Pagini

2020-04-26

Ceva e putred in Danemarca

Nu-mi miroase a bine! Ceva e putred in Danemarca!
“Nu-mi miroase a bine” probabil că a derivat din a doua expresie. A doua expresie este, de fapt, un vers din piesa “Hamlet”, a lui Shakespeare, in scena apariției umbrei tatălui lui Hamlet ucis mișelește de frate, care s-a căsătorit mai apoi cu văduva lui. Umbra regelui a apărut pentru a-i comunica fiului său cine l-a asasinat. Replica a fost rostită de un ofițer (Marcellus), la apariția umbrei fostului rege al Danemarcei care-i cerea lui Hamlet să-l urmeze (actul 1, scena 4): “Something is rotten in the state of Denmark!”
Ana Iorga: Spunem asta atunci când simţim că ceva nu e în regulă la un om, la un eveniment, la un loc sau într-o un anumită situaţie cu care ne confruntăm. Atunci când intuim că ceva nu funcţionează cum trebuie. Că există poate un aspect care ne scapă şi acel detaliu face ca lucrurile să nu meargă bine. […] “Rotten” în engleză înseamnă putred, dezagregat, dar şi corupt din punct de vedere moral, social sau politic, acesta fiind sensul cu care este folosit în versul lui Shakespeare. […] E o replică celebră care a rămas în multe culturi.
Actul 1. Scena 4. Terasa (intră Hamlet, Horaţio şi Marcellus)
[…] Marcellus: Priveşte cu ce-ndemn curtenitor / Te-mbie spre un loc mai singuratic. / Dar nu te duce! […] Hamlet: De ce m-aş teme? Nu dau pe viaţa-mi preţul unui ac, / Iar sufletului meu ce-i poate face / Când e nemuritor cum e şi el? / Mă-ndeamnă iar. Am să-l urmez. […] Horatio: Hai, luaţi-i urma. / Unde-or duce-acestea? // Marcellus:  Ceva în ţara Danemarcii-i putred.

Sursa foto: pixabay; autor: geralt

14 comentarii:

  1. … dar nu asa de "putred" ca in Suedia …
    "Corrine" sarbatoreste la greu acolo!
    Sa ai o duminica placuta draga mea!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca-ti va parea o aiureala ceea ce afirm, dar Suedia pare a fi singurul stat cu adevarat democratic din lume: cetatenii au dreptul sa aleaga chiar si intr-o astfel de situatie. Sigur, sistemul medical o permite (in plus, am inteles ca si la ei e problema cu materialele de protectie: masti, combinezoane etc. - pentru ca nu prea se mai gasesc de cumparat - dar personalul medical a fost invatat cum sa le sterilizeze si sa le refoloseasca in siguranta = nu fac risipa). Spitalele private au trimis la cele de stat tot ce aveau in plus, pentru ca efortul sa fie unul colectiv...
      Oamenii au fost sfatuiti sa pastreze o anumita distanta intre ei, au fost sfatuiti sa se izoleze cei varstnici si toti cei care au afectiuni care pot duce la complicatii grave - dar fiecare e liber sa aleaga daca o face sau ba. Altfel spus, responsabilitatea pentru propria sanatate este a fiecaruia in parte. Cei care au ales sa se izoleze ma gandesc ca vor avea dreptul la concediu platit cat timp va sta pe acolo "Corrine".
      Nu afirm ca o ok! dar ceea ce fac e o dovada absoluta de democratie - oricat de aiurea ar suna. La "selectia naturala" evit sa ma gandesc serios - nu vreau sa cred ca acesta e motivul pentru care nu sunt masuri drastice.
      Multumesc, Ella draga! Duminica frumoasa iti doresc sa aveti si voi! Pupicios! <3 Muah! <3

      Ștergere
    2. Suedia e atat de diferită de orice țara europeană, si asta începe cu sistemul educațional. Oamenii sunt diferiți, respecta regulile cu adevărat, spre deosebire de popoarele latine. In casele lor nu trăiesc 2-3 generații, densitatea populației nu e ca in Ro sau Italia..
      Comparam mere cu pere.
      Romanii nu au respectat carantina, vb de cei contaminați, câți au mințit cand au intrat in țara de exemplu? Pur si simplu, suedezii au soluția potrivită cu educația si simtul lor civic. Romanii au soluția potrivită pt temperamentul si civilizatia lor..
      Si marea diferența cand se compara cele doua soluții: sistemul medical si dotările.

      Ștergere
    3. Mona, nu am comparat!! Am scris despre reala democratie din Suedia. Sunt constienta de toate aceste diferente si nu mi-as putea imagina ca ar functiona asa ceva in Ro, de exemplu.
      Am incercat sa argumentez de ce Suedia isi permite astfel de abordare - in sensul ca nu e asa de "putred" cum pare.

      Ștergere
  2. Chiar este!
    Poate ca ar merita sa incepem a folosi aceasta metoda! Chiar e interesanta:
    http://www.leanblog.ro/wp/instrumente-lean/instrumente-lean/instrumente-de-analiza/metoda-5-de-ce/
    Cred ca ar trebui sa-l recitesc pe Shakespeare, dar privit printr-o alta cheie. Chiar incep sa cred ca are texte incifrate!
    Pupici si toate cele bune, Diana draga! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte interesant articolul! Multumesc pentru link!
      In acest caz nu cred ca va functiona metoda "5 (sau mai multe) De ce?" pentru ca variabilele sunt multe, parerile unora si altora sunt destul de diferite si nici nu are oricine cunostinetele necesare pentru a pune intrebarile corecte care sa conduca la o eventuala concluzie absoluta. Ar trebui, eventual, sa faca asta specialistii, cu opiniile lor - si toti sa fie sinceri. :)
      Ceea ce a scris W.S. am citit in special in "Povestiri dupa Shakespeare", de Charles si Mary Lamb. :) E probabil sa fie cum crezi.
      Multumesc, Suzana draga! Sa fie totul bine! Pupici! <3

      Ștergere
  3. <<"Nu-mi miroase a bine" probabil că a derivat din a doua expresie.>>
    Nu prea cred că Shakespeare a influenţat o expresie populară românească... prea suntem noi ca popor rezistenţi la cultură!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Ceva de genu' am gandit si eu, dar n-am insistat pentru ca nu am reusit sa plasez in timp (si spatiu) :) aparitia expresiei "nu-mi miroase a bine".
      Poate ca W.S. nu dar, cumva, prin proverbul "lauda de sine nu miroase a bine" s-ar fi putut ajunge (independent, chiar daca nu original) la "nu-mi miroase a bine" - despre "lauda de sine" scrie in Biblie (nu scrie ca n-ar mirosi bine, dar se poate deduce) :)

      Ștergere
  4. Ceva va fi putred dupa marea relaxare din 15 mai... :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) La acel moment responsabilitatea pentru sanatate va fi transferata de la stat la cetateni...
      Poate da, poate ba. La cat de aglomerate au fost unele locuri si dupa instituirea starii de urgenta chiar sper ca nu va fi dezastru dupa 15 mai. Sigur, nu e o speranta bazata pe... argumente solide. :)

      Ștergere
  5. Foarte interesant cum s-a răspândit şi cum e evouat expresia. Cred că e folosită peste tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aproape sigur e cunoscuta mai peste tot.
      De unde "provine" eu am aflat cu nu foarte-foarte multi ani in urma. :)

      Saptamana minunata iti doresc!

      Ștergere
  6. Hmm, cred ca ar trebui sa il recitesc si eu pe Shakespeare. Despre originea acestui proverb/zicere romaneasca 'nu miroase-a bine' nu cred ca ii putem afla originile, a fost transis prin viu grai din generatie in generatie, la fel ca toate zicerile/proverbele de altfel, poate un om cult al vremurilor a preluat fix de la Shakespeare si a transpus vorba si apoi a prins repede si s-a transmis mai departe :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu sa recitesti, eu sa citesc! :) Am citit doar "povestiri dupa..."
      :)) Posibila varianta la care te-ai gandit! :))

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.