Pagini

2023-09-11

Elevi in uniforma sau uniforma fara elevi?

Într-o publicație de educație, o profesoară din Cluj Napoca a lansat o dezbatere despre cum ar trebui să se îmbrace elevii și profesorii la școală, referindu-se la decență în vestimentație. Recunoaște că uniformele existente în vremea comunismului erau oribile – și erau! - dar menționează studii recente care arată că atunci când toți elevii poartă uniformă se pot concentra mai bine la ore. Mmmm... Poate! Dacă zic studiile?! Am fost la școală pe vremea oribilelor uniforme – cine se concentra la ore, se concentra, cine nu, nu! La fel și azi: cine vrea să învețe, învață. Știu eu?! Poate ar fi de bine să se poată face distincție între vestimentația de școală și cea de maidan/club, atât în cazul elevilor cât și al profesorilor?

Dezbateri de gen au loc aproape în fiecare an, mai ales la început de an școlar.

Detest uniformele deci nu mă pronunț obiectiv, dar sunt contra lor și pro vestimentație decentă la școală. Trec peste; nu pentru pro/contra uniforme la școală m-a luat valul.

Profesoara în cauză mai scrie că înțelege de ce este atât de contestată măsura privind uniformele în școli: cumpărarea unei uniforme standard ar fi pentru unii părinți un efort financiar prea mare.

Cine dorește să citească articolul îl află la adresa de mai jos:

https://www.libertatea.ro/scoala9/cu-pantaloni-scurti-si-bluze-decoltate-la-scoala-profesoara-din-cluj-despre-cum-ar-trebui-sa-se-imbrace-elevii-si-profesorii-4654769

N-ai bani, nu faci copii

Citind comentariile la articolul amintit mai sus am dat de comentariul următor:

Un efort financiar mare să cumperi o uniformă? Dacă 4-500 de lei sunt prea mult pentru o uniformă pe care o porți tot anul e prea mult de ce au mai făcut copii? Faci copii când știi că poți să ai grijă de ei, nu îi faci și după îți dai seama că nu ai bani. (...)
Și atunci m-a luat valul...

Păreri de acest gen nu sunt singulare și nu-s doar părerile unor... indivizi fără putere de decizie (politică) dar nu toți îndrăznesc s-o spună / s-o scrie public.


Statul decide cine va avea copii

În ianuarie 2020 primarul din Târgu Mureș venise cu ideea să decidă statul cine are voie să aducă pe lume copii... Politrucul în cauză propunea ca viitorii părinți să poată avea copii în urma unei anchete sociale care să țină cont, între altele, de situația financiară a cuplului și de educație, iar cei care nu îndeplinesc condițiile să rămână fără copii!

Ce mentalitate de... de... de ce-o fi și individul ăsta. Indivizi cu astfel de mentalitate chiar există și nu-s tocmai puțini.


Ești analfabet, riști să rămâi fără copii

În bazaconia de lege (recentă) privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie, inițiatorul proiectului a introdus într-un articol ceva de genul: serviciul public de asistență socială are obligația de a sprijini familia care are copii și poate exista risc de separare dacă unul sau ambii părinți sunt analfabeți! La risc de separare a mai băgat autorul legii și altele – îngrozitor de absurde și care ar fi putut da naștere la o mulțime de abuzuri (articolul în cauză a fost eliminat din proiect/din lege).

Ce fel de persoană e aceea care gândește că această condiție de analfabet poate constitui un risc real pentru separarea copilului de familia sa? Să iei copiii de lângă părinții care nu vorbesc corect sau care n-au avut șansa să meargă la școală sau care au unele dificultăți de auz, de vorbire sau alt handicap? Le-ar fi făcut un test de inteligență înainte de a le lua copiii? Cei care pot gândi astfel... nu știu ce sunt! Na! Iar m-am nervozat! Cine, naiba, se cred cei cu astfel de idei?! Ăștia vor să fie părinți numai indivizii cu un coeficient de inteligență peste... 130?! Ei, cei care elaborează legi de genu', par a fi departe de a se încadra.


Ai, n-ai carte, ai parte

În ceea ce privește bursele de merit, prin noua lege a învățământului s-a eliminat pragul mediei anuale, peste 9,50, putând beneficia de bursă de merit 30% dintre elevii unei clase (învățământ preuniversitar), în ordinea descrescătoare a mediilor (cu ceva condiții) și toți elevii cu media generală între 9,50 și 10. Ceea ce înseamnă că în unele școli vor primi bursă cei cu medii foarte mari iar în altele elevi de nota 6 sau 7 (asta s-o vrea o abordare democratică?)

Elevii din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliu nu vor mai primi bursă socială pe acest criteriu. Personal, nu mi se pare prea corect dar... ce știu eu?

Un fel de concluzie. Dacă în acest fel înțeleg politicienii, și alți cetățeni din Ro, să aibă grijă de copii nu vreau să știu ce ar fi capabili să inventeze dacă ar intenționa să le facă rău.

Succes tuturor copiilor care încep un an nou de studiu!

Le doresc și puterea de a rezista sistemului de învățământ din România!
Poate, cândva, câțiva dintre ei vor reuși să-l repare.

20 de comentarii:

  1. Doamne, mulți ai în grădina ta! Ce să mai zicem?
    Mult succes elevilor și minte luminată profesorilor și celor din minister! :D
    Să ai o săptămână frumoasă cu bucurii, Diana dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca prea multe nu-s de zis, dar... cate sunt de facut! Ma alatur glasului tau: minte luminata profesorilor si functionarilor din minister! 😊
      Iti multumesc, Dana draga! ❤ Saptamana frumoasa si pentru tine! Multe bucurii si impliniri!

      Ștergere
  2. Sper si eu acelasi lucru, pentru ca asta ar insemna sa aiba niste parinti care i-au invatat de bine. Astazi am fost la deschiderea scolii, la nepotica.
    Sunt un om care a facut scoala ca lumea, careia i-a placut si invatatul si purtarea uniformei. Nu ne dadeau banii afara din casa si pentru mine era mana cereasca sa nu imi fac griji cu ce ma imbrac a doua zi. Astazi mi s-a parut cumva bizar. Copiii cred ca se gandesc mai mult ce sa imbrace, nu ce sa mai invete. E doar o parere. Eram mandra de scoala mea si de insemnul ei pe sarafan.
    Prima zi de scoala era emotionanta: revederea colegilor, profesorilor, abia asteptam sa vedem cartile, etc. Timpurile s-au schimbat, insa nu neaparat in bine pentru creierasul copiilor. Si nici al adultilor, daca stau sa ma gandesc.
    Am inteles ca s-a renuntat la bani pentru scoli si spitale din motive bizare.
    Este din ce in ce mai sinistru din pacate...

    Sa ne pastram gandirea limpede, Diana draga!
    O saptamana usoara! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Majoritatea parintilor isi invata de bine copiii dar, in unele cazuri, anturajul cam strica ce fac parintii - totusi, din cele constatate personal, copiii care o iau pe aratura la un moment dat reajung - in cele mai multe cazuri - pe drumul drept, sa zic asa (probabil ca "isi face efectul" educatia "de baza").
      Eeee... In prima zi din an, noh! Vor sa fie frumos imbracati si cei care sunt in "clasa zero", iar ceilalti... sa impresioneze prin ceea ce au "achizitionat" in vacanta. 😊 Fiind intre cei care juma' de viata (nu exagerez) s-au gandit cum sa se imbrace a doua zi inteleg bine "aspectul". 😃 Chiar si in gimnaziu, si la liceu, ma gandeam! In clasele (1), 2-4 aveam uniforma standard, dar mereu "adaugam" cate ceva (mai ales cand nu ma vedea mama) la uniforma si mai mereu ma lua la 13-14 invatatoarea. Mai apoi, imi faceam singura sarafanul (albastru sau bleumarin dar alt croi) iar camasile, bleu/albastre/bleumarin, mi le facea bunica unei amice, in fel si fel de modele. Nu mai zic de cate "zdranganele" atarnam in par, la gat, la incheieturile mainilor. Sigur, profii "se luau" de mine. Era modul meu de a ma "revolta" impotriva uniformei, a sistemului, a... si a...
      A inceput sa-mi placa sa invat abia dupa ce am terminat liceul - era ceea ce voiam sa invat, ceea ce aveam "nevoie" sa invat (si continuam sa ma intreb ce sa imbrac a doua zi). 😊
      Un fel de concluzie: desi faceam toate astea, am fost elev mai sus de medie la multe materii (pentru ca ma atrageau), desi nu ma deranjam sa invat; am terminat liceul, mi-am luat diploma de bac. Ca mine erau multi altii. Altfel spus: hainele nu ne ajuta si nu ne impiedica sa invatam. Nu vestimentatia, zic eu, e cauza problemelor din sistemul de invatamant.

      Nu stiu in cazul scolilor, dar la o privire rapida pare ca banii au fost "sistati" pentru localitatile in care nu sunt primari/sefi de consilii PSD... Poate ma insel (mi-ar placea sa ma insel) sau, poate, e coincidenta.

      Ne pastram gandirea limpede! 😊
      Multumesc, Suzana draga! Saptamana usoara si pentru tine! Pupici! ❤ 😘

      Ștergere
  3. Nu am apucat sa scriu despre celelalte idei. Nu ma mai surprinde nimic. Zilele trecute auzisem de un grup de primari care au aderat la un proiect bizar (in 2020!!!), prin care orasele lor pana in doua mii si ceva... sa fie cu zero emisii. Ar fi fost preferabil zero prostie!
    Din pacate, daca punem cap la cap diferite info, suntem tintiti din toate pozitiile.
    Imi vine sa spun... desteptarea... ca altfel ne belesc astia...

    Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Continui sa sper - utopic! sunt constienta, si asta ma cam face... stupida - ca unii oamenii isi vor mai schimba ideile despre alti oameni...
      E "grupul" ala care vrea emisi zero de CO2 pana in 2040? (la inceput fusese pana in 2030, dar si-or fi dat seama ca-s... utopici). Bv e "inscris'", si chiar nu-mi amintesc sa fi intrebat cineva cetatenii daca vor sa se supuna la tot ceea ce implica zero CO2. Nu se va ajunge la zero cat e viata pe Terra, dar ne vor sifona de ne-or imprastia creierii... :-(
      Se vor destepta, dar prea tarziu - cum a fost si-n 1945, si-n 1990... Cat timp exista un loc de munca, un ajutor social, o pensie etc., putini oameni se vor agita pe chestiuni numite "abstracte", din comoditate, de teama sa nu piarda ceea ce au... E de inteles, intr-o anumita masura, dar...

      Pupici! ❤ 😘

      Ștergere
  4. Eu sunt pro uniforma. Pentru că vin care mai de care in haine de firmă si se laudă cât de avuti sunt parintii lor, iar ceilalti copii ai caror parinti nu-si permit devin frustrati...nu mai intru in detalii.
    Cat desprea subiectul ca ar trebui statul sa decida cine face copii, acest subiect a fost dezbatut cu secole in urma si venisera cu ideea de a pune ceva in mancare ca oamenii sa nu mai faca copii si cei care meritau sa aiba copii primeau antidotul, insa ideea nu a fost pusa in practica, sau nu au descoperit inca substanta care sa aiba si antidot? Prin asta spuneau la acea vreme combateau saracia si suprapopularea planetei. Nicio idee pe care politicienii nostri le au acum nu sunt noi! Cartea in care am citit aceste lucruri am primit -o de la Editura Niculescu si e foarte interesanta!
    Seara frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg dorinta ta pentru uniforma, dar aceasta nu rezolva prea multe... Acei copii se vor lauda oricum: cu ghiozdane, rechizite, genti, pantofi, accesorii, ”pachetelul cu mancare”, telefoane etc.. Un exemplu dintr-un colegiu „de top” din BV, unde exista uniforma de mai multi ani: copiii ai caror parinti nu au foarte multi bani tot vad diferenta si se simt... nici nu stiu cum sa zic... Si ”dinafara” vazuti, se ”ghiceste” care-i ”cu bani pe el” si care nu...

      E infiorator cate idei au incercat sa puna in practica - si cate au pus! - pentru a ”steriliza” oameni de anumite etnii. Pentru ca, aparent, ei se plang de prea multi oameni pe Terra, dar vor reducerea ”paturilor sarace”... Pe de alta parte, tot la nivel mondial, se incurajeaza natalitatea - visand sa nasca cei... ”blonzi”? E o mare bataie de joc! Suntem prea multi - ok! - atunci de ce se mai incurajeaza natalitatea?! ;)
      E clar ca nimic din ce scot politrucii din Ro nu e nou...
      Multumesc! Noapte buna!

      Ștergere
    2. REgândeşte. Surprinzătoarea noutate a vechilor idei
      Carte de Steven Poole. Da, e infiorator... in acele vremuri ideea se propusese pentru toată lumea, si in urma unor teste, daca parintii erau capabili si isi doreau copii,primeau antidotul...asa suna ideea. La fel si venitul de baza, tot in vremuri apuse a apărut ideea, dar sub o alta denumire...ajutor nu stiu cum, abia m-am trezit hihi. Citind această carte mi-am dat seama cat de ignoranta sunt....si nua mai mira nimic acum. Zi frumoasă sa ai. Pupici

      Ștergere
    3. Nici nu vreau sa ma gandesc - la modul serios - cate au pus la cale unii...
      Dada, si venitul de baza are "radacini" adanci in istorie - faptul ca nu s-a aplicat cred ca dovedeste imposibilitatea, dar unii tot insista.
      Intr-un fel, e hilar: unii - putini - nu stiu ce sa mai faca sa-si exercite puterea si altii - foarte multi - rabda. 😊
      Multumesc! Weekend placut! Pupici! ❤

      Ștergere
  5. Uniformele noastre erau oribile, asa gandeam pe atunci, acum insa as fi vrut sa nu o fi aruncat si sa o imbrac la ultima intalnire cincinala la liceu 🤣😜🤗 Tja, asta e asa... paralela la tema ta.
    Eu sunt de parere ca uniformele sunt un avantaj pentru copii, pentru scolile generale. Apoi pentru licee, elevii ma gandesc ca ar trebui sa poata sa decida singuri, prin vot si tot asa, daca da, uniformele ar trebui sa fie create de elevi. Sa ii reprezinte si sa fie mandri ca poarta uniforma. Sa se creeze o traditie in licee, sa fie un simbol ... Pe vremea comunistilor, noi aveam numar matricol, inegrati intr un sistem fara sa fim intrebati, cu numar sa putem fi urmariti si pârâti de societatea intaratata sa denunte pe oricine!
    In legatura cu "drepturile de a avea sau nu copii" sunt aberatii, drepturile omului nu pot fi incalcate de niciun politician! Atata demnitate trebuie sa aiba fiecare, sa inteleaga cand s a depasit granita si sa reactioneze cu fermitate! Acum, ce zicem noi aicea sunt.... hm, pareri si pateri...
    Exista o vorba despre mamaliga care fierbe!...
    Numai bine draga mea. Pupici si imbratisari de la Trio pentru Quattro 😘🐾💞🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! Te cred ca ai fi preferat s-o pastrezi! Cred ca ar fi fost senzatie s apari in uniforma de liceu! 😃 Zeci de amintiri ar fi inundat - efectiv instantaneu! - mintea celor prezenti! 😊
      Eu nu-mi amintesc ce-am facut cu sarafanele din generala si din liceu. Cravata de pionier si bentita le-am aruncat urgent, la gunoi.
      In Brasov sunt el putin 4 colegii nationale (despre acestea stiu sigur) unde elevii din clasele IX-XII au uniforme: fusta/pantaloni, sacou, bluza / camasa... Sunt sigura ca aceeasi situatie e in multe alte localitati (cei de la minister par a nu avea o situatie despre scolile care au ales (cu mai multi sau mai putini ani in urma) uniforma pentru elevi.
      Pentru obligativitate s-a incercat o lege in 2020 - votata de senatori, respinsa de deputati si de curand, la initiativa unui partid nationalist, a fost respinsa din nou obligativitatea, fiecare institutie de invatamant fiind oricum libera sa aleaga sau nu uniforma, in functie si de posibilitatile parintilor elevilor si alte criterii.
      Si acum ne intarata sa ne param intre noi pe fel si fel de considerente... :-((( Unii abia asteapta sa aiba ce sa parasca...
      E asa de trist sa vedem cum unii - cu greierii cantandu-le inca in calcaie - ajunsi in pozitii de putere se cred reprezentantii lui Dumnezeu pe Pamant si hotarasc ei cine si cand sa aiba copii... Chiar si cei care n-au pozitii de putere vorbesc aiurea, fara sa se gandeasca - in prostia lor! - macar la faptul ca o familie care are copii poate ajunge ulterior nasterii acestor copii intr-o ”imposibilitate financiara”... Nu stiu cata fermitate s-a dovedit in cazul acelui primar (poate o amenda...) dar mentalitatea aceasta e tare daunatoare societatii.
      Cam da... Emitem pareri, dar tot facem ceva! Un pic aici, un pic dincolo... Incetisor, ceva tot se schimba in bine. 😊 Si mamaliga fierbe, fierbe... si-apoi ”poc!” 😊
      Iti multumesc, Carmen draga! Si de la noi pentru voi imbratisari, pupici si ganduri bune! 💕 💞 💖 🐾 😘 🤗

      Ștergere
  6. Uy esos politicos y sus ocurrencias para ahorra dinero y robar. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sí. Los políticos son pocos en comparación con la población, pero tienen el poder de burlarse de la mayoría.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  7. Pentru mine scoala tot maine pe 15 incepe :))). Imi mai place si ideea de 1 aprilie ca la japonezi, dar nu reusesc sa ma obisnuiesc cu felul in care e anul scolar structurat in Germania (fiecare land altfel.. nu ca m-ar afecta .. direct, ca eu oricum am cam terminat-o cu scoala).
    Cat despre uniforme... mie imi placeau. Chiar ma amuzam acum amintindu-mi cum mi-am luat din excursia cu soala (liceu) o rochita care semana cu uniforma din clasele primare).
    Dar iar mi-e egal - daca ar fi sa fac acum scoala as alege homeschooling :)).
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca e-n 11 inceputul sau in 15... mai e un pic si incepe vacanta. 😊
      Stiu ca-ti placeau uniformele - dintr-o discutie la una dintre postarile pentru Salvam papusi (uniforma) 😊 Ma intreb - fix in acest moment mi-a venit ideea - nu-mi plac imprimeurile pepit din cauza uniformei (clasele I-IV)? 😃
      Nu stiu daca mi-ar placea sa invat acasa... dar inteleg perfect o astfel de alegere, avand in vedere conjunctura.
      Pupici! 💗

      Ștergere
  8. Am trecut sa-ti urez un weekend pe placul tau, Diana draga! Pupici!
    💋💖🌷

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Suzana draga! ❤
      Weekend placut si pentru tine! Pupici! 💕 🍀

      Ștergere
  9. Îmi plac discuțiile despre educație și adaptarea copiilor la colectivitate. Ca părinte, nu mi-a convenit când s-a renunțat la uniforme...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac astfel de discutii si tare mi-ar placea sa aiba o finalitate, sa se concretizeze in ceva benefic. Totusi, disecand firul in patru 😊 adaptarea copiilor la colectivitate e una, inregimentarea e alta, iar modul cum pun problema cei mai multi (adulti sau nu) pare mai mult vointa unor adulti de a inregimenta copiii (cel putin, asta pare ca inteleg multi copii / adolescenti).
      As zice ca te inteleg. 😊 Intrebarea e: copiii s-au bucurat cand n-a mai fost obligatorie uniforma? 😊 Daca s-au bucurat, restul conteaza mai putin.
      Multumesc! Toate cele bune!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.