Pagini

2023-10-05

Ziua mondiala a Profesorului

În anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Internațională a Profesorului să fie celebrată în fiecare an în data de 5 octombrie, profesorii fiind indispensabili într-un învățământ de calitate. Organizația Națiunilor Unite – prin reprezentanții săi – insistă ca toți profesorii care sunt angajați să fie remunerați suficient de bine și să beneficieze de formare profesională pentru a fi motivați și de resursele financiare și de cele educaționale.

desen: o eleva care tine un panou pe care scrie "Sanatate si minte deschisa tuturor profesorilor!"

Ziua Mondială a Profesorului e menită să sensibilizeze oamenii cu privire la importanța rolului jucat de profesorii din întreaga lume.

Te inspiră, te distrează și ajungi să înveți o mulțime de lucruri chiar și fără să știi, este de părere Nicholas Sparks.

Când nu sunt bine plătiți, când nu au material didactic, când trebuie să cumpere din banii lor anumite rechizite și altele de gen oamenii bine pregătiți nu aleg – de regulă – să rămână la catedră și locurile lăsate libere de profesioniști sunt ocupate de oameni slab pregătiți care acceptă și un salariu mic. Un sistem de învățământ în care profesorii sunt prost plătiți nu va pregăti pentru viitor la fel de mulți oameni cum ar putea-o face un profesor calificat – pentru a „curăța” un sistem de neprofesioniști e nevoie (între multe altele) și de salarii bune; pe măsură ce vor alege profesioniștii să predea vor fi excluși, încet dar sigur, amatorii.

Aprecierea profesorilor e importantă – vitală, aș zice, pentru viitorul unei națiuni – dar e doar primul pas în construirea unei lumi în care educatorii sunt apreciați, sprijiniți și finanțați din toată inima.

Aprecierea profesorilor pune lumea educației in mișcare. (Helen Peters)

Într-o conferința TED (Vancouver), Sheryl Lee Ralph, actriță și cântăreața americană, a spus:

Vă rog să respectați profesorii. Plătiți-le banii pe care îi merită. Cum se face că în fiecare zi le putem oferi profesorilor cea mai valoroasă resursă naturală a noastră – creierul copiilor noștri – și să nu considerăm că merită mai mult din toate?

În toată țara (în toată lumea!), profesorii se confruntă cu o mulțime de probleme: politici guvernamentale care reduc bugetele pentru școli, pregătirea profesională, discriminarea dintre profesorii și elevii din comunitățile marginalizate, salarii mici, material didactic puțin spre deloc (în foarte multe școli) și multe altele. Pe lângă toți acești factori de stres, profesorii par a fi și în prima linie când e vorba despre violența în școli. Toate aceste probleme îi împiedică să facă ceea ce știu ei cel mai bine: să-și învețe elevii.

Mintea umană este un lucru incredibil. Poate concepe măreția cerului și complexitatea componentelor de bază ale materiei. Cu toate acestea, pentru ca fiecare minte să-și atingă întregul potențial, are nevoie de o scânteie. Scânteia cercetării și a mirării. Adesea acea scânteie vine de la un profesor... Dacă privești în spatele fiecărei persoane excepționale, există un profesor excepțional. Când fiecare dintre noi se gândește la ceea ce putem face în viață, sunt șanse să o putem face datorită unui profesor. (Stephen Hawking)

Toți cetățenii unui stat – chiar dacă nu mai au copii de vârstă școlară sau n-au avut – ar putea să se implice și să susțină politici care sprijină financiar profesorii și să nu mai susțină fel de fel de minuni (uneori) care le îngreunează și mai mult munca.

Cred că profesia de profesor contribuie mai mult la viitorul societății noastre decât orice altă profesie. (John Wooden)

Profesorii se confruntă în fiecare zi cu nenumărate provocări (nu doar având de învățat copii cu temperamente și personalități diferite): resurse limitate, săli de clasă aglomerate, clădiri care sunt pericol pentru ei și copii, dar se confruntă și cu provocarea unei lumi în schimbare rapidă.

Am ajuns să cred că un mare profesor este un mare artist și sunt la fel de puțini ca alți artiști mari. Predarea ar putea fi chiar cea mai mare dintre arte pentru că mediul ei este mintea și spiritul omului, spunea John Steinbeck.

Predarea este mai mult decât transmiterea de cunoștințe - este o schimbare care inspiră. Învățarea înseamnă mai mult decât absorbția faptelor - este dobândirea de înțelegere. (William Arthur Ward)

Despre profesorii dedicați s-ar putea spune că sunt eroii necunoscuți care lucrează neobosit în culise pentru a transmite cunoștințe și pentru a inspira următoarea generație de lideri, gânditori și inovatori.

Influența unui mare profesor se extinde cu mult dincolo de limitele sălii de clasă. Profesorii oferă baza pentru creșterea intelectuală și bunăstarea emoțională a copiilor, devenind adesea mentori și confidenți de încredere.

Cred că profesorii sunt cei mai responsabili și importanți membri ai societății deoarece de eforturile lor personale depinde soarta Pământului. (Helen Caldicott)
Elevilor nu le pasă cât de mult știi până când nu știu cât de mult îți pasă. (John C. Maxwell)
Ceea ce lași în urmă nu este ceea ce este gravat în monumentele de piatră, ci ceea ce este țesut în viețile altora. (atribuit lui Pericle)

De câte ori apare numele Pericle îmi amintesc de un coleg pe care l-am avut în școala generală (clasele V-VIII). La ora de istorie profesoara îi pune mai multe întrebări pentru a-l salva de corigență. Între alte întrebări – la care a răspuns corect mai mult sau mai puțin – l-a întrebat cine a fost Pericle și ce a făcut el. Colegul a răspuns senin, foarte serios: Vindea măsline. Am râs toți, dar profesoara râdea cu lacrimi (și noi râdeam la un moment dat de râsul ei). I-a încheiat media cu cinci – evident, Pericle nu vindea, personal, măsline, dar sub conducerea lui se dezvoltase în Atena (între altele mult mai importante) comerțul cu măsline.

Deși în învățământul preuniversitar am avut parte de doar câțiva profesori pe care i-am apreciat, îmi place să cred că știu să apreciez rolul unui profesor și știu în mod cert că profesorilor nu le este ușor cu toți copiii și adolescenții pe care îi au în grijă, s-ar putea spune. In rol de profesoară de-aș fi, știu sigur că aș suporta foarte greu un elev așa cum am fost eu începând din clasa a doua...

Anexez postarea in tabelul joculului Citate favorite găzduit de Suzana pe blogul Floare de colt.

Numai de bine tuturor profesorilor, de ieri, de azi, de mâine!

28 de comentarii:

  1. De doua zile nu am putut comenta la tine si nu numai. Chiar nu pricep. Mai ramane sa vad de pe telefon. Este una din cele mai importante meserii, care plamadeste viitorul, insa ce mai pot zice, ca sincer nu prea am chef. Cand fac bilantul distrugerilor, cu sistemul de invatamant si cel medical s-a inceput in forta. Acum este foarte tarziu de recuperat, pentru ca deja sunt cateva generatii paradite rau.
    Totusi mi-e imposibil sa nu compar ce profesori am avut noi si ceea ce se intampla acum. Risc intrebarea de ce acesti oameni, chiar nu si-au dat seama de responsabilitate si ceea ce se urmareste? Citatele alese sunt atat de pline de miez. Cat de mult le-au realizat ei sau cat de naiva sunt eu...?
    Multumesc pentru intrare, draga Diana! Pupici si weekend placut!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel am patit si eu, legat de comentarii... :(( Si nu doar pe B, ci si pe WP... Incepusem sa scriu un text, de publicat, ca nu-mi iese cu_comentatu' de fieare data, dar am renuntat... Azi, observ, mie nu prea mi-a facut figuri (dar compenseaza tastatura, din nou) Aaaaa! (aici strigam la tastatura) 😊

      Despre sistemul de invatamant si despre cel sanitar... vorba ta: ce sa mai zicem?! Cat despre profii de atunci si de acum... mmm. Poate ca erau mai multi pregatiti serios, dar... depindea mult si de scoala/liceu. Si-n scolile "bune" erau unii profi de te-ntrebai ce cauta la catedra. Ca-n cele mai multe profesii: multi aleg una-alta numai si numai cu gandul la venituri, munca usoara, "statut social"... Din pacate.
      Cu placere! Multumesc pentru gazduire! 😊 Weekend placut si pentru tine, Suzana draga! ❤ Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Siempre hay que celebrar a los maestros y no permitir que su llama se apague. En mi país se celebra el día del maestro el 13 de abril. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bueno dices: deberíamos demostrarles que los valoramos no sólo una vez al año.
      En nuestro país, el 5 de junio es el día nacional del maestro (aquel que imparte lecciones en los primeros 5 años de escuela).
      Te mando un beso.

      Ștergere
  3. Încerc să îmi amintesc. Eu chiar nu am avut profesori slabi. Doar că era de bază memorarea. Știu și acum mulțime de versuri, oasele mâinii și piciorului, formulele acizilor, etc. Și formule matematice, bineînțeles. Franceza- tot din liceu o știu. Trist e că tinerii de azi se bazează pe google și nu solicită creierul. Nu-i văd bine la bătrânețe când culegi ce-ai semănat. Profesorii, idem. Viitorul se anunță interesant. Cred că AI ar putea fi o salvare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca erau profesori cu drag de ceea ce faceau si, probabil, elevii intelegeau ("mai") profund sensul invataturii.
      M-am chinuit teribil din cauza "necesitatii" memorarii! :)) "Ideile principale" le prindeam repede, dar nu puteam reproduce (nici azi nu pot) fix cum scrie in carte sau dicteaza profii. Abia dupa terminarea liceului am aflat ca nu toti profesorii sunt... obtuzi (nu gasesc alt cuvant).
      Versuri pe de rost?! Pfuuu... Greu (desi stiu versurile de la Bella ciao) :-)
      Despre AI... Uau! Am vazut de curand un mini reportaj (impotriva jocurilor de noroc) realizat, cu "tehnologia AI", de Ciprian Lospa (un tip "de pe YT" care atrage atentia asupra escrocheriilor pe net si altele de gen. Cel care se pricepe reuseste niste chestii... Uau! (stiu ca ma repet) :-) AI poate fi salvarea cand e folosita cu bune intentii, altfel... Mvai!
      <3

      Ștergere
  4. Cei mai importanti si implicati "profesori" sunt parintii copiilor, în special mama, iar perioada primilor 7 ani de dezvoltare de acasa, sunt de cele mai multe ori esentiali în dezvoltarea armonioasa, fizica, sufleteasca si psihica al copilului, iar în acest context, (cred eu) mamele adevarate ar trebui mult mai mult învatate, stimulate si sprijinite, din toate punctele de vedere, în a-si forma si directiona copiii pe Calea Adevarului absolut spre Viata.
    Binecuvântari supreme, eterne, perene, în orice spatiu-timp, dimensiune, împrejurari sau vreme!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rolul parintilor este foarte important, dar cred ca al profesorilor e, poate nu (neaparat) ceva mai mult, cat ceva care sa-i aduca pe copii la un "numitor comun", invatandu-i ceea ce nu toti parintii isi pot invata copiii.
      In primii sapte ani (chiar si mult mai mult) copiii invata (sa zic asa), lectii de morala/etica, dar in viata - pentru Viata - cred ca e nevoie si de altceva pentru a deveni un "instrument cu adevarat util, al divinatii".
      Si mama si tata pot indeplini "sarcina" la care te-ai referit. Mama il invata pe copil "latura sensibila" a vietii, tatal il invata... sa se si apere singur (pe langa invataturile spirituale, in cazul ambilor)
      Iti multumesc, Iosif! Le fel iti doresc!

      Ștergere
    2. Din (ne?...)fericire venim în aceasta lume (dimensiune 3D) prin voia sau (ne)voia parintilor nostri atrasi de dragoste, fara a fi întrebati, impersonali, inconstienti de propriul nostru sine, de rolul ce-l vom juca în acest scenariu (pre)conceput al vietii si de (non)valorile sadite în noi, înca din primele faze ale diviziunii celulare. pâna la plecare, si/sau, pâna la (re)nasterea din nou si trecerea la noua stare de agregare...

      Ștergere
    3. 0 Cale, Un Adevar, 0 Viaţă...A Fi sau A nu fi...
      Viața este un fenomen natural observat în prezent doar pe Pământ. Viața se manifestă prin structuri materiale organizate numite organisme vii, sau ființe vii, recunoscute prin marea complexitate a structurii lor interne și a activității lor autonome.

      Principala caracteristică a unei ființe vii, în comparație cu obiectele și mașinile neînsuflețite, este că este „un corp care își formează el însuși propria substanță” din ceea ce extrage din mediu.

      Ștergere
    4. Uneori ma gandesc ca venim pe lume neintrebati (sau intrebati, dar nu ne mai amintim) 😊 pentru ca "asa trebuie" - daca vorbim de predestinare (aici se pot discuta mai multe "variante de destin")
      Vorbind despre valori, profesorul poate fi acela care sadeste valori "in copil" - in special in cazul unui copil care nu are parte de parinti care sa o faca...
      Cred ca nici rautatea, nici violenta, nici... orice nu e sadit in om din "momentul diviziunii celulare".
      Poate ca rolul ni-l alegem? Ma indoiesc ca "scrie" in ADN ceva gen "tu trebuie sa fii fizician; tu trebuie sa fii maturator" s.a.m.d. 😊

      Ștergere
    5. Bacteria nu e un organism viu tocmai complicat. 😊 Poate ca nu s-au descoperit forme de viata altundeva in univers, dar asta nu inseamna ca nu exista... N-au existat multe, pana cand au fost descoperite.
      Mergand pe idee ca divinitatea a creat lumea - doar Terrei sa-i fi dat "organisme vii"? Mergand pe teoria Big Bang... de ce n-ar fi si in alte "zone" din univers "organisme vii"?
      E adevarat ca fiecare organism isi cam are propria substanta in functie de mediul in care se dezvolta... Si in acest caz un profesor cu har poate influenta in bine un copil care nu s-a nascut intr-un mediu propice unei dezvoltari armonioase din toate punctele de vedere.

      Ștergere
    6. Teoria "Bing-Bang" este o gluma, o ironie, un banc, iar manipularea maselor prin sistemele de învatamânt, filozofice, religioase, politico-economice, arta si cultura, este o certitudine vizibila, obiectiva, perceptibila, în toate aspectele si dimensiunile realitatii cognitive rational-sentimentale si spirituale. :)

      Ștergere
    7. N-am cunostintele necesare sa afirm ca o teorie sau alta e o gluma sau ba, dar daca tot ceea ce ai amintit e manipulare... Ce mai ramane? :)

      Ștergere
    8. Calea dreptatii, Adevarul absolut si Viata eterna!

      Ștergere
    9. https://www.youtube.com/watch?v=KxJ0oAoIK50

      Ștergere
    10. Videoclipul nu e disponibil in Ro, dar am vazut o scurta imagine cu niste oameni bogat invesmantati (nu stiu daca si oamenii din popor aveau la fel de multe bijuterii) ;) si titlul - ceva despre o regina egipteana numita Tiyi.

      Ștergere
    11. Da, aceasta e teoria, dar cum/cand ajung la acest "numitor comun" cele 7-8 miliarde de oameni de pe Terra?

      Ștergere
  5. Păcat că prea puţin se mai pune preţ pe meseria de dascăl. E un cerc vicios cu totul şi parcă e tot mai defect pe zi ce trece...
    Zi frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum scria Suzana, mai sus (cu alte cuvinte): poate acesta e scopul: dascali slab pregatiti (cu "urmarile" inevitabile). Solutia simpla ar fi sa fie bani pentru invatamant (multi bani!) si va exista sansa ca sistemul sa se regleze din interior. Altfel... tot mai defect.
      Iti multuesc, Potecuta! Zile senine!

      Ștergere
  6. Îmi plac toate citatele.
    Cred că aș fi urmat o carieră didactică dacă în liceu nu aș fi cunoscut cam prea mulți profesori navetiști. M-am lămurit cu naveta în vacanțele din anii de liceu când mergeam la muncă vreo 30 de km cu camionul...
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca asa a trebuit sa fie: sa iti folosesti cunostintele in alt context. :-)
      Naveta e teribila in unele cazuri. Am avut bafta sa nu fiu nevoita sa fac naveta (la scoala, la munca), dar am avut colegi care veneau de la distante mari (din fericire, cei mai multi puteau "folosi" trenul - acum e greu si pe calea ferata, iar autobuzele - cand sunt/pe unde sunt - sunt foarte aglomerate la "orele de varf"). Naveta "consuma" prea mult timp, uneori, ceea ce inseamna si oboseala la greu... :-)
      Multumesc! Weekend placut si pentru tine!

      Ștergere
  7. Eram curioasa daca voi putea comenta. Sper ca da! Am vrut sa-ti urez o saptamana usoara. Si sa te intreb daca mai vrei seminte de busuioc, ca tocmai am mai plantat si au iesit repejor! Astazi am imprastiat in ghiveci plantutele, ca sa fie uniforme. Am lasat cam multe, probabil ca le voi mai rari totusi. Imi spui.
    Pupici si seara frumoasa! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru gand, Suzana draga! ❤️ Am busuioc gata crescut - mi-a adus mama, la inceputul lunii. Am si un "buchet" de busuioc uscat pentru seminte. 😊 Zilele acestea o sa plantez ceva seminte sa vad daca vor creste... Deocamdata trebuie sa gasim loc in casa, pentru plante - noptile sunt foarte reci deja.

      Ma bucur ca ai reusit! 😊 Stiu din experienta cat de... frustrant e cand "bate-n gol". Poate-s "sincopele" acestea din cauza de implementare "diferite protectii" impotriva una-alta. 😊
      Multumesc! Start bun in noua saptamana! Pupici! 😘

      Ștergere
  8. Îmi plac toate citatele pe care le-ai alea.
    În ziua de astăzi sunt prea puțini profesori dedicați meseriei.
    Pupici, Diana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Si nu inteleg de ce... Atunci and cineva alege sa fie profesor, medic etc, se presupune ca alege din placere si se stie ce salarii sunt in sistemul in care intra... Ajungand acolo pot incerca sa schimbe lucrurile si ma intreb de ce n-or face ceea ce stiu mai bine pana cand schimba ceva in bine - daca tot sunt acolo ar putea sa-si dea silinta, in limita a ceea ce au la indemana, ca profesorii - de exemplu - n-au neaparata nevoie de... telescop pentru a-i invata pe copii despre constelatii.
      Pupici! ❤

      Ștergere
  9. Deci asa cu Pericle!! :D
    Stii ca eu teoretic sunt profesor ? :)))) Doar ca nu am ajuns sa profesez - din pacate. Vreo doua motive care nu tin de mine..
    Foarte interesant si documentat articolul. :)
    Unii profesori au un dar minunat de a le creste aripi copiilor. Sunt si unii care au minti ascutite dar nu sunt facuti sa predea :))).
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Asa cu Pericle. 😃
      Mi te-as putea imagina ca profesoara! ❤ De fapt, cred ca mai usor mi te imaginez educatoare sau invatatoare - pentru ca iti plac micutii. 😊
      Am si eu "modulul pedagogic", dar nu m-am avantat sa predau... Am avut o tentativa, pe la inceputul anilor 2000, dar mi-a trecut (nu din cauza de elevi, ci de birocratie). Bine... inainte de "modul" am inlocuit o pritenea educatoare la "grupa mijlocie", la gradi... (pentru scurt timp, dar mi-a placut tare mult - totusi, nu stiu daca as fi rezistat foarte mult). 😂
      Bine zici! Unii profi reusesc sa transmita invatatura, altii... sunt bine pregatiti, dar n-au habar sa transmita nici invatatura, nici drag de invatatura.
      Pupici! 💗

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.