pe acesti tineri intreprinzatori să îi asculte cineva, să le asculte off-urile lor si sa plece urechea la inițiativa pe care o au..


    Săptămână Plăcută !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toata campania "trandafirilor" a fost bataie de joc la adresa celor care nu-i mai suporta. In Targoviste (parca) ziceau oamenii ca aveau nevoie de parola sa intre in zona de miting - unii au zis ca sa intre in oras, dar prea ar fi de tot!
      (ce pacat ca si-au ales ca simbol politic trandafirii! poate-i inteapa trandafirii si le trece de politica) :)
      Si mie mi s-au parut cele mai mizerabile de pana acum... Poate ca se va schimba ceva, macar in acest sens.

      Cred ca vor fi nevoiti sa se faca ascultati, pentru ca de buna voie m-as mira sa ii asculte cineva. Cred ca vor schimba ceva in bine - macar un pic. :)

      Multumesc! Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.