Pagini

2022-12-20

Glob de zapada. Advent fotografic 20

Pentru șoricelul Bo – în această nouă viață – e prima lui iarnă. Când s-a trezit într-o dimineață și-a ieșit din casă în jurul lui totul alb era. Un covor pufos și rece acoperea grădina pe care o cunoștea și pădurea pe care o explora din când în când. Cum ajunsese acolo covorul acela el nu știa. I-a explicat mama că atunci când ninge pământul se acoperă cu alb. În loc de picături de ploaie cad din cer cristale albe, lucitoare și reci. Voia să vadă și el fenomenul, dar dorința nu i se îndeplinea.

glob de zapada, globuri decorative pentru brad de Craciun si soricelul negru breloc

Poate că, totuși, cineva i-a ascultat gândul și i-a scos în cale un glob de sticlă cu un om de zăpadă peste care se scuturau fulgi mici și albi. Bo nu îi putea simți, dar se bucura la vederea lor și își imagina cât de frumos ar fi să ningă și peste el – un pic! - așa ca peste omul de zăpada captiv în sticla sa. Tot în Moș Crăciun își punea speranța că va putea vedea și el cum ninge cu fulgi mari, pufoși.

Pentru ziua 20 din Adventul fotografic tema este glob.


Fapt divers: Inventarea globului de zăpadă

glob de zapada cu un om de zapada in el

Sfera transparentă – de regulă din sticlă – în care se aranjează o scenă miniaturizată este o invenție de la sfârșitul secolului XIX, în Europa. Cea mai veche descriere a unui astfel de obiect apare într-un document din 1880, unde e descrisă o expoziție care a avut loc la Paris în anul 1878 - o companie locală care producea sticlă a prezentat câteva greutăți de sticlă umplute cu apă în care apărea un om cu o umbrelă – era acolo și o pudră albă care imita ninsoarea atunci când greutățile erau agitate.

Primul patent pentru un astfel de glob cu zăpadă îi aparține, însă, lui Erwin Perzy, care l-a obținut în 1900. Perzy deținea o firmă de instrumentar medical la marginea Vienei și a primit de la un chirurg local o cerere îmbunătățire a becului inventat de Thomas Edison pentru a-l face mai luminos. Perzy a încercat diferite variante, dar nu scrie pe wikipedia dacă a reușit să îmbunătățească becul, însă când a încercat cu particule de griș s-a gândit la cum cade zăpada din cer și imediat a patentat obiectul.

Globul de zăpadă a devenit foarte popular printre bogații din Viena și Austria și împăratul Franz Joseph I l-a premiat oficial.

Popularitatea globului a traversat oceanul în America. În 1927, Joseph Garaja din Pittsburg a patentat primul glob de zăpadă din America – el a introdus o metodă inovativă de asamblare a globului, sub apă, reducând astfel costurile de producție și transformând obiectul într-un produs accesibil tuturor.

Începând cu1950 noi inovații au tot transformat globul – una dintre inovații este cea a amestecului de apă și glycol care asigură o viteză de cădere a fulgilor mult redusă față de cum se întâmpla în cazul globului plin cu apă.

7 comentarii:

  1. Vai ce interesanta este povestea globului cu zapada. iti multumesc mult ca ne-ai povestit!! Sincer, chiar ma intrebam ieri de cand o fi aparut, care e povestea (aseara de fapt, cand am vazut tema noua pe telefon). Mi-ar fi placut mult sa fac si eu un globulet in miniatura... cine stie, or mai aparea ocazii :D.
    Bo a descoperit o dercoratiune superba :)! Cand faci decoperiri de genul acesta, prin ochii de copil, descoperi de fapt o lume minunata cu infinite posibilitati. Si este... atat de bine

    Pupici cu mult drag :*

    (ps, am trimis un gand pe mail, dar acum am realizat ca am uitat sa iti zic - si pe tel tastele se incapataneaza sa mearga ca melcul, asa ca mai repede merge aici)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam povestea globului si imi pare bine ca ai scormonit subiectul. Imi plac mult aceste globulete, mai ales cand au si sclipici pe interior. Normal ca prietenul Bo este curios si mirat. Nu sunt chiar convinsa ca i-ar placea sa tropaie prin zapada, doar daca nu i-ai transmis telepatic ce placut ar fi...
    Pupici si seara placuta, Diana draga!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
  3. Olá Diana!

    Passando para agradecer sua amizade. Dizer-lhe que aprendi muito com suas postagens, e desejar-lhe Boas Festas, repletas de luz e prosperidade.
    Abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
  4. That is great history! It's an object I enjoy yet never thought too much about its origins.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asemeni lui Bo, si copilului din mine i-ar place sa simta stelutele dantelate de cristale înghetate, apoi, asternute peste pamântul murdar, sa-l faca alb imaculat pâna macar în Faurar... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragul de Bo. Cred că totși ne punem speranța în Moș Crăciun pentru ceva alb pe-afară în loc de gerul ăsta care mai face și polei noaptea.
    Mulțumim pentru istoria globului cu zăpadă. Nu o știam.

    RăspundețiȘtergere
  7. Și eu sunt ca Bo, mă bucur de zăpadă privind un glob minunat 👍
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.