Pagini

2021-08-03

Încărcătura istorică a lunii august

Ide
ea acestui text mi-a venit în timp ce încercam să aflu de ce data de 1 august e dată pe site-ul http://calendar.city-star.org/ro ca fiind ziua în care a început primul război mondial care, până la începerea celui de-al doilea război mondial, s-a numit războiul cel mare (războiul națiunilor). Declanșarea acestui război a avut ca motiv asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei, moștenitorul tronului Austro-Ungariei, la Sarajevo, în 28 iunie 1914. Cine nu are motiv creează unul.
Și tot căutând mi-am zis că... ce-ar fi să adun la un loc unele evenimente istorice care au avut loc în august (de-a lungul timpului) și sunt legate de România? Nu mă mai încumet la așa ceva a doua oară, dar nu spun „niciodată”.

Evenimente în august din primul război mondial

Războiul a durat din 28 iulie 1914 (când Austro-Ungaria a declarat război Serbiei) până în 11 noiembrie 1918 și au fost implicați peste 70 de milioane de militari.

De ce e dată ziua de 1 august ca început de război mondial? N-am idee, îmi dau cu presupusul, dar - poate - aflu de ce scrie așa pe acel site sau aflu că e greșit total: poate pentru că la 1 august a intrat în război și o a treia națiune: Rusia?

După multe scandaluri diplomatice, în 28 iulie 1914 erau, practic, în război doar Austro-Ungaria cu Serbia, dar la 1 august Germania a declarat război Rusiei, Rusia a îndemnat Franța să deschidă un al doilea front în vest, iar la 3 august Germania a declarat război și Franței. Tot în 3 august 1914, Consiliul de Coroană de la Sinaia hotărăște neutralitatea României în primul război mondial. În 4 august Regatul Unit a declarat război Germaniei, pentru încălcarea neutralității Belgiei, iar la 23 august a intrat în război și Japonia, de partea Puterilor Aliate, profitând de distragerea Germaniei, prinsă în războiul european, pentru a-și extinde sfera de influența în China și Pacific.

În 14 august 1916, România (Regatul României) intră în primul război mondial; după doi ani de neutralitate fiind în stare de război cu Austro-Ungaria, de partea Antantei (Franța, Imperiul Francez și Imperiul Rus). Două dintre motive: „unirea Româniilor de pe cele două părți ale Carpaților”, eliberarea „de sub stăpânirea străină pe frații noștri de peste munți și din plaiurile Bucovinei” (din Proclamația Regelui Ferdinand către Români, din 15 august 1916).
18 august 1916 - Bulgaria atacă Dobrogea românească; declarația de război a fost făcută abia a doua zi.
28 august 1916 - Germania declară război României (primul război mondial)
În noaptea 28/29 august 1916 (15/16 august pe stil vechi) - București e a treia capitală europeană (după Paris și Londra) bombardată de aviația germană.
6 august 1917, începe Bătălia de la Mărășești, între armatele României și Germaniei, în primul război mondial.

Evenimente în august din al doilea război mondial

La 2 august 1940, Stalin semnează un decret pentru crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească, pe o parte din teritoriul României ocupat cu forța.
În 30 august 1940, Dictatul de la Viena: România pierde nordul Ardealului.
3 august 1941 - bombardament sovietic puternic asupra municipiului Constanța.
22 august 1941 - e numit mareșal Ion Antonescu.
La 1 august 1943, aviația americană bombardează orașul Ploiești pentru prima dată (Operațiunea Tidal Wave)
În 23 august 1944, regele Mihai I de România ordonă arestarea mareșalului Ion Antonescu și întoarcerea armelor împotriva trupelor hitleriste.
31 august 1944 - trupele sovietice au intrat în București.
6 august 1945 - guvernul sovietic restabilește relațiile diplomatice cu România; guvernele SUA și Angliei au condiționat reluarea relațiilor diplomatice de includerea în guvernul Petru Groza a unor reprezentanți din Partidului Național Liberal și din Partidul Național Țărănesc; vor stabili relații diplomatice cu România în 5 februarie 1946.
În 21 august 1945 Regele Mihai I a somat guvernul Petru Groza să demisioneze; fiind refuzat a hotărât să nu mai semneze decretele de legi („greva regală”).
După război
15 august 1947 - în România e adoptată o nouă reforma monetară.

Istorie și mai veche

22 augsut 1456 - a început a doua domnie a lui Vlad Țepeș în Țara Românească (până în noiembrie 1462)
6 august 1484 - începe asediul cetății Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie-august 1484); cetatea e cucerită de invadatori în 14 august 1484.
22 august 1531, Petru Rareș e înfrânt de poloni - Bătălia de la Obertyn.
27 august 1588 - Tratat de comerț încheiat de Petru Șchiopul, cu Elisabeta, regina Angliei, prin intermediul ambasadorului Angliei la Constantinopol.
13/23 august 1595 - victoria armatelor munteno-transilvănene conduse de Mihai Viteazul (Bătălia de la Călugăreni, împotriva otomanilor)
În 19 august 1601 este asasinat Mihai Viteazul, în cortul sau din tabăra amplasată în apropierea orașului Turda (se pare că ordinul era „arestat sau ucis”).
15/26 august 1714: domnitorul Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, și cei patru fii ai lui și ginerele au fost executați de turci prin decapitare (sultan era Ahmed al III-lea).
5 august 1746: domnitorul fanariot Constantin Mavrocordat desființează rumânia (iobăgia, cum era numită în Transilvania) în Muntenia.
20 august 1749 - a început domnia fanariotă a lui Constantin Racoviță în Moldova.
În 22 august 1785 e promulgată patenta de desființare a iobăgiei în Transilvania. În anul 1784 are lor Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, având ca scop desființarea șerbiei (șerbul avea pe atunci aproape statutulunui sclav). Datorită răsunetului european stârnit de răscoală, Curtea de la Viena, prin împăratul Iosif al II-la, emite ordonanța din 22 august 1785, prin care e suprimată șerbia. Desființarea definitivă a iobăgiei a avut loc abia în anul 1848.
La 28 august/9 septembrie 1804, un puternic incendiu a distrus o parte din București; atunci s-au luat primele măsuri de aliniere a străzilor orașului.
26 august 1826 - ultima execuție publică la București; pedeapsa cu moartea va fi desființată de Regulamentul Organic, în iulie 1831 (până în 1834, urmând apoi alte aboliri)
7 august 1858 - Convenția de la Paris. Pentru Principatele Române se prevedea un regim parlamentar și cenzitar și se desființau privilegiile marii boierimi.
8 august 1870 - a avut loc mișcarea antidinastică de la Ploiești, condusă de Alexandru Candiano-Popescu, numită și Republica de la Ploiești.
27 august 1877 - primul atac al trupelor române asupra redanului (lucrare simplă de fortificație) otoman din față redutei Grivița-1 din sistemul de apărare a Plevnei.
30 august 1877, asaltul armatei române asupra redutei turcești Plevna III, în timpul războiului pentru independența.

Evenimente alese aproape la întâmplare

7 august 1922, acțiunea grevistă a muncitorilor de la Fabrica de vagoane „Astra” din Arad.
5 august 1929, greva minerilor de la Lupeni.
31 august 1931 - Corneliu Zelea Codreanu a fost ales deputat.
29 august 1936 - Nicolae Titulescu este înlăturat de la conducerea Ministerului de Externe al României în urmă presiunilor cercurilor guvernamentale din Germania și Italia.
21 august 1965 - în urma adoptării unei noi constituții e proclamată Republica Socialistă România.
2 august 1969, Richard Nixon vine la București (primul președinte american care a fost în România)
În 3 august 1975 s-a încheiat vizita oficială (de două zile) efectuată de președintele american Gerald Ford în România.
1 august 1977, greva generală a minerilor din Valea Jiului (s-a încheiat în 3 august).
27 august 1989 - Marea Adunare Națională de la Chișinău a decis oficializarea limbii române și trecerea la alfabetul latin.
27 august 1990 - Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova.

Informațiile le-am cules de pe wikipedia; știind că pot apărea unele erori și acolo am verificat cele mai multe date, dar nu toate. În caz că am scris vreo prostie vă rog să-mi atrageți atenția.

22 de comentarii:

  1. Muy interesante cuantas guerras y cosas han pasado en Agosto. Genial entrada. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hay muchas cosas interesantes que han sucedido a lo largo del tiempo.
      ¡Gracias!
      ¡Te mando un beso!

      Ștergere
  2. ce rabdare ai avut sa faci asa o lista. :))

    RăspundețiȘtergere
  3. De fiecare data cand citesc astfel de postari, sau vreo carte de istorie ma gandesc cu tristete ca nu reusesc sa tin minte cifre si succesiuni de evenimente. Mereu mi-aduc aminte de profesorul de istorie din generala, genial in prezentari si de profesorul din facultate care vorbea niste chestii uluitoare. Imi doresc sa reiau cartile de istorie, asa cu creionul in mana si chiar sa le si compar cu cele mai vechi. E o dorinta complicata cumva insa mi se pare importanta.
    Multumesc pentru colectia de august, draga Diana! Cand te gandesti la toate presiunile externe asupra tarii noastre care au fost, care sunt, care vor fi...

    Seara buna si o saptamana frumoasa. Din seara asta inchid calculatorul si transform masa in sera!😊 Pupici!😘❤️
    Sa ne reauzim cu bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand m-am gandit sa fac aceasta "lista" nu m-am gandit cat timp imi va lua, dar curiozitatea "mi-a dat aripi"! Nici eu nu pot tine minte cifre, motiv pentru care am avut mari dificutati la scoala, dar m-am descurcat onorabil, in conditiile date. Am inceput sa "invat" istorie cu adevarat atunci cand a trebuit sa "studiez" geopolitica (nu prea mergea altfel). 😊
      La presiunea exercitata din exterior m-am gandit si eu, de data aceasta. Cu alte ocazii am sesizat si "reticenta românilor de a merge pana la capat". Ma gandesc aici in primul rand la cum l-au cam lasat (si) pe Vladimirescu pentru ca... venise vremea semanaturilor... De tradari nici nu vreau sa-mi amintesc... Cand românii au avut conducatori viteji si dornici de "neatarnare" s-au lovit ori de boieri ori de burghezi ori de tarani - fiecare voia castane fierbinti, dar altii sa le scoata pentru ei. E trista rau istoria noastra...
      Cu drag! Si eu iti multumesc. Iti doresc sa reusesti in tot ce ti-ai propus! 🍀 Si... poate... ne arati rezultatele obtinute in sera. 😊
      Zile senine iti doresc, Suzana draga! 💕 Sa ne reauzim cu bine! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Azi nu am reușit sa intru pe aceasta pagina. Scria ca blogul a fost eliminat. Ma bucur sa vad ca nu-i asa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost blocat oficial, pentru public, ca urmare a unei raportari de phishing sau vreo eroare tehnica; nu am inteles prea bine pentru ca nici in româneste nu inteleg cand e vorba despre astfel de chestiuni. :(
      Echipa Blogger a fost super si la vreo 10 minute de la cererea de examinare a deblocat blogul. Pfuuu! Am tras o spaima!

      Iti multumesc ca ai insistat. 😊

      Ștergere
    2. Care 10 min.? N-a funcționat toată ziua... mă rog, cât am fost la serviciu. Dar probabil n-ai observat tu în timp util. Oricum, mă bucur și eu că s-a rezolvat. ❤️

      Ștergere
    3. Zece minute din momentul trimiterii cererii de reexaminare. 😊
      Pe la pranz fusese totul ok - am raspuns la doua mesaje apoi m-am luat cu altele si pe la 4 p.m. ups! Cand a fost deblocat am simtit fericire! Ce putin ii trebuie omului sa fie fericit! :)) Nu-mi mai doresc o astfel de spaima, chiar daca e urmata de fericire.
      Multumesc! ❤️

      Ștergere
    4. Normal că te-ai speriat. Atâta muncă... ar fi fost păcat să se piardă. Bine că spaima n-a durat decât 10 minute...

      Ștergere
    5. Inca am emotii la fiecare clic, cand accesez blogul. 😊
      Cu toata spaima, mecanismul de acceptare a inevitabilului intrase in functiune... Ma bucur ca s-a rezolvat pozitiv.

      Ștergere
  5. La câte declarații de război, atacuri și violență s-a întâmplat în august de-a lungul timpului, ai zice că vipia i-a lovit în cap pe mai marii țărilor. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suuuper observatia! :))
      Avand in vedere ca, statistic, rata criminalitatii creste atunci cand e cald s-ar putea spune ca se intampla ceva nasol in creierele unor oameni. 😊

      Ștergere
  6. Very interesting history! So many wars and attacks have happened during August. Thank you for sharing! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I suppose that in the history of all the states of the world there is a lot of such data.
      My pleasure. Thank you for your interest. :)

      Ștergere
  7. Sunt convins ca pentru fiecare data mentionata au fost scrise deja mii de pagini si s-au inregistrat imagini care acum sunt vanate de catre colectionari...
    Felicitari pentru documentare!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca bine zici! Iar am scapat din vedere o perspectiva: pentru fiecare "data istorica" ar putea exista o micuta carte de istorie.
      Cred ca au ceva valoare (materiala, pentru unii) fotografiile din timpul razboaielor...
      Cu placere.
      Si eu iti multumesc, pentru compliment si interes.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.