Specialistul în kitsch se întoarce! Ce-ar fi viața fără kitsch-uri?! Crede cineva că fără obiecte nereușite, obiecte de prost-gust ar fi mai multă armonie, mai multă frumusețe?! Nu răspundeți imediat. Și-apoi, amintiți-vă vorba ‘ceea: nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie – nu afirm că suportul îmi place, zic în general despre frumos și mai puțin frumos.
Sigur: dacă tot știu că sunt așa de multe kitsch-uri în lume de ce mai eliberez și eu unul? Nu mi-am dorit să fie kitsch, evident!
Până la momentul în care am început să învelesc în hârtie tubul din carton de la prosoape din hârtie știam ce fac – doar bănuiam (s-a dovedit ulterior) că știam ce fac.
Am pornit cu entuziasm să lucrez un suport pentru șervețele, dar:
Și, uite așa, din eșec în eșec, am terminat un suport de șervețele. Îmi plac culorile, dar nu-mi place suportul.
Acest suport pentru șervețele este tema la alegere pentru luna ianuarie:
Intenția a fost bună... M-am străduit să iasă cât mai frumușel dacă util nu prea este – sper că ați observat: lateralele nu sunt suficient de înalte și suportul poate susține numai servețele în mai multe straturi și care sunt, oarecum, rigide.
Să nu vă las numai cu acest minunat kitsch vă plictisesc cu informații despre apariția servețelelor, suportului, dozatorului pentru acestea dar și cu altele – inclusiv... protejarea mediului.
Din istoria șervețelelor, a suportului și dozatorului pentru șervețele
Șervețelele
Până când s-a inventat furculița oamenii foloseau degetele pentru a mânca anumite preparate, așa că aveau nevoie de ceva pe care să-și șteargă mâinile și gura sau să-și protejeze hainele de eventuale „accidente”.
Cu altă denumire, șervețelele există încă de pe vremea grecilor antici – inițial era aluat tăiat în bucăți mici și rulat, care se frământa la masă (miez de pâine pentru șters mâinile, cum ar veni – foloseau spartanii); au fost cunoscute și de romani (secolelele I-V), din pânză – de regulă, în vizite, la ospețe, romanii mergeau cu propriile șervețele (pe care le luau cu ei când plecau, umplute cu ce mai rămânea nemâncat). Alții foloseau diverse frunze (cum ar fi cele de smochin).
Referirea la cuvântul șervețel: datează din 1384 d.Hr., cu sensul unei bucăți de pânză sau de hârtie folosită la masă pentru a șterge buzele și/sau mâinile și/sau pentru a proteja îmbrăcămintea, cuvânt diferit de cel care definea fața de masă.
Utilizarea șervețelelor de hârtie este documentată în China antică, unde a fost inventată hârtia (în secolul al II-lea i.Hr) – erau împăturite în pătrate și folosite pentru servirea ceaiului.
Cercetătorii au constatat că în Evul Mediu șervețelul a dispărut de pe masă/de la masă, iar mâinile și gura erau șterse cu orice era disponibil: dosul palmei, îmbrăcăminte sau cu miez de pâine.
În S.U.A., șervețelele de hârtie au fost importate pentru prima dată la sfârșitul anilor 1800, dar nu s-au bucurat de interes pe scară largă până în 1948, când Emily Post, întrebată dacă e mai bună refolosirea unui șervețel din pânză sau unul nou, din hârtie, a afirmat: E mult mai bine să folosiți șervețelele de hârtie decât șervețelele de in care au fost folosite la micul dejun. (Emily Post a fost romancieră, autoare, cunoscută pentru scrierile sale privind „eticheta în societate”).
Existau și unele șervețele – din pânză – prevăzute cu o butonieră care se prindea de un nasture de la cămașă/rochie sau cu o clemă/cârlig care se se prindea în partea de sus a nodului de la cravată.
Dacă înainte de inventarea furculiței șervețelele erau mari, după inventarea acesteia dimensiunea șervețelelor s-a redus.
După apariția șervețelelor de hârtie suporturile pentru acestea au devenit o necesitate.
Suportul pentru șervețele
Se susține că suporturile pentru șervețele au apărut în jurul anului 1930 (promovate de o firmă). Există brevete obținute la începutul anilor 1900.
Inelul pentru șervețele
Inelul pentru șervețele își are originea în Franța – în jurul anului 1800 – când a fost ales ca dispozitiv menit să individualizeze șervețelele până la momentul spălării, pentru ca fiecare să folosească același șervețel, nu pe al altuia.
Curând, ideea inelelor pentru șervețele a devenit un nou mod al celor înstăriți de a-și etala bogăția și cu aceste obiecte. În anii de început, inelele erau confecționate dintr-o varietate de materiale: argint, lemn, porțelan, os - pe la începutul secolului al XX-lea erau din bachelită. Unele erau simple, altele aveau forme și decorațiuni complicate. Au fost popularizate și, în timp destul de scurt, inelele pentru șervețele au devenit ornament în decorarea unei mese.
Dozatorul pentru șervețele
Dozatorul pentru șervețele se spune că a fost inventat de Charles H. Coons, în 1928, și a fost popularizat, din 1930 începând, de firma care a popularizat și suporturile obișnuite.
Varia
Șervețelele umede
Șervețelul umed a fost inventat, în anul 1958, de un american care lucra în industria cosmetică: Arthur Julius. Inițial, șervețele umede erau impregnate cu un anumit tip de săpun. Producția de serie a început în anul 1963, pentru un mare lanț de fast-food din S.U.A..
Batistele de hârtie
Batistele de hârtie au fost inventate (și brevetate) în anul 1894, la Berlin, de chimistul și producătorul de hârtie Gustav Krumm care, într-o oarecare măsură, urmarea să ajute împotriva bolilor transmise pe calea aerului (cum ar fi tuberculoza), dar invenția sa – foile fine de celuloză, de unică folosință, înmuiate în glicerină - nu s-a bucurat de succes.
Imediat după primul război mondial, în anul 1924, batistele de hârtie au devenit populare.
Hârtia igienică
în perioada dinastiei Tang (618-907), un călător arab care vizitase China, a notat despre obiceiul chinezilor de a nu se spăla cu apă după momentul defecării, ci de a folosi hârtie specială în acest scop.
Hârtia igienică sul – așa cum o știm azi - a fost inventată de americanul Joseph Gayetty, în 1880. Acest inventator și întreprinzător nu s-a sfiit să vândă sulurile de hârtie igienică pe care era imprimat chipul său, alături de sloganul Cel mai necesar produs al secolului! Hârtia medicală a lui Gayetty pentru WC-ul cu apă.
Până la inventarea hârtiei igienice oamenii foloseau te miri ce: frunze, iarbă, coceni, chiar și zăpadă, iarna; romanii aveau un burete pe care-l spălau la ieșirea de la WC-ul public, și care mai apoi era folosit de alții. (descopera.ro)
Protejarea mediului
Se fabrică, se vând, se consumă sute de tone, anual, din produsele amintite mai sus (și altele, din aceeași serie). Și toate sunt fabricate din fibră de celuloză! Fibrele de celuloză sunt extrase din copaci! Într-un fel, ne aruncăm pădurile în WC sau la gunoi!
În fabricarea hârtiei albe (pentru igienă, de scris, ambalat etc.) se folosește clorul... Pe unele produse a început să scrie fără clor și pe unele total fără clor – ghiciți care au clor spre deloc.
E de preferat să cumpărăm hârtia pentru igienă (hârtie igienică, rolă de prosoape de hârtie etc.) fabricată din hârtie sută la sută reciclată. Nu se reciclează hârtia igienică folosită!!! Aceasta ajunge în canalizare – unde n-ar trebui să ajungă șervețelele umede! Folosite în exces, șervețelele umede dăunează sănătății, mediului înconjurător și... sistemului de canalizare.
Suntem încurajați să folosim alternativele fără hârtie: batiste din pânză, prosoape și șervețele din pânză etc.. Sună a întoarcere în timp, nu? Poate pentru unii, pentru că alții nu au renunțat niciodată la... batista cu monogramă.
Hârtia folosită pentru igienă e de unică folosință – se pierde prin sistemul de canalizare, prin eliminare într-un fel sau altul. Din acest motiv, acest tip de hârtie ar trebui să fie fabricat exclusiv din fibre secundare, din deșeuri de calitate medie și inferioară care au fost deja reciclate de mai multe ori.
Gata! V-am plictisit suficient!
Mai întîi despre suportul de servețele: am și eu două cumpărate, de lemn și la amândouă diagonala șervețelului depășește cu mult lungimea suportului. Al tău mi se pare numai bun ca dimensiuni. Despre stabilitatea lui nu mă pot pronunța doar din poze.
RăspundețiȘtergereÎn ceea ce privește partea de documentare, atât de mult mi-a plăcut și atât de tare m-a prins că am uitat că era cu suportul de servețel la început și când s-a terminat parcă mai vroiam.
Felicitări pentru tot!
Exista suporturi precum cele amintite de tine, dar diferenta cred ca e esentiala: servetelele din suportul meu ating masa, ceea ce as zice ca nu ar trebui. Iti multumesc pentru incurajare! ❤
ȘtergereAm fost surprinsa sa constat cate informatii despre servetele, batiste de hartie etc. exista! Si-am citit tot ce am "gasit", doar ca m-am rezumat la circa... 1% din cat am citit. 😊 Iti multumesc pentru compliment! ❤
Wow! I think I lost the jest of this writing by the time I arrived at the last sentence, but here goes. Cloth supplies are a pain to clean, but I usually use them, as paper products are a gigantic waste of a tree. Of course, one cannot get around the use of toilet paper. We still use paper towels for some cleaning, and to make very kitsch napkins for the diner table :) Paper products are used these days basically, I think, because no one wants to spend the time and work washing cloth products. So we've become a bit or a lot lazy when it comes to saving the planet with better choices. Nice try on the napkin holder, even though it's usefullnes got lost in it's construction. A napkin holder doesn't put pressure on the napkins, so your idea wasn't bad if the roll had been a bit wider in diameter, and had been glued to a piece of wood for the base. I do remember napkin holders as a child, but as a young adult I just put the napkin at the side of the dinner plate and disposed of the holder. I think most napkin holders in the sixty's and seventies for the average household were pretty tacky. There was a lot of tackiness going on beck then. I grew up with it :)
RăspundețiȘtergereEspecially napkins, toilet paper, etc. "fina" "consume" many trees.
ȘtergereAbsolute! It's hard to imagine life without this invention: toilet paper!
In the kitchen, we use cloth towels, and when they get damaged, I turn them into towels for wiping the kitchen furniture, then throw them away. It's true, there is a lot to wash. Textiles of any kind can enter the manufacturing process for cement/concrete, for example, along with other waste.
Reading what you wrote, I realize that there is another mistake with my holder: it puts pressure on the napkins.
Phew! I didn't think about a piece of wood, and I had somewhere to get it. Thank you for the ideas!
In our youth we also had various napkin holders, but today I proceed as you do. I'm sorry I threw them away though - some were beautiful.
Thank you for your interest!
Muy interesante conocía ciertos datos pero no todos. Y tu servilletero te quedo genial. Te mando un beso.
RăspundețiȘtergereGracias por tu apreciación, J.P.!
ȘtergereTe mando un beso.
Que belo trabalho amiga, Diana!
RăspundețiȘtergereAdoro ler-te.
Escreves muito bem!
Continuação de boa semana.
Beijos
Obrigada pela apreciação, querida amiga Fatyma!
ȘtergereUma ótima semana para você também!
Beijinhos 💐
Phahahahahahahaha! Esti geniala :))))))))).
RăspundețiȘtergereAtat am vrut sa zic :*!! Iti multumesc. Revin putin mai tarziu sa citesc toate informatiile interesante pentru ca acum simt cum ma trage Mos Ene de maneca :D si vreau sa profit :D.
Puuup!!
Multumesc pentru compliment, Rux! :)))) Acum, râd cu pofta pentru ca ai râs tu! :))))))) Abia astept sa aflu de ce-s geniala. :))))))))
ȘtergerePupici! ❤
interesant! sa iasa si la bancomat 3 odata ca la servetele :)))
RăspundețiȘtergereHahahahaha! Sa iasa doar daca tragi de ele s-a mai intamplat, dar altfel ba! 😂
ȘtergereNiste fulgi de zapada anemici dar curajosi si persistenti ai tarziu, revin la butoane. Ei da... alta viata... pe lumina si cu urme fine de nea zapada pe acoperisuri (si speranta de ceva ninsoare mai consistenta si rezistenta), altfel se vad lucrurile.
RăspundețiȘtergereDar evident ca am adormit cu un zambet larg si m-am trezit chicotind la amintirea articolului. De la umorul tau mi se trage (si eu am aceasta tendinta - banuiesc ca ai observat :D).
Sa stii ca daca nu ziceai din casa, nu s-ar fi prins nimeni de micile probleme de echilibru pe care le prezinta suportelul. Si iar ma bufneste rasul, de cate ori recitesc etapele parcurse - ma vad si pe mine cand am cate un proiect din acesta cret care se vrea la inceput o idee mareata si apoi nu stiu ce sa ii mai fac ca macar sa aiba o fata acceptabila, daca nu si o utilitate :))).
(si mai ales la capse m-am amuzat ca am avut o peripetie asemanatoare haha).
Ma gandea acum cu ce ai putea sa ii conferi stabilitate...dar sigur la un moment dat vei gasi ceva ce poate fi reciclat in acest sens :D).
Informatiile de la final, le-am savurat ca cireasa de pe tort (de fapt, ca pe ciresele in ciocolata de la capsa, foarte scumpe si foarte bune, pe care le-am mancat undeva prin anii 2004 - cel mai probabil.. cred ca au fost vreo 2 portia mea.. hahahaha).
Pup cu draaaaag!!!
ps: clar avem ceva e Romani in noi - cu servetelele in care sa punem la pachet... :))))))))
pps: mie imi plac batistele batiste :D Chiar ma gandeam ca mi-ar placea sa mai gasesc ca in copilarie si sa am vreo duzina doar pentru a crea hainute :)))) si sunt perfect de acord ca se consuma mult si aiurea. servetele umede nu imi plac deloc (am avut insa unele din fribra de porumb, prietenoase cu mediul - foarte bune pentru bebei mici - le luasem pentru pitici, fara parfum- dar care mergeau umezite si apoi se puteau arunca fara probleme pentru ca nu erau poluante ca astea umede si.. bleah, parfumate). de hartia igienica parfumata si colorata nu mai zic nimic... otrava pe bat :)))). na ca am zis. :)))
Imi iau jucariile si plec! 😊 Ninge in Sahara, ninge unde n-a nins niciodata, ninge la voi... Doar in Brasov nu ninge! Asta-i culmea! 😂 Meteorologii ne-au "amenintat" cu ninsori abundente in noaptea de joi spre vineri. Or sa fie... dar crezi ca in Bv?! 😂
ȘtergerePot doar sa ma bucur stiind ca te-am facut sa zambesti! 😊 Am ras cu pofta citind primul tau mesaj de aici. 😂
Oh, daaaa! Am observat ca ai haz! Rad si cand faci haz de necaz, iar apoi ma scufund, un strop, in amaraciune, apoi iar rad. 😊 Umorul e bun!
Deci stii exact "prin ce-am trecut" improvizand din mers pentru ceva ce am lucrat pentru prima data.
O idee mi-a dat Yvonne, mai sus, pentru stabilitate: o bucata de lemn - nu mi-a dat prin minte!!! desi am cateva sipci de la o fosta ladita pentru fructe.
Si pentru ca ai savurat info din final ma bucur. Nu-s chiar ciocolata cu cirese! (n-ai ce face? 😂 imi face pofta! 😊 )
Acum, ca zici! In servetel imi puneam "gustarile", cand era cazul... Acum... in folie alimentara din nailon. Hm.
Fibra de porumb banuiesc ca e ideala... mai ales ca porumbul nu-i copac! 😊 Nici mie nu-mi plac in mod deosebit servetelele umede - unele imi usuca pielea pe maini ceva de speriat (folosesc in special cand plimb catelul pentru ca stii tu: punga, alea-alea 😊 )
Zau daca inteleg de ce trebuie colorata si parfumata hartia igienica... (stiu ca nu e tocmai ok parfumul in unele zone) :))) dar... fiecare face ce-i place.
Ma intreb cati dintre cei care se dau "prietenii mediului inconjurator" folosesc zilnic o multime dintre cele ce le-am enumerat mai sus... Recunosc, folosesc produsele enumerate mai sus, dar la bucatarie prefer servetele din panza si prefer batistele din panza, dar folosesc si batiste de hartie. Faptul ca le folosesc se numara intre mai-multele motive pentru care nu afirm despre mine ca as fi vreun "protector al naturii". Da, incerc sa fac altfel, dar.... de prea multe ori castiga comoditatea. 😊
Stiu ca multi vor zice ca sunt mai iginice batistele din hartie decat cele din panza dar... nu dauneaza in mod excesiv nici cele din panza (adica, tuberculoza, de exemplu, nu se "imprastia" repede pentru ca nu existau batiste din hartie la vremea cand boala aceasta facea ravagii). Dar, e regula: cand vrei sa vinzi ceva creezi nevoia...
Pupici! ❤
Interesante tare informaţiile!
RăspundețiȘtergereŞi nu m-aş fi gândit veci că se poate face aşa un suport pentru şerveţele. Bravo ţie! Că nu-ţi place, e altă poveste, dar ideea e faină!
Iti multumesc pentru apreciere si interes, Potecuta!
ȘtergereDe-ai sti cat ma oftic ca n-am reusit ce mi-am propus...! 😊 Ma oftic tare-tare-tare! 😊
Vazusem postarea mai devreme, insa am vrut sa verific o idee, pentru ca aveam un tub de prosoape liber de invelis. 😊 Taindu-l pe jumatate, taind bucatile pe generatoare si apoi punandu-le una un alta se obtine un obiect mai stabil. Il aplatizezi cat se poa' si mai tai de o parte si de alta a generatoarei taiate cat sa poti lucra pentru acoperire si sa intre servetelele. Nu mi-am dus ideea la final, insa ideea ta de pornire e chiar buna.
RăspundețiȘtergereSi iarasi ai adaugat tot felul de idei despre lucruri pe care le folosesc insa nu stiam mai nimic despre ele. Multumesc mult, Diana draga! Pupici!
Apropo, banda dublu adeziva daca gasesti, cred ca era bunuta in loc de capse.
😘❤️
E o idee! Multumesc! Adica sunt mai multe idei pe care mi le-ai dat - inclusiv banda dublu adeziva - nu am nici acasa (suportul l-am lucrat "in deplasare", sa mai castig timp) 😊
ȘtergereYvonne mi-a dat ideea unei bucati de lemn pentru stabilitate (aveam - erau acolo - cateva sipci de la o fosta ladita pentru fructe, din care as fi putut taia, si atunci nici servetelele n-ar fi atins masa.
Marginea generatoarei - sa zic asa - am indoit-o in loc s-o tai 😂 si taind mai mult, nu doar "spintecand", suportul n-ar presa pe servetele si ar iesi mai usor. Totusi, cred ca "lateralele" - macar una! - trebuie sa fie mai inalte.
Acum, dupa mesajele de la voi, cred ca mi-ar iesi un super suport pentru servetele! Poate reusesc sa "construiesc" un altul... Doar poate. :(
Nici eu nu stiam! Si nici n-as fi aflat daca nu as fi fost atat de dezamagita de suport! 😊 Si mi-am dat seama ca e posibil sa fie enorm de multi "ecologisti" care folosesc la greu astfel de produse realizate din celuloza extrasa din copaci... Pana cand am citit despre aceste produse nu stiu daca m-am gandit ca sunt... tot copaci.
Cu placere! Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤ Pupici! 😘
Vay canına, ne kadar çok bilgi paylaşmışsın. Sayende birçok yeni şey öğrendim. Teşekkürler :)
RăspundețiȘtergereI'm glad to know that you were interested.
ȘtergereWith pleasure! 😊
Un weekend placut, Diana draga, oriunde te-ai afla! Pup.💖😚
RăspundețiȘtergereIti multumesc, Suzana draga! ❤ Duminica frumoasa iti doresc!
ȘtergereOooh! Sunt pe "baricade"! 😂 In loc sa ma bucur de zapada care are cca 5 cm strat... ma conformez legilor lui Murphy! Oare de ce nu reusesc sa "eludez" aceste legi?! 😊
Pupici! 😘
Poate ca te gandesti prea mult ca ti se aplica incat asta le atrage? Ca alta explicatie nu vad!😊 Experimenteaza opusul si vezi ce se intampla.
ȘtergerePupici si seara frumoasa, Diana draga! 😘❤️
Si o saptamana pe care sa o consideri usoara, oricum ar fi ea!
Deloc! 😊 Ar fi ca si cum as iesi din casa si m-as gandi ca s-ar putea sa ma loveasca o masina, pe trotuar. Nu sunt structurata astfel. Abia dupa ce "se strica planul' ma gandesc la 'legi'.
ȘtergereIti multumesc, Suzana draga! ❤ Seara frumoasa si pentru tine! La fel si saptamana!
Oh, saptamana trecuta nu a fost una 'dificila', doar ca a fost ceva ce nu... "prevazusem". 😊
Pupici! 😘
E ok suportul tău - contează enorm intenția și efortul , nu-i așa ?
RăspundețiȘtergereCa de obicei, istoria prezentată este atât de bogată în informații 👍
Pupici ❤️
Da, conteaza intentia. 😊 Ieri, cineva care a fost la noi l-a vazut si a crezut ca e "amablajul" de la niste pocnitori care se gaseau cand eram copii: cilindru de carton invelit ca o bomboana de pom "clasica", doua fire care ieseau la ambele capete si de care cand trageam pocnea "bomboana" si inauntru era cate o jucarie mica-mica...
ȘtergereAm incercat sa compensez kitsch-ul cu ceva interesant (cel putin din punctul meu de vedere) si am ales "istoria". 😊
Pupici! ❤