Pagini

2023-10-09

Chipul lucrurilor viitoare

cartea "1939. Numaratoarea inversa" despre inceputul celui de-al doilea razboi mondial
În 1933, romancierul englez H.G.Wells publica romanul Chipul lucrurilor viitoare, o relatare fictivă având ca subiect relațiile internaționale din următorii cincizeci de ani ai secolului XX. Previziunea cea mai importantă din cartea lui Wells se referea la izbucnirea unui "război ultim" în Europa, în viitorul apropiat. Data pe care o alesese scriitorul era ianuarie 1940, iar cauza războiului – un incident minor în Danzig, în care e implicat un evreu polonez, comis-voiajor, împușcat mortal, în gară, de un tânăr nazist. Tânărul interpretase greșit efortul grotesc al polonezului de a-și îndrepta o coroană dentară ruptă, văzându-l ca pe un gest de batjocură față de un reprezentant al celui de-al Treilea Reich. În povestirea lui Wells, incidentul e doar scânteia care aprinde butoiul cu pulbere al rivalităților și suspiciunile din Europa. În două zile războiul cuprinde întreaga Europă. Tensiunea, spune Wells, crescuse atât de mult, încât un dezastru părea o ușurare, dându-i în același timp Europei libertatea de a se sfâșia în bucăți.

Ceva foarte asemănător s-a petrecut și în realitate, în toamna lui 1939, cu patru luni mai devreme decât prevestise Wells. Războiul european a izbucnit la trei zile după ocuparea Danzigului de către germani. Cererile ca fostul oraș german să fie returnat Germaniei au dus la un conflict care a început cu invadarea Poloniei de către Germania la 1 septembrie 1939 și a luat amploarea unei conflagrații în momentul când imperiile britanic și francez au declarat război Germaniei, două zile mai târziu. Cauza imediată a conflagrației a mascat realitatea faptului că, până în 1939, situația politică europeană fusese dominată de o extraordinară tensiune provocată de prăbușirea sistemului internațional stabilit la sfârșitul Primului Război Mondial. Conflictul din septembrie 1939, care a dus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a fost de fapt rezultatul unor cauze de o anvergură mult mai mare decât statutul orașului Danzig. (...) În timpul unei întruniri convocate pe 23 mai 1939 în vederea pregătirilor pentru atacul împotriva Poloniei Adolf Hitler le-a spus comandanților militari că miza nu era orașul Danzig: Noi vrem să ne extindem spațiul vital în est și ne luăm toate măsurile de precauție pentru siguranța proviziilor alimentare.

Războiul care a izbucnit în septembrie 1939 poate fi explicat corespunzător numai în contextul deteriorării ordinii europene din perioada anilor 1930, când combinarea mai multor factori precum criza economică, ascensiunea dictaturilor autoritare, dezacordurile ideologice profunde, rivalitățile naționaliste și eșecul eforturilor făcute de Liga Națiunilor pentru a păstra un climat de pace a făcut să crească considerabil probabilitatea unui conflict major. (...)

Motivul principal care a făcut din război o certitudine a fost refuzul intrasigent al Poloniei de a face concesii puternicului său vecin german. (...)

Statele vest-europene nu erau prea încântate de ideea unei alianțe cu Polonia însă adevăratul scop al politicilor vest-europene era de a descuraja sau de a restrânge orice acțiune militară germană în altă parte a Europei folosind Polonia ca zonă de rezistență. (...)

Fragmentele de mai sus sunt copiate din cartea publicată de Richard Overy: 1939 - Numărătoarea inversă. Europa înainte de al Doilea Război Mondial (Editura Litera, București, 2019).

Richard Overy (n. 23.12.1947) este profesor de istorie modernă și contemporană la Universitatea din Exeter (din 2004). A scris și a publicat mai bine de douăzeci de cărți despre cele două războaie mondiale și mai cu seamă despre perioada interbelică, lucrări care au fost primite bine atât de specialiști cât și de publicul larg.

Înscriu postarea în tabelul jocului Citate favorite găzduit de Suzana pe blogul Floare de colț.

Titlul postării am ales să fie titlul romanului lui H.G.Wells deoarece am sentimentul că sunt personaj într-o ficțiune, dar și pentru că am senzația a ceea ce se numește déjà vu.

12 comentarii:

  1. Europa sta din nou pe un butoi cu pulbere... Si atmosfera se încinge si se încinge... Doamne fereste-ne de mai rele...
    Este clar ca "razboi" nu mai este un cuvânt modern... Toti am sperat ca diplomatii vor rezolva incidentele, insa se pare ca aici este vorba despre altceva... Poate ca suntem deja în razboi, toata Europa... Poate ca aceasta criza a energiei - inseamna "razboi modern", poate ca impozitele ridicate înseamna "razboi modern"... habar nu avem cine e cu noi de aceeasi parte si cine ne sunt inamicii!!!
    Saptamana trecuta am fost la un castel in vizita si ghidul, in timp ce ne prezenta scuturile si stemele , ne-a spus ca cei chemati la arme pe timp de razboi - în Evul Mediu - nu se cunosteau unii cu altii si era nevoie de un simbol de recunoscut rapid - de aceea stema pe scuturi. Asa, atacatorii stiau cu cine sa lupte si pe cine sa se bazeze... Groaznic! Oameni nevinovati... si de o parte si de cealalta!
    Sanatate, draga Diana - asta va doresc si voua si noua! Restul problemelor, le vom gasi cumva solutii...
    Te pup. Gânduri bune si îmbratisari, de la trio pentru quattro ♥♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate... butoaiele cu pulbere cam explodeaza cand sunt langa "surse de foc" - si-s multe surse de foc in zona (conflicte interne, cele mai multe, inclusiv in Ucraina: Donețk si Luhansk s-au autoproclamat "Republici Populare" si se "cearta" cu fortele guvernamentale) si Serbia, unde Kosovo cere "recunoastere" si au fost ceva conflicte armate. Polonia are militari la granita cu Belarus...
      Sanctiunile si restrictiile impuse de cand Rusia a atacat Uraina afecteaza, practic, foarte multe state din lume; atat conflictele interne (unele sustinute intr-un fel sau altul extern) cat si cele dintre state alunga milioane de oameni - care se refugiaza pe unde pot si, uneori, se iau la bataie cu autoritatile din statul in care ajung... Chiar si conflictele de pe alte continente afecteaza serios situatia din Europa... Cred ca "peisajul" geopoliticii globale se va transforma profund in anii care vin si Ro e condusa de niste...pfuuu! tocmai acum...
      Faza! Cica, Ro e pe locul 4 in Europa in ceea ce priveste independenta energetica... Hm. Sunt niste preturi si aici... mama-mama (in raport cu veniturile majoritatii populatiei) Criza energiei... poate fi rezultatul sanctiunilor amintite mai sus, poate fi o "speculatie" a celor care vor sa "protejeze" mediul, si vor "energie alternativa", si vor sa-si vanda panourile, eolienele, microcentralele nucleare, gazul lichefiat etc. s.a.m.d.
      Foarte faina observatia ta: nu stim care ne sunt inamicii...
      Inainte vreme, aveau stema ca semn de recunoastere, acum au uniforme soldatii, dar moartea e la fel... Razboaiele din evul mediu erau mai... cinstite: dusmanii se puteau vedea; acum... lanseaza o drona si unde pica pica... Foarte trista situatia. Am speranta ca azi "marile puteri" au la carma oameni inteligenti...
      Multumesc, Carmen draga! 💕 Sanatate sa fie! Celelalte... le-om lua cum or veni... Sa vina bunele! 😊
      Si eu te pup! ❤ 😘 Si de la noi pentru voi imbratisari si ganduri bune! 🍀 💞 🐾 🤗

      Ștergere
  2. Ajung sa cred ca toate cartile SF ce urmaresc insa subiecte istorice au mesaje. La fel ca si anumite filme. Acum as putea specula. Sunt subiecte premeditate si autorii le-au strecurat in script, avizati fiind, sau, imaginatia lor a fost folosita ca 'bibliografie' pentru evenimente viitoare. Mi-e neclar, care din ele, sau poate amandoua.
    Nu stiu cartea, insa cred ca este interesanta. Multumesc pentru noul fir al ideilor.
    Pupici si seara buna! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate si asa, si asa. 😊
      H.G.Wells a scris mult si non-fictiune - pe teme istorice, sociale etc.. Fiind "antrenat" sa vada tipare (un fel de a spune) e posibil sa fi intuit cam ce ar putea urma si... decat sa-si dea cu parerea ca "analist" (si sa fie alergat cu pietre) a preferat sa "fantazeze" - sa spuna ce crede pentru cine are ochi sa vada si urechi de auzit. 😊
      E interesata cartea. Cred ca in documentare a folosit si documente relativ recent "desecretizate". Mare diferenta intre ceea ce invatam la istorie si ceea ce este (a fost) in realitate...
      Si eu multumesc, Suzana draga! ❤ Pupici si noapte buna! 😘

      Ștergere
  3. Quien no recuerda el pasado esta dispuesto a repetirlo. Parece un buen libro. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Empiezo a pensar que algunos repiten el pasado a propósito, esperando que el escenario sea bueno la segunda vez, la tercera vez...
      Te mando un beso.

      Ștergere
  4. Nu am citit această carte, dar pare destul de interesantă. De fapt, in ultima vreme incerc să citesc altceva decât despre războaie.
    Autorii de ficțiune se inspiră din viața de zi cu zi...si cum istoria se repetă, nu e greu să "prevezi" viitorul.
    Sunt din ce in ce mai multe războaie, in Israel a început război in toată regula, mai aproape de noi Ucraina și Rusia... războaie care ne vor afecta pe toți.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru mine a fost, pentru ca stiu prea putine despre "culisele" razboiului 2 mondial.
      Iar autorii care cunosc si istorie au cele mai mari sanse sa "prevesteasca". 😊
      In Israel mocneste de prea mult timp... Pe aproape mai avem Kosovo si Serbia (nici Polonia-Belarus nu e de neglijat). In lume sunt circa 110 conflicte in derulare - unele dureaza si de 50 de ani, altele sunt noi - si toate afecteaza, mai mult sau mai putin, direct sau indirect.

      Ștergere
  5. Şi pe mine mă tentează cartea, mi-ai stârnit interesul.
    Şi cu situaţia actuală e cam cu două tăişuri şi e cam alunecos terenul. Să sperăm că va fi totuşi bine.
    Zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca-ti place istoria (celui de-al doilea razboi mondial, mai ales) e interesanta. 😊 In general, nu doar in cazul acestei carti, pare ca motivul pornirii unui razboi (oricare) nu a fost cel "dat publicitatii" pentru a convinge popoarele sa se sacrifice...
      Tare alunecos e terenul in prezent. Speram! Sper sa fie suficient de intelepti sefii guvernelor de azi... (nu ma gandesc la Ro - din pacate, suntem cantitate neglijabila, in cel mai bun caz - avem niste politicieni... pfuuu; nu au viziune politica, geopolitica... nimic! si nici nu asculta de cei care inteleg ce se petrece si de ce) :-(
      Multumesc, Potecuta! Zi buna si pentru tine!

      Ștergere
  6. Mie la BAC (prima si cred singura generatie care a avut bac la istorie obligatoriu) mi-a picat fix al doilea razboi mondial. In total am avut vreo 16 pagini si m-am oprit nevoita fiind din scris pentru ca lumea sa foia (desi mai aveam 20 de minute). Nu zic asta ca sa ma laud, pentru ca nu am de ce... oricum mai stiu foarte putin din ceea ce stiam- ci pentru ca ma fascina pur si simplu. Istoria m-a fascinat insa in ideea ca imi placea sa aflu cumva si din culise - si am avut un profesor foarte bun (dar si foarte stresant... haha).
    Cartea despre care povestesti mi se pare foarte interesanta - tocmai pentru ca aduce, ca sa spun asa, noi piese de puzzle. Am adaugat-o in wishlist.
    Nu imi place sa citesc despre suferinta si razboi.. dar cumva ma fascineaza ideea de a intelege si afla cat mai multe despre ce a fost...

    Inevitabil despre confilcte tot aflu, pana la urma.. asa mi-as dori sa fie pace si liniste peste tot. Si armonie... in fine
    Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 16 pagini! Uau!
      Dar cine termina de scris - sau nu avea ce scrie - nu era liber sa predea lucrarea si sa iasa? 'Ca vorba 'ceea: mai mult deranjeaza cei care stau degeaba, doar foindu-se, decat cel care preda lucrarea si iese.
      Nu stiu in alti ani, dar anul acesta, la profil uman, istoria a fost obligatorie.
      Cine cunoaste istoria cunoaste cel putin o mica parte din viitor - se repeta la infinit, doar ca protagonistii sunt, uneori, altii.
      Si mie-mi place sa stiu "din culise", dar tot nu-i din culise - dupa ce sunt desecretizate anumite documente trebuie sa asteptam sa le ia la rasfoit istoricii. 😊 Dar nici asa nu putem fi siguri ca n-au trecut cu vederea vreun document care nu se potriveste cu... teoria respectivului; sau "talmaceste" vreun document sa se potriveasca teoriei sale... Mi-ar placea sa am acces la o arhiva cu astfel de documente dar... pace buna! 😃
      Uneori reusim sa intelegem mai mult de ce s-a intamplat ceea ce s-a intamplat candva, dar cand e sa nu repetam... cuvantul "marunteilor" fara putere de decizie politica/militara nici nu e auzit.
      Sunt circa 110 conflicte deschise in lume (intra/inter stat/e), dar cati stiu ca sunt atatea?! Unele sunt recente, altele de zeci de ani dureaza...
      Pace si armonie... rimeaza cu utopie. :(
      Pupici cu drag! 💗

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.