Pagini
2018-01-31
La colţ de stradă. Miercurea fără cuvinte
2018-01-29
Justificarea unui război. Citate favorite
Istorie pe scurt
2018-01-27
In vizită la Auschwitz-Birkenau
2018-01-26
Înainte era mai bine – puşchea pe limbă!
2018-01-25
Mingea portocalie care nu sare
2018-01-24
Tot despre România şi tot la Miercurea fără cuvinte
2018-01-23
Muzeul Prima Şcoală Românească. Expoziţii permanente.
2018-01-22
Nastratin Hogea. Citate favorite
2018-01-20
Nu suntem o ţară de asistaţi social
Nu suntem o ţară de asistaţi
social, suntem o
Sunt unii politicieni care
susţin că vor să sisteze “ajutoarele sociale” pentru că se încurajează nemunca.
Sunt circa 6,5 milioane de oameni in România, care beneficiaza de ajutor social! strigă ei, revoltaţi.
Şi unii cetăţeni le ţin isonul: să se
taie! Când auzi cifra ai motive să te îngrijorezi şi să zici ca ei: suntem o
Actualizare iulie 2023
În luna mai 2023, numărul beneficiarilor de venit minim garantat a fost de 163.192 persoane, conform datelor centralizate de Agenția Naționala pentru Plati și Inspectie Sociala (ANPIS). Conform recensamantului din anul 2021, populația Ro este de 19.053.815 persoane.
Ce ştiu foarte bine aceşti politicieni şi nu ştiu cei mai mulţi dintre cetăţeni? Pe lângă faptul că nu-şi dau seama că se încearcă dezbinarea populaţiei, aceşti oameni nu ştiu că dintre aceşti 6,5 milioane sunt doar vreo 250 de mii cei care beneficiază de venitul minim garantat, le dă statul bani, altfel spus.
De luat in considerare şi faptul că sunt oameni care nu beneficiază de venitul minim garantat şi trăiesc la limita subzistenţei – nu sunt cuprinşi in statistica aceasta.
Ce alte categorii intră între ceilalţi, până la 6,5 milioane? Cei aflaţi in concediu de creştere copil, persoanele cu dizabilităţi şi cele care îngrijesc aceşti oameni, copiii - beneficiază de alocaţie până la vârsta de 18 ani (aceştia sunt cei mai mulţi). Altfel spus: toţi aceştia sunt oameni care au oferit ceva societăţii (şi oferă in continuare unii, iar alţii urmează să ofere), oameni care nu mai pot oferi ceva sau care, tot independent de voinţa lor, s-au născut cu incapacităţi majore.
Chiar vrea cineva să fie “tăiate” toate aceste “ajutoare sociale”?
Trebuie clarificată sintagma “asistat social” - e o necesitate.
De s-ar mări unele redevenţe încasate de stat pentru darea in exploatare a diverselor bogăţii ale solului şi subsolului ş.a. nici nu s-ar simţi cheltuielile cu aceşti 250 de mii de oameni. E clar că de s-ar renunţa la “pensiile speciale” (şi alte privilegii pentru anumite categorii) s-ar mai aduna bani pentru ceva mai util…
Până atunci, însă, să nu mai confundăm un om aflat in concediu pentru creşterea copilului sau un om cu dizabilităţi cu unul care nu vrea să muncească. Sunt oameni care nu vor să muncească, e drept, dar “întreţinerea” acestora nu dezichilibrează un buget naţional. Acum, că s-a dat liber la majorarea salariilor funcţionarilor de prin primării mulţi au rămas fără fonduri pentru autobuzul şcolar, făra fonduri pentru şcoli şi multe altele – nu zic că ar fi avut prea mult înainte – şi au început, unii primari, să concedieze oameni…
Măsurile populiste mereu vor dăuna unei societăţi
Sunt prea multe contradicţii pe piaţa muncii. De acord, sunt şi oameni care chiar nu vor să muncească, deloc, nu doar că refuză să meargă 10-12 ore la muncă (plus timpul petrecut pe drum) pentru un salariu minim care-i menţine tot in sărăcie lucie. Aceşti “leneşi” care refuză salariul minim nu sunt, însă, foarte mulţi (sunt chiar mai puţini decât cei care nu vor la muncă), doar că nu vor să fie sclavi.
Un om angajat cu salariul minim pe economie (in 2018 e 1900 lei / 249 euro), fără copii in întreţinere, va câştiga, efectiv, 1162 de lei. Nu toţi angajatorii decontează transportul şi nu toţi oferă “bonuri de masă”. Unul care are doi copii in întreţinere, de exemplu, va avea 1362 de lei (in care am adunat eu şi alocaţia copiilor).
Persoanele cu venituri mici pot solicita trei tipuri de ajutor social
- venitul minim garantat - o suplimentare a venitului net al celui care îl solicită; venitul acesta variază in funcţie de numărul de persoane care formează familia, pornind de la 142 de lei pentru o singură persoană şi ajungând la 442 lei pentru o familie de patru persoane (crescând, gradat, foarte puţin pentru mai multe persoane);
- alocația pentru suținerea familiei - diferă atât
în funcție de veniturile familiei, cât și de numărul de copii, precum și de faptul că familia este sau nu formată din ambii
părinți sau doar dintr-unul singur;
- ajutorul pentru încălzirea locuinței - presupune o acoperire a cheltuielilor cu încălzirea în perioada sezonului rece.
Din punctul meu de vedere, când se discută pe cifre, când se fac distincţiile care trebuie făcute, situaţia nu mai pare aşa de gravă cum o prezintă unii politicieni pentru a-şi justifica neputinţa sau incompetenţa (sau reaua-voinţă).