Pagini

2022-02-16

Nu te joci cu inima

A fost odată ca niciodată – și încă mai este – o fată căreia îi zic A. Frumușică fată, cu suflet sensibil, educată, dar și răsfățată, îndrăgostită teribil de-un „băiat rău” – în sens de non-conformist, avid de adrenalină, gata oricând să experimenteze ceva nou. Pe băiatul acesta îl numesc B. 

A și B s-au întâlnit în ultimul ei an de liceu și au început o viață împreună. Cunoscuții lor se mirau că se înțeleg, fiind atât de diferiți – și ei le spuneau, zâmbind: „contrariile se atrag”; și se pupăceau. Ajunseseră ca siamezii, ceea ce nu convenea nici unor amici și nici părinților ei – pentru că sărutările și mângâierile lor din cinci în cinci minute deveniseră stânjenitoare și, cumva, teatrale, ca și cum simțeau nevoia să demonstreze ceva cuiva (lor sau celorlalți) - dar nici unii, nici alții, nu comentau deschis. Doar că „se simțeau” sentimentele lor. Cei doi au ales – conștient sau din instinct – să se izoleze, mai mult sau mai puțin, de grup. La vârsta de 20 ani credeau că se pot descurca singuri, că-și ajung unul celuilalt și nu le trebuie oameni în jurul lor. 

El lucra la un service auto, ea era dependentă financiar de părinți. Se pregătea pentru examenul de admitere la facultate (după un eșec) și părinții făceau tot ce puteau să aibă tot ce-i trebuie, să se pregătească bine pentru pasul spre viitorul profesional. Ea scria de zor mesaje către iubitul ei aflat la muncă – el îi răspundea cât îi răspundea, dar trebuia să muncească. Atunci când nu răspundea, ea îl suna. Îi răspundea, îi spunea că are de lucru și închidea. Ea se supăra și începea să bufnească. Era nemulțumită că petrece alături de ea prea puțin timp de când s-a angajat. Și-a bătut părinții la cap că vrea să stea cu el, să-i închirieze undeva o garsonieră. Părinții știau ce înseamnă traiul alături de cineva, iar fiica lor avea și de învățat, dar pentru că o vedeau apatică, făcând orice altceva decât să învețe, au închiriat o garsonieră pentru ea, hotărând ca mama să meargă din două în două zile să gătească, pentru ca fata să aibă timp de învățat.

Tatăl ei le spunea prietenilor că fiică-sa își sufocă iubitul și-o să reușească să-l alunge. Bărbații aprobau dând din cap, femeile nu erau de acord și începeau discuții interminabile. S-a dovedit că bărbații au avut dreptate. După aproape un an de locuit împreuna B a zis că se mută înapoi la părinți pentru că e mai aproape de locul de muncă. Și-au început să se întâlnească mai rar, după orele lui de program, dar erau zile când el avea de lucru pe la oameni acasă și nu mai avea timp de întâlniri prelungite în fiecare zi. Ea s-a supărat, s-a mutat la părinți și i-a spus că vrea să se despartă. El a încercat s-o convingă să nu facă asta, pentru că lucrurile vor reveni la normal când va reuși „să facă cheag”, să-i asigure el ceea ce are nevoie, că doar munca e motivul pentru care nu are timp să stea la telefon sau prea mult cu ea. Ea nu și nu! După mai mult de o lună de insistențe el a renunțat.

Văzând că n-o mai sună, nu mai vine, a început să-l sune, dar apelurile și mesajele ei rămâneau fără răspuns. S-a dus la părinții lui și aceștia au primit-o cu răceală. I-au spus că B a plecat din țară. Le-a cerut un număr de telefon, să ia legătura, iar ei i-au spus că are telefonul cu el și are același număr. A plecat plângând. Și a plâns până i s-au terminat lacrimile. N-a mai interesat-o să învețe nici cât o interesase până atunci, nu mai voia să iasă din casă și cobora din pat doar pentru a merge la baie. Mama îi aducea mâncare în dormitor dar de cele mai multe ori abia se atingea de mâncare și, uneori, nu mânca deloc. S-au îngrijorat pentru sănătatea ei în general, nu doar mintală. I-au sugerat să meargă la un psiholog și i-a repezit. Au apelat atunci la bunicii ei, la apropiații familiei care o cunoșteau pe A de mică. Părea că privește prin ei! Apoi, după mai mult de două luni, s-a dat jos din pat. Le-a spus părinților, râzând, că trebuie să-și schimbe garderoba și culoarea părului. Au privit-o ca și cum atunci o vedeau prima dată, dar i-au dat un card, să facă ce crede ea că-i face bine. Și când au văzut ce și-a cumpărat și cât de blond a devenit părul ei negru s-au speriat de-a dreptul! Fata le-a spus că B a venit în țară pentru niște acte și se întâlnesc, în grup, sâmbătă seara.

- Te-a invitat B? s-a interesat tatăl, puțin îngrijorat.
- Nuuu – s-a răsfățat. Mi-a zis L.
- Poate că nu ar trebui să mergi – a încercat el marea cu degetul.
- S-o crezi tu că nu merg! i-a întors spatele, nervoasă.

Sâmbătă, când au văzut-o că iese din casă cu o fustă strâmtă care abia îi acoperea fundul și o bluză decoltată aproape până la brâu au făcut ochii mari. Taică-său i-a spus că face o mare greșeală dacă crede că-l va convinge pe B să se împace cu ea îmbrăcându-se așa, dar ea a râs. In mintea ei, dacă aproape toți bărbații întorceau capul după ea, pe stradă, de când se îmbrăca așa era imposibil ca B să rămână indiferent. B nu doar că a rămas indiferent, dar i-a prezentat-o pe „noua lui prietenă”. A fost prea mult pentru A. A băut până i s-a făcut rău. B a fost cel care a dus-o acasă și le-a predat-o părinților.

- Îmi pare rău – a șoptit către tatăl fetei. Acesta a înclinat capul cu înțelegere. El și mama ei aveau sarcina de-a o ajuta, nu un copil în vârsta de 22 de ani care a fost respins, dar n-a cedat ușor. Poate că mai avea sentimente pentru ea, dar sigur nu era iubire acolo. Cum să te descurci cu un copil care are inima frântă din dragoste și nu vrea să audă nimic, de la nimeni? Poți spera că-i trece, dar cum se vor vindeca rănile?! Ce sechele vor rămâne?! Fata trăia și un sentiment de vinovăție, fiind conștientă că ea a declanșat despărțirea. Poate că s-ar fi întâmplat la un moment dat, poate că nu... Nu va ști niciodată, și acest „ce-ar fi fost dacă” i-ar putea măcina nu doar sufletul, ci și mintea. Erau lângă ea, neputincioși, triști...

22 de comentarii:

  1. Cam rupta din viata aceasta postare! Mi-a placut imaginea cu inima.
    Sincer, mi-e foarte neclara cauza pe bune ale acestor situatii. Dar ma intorc la cei sapte ani de acasa. Cand noi preluam direct unde trebuie, tot ce vedem si auzim. Sunt multe de spus. Dar de mici suntem programati si adultii in principiu realizeaza prea tarziu chestia asta. Si asa se petrec lucruri ireparabile. Repet ideea. Nimic si nimeni nu ne apartine.
    Dar cine ne invata asta inainte de a se intampla dezastre? Si in fond pana la urma invatam pe cont propriu! Un pic cam tarziu!
    Seara buna, draga mea! Pup. ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este "povestea" fiicei unor prieteni - cu ea in gand am scris si postarea din 14 februarie... Fata e foarte posesiva - poate pentru ca e copil unic - dar parintii ei nu par deloc "ciudati" si nu au rasfatat-o in mod deosebit (ne cunoastem de 30 de ani). Cred ca nu prea avea cum sa le treaca prin minte cum se va comporta fiica lor intr-o relatie romantica.
      Unele lucruri cred ca le putem invata numai pe cont propriu, mai ales daca nu vrem sa invatam din experienta altora, crezand ca ei nu fac decat sa dea sfaturi necerute. 😊 Cei foarte tineri, in general, le stiu pe toate, n-au ei nevoie de sfaturi, nu-i cred pe cei trecuti prin viata "pe cuvant" si apoi, lor nu li se intampla aia sau aia - stiu ei mai bine. Si stiu asa de bine ca isi lovesc capul de pragul de sus pentru a-l vedea pe cel de jos (stiu din experienta cum e treaba cu pragurile). 😊

      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Noapte buna! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Cam grea și sensibilă situația. Nici nu știi (ca părinte) cum să reacționezi în astfel de cazuri pentru a-ți ajuta copilul. E greu. Pote că timpul va vindeca rana, cumva sau poate va rămâne o cicatrice adâncă. E nevoie de putere de discernământ, a fetei, de ajutor susținut, înțelegere și căldură.
    Să-ți fi e ziua frumoasă, Diana dragă! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De intelegerea parintilor si caldura lor nu va duce lipsa, dar nu stiu (nici ei nu isi pot da seama) cat discernamant ar putea avea fata pentru ca e excesiv de sensibila - prietenii ii spun "mimoza". 😊 Parintii se straduiesc sa gaseasca ceva care s-o motiveze si, macar, sa iasa din casa. La noi in bloc este un tip care, dupa ce l-a parasit iubita, la scurt timp, a refuzat sa mai iasa din casa, pe motiv ca totul ii aminteste de ea. Cred ca sunt mai mult de 15 ani de cand n-am mai iesit, si-l intretine mama lui, dar ea are 80 de ani. Si mama lui, si fratele, si prietenii au facut tot ce au stiut pentru el, dar degeaba... Cunoscandu-l pe acest tip m-am cam speriat cand am auzit de A.
      Iti multumesc, Dana draga! ❤️ Ziua frumoasa si tie sa-ti fie!

      Ștergere
  3. Grele si adeseori complicat, sau imposibil de vindecat, ranile provocate inimii de sentimentele primare, atât de puternice si greu de controlat în adolescenta, mai cu seama azi, când tentatiile perceptiilor vizuale, virtuale, virale, ale aspectelor ambalajelor, atragatoare, amagitoare, bidimensionale, artificiale, corup si însala rationamentul si logica perceptiilor realitatii 3D. Merci pentru superba poveste a inimilor ranite.
    „Inima este nespus de înşelătoare şi de deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască?” „Eu, Domnul, cercetez inima şi cerc rărunchii, ca să răsplătesc fiecăruia după purtarea lui, după rodul faptelor lui

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai (partial) 😊 dreptate in ceea ce ai scris, dar cum pot fi ajutati cei care ajung intr-o astfel de situatie?! E clar ca ei nu prea pot auzi glasul ratiunii - nu prea e loc de ratiune in astfel de situatii (oricum, nu din primele momente).
      In filme e simplu: omul plange cat plange, apoi se ridica si merge inainte ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat (asa scrie in scenariu). 😊
      Cu placere. Multumesc pentru interes, Iosif!

      Ștergere
  4. Delicat tare. Fata e dependentă emoţional de el, nu se poate rupe, nu poate accepta despărţirea şi se şi învinovăţeşte şi se pedepseşte pentru asta. E nevoie de ajutor, să nu se adâncească şi mai mult în asta. Dacă refuză şi acum să meargă în lume, să-şi trăiască viaţa, orice-ar face părinţii, nu va înţelege, ba din contră, fiecare zi care trece îi va face rău.
    Ori numai el, băiatul, o poate ajuta cu o discuţie, ori va fi nevoie şi de un psiholog. Să nu-şi facă ea rău, asta e tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pare ca a facut din el centrul vietii ei. Mama ei a zis ca in septembrie 2021 a iesit de cateva ori si apoi gata - a ajuns sa se bucure ca face duș in fiecare zi! (un timp nici asta nu facea) :( Prietenii au tot sunat-o, dar acum o suna mai rar (nimeni nu stie daca e in legatura cu ei sau ba) - e online aproape continuu (si taica-sau s-a gandit sa faca in asa fel s-o "urmareasca", dar a fost sfatuit sa n-o faca!). Are o singura prietena pe care pare ca o accepta, dar nu sa se vada - prin ea incearca parintii sa "ajunga" la fiica lor.
      Poate ca e in legatura cu baiatul (online) sau, poate, baiatul s-o fi speriat si nu mai vrea sa auda...
      E cumplit! Ma doare sufletul si pentru mama ei - parca imbatraneste un an in fiecare zi. E posibil ca si mama ei sa se gandeasca la o nenorocire...
      Psiholog i-au propus, si i-a repezit. :( Sper ca e mai puternica decat pare.

      Ștergere
  5. Nu pot fi ajutati decât de cei "experimentati", care au trecut victoriosi prin astfel de evenimente, singurii care sunt în masura sa le înteleaga cu adevarat starile sufletesti, iar acestia sunt din ce în ce mai putini, ignorati, batjocoriti, neascultati, considerati de adolescentii rasfatati, neemancipati, depasiti, demodati, batrâni, înapoiati... :)
    Ma gpândesc la zicerea: "Cine nu are batrâni sa îsi cumpere"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate fi cum zici, dar "ma pun in papucii ei": nu am ascultat sfatul "batranilor" cand ar fi trebuit sa-l ascult... Ca orice "aiurit", stiam eu mai bine cu ce se mananca viata. 😊 S-a dovedit ca n-am stiut. Apoi, fiecare e construit altfel: ce e util unora e posibil sa nu fie si altora.
      Se roaga parintii de ea sa asculte pe cineva care stie despre ce vorbeste... N-au cu cine, cel putin deocamdata.

      Ștergere
  6. Părerea mea este că o să-i vină mintea la cap până la urmă. Sper că n-a renunțat la facultate. Acolo o să întâlnească pe altcineva cu siguranță. Și dacă dă greș cu acela, va întâlni un altul... Mai mult îmi pare rău pentru părinți. Trebuie să fie tare îngrijorați.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper din tot sufletul! A renuntat... S-a inscris la facultate imediat ce a terminat liceul, a avut multe restante (era "ocupata cu viata"), nu s-a prezentat in sesiunile de restante si a fost exmatriculata. S-a inscris din nou, a obtinut aprobarea sa nu repete anul I, ci sa-si obtina punctajul necesar la examenele ratate, dar nu s-a mai dus deloc (a intrat tavalugul in viata ei). Deocamdata exista un singur "el", care pare c-o obsedeaza...
      Si pe mine ma doare sufletul pentru parintii ei - ce-o fi in sufletul lor...

      Ștergere
  7. Of, Doamne! Și acum are serviciu? Sau o țin părinții?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parintii o intretin. Nu cred ca are vreun gand spre viitor, deocamdata. Poate ca are, totusi - sper! - dar nu stie nimeni. Sa nu fie un gand rău/nepotrivit...

      Ștergere
    2. Tot ce pot să sper este că va întâlni pe cineva care s-o scoată din starea asta. Știi cum se zice cui pe cui se scoate...

      Ștergere
    3. Cui pe cui se scoate, da. Macar online sa cunoasca pe cineva, apoi mai vede ea. Doar sa nu repete povestea daca se va repeta istoria. Macar ambitia de a realiza ceva din punct de vedere profesional sa o trezeasca.

      Ștergere
    4. Dacă tot arunc clișee :) , iată încă unul: Fiecare sac își are peticul. Trebuie să fie în lumea asta largă cineva pentru ea.

      Ștergere
    5. Asa se presupune ca este. 😊 Si apoi... "Da, da, dar vreau acum". 😊
      Unii nu-si mai revin (uneori nici "partial") dupa astfel de dezamagiri. Sper sa nu fie si acest caz.

      Ștergere
  8. Gracias por la reseña se ve un libro muy interesante. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Con mucho gusto. Pero no es un libro, es una "página" de la realidad. (sé lo que pasa con la traducción automática)
      Te mando un beso.

      Ștergere
  9. În acest caz, și nu numai, sunt de acord cu ce a scris Iosif mai sus.
    Felicitări pentru text!

    P.S.
    Eu sunt tatăl a două fete...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa fie sanatoase si, pe cat posibil, ocrotite/ocolite de necazuri (inclusiv ale inimii). Stiu de la tata ca ati vrea sa le protejati chiar si impotriva capriciilor naturii. 😊

      Multumesc pentru apreciere si pentru popasul aici.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.