Pagini

2023-01-30

Pastile, prafuri si comunicare

Ce doriți să aflați mai întâi: vestea bună sau vestea rea? Când li se adresează această întrebare cei mai mulți preferă să audă întâi vestea rea, cu speranța că vestea bună va persista în mintea lor, va atenua un eventual șoc în urma aflării veștii rele.

De data aceasta, vestea rea este că tinerii „încearcă” diferite substanțe de la vârste din ce în ce mai mici. Vestea bună este că... putem încerca să-i determinăm să nu o facă și să-i încurajăm să vorbească atunci când observă că în jurul lor se consumă sau se vând prafuri și pastile. Nu toți copiii au lângă ei adulți care să-i sprijine, adulți care sunt atenți la nevoile lor, la eventualele probleme pe care le-ar putea avea. După ce au urcat în caruselul pastilelor și prafurilor devine greu spre foarte greu să fie ajutați să coboare și să scape de „amețeală”.

E absolut firesc să fim interesați în primul și în primul rând de „sângele din sângele nostru”, dar pentru că acest „sânge din sângele nostru” să aibă parte de o viață liniștită (pe cât posibil) și când nu mai este sub oblăduirea părinților ar fi bine ca adulții să fie înțelepți și să arunce o privire și spre copiii altora – poate e loc să întindă o mâna de ajutor sau... poate e cazul să facă ceva pentru a-și scoate copiii dintr-un anturaj sau altul.

Nu mă gândesc la „autorități”. Mulți „oficiali” se străduiesc să țină sub control un fenomen care nu va dispărea, să salveze câți oameni pot, dar nu sunt suficient de mulți și – prea adesea – nu sunt echipați cu ceea ce ar fi nevoie.

Dacă nu ne pasă – măcar un pic! - de copiii altora e posibil să aibă probleme proprii copii.

Nu-i treaba mea că X trage pe nas/vinde/amenință etc.” – zic unii. Baaaa cred că e treaba tuturor – cu sau fără copii. Unul care apelează la prafuri și/sau pastile de regulă nu ajunge prea bine și – în disperare de cauză – nu putem bănui ce e capabil să facă pentru a obține banii necesari „medicației” de care are foarte mare nevoie la un moment dat, tot mai des, tot mai puternice și în doze tot mai mari. Un copil care vinde are – în aproape sută la sută din cazuri – un adult în ”spatele lui”, un adult care-l poate radicaliza până într-atât încât acel copil ar putea recurge singur la violență extremă contra celor care se manifestă împotriva a ceea ce face el.

Copiii ajung la maturitate – inclusiv cei care trag pe nas, cei care-i batjocoresc pe alții, cei care fură, cei care vând prafuri și pastile, cei care... (completați pe linia punctată).

Unii dintre cei care au luat-o pe arătură revin pe „drumul drept”, dar nu toți. Cei care rămân pe arătură sunt „generațiile periculoase” de mai târziu, care vor da naștere altor „generații periculoase” – nu e regulă, evident! iar „generație periculoasă” e o exagerare prin care îmi imaginez că subliniez ideea următoare: dacă nu avem grijă de toți copiii – în măsura posibilităților – putem ajunge în situația să fim jefuiți pe stradă (în cel mai bun caz) de unii dintre acei copii care „nu erau problema noastră”.

Aceste rânduri am ales să le scriu inspirată de un articol al Potecuței:

Să încurajăm copiii să spună cuiva atunci când au probleme (de orice natură!) la școală sau pe aiurea. Să le spună părinților sau – dacă părinții nu sunt genul care să asculte – să spună unui adult în care au încredere (dascăl, polițist, vecin, o rudă...) sau unui copil cu părinți care știu să asculte și care – foarte important – pot și vor să se implice... E o picătură în ocean – știm cu toții asta – dar e mai mult decât nimic, e o șansă de a salva un suflet...

Dacă nu avem grijă de toți copiii n-ar trebui să ne mai mirăm că „se duce naibii lumea”.

Cel ce salvează o viață, salvează lumea întreagă, scrie în Talmud.

În timp ce avem grijă de noi și de familia noastră e posibil ca în jurul nostru să fie oameni cu nevoi mult mai mari – și când scriu „oameni” mă refer (în contextul dat) la copii. Nu întotdeauna problemele oamenilor se observă la prima vedere... Cel mai des suntem tentați să credem că nevoile unuia sau altuia sunt atât de mari încât ajutorul nostru nu ar face nicio diferență... Dar ar face! Chiar și numai ascultând pe cineva vorbind despre ce-l neliniștește, îl supără e, deja, un ajutor mai mare decât ne-am imagina!

Reamintesc o povestioară pe care am mai publicat-o: Steaua de mare:

O furtună a adus pe țărm o mulțime de stele de mare... Un adult care se plimba pe acolo a văzut un copil care ridică stelele de mare și le aruncă în apă. Curios, l-a întrebat:
- Ce faci aici?
- Salvez stelele de mare aruncându-le înapoi în ocean – răspunde copilul. Dacă rămân pe țărm vor muri.
- Băiete – zice adultul – pe plajă sunt mii și mii de stele de mare! Ceea ce faci tu nu contează.
Copilul a ascultat apoi s-a aplecat și a ridicat o altă stea de mare și a aruncat-o în apă. Zâmbind, i-a spus adultului:
- A contat pentru aceasta.

(„Pilda” aparține lui Loren Eiseley, antropolog american, educator, filosof și autor de cărți de științe naturale)

Visurile se anulează pentru cei care aleg calea "morții albe"

29 de comentarii:

  1. Mientras las drogas y la violencia sea un negocio rentable. Siempre habrá victimas. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfectamente cierto.
      Hace años, un economista dijo que si todo el dinero ganado con el tráfico de drogas y armas fuera retirado de los bancos comerciales, el sistema bancario mundial colapsaría...

      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Querida amiga Diana!
    Que grande essa matéria que você escreveu, realmente é um problema que contamina é influência muitos jovens, e com isso destrói muitas famílias.
    É triste, mas é a realidade.

    Continuação de boa semana.
    Beijinhos 🌷

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Obrigado pelo seu apreço, querida amiga Fatyma.
      Infelizmente, é uma realidade que não vai mudar. Só podemos tentar ajudar o máximo que pudermos... como pudermos...

      Obrigada! Te desejo dias repleta de luz!
      Beijinhos ❤

      Ștergere
  3. My darling Di

    I have missed you and was so happy to see your words on my virtual home.

    I truly believe "He who saves one life saves the world." The star fish story is so beautiful and I do the same every time I'm on the beach. I was unaware of the story when I started the practise of saving molluscs, sea snakes, squids; all that had been washed ashore.

    I read the story much later of course on your blog and I loved how i was in tune with the universe.

    Have written about it in my first book: Travel Epiphanies
    https://www.amazon.in/Travel-Epiphanies-Adventures-Natasha-Sinha-ebook/dp/B073RTCTLX

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, Natasha dear! I try not to miss anything from what you write... because I like what you write, and how you write.

      I don't get to the sea or ocean very often, but I always bend down to move snails with shells out of the way of people, to move in the grass a bee that is lying on the asphalt that I know will die soon, but not to died crushed...

      Congratulations on the publication of the book! (the books! - I deduced, reading your blog, that there is not only one).
      I wish you many beautiful journeys!
      Success!

      Ștergere
  4. I send you biggest hugs and kisses and a beautiful start to a brand new month.

    Be in touch my precious friend. xoxox

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you very much! ❤
      I'm sending big hugs and kisses too! ❤
      I wish you serene days! ❤

      Ștergere

  5. Bine te-am regăsit, dragă Diana!

    Problema a devenit deja veche, și la noi. Apelul tău la atenția părinților, nu numai pentru copiii lor ci și ai altora, este foarte corect. Păcat însă că părinții au devenit tot mai indiferenți la problemele copiilor, de orice fel ar fi. Consideră că și-au făcut datoria dacă le-au dat haine și mâncare (unii nici atât).

    Sănătate și numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bunaaaa, Zina draga! Ma bucur tare mult sa te revad aici! ❤ ❤ ❤

      Da, e foarte veche - si, posibil, lasata sa devina "fenomen" :(
      Potecuta m-a inspirat!
      Da, din pacate, sunt parinti care ignora posibilele probleme ale copiilor - alunga chiar si gandul ca ai lor ar putea sa...
      Baiatul unei cunostinte a alunecat pe aceasta "panta a pierzaniei". Sotul ei (diferit de tatal copilului) i-a atras atentia ca ceva nu e in regula cu pustiul, dar femeia a ignorat observatia - in final, cei doi au divortat din cauza "decaderii" acelui adolescent care nu mai putea fi tinut in frau.

      Iti multumesc! Sanatate si numai bine!

      Ștergere
  6. Îţi mulţumesc mult, mult, Diana! Uaaai, ce frumoasă şi impresionantă povestioara de final! Da, pentru aceea una, a contat! Şi pentru asta merită implicarea noastră.
    Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! 😊 Si eu iti multumesc, Potecuta (inca o data!) ❤
      Tare m-am bucurat cand am citit articolul tau.

      Povestioara mi-am reamintit-o citind la tine ca si numai pentru cativa copii conteaza, chiar si numai pentru unul... 😊

      Ștergere
  7. Mi-a placut enorm povestea din final :). Este faorte adevarat. Fiecare gest, fiecare om, fiecare conteaza.
    Aud asa de des scuza ”toti fac asa”, cand este vorba sa alegi ceva bun, in locul la ceva rau (de ex coletarea selectiva) incat...

    Mi-as dori mult sa ... se destepte omenirea din somnul cel de moarte.. Aham.
    Pupici cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place. Desi o mai publicasem mi-am amintit-o abia dupa ce am citit articolul Potecutei. Chiar si fara aceasta povestioara stiu ca orice gest conteaza, cat de mic... 😊 dar cate de frumos a spus-o L.E.!

      Ooooo! "Si altii fac..."; "si altii zic la fel..." E ca si cum am zice ca, daca minte o majoritate minciuna devine adevar...
      Rux ❤ ai o dorinta care... nu stiu cum poate fi implinita sau... cand. 😊

      Pupici cu drag! ❤

      Ștergere
  8. Am in memorie cum in mandatul presendintelui anterior, cred ca pe undeva prin 2010 s-au zvarcolit sa aprobe legea cu utilizarea drogurilor usoare si asta au si facut, cu acel text gretos ca in ue... bla, bla, bla. Consecintele erau evidente. Usor, usor ideea s-a amplificat teoretic si practic. Evident ca la rasul solului nu am dovezi, dar cred ca odata legea data, retelele deja facute, au scos capul. Acum, dupa atatia ani, putem trage si niste concluzii. Este vorba de bani si de distrus mintile tinere ce devin asa, mai neganditori... Adica o alta latura a aceluiasi scenariu. Eu sper totusi ca sunt mai multi parinti carora le pasa de viitorul copiilor lor, decat cei carora nu, chiar daca adultii au uitat multe lucruri.
    Multumesc pentru postare, Diana draga! Nu stiam povestioara. Insa exprima perfect diferenta dintre sufletul unui copil si al unui adult...
    Pupici! Seara buna! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi amintesc discutiile fiicei lui "politicianca"... Intre altele, ziceau ca marijuana "trateaza" depresia, anxietatea si nu mai stiu ce... Practic, nu trateaza nimic, doar il tine pe individ "vesel si activ" si, in timp, individul va avea nevoie de cantitate mai mare... Se plang "oficialii" ca oamenii consuma antibiotice fara masura si acestea nu mai au efect, ca trebuie cantitate tot mai mare si substante tot mai puternice si vor sa credem ca la marijuana nu e la fel...
      E permisa in scop medicinal dar... esti pedepsit daca o folosesti fara reteta si medicii nu se inghesuie sa scrie retete.... Nu prea stiu cum stau, exact, lucrurile cu legalizarea... in caz ca intre timp (de prin 2013, sau 2014?) s-a mai schimbat ceva.
      Si eu sper ca mai multi sunt parintii grijulii decat cei indiferenti sau... naivi = cei care cred ca adolescentii lor nu se "ating de".
      Sper sa ramana cu mintea limpede tinerii, sa nu inceapa ceva ce cred ca vor putea controla... Unii reusesc sa controleze, dar cei mai multi nu... Unii nu pot renunta la alcool... iar altii isi imagineaza ca "scapa" usor de substantele care "ataca" mult mai repede sistemul nervos central... Sa nu mai zic de "sintetice", amestecuri de te miri ce, care i-ar putea baga in coma de la prima incercare...

      Cu atat mai mult e preferabil ca adultii sa incerce sa salveze cat mai multi copii - si sa-i ajute (oh! ce utopica sunt!) sa-si pastreze puritatea sufletului, bunatatea...

      Cu placere. Iti multumesc pentru interes, Suzana draga! ❤
      Zi frumoasa! Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Completare : marijuana nu te tine " vesel si activ", ba dimpotriva ! Te blegesti, mergi si vorbesti in relare si cu mare greu si sfirsesti prin a zacea turtit zgaindu-re minte in sir la un obiect sau adormi. Exclus sa mergi, sa faci rautati, sa devii activ in general. Poti intra in mintea inconstienta si avea conversatii cu inteligentele de acolo, poti extrage info la care nu ai acces in stare normala.
      Insa nu exista ca marijuana da dependenta ; nu da, indiferent cit vei mari doza, dci nu e cazul de " control". Nici nu te impinge sa consumi alte droguri mai puternice. Astea toate sunt mituri propagate de sistem ca sa sperie oamenii. Nici macar Oxi nu da dependenta, in ciuda faptului ca doctorii mint ca porcii ( sau au fost mintiti pe subiectul asta ).

      Ștergere
  9. Cred că dependența de droguri este cea mai periculoasă obișnuință.
    Poate voi povesti cândva cum am ajuns martor în instanță într-un proces de furt de bicicletă de către un tânăr drogat. Cazul a ajuns un caz didactic pentru studenți. Sper să regăsesc articolul publicat de o universitate.
    Felicitări pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel cred si eu...
      Ar fi o lectura interesanta pentru mai multi. Mie mi-ar placea sa citesc despre o astfel de experienta. Ajungand caz didactic la facultate cu atat mai mult cred ca e interesant.
      Multumesc!

      Ștergere
  10. Foarte interesantă dezbatere. Îmi propun să revin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere. Placerea va fi de partea mea. :)

      Ștergere
  11. Vestea si mai rea e ca autoritatile nu-si dau intereesul in problemele sociale... Si in altele sigur... O zi faina, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Very good, dear Diana, for bringing this topic up with your writing. Because here in the Netherlands too, there are many young people who are using more and more. And who even because of this end up in the circuit of serious crime. What is now prohibited here is laughing gas, but unfortunately this still happens quite regularly. And the drug problem among young people is certainly a problem here and parents sometimes do not know that their children are using that is also a point. But they will also do something about this in the future with a lot of information. But unfortunately there are many who do not go here and want to solve it themselves.

    RăspundețiȘtergere
  13. O duminica placuta, Diana draga!
    Pupici! Si o saptamana usoara!😙💖

    RăspundețiȘtergere
  14. Olá Diana!

    Hoje em dia num mundo onde a informação não tem mais fronteiras, tudo chega muito rápido, e nossos jovens diante de tantas informações se sentem atraídos a tudo e a todos. Conversar e orientar nossos filhos é o que podemos fazer.
    Tenha uma semana repleta de luz
    Abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu drogurile in sine sunt problema, ci societatea, sistemul in catre traim. Dorgurile sunt doar o evadare din realitate, pentru ca realitatea e atit de crincena incit vor doar sa scape, macar din cind inc ind si tot mai des. Asa ca solutia pe care o vad este eliberarea omenirii din sclavie si schimbarea sistemului cu unul mai bun.
    Cum astea nu se vor intimpla, ce mai ramine este responsabilitatea individuala, la fel cum se intimpla si cu celelalte droguri legale. alcoolul e mult mai puternic si mai periculos decit marijuana ( aia e inofensiva, pentru copiii de scoala ) si nu suntem toti alcoolici, desi foarte multi oameni sunt consumatori. Fiecare e responsabil pntru sine insusi si pntru butonul de frina.
    Desigr, copiii sunt curiosi si sunt tentati, insa e aceeasi situatie ca si cu drogurile legale : de gustat le gusta oricum pe ascuns, insa nu toti devin alcoolici, fumatori, cafegii, etc. Preferabil ca adultii sa le satisfaca curiozitatea intr-un mediu controlat, ca sa invete de mici sa consume responsabil, daca vor vrea sa consume.

    RăspundețiȘtergere
  16. bine te-am regasit Diana draga ♥
    da, tema pe care o abodezi este una F.IMPORTANTA! peste tot in Europa numarul consumatorilor de droguri este în crestere... si cei mai vulnerabili sunt tinerii! Nu-mi vine sa cred ca dupa toate experientele pe care le traiesc americanii, mai exista metode de transport?!? Ori este treaba "mâna în mâna" ori nu pot sa îmi explic cum de exista "pe piata" asa ceva de cumparat!!!
    Societatea moderna este atat de ineresata de "mâncare BIO" însa la prafuri toxice nu se mai intereseaza atât de multi despre cum si din ce sunt obtinute drogurile!
    Cred ca scolile ar trebui sa organizeze întâlniri cu dependenti-de-droguri, poate o vizita într-un centru de recuperare, sa vada prin ce chinuri trec cei care doresc cu adevarat sa redevina "clean"... Din filme si carti tinerii nu sunt impresionati, dar daca vad cu ochii lor asemenea cazuri, poate ca nu vor dori niciodata o asemenea experienta!
    Pupici si îmbratisari de la trio pentru trio :-* ♥

    RăspundețiȘtergere
  17. Happy Valentines my sweet sunshine. <3 <3

    Biggest hugs and kisses.
    Wishing you much love and joy always.
    have a love-ly day. xoxoxox

    RăspundețiȘtergere
  18. Cred că este o "modă", să fii în "trend"... ca și "selfie"...
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.