Pagini

2020-03-05

Covid-19 și economia

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că trebuie mărită producția de echipamente individuale de protecție, din cauza cererii foarte mari, și educarea populației în a le folosi - lipsa acestor echipamente și utilizarea necorespunzătoare punând în pericol viața oamenilor în lupta cu noul coronavirus și alte boli infecțioase.
“Fără lanțuri de aprovizionare sigure, riscul pentru lucrătorii medicali din întreaga lume este real. Industria și guvernele trebuie să acționeze rapid pentru a stimula aprovizionarea, pentru a ușura restricțiile la export și de a lua măsuri penru a risipi speculațiile și risipa. Nu putem opri COVID-19 fără să protejăm mai întâi lucrătorii din domeniul sănătății”, a declarat directorul general al OMS, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În baza calculelor făcute de cei de la OMS, se estimează că în fiecare lună sunt necesare 89 de milioane de măști medicale pentru protecția împotriva Covid-19. Pentru mănuși, această cifră se ridică la 76 de milioane, în timp ce cererea internațională de ochelari este de 1,6 milioane pe lună. Prețul acestora a crescut fabulos in ultimele luni. In ianuarie, in China, o farmacie a fost amendată cu 500 mii de dolari pentru că a mărit de șase ori prețul măștilor de protecție. In Romȃnia, oficilialii de la Consiliul Concurenței, la sfȃrșitul lunii februarie, erau in faza de cercetare a comportamentului companiilor care comercializează produse și echipamente de acest gen, in contextul majorării excesive a prețurilor acestora (de la 25 de lei cutia cu 50 de măști medicale pȃnă la 500 de lei). Ei vor să afle dacă aceste companii au ȋncălcat legea concurenței, mai ales că aceste măști sunt produse, preponderent, in China, de unde nu mai pot obține noi stocuri la acest moment, pentru a justifica, eventual, scumpirea.
Pentru a răspunde cererii globale în creștere, OMS estimează că industria în domeniu trebuie să-și crească producția cu 40%. Guvernele ar trebui să acorde stimulente pentru ca această industrie să crească producția. Ca o masură de protecție trebuie inclusă și reducerea restricțiilor exportului și distribuției echipamentelor de protecție personală și a altor materiale medicale.

Nu există nici o îndoială că piețele financiare arată acum un potențial perturbator semnificativ din cauza Covid-19, iar riscurile unei recesiuni sunt reale, dar pe termen scurt, afirmă specialiștii. Variațiile evaluărilor activelor subliniază incertitudinea semnificativă din jurul acestei epidemii, iar istoria ne avertizează să tragem o linie între vânzările de pe piața financiară și economia reală. Este dificil să vezi Covid-19 contribuind la dezechilibre financiare, dar stresul ar putea apărea din tensiunea fluxurilor de numerar (modul în care o entitate generează şi utilizează numerarul şi echivalentele de numerar), în special în întreprinderile mici și mijlocii. Efectul negativ va fi, în special, pe consum și investiții.
Scăderea consumului poate fi vazută de unii ca fiind un lucru bun, dar o ȋntrepridnere care-și restrȃnge activitatea sau e scoasă de pe piață concediază oameni și contribuie mai puțin sau deloc la bugetul național. Oamenii concediați ajung, cei mai mulți, in “grija”statului, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă. Statele care au investiții serioase, au redevențe serioase pentru diversele concesiuni etc. se pot descurca, statele precum Romȃnia mai puțin, nivelul de sărăcie crescȃnd.
Economia Chinei a suferit mult din cauza epidemiei, mai ales că ajutoarele externe au fost net mai mici decât în cazul epidemiei de Sars din 2002-2004, care n-a avut un impact așa de mare în afara granițelor Chinei. Și celelalte economii au de suferit, iar specialiștii afirmă că un ajutor financiar - în sensul scăderii fiscalitățîi - poate ajuta întreprinderile (mai ales pe cele mici și mijlocii). Și scăderea dobânzilor bancare este o soluție.
Din cauza globalizării, scăderile în industria producătoare de orice pot fi în lanț - de exemplu, China nu contează prea mult pe piața internațională a echipamentelor și pieselor auto dar poate afecta industria acelor țări care produc echipamente și bunuri finite cu aceste piese fabricate în China (valabil pentru relațiile economice între oricare state afectate de coronavirus) - pentru aceste produse, însă, pot fi găsiți alți producători. Piața electronicelor, însă, va fi mai mult afectată pentru că în China se produc cele mai mult (Apple, de exemplu, are producția în China).

România poate fi afectată economic prin bunurile intermediare exportate în Franța, Marea Britanie, Germania. Relația comercială a României cu China este mai ales pe import. Producția industrială poate fi afectată și mai mult la noi, în cazul acestor bunuri intermediare pe care le exportă România: piese, textile, grâne etc.. În industria manufacturieră, de exemplu, activitatea scade aproape constant și de anul trecut nu se mai fac angajări, dar în alte sectoare e nevoie de forță de muncă și aceasta este importată, în ultimii ani, din Asia.

Există și unele efecte… benefice: populația lumii a conștientizat că igiena este foarte importantă în ceea ce privește combaterea răspândirii bolilor infecțioase (nu știu cât îi ține năravul pe oameni și nu știu cum pot avea parte de igienă cei care, în Ro, nu au apă curentă și WC-ul în casă); la nivel mondial se pune acum accentul pe sistemul de sănătate din fiecare stat (și aici e mult de zis despre Ro mai ales); în China se modernizează liniile de prelucrare a alimentelor și a crescut controlul sanitar al acestora. În România nu se știe, cu certitudine, nici cauza poluării masive din unele orașe, unii cetățeni cumpără carne de la cei care le vând din portbagajul mașinii, și cumpără produse lactate vândute sub soare torid, pe borduri…

Resurse online:
Harvard Business Review:
OMS:
*
sursa foto: pixabay; autor foto: cdz

14 comentarii:

  1. Imi place cum insisti documentarea acestui subiect. Sunt curioasa daca si lui i se potriveste, macar in parte, ideea: 'urmareste banii',
    sau poate doar urmareste interesul in consecinte...
    Viitorul ne va arata de ce si cum cu acest bizar animalut!
    Dar probabil realitatea este cu mult peste sf-ul virtual.

    O seara senina, Diana draga. Pupicei! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Urmareste banii" i se potriveste sigur. :) Cu mai multi ani in urma, alaturi de cativa colegi am documentat (d.p.v.d. al impactului economic si social) - pentru scoala - cateva epidemii la nivel mondial si au fost cateva surprize (ziceam nu doar noi). Din pacate, nu mai am caietele si nu mai stiu sursele care ne-au ajutat in documentare - fara surse (ca un fel de argument pentru afirmatii) nu are sens sa fac referiri la "cum s-au legat atunci lucrurile". :( De data aceasta se contureaza o alta directie... pentru ca si vremurile sunt altele. Ceva pare cert: vor urma unele interdictii si unele "obligativitati" pe termen mai lung sau mai scurt, "chestii" pe care oamenii le resping, de regula, considerandu-le "ingradirea unor drepturi si libertati".

      Multumesc, Suzana draga! Seara linistita! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Un lucru e cert...daca China nu isi revine in curand si nu incepe productia, intreaga lume o sa aiba de suferit! Scrie in articol ca China produce foarte multe piese pentru industria lumii: subansamble sau componente ale subansamblelor si dac ei nu mai produc, nimeni nu o sa mai poata produce. Chiar mi-am sunat colegii sa ii intreb daca au intrat in criza de stocuri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E adevarat, dar nu se va ajunge pana acolo - deja incep sa bata moneda pe faptul ca cei care-s "pozitivi" fara simptome vor fi tratati acasa; masca sa fie purtata de cei care sunt raciti si de cei care intra in contact cu unii raciti si tot asa...
      Mai sunt si alti producatori, mai mititei... care au o sansa sa isi dezvolte afacerile.
      Cu ocazia aceasta, probabil, miliardarii care si-au mutat afacerile prin Asia (datorita salariilor mici de acolo, in principal) vor reveni in tarile lor - acum cativa ani citeam ca SUA avea chiar un "program" prin care urmarea sa-si atraga "acasa" afaceristii = banii...
      Sigur, acestea sunt speculatii. :)

      Ștergere
  3. Parintii, matusa, parintii prietenilor/cunostintelor/vecinilor mei lucreaza in Italia. Imi fac foarte multe griji, imi doresc sa se sfarseasca aceasta poveste cat mai curand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfuuu, Laura! Evit sa ma gandesc ce e in sufletul tau. Noi avem multi prieteni acolo si am inima cat un purice, dar ma consoleaza gandul ca nu sunt panicati oamenii pe acolo, si au zis ca nu e chiar cum se vede la tv si in ziare, dar nici ok nu e.
      Se va termina si cu acest bau-bau... "La Scala" din Milano va fi redeschisa in 8 martie, ziceau autoritatile italiene, deci ar trebui sa aiba ceva informatii de bine (sa speram ca o vor redeschide!).

      Ștergere
    2. Eu tot nu înțeleg pe cei care profită în astfel de situații ca să facă business.. Ar trebui să fie aspru pedepsiți.
      Componentele și accesoriile sanitare pentru protecție, în cazul unor mari focare de îmbolnăviri, ar trebui să fie gestionate echilibrat pentru ca să se poată acoperii o arie foarte mare de doritori.. Nu mi se pare corect să se umfle prețurile sau să se practice contrabanda, motiv pentru care cei care își permit să cumpere, cumpăra cu baxurile iar ceilalți, un număr foarte mare de bolnavi să fie puși in situația de a nu avea astfel de echipamente sanitare..
      Nici oamenii nu-și asumă responsabilitatea de a avea aceste accesorii din timp și cămară asigurată tot la fel..

      Un weekend liniștit și cu vești msi bune îți doresc, Diana !!!

      Ștergere
    3. Ar trebui sa fie pedepsiti cei care profita de pe urma unor nenorociri - chinezii pedepsesc, romȃnii cerceteaza...
      Cei care nu-si permit sa cumpere unele accesorii necesare in astfel de situatii ar trebui sa primeasca gratis (de la stat, in special) pentru ca de se imbolnavesc pot transmite usor mai departe. Dar statul nu are nici stocuri suficiente de medicamente generice (acum are si mai putine, avand in vedere ca foarte multe sunt produse in... China) :(

      Zau ca nu m-as fi gandit vreodata sa-mi fac stocuri de masti medicale sau manusi de unica folosinta. :) Poate ca ar trebui s-o fac de-acum pentru ca, nu intr-un an, dar in vreo 5-10 ani va urma altceva.

      Multumesc, Stef! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. Despre virusul bau-bau! Si mai stii ceva?!
    Tare imi place ce palma a luat omenirea de la el … poate ne-om trezii!
    Au înghesuit totul în China, de la fabricarea chilotilor (sorry!) pana la fabricarea celor mai scumpe tehnologii … iar chinezii, au primit gratis si pentru nimic tehnologie de ultima ora … aici au "disparut" fabrici … pentru ca totul se poate fabrica cu mana "ieftina"! Dar ce facem cu oamenii de aici care au ramas fara servici?
    Ah, lasa! Poate ca întreruperea asta a "goanei dupa aur" face bine planetei si chiar noua! Ce crezi, ne vine mintea la cap?
    Sa ai un weekend placut draga mea!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ne trezim, Ella draga! :) Adica noi, cei multi, ne-am trezit de ceva timp, dar suntem la cheremul celor care invart banii cu lopata si care, in astfel de situatii, se descurca usor. Daca se opreste productia in vreo fabrica de-a lor, din Asia, muncitorii vor avea de suferit; proprietarii fabricilor au "stocuri" de bani - pentru ei, sa piarda un miliard din vreo 300 de miliarde e ca pentru mine sa pierd 10 bani dintr-o suta de lei...

      Ziceam undeva mai sus exact despre chestia cu mutarea fabricilor in Asia (mai ales in China). SUA are fatza de China un deficit comercial urias (exporta in China mai putin decat importa) - nebunia asta nu-i salveaza neaparat, dar China pierde mult din puterea economica (economistii afirmau ca va ajunge China sa depaseasca SUA ca putere mondiala prin 2027); SUA si China sunt intr-un adevarat razboi comercial. China este cel mai mare creditor al SUA, de la criza din 2008.
      Nu se vor opri din "goana dupa aur"... :(

      Multumesc! Wekend frumos iti doresc sa ai si tu! Pupicios! <3

      Ștergere
  5. La noi a fost pana acum parfum de primavara... Sa vezi de Paște cand vin ”italienii” în Romania...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vin... Pana atunci se termina cu bau-bau dar daca nu... s-ar putea sa-i roage rudele sa stea acolo.

      Ștergere
  6. Cred ca lumea nu ia asta in serios, si cred ca discutându-se de partea politica - bine ca a pățit-o China, se uita partea umană! Oamenii suferă complet fara rost...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E teribil numai gandul "bine ca a patit-o China"! Acei oameni au, oricum, o viata grea, sunt urmariti (inclusiv cu drone!!), controlati etc. oriunde si oricand. Si-apoi... "o pateste" lumea intreaga, si-o va mai pati. :(
      Nu inteleg un lucru (bine, mai multe) dar daca au inchis un oras intreg, ce sens are sa-i oblige pe oameni sa stea si in case, in acel oras?! E o bataie de joc la nivel mondial, mie asa-mi pare.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.