Pagini

2023-12-28

Acadele la Advent fotografic 2/20

Didi și-a luat o bomboana de pe acum, să fie sigură ca-i rămâne și ei măcar una. Abia aștepta să se termine ședința foto, să se retragă pentru a-și savura bomboana din zahăr.

papusa cu fes rosu si trei acadele aston din ata alb-rosu si plastic

Tema zilei de 20 decembrie în Adventul fotografic ediția a II-a a fost acadele. Și am preparat trei bomboane alb-rosu, dar nu din zahăr, ci din paie pentru suc și alte lichide, sârmă și ață roșie și albă. Dungile nu sunt oblice pentru ca a fost necesar sa acopăr plasticul galben Pai roșu nu am – ar fi fost prea simplu și acadelele ar fi fost mai reușite, estetic (la gust sunt foarte bune! O cred pe Didi, nu fac proba).

etape confectionare acadele din pai de suc, sarma, ata rosie si ata alba, plus un vas din gat de sticla plastic

După ce le-am preparat le-am așezat într-un vas aurit confecționat din gâtul unei sticle de plastic (sic!) învelit în staniol de la bomboane.

Credeți ca a interesat-o pe Didi originea acestor bomboane desert de Crăciun și ornament pentru brad? A gângurit: Buddy Elful a zis așa: noi, spiridușii, încercam sa rămânem la cele patru grupe principale de alimente: bomboane, bomboane baston, bomboane porumb și sirop. La ce mi-ar folosi sa știu istoria acadelelor baston?

Poate ca are dreptate: la ce i-ar folosi sa știe istoria acestor acadele? Dar tot i-am spus-o, cât mai pe scurt.


Originea bomboanelor sub forma de baston

Este incerta originea lor – în sensul ca exista mai multe variante. Oricum, cercetătorii sunt de acord ca timp de vreo 200 de ani – pana ca producția de masă să fie automatizata – au fost doar albe.

Intre aceste mai multe variante este cea referitoare la August Imgard (croitor), un imigrant germano-suedez care a decorat – în 1847, Wooster, Ohio – un mic molid albastru cu ornamente din hârtie și acadele sub forma de bastoane (albe), fiind unul dintre primii susținători în popularizarea bradului de Crăciun în S.U.A.

Și mai e varianta (intre alte variante) în care se spune ca la sfârșitul anilor 1800 un producător de bomboane din Indiana a vrut sa exprime semnificația Crăciunului printr-un simbol făcut din bomboane. Mai întâi, a îndoit sub forma de baston unul dintre bețișoarele albe, de menta, pe care le producea – albul simbolizează natura fără de păcat a lui Isus. Mai apoi a adăugat dunga roșie, care reprezintă sângele pe care Isus l-a vărsat pentru omenire. Și are forma de baston – toiagul păstorului (Isus fiind păstor de oameni). Astfel, oamenii își aminteau despre ce este Crăciunul – credea el.

6 comentarii:

  1. Multumesc pentru documentare. Nu cautasem asa ceva. Sincer, nici nu am mancat acadele. Nu m-a preocupat subiectul. Insa uite ca citesc aici, iar Didi pare bucuroasa printre acadele. Nu ti-a cerut mai multe?
    Pupici si o seara frumoasa, Diana draga! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  2. Îmi place mult ultima variantă a legendei bastonului acadea. Semnificații profunde a pus producătorul în această formă. Mulțumesc mult pentru prezentare.
    Felicitări pentru acadelele realizate de tine. Foarte frumoase, cu tot cu suportul lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce interesanta ese istoria acadelelor baston! Iti multumesc :).
    Cat despre ce ai facut tu acolo - jos palaria! Sunt fantastice! Pacat ca nu mai am paie.. pfff...
    Ce idee faina :D
    Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesantă istoria acadelelor în formă Si Foarte creativă ai fost! Arată atât de bine acadelele tale îcăt îți vine să le mânănci! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Olá Diana!

    Que seu Ano Novo venha repleto de bençãos e felicidades.
    Tenha sempre luz em seu caminhar
    abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
  6. Ufa! Consegui. Consegui seguir o seu blog. Siga o meu também. É fácil, fácil. Feliz ano novo!!!!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.