Pagini

2018-06-18

Cum recunoaştem dictatura

Când un guvern se teme de cetățeni, e democrație. Când cetățenii se tem de guvern, este dictatură. (Thomas Jefferson)
Dictatura este un regim politic in care societatea (poporul) nu mai dispune de mecanismele capabile să controleze puterea politică; in acest mod, poporul ajunge să fie condus forţat de o persoană, de un partid sau de un {alt) grup de oameni cu interese comune, interese care nu au legatură cu bunăstarea cetăţenilor unui stat, limitările constituţionale neexistând intr-un regim politic dictatorial.
Dictatura este o formă de conducere care poate să apară in orice sistem politic sau social; este o formă maximă de autoritarism. Dictatura este văzută de non-dictaturi ca fiind periculoasă și crudă din cauza modului în care dictatorii tind să-și trateze cetățenii. Pentru ca un stat să fie considerat că are un regim dictatorial trebuie ca acesta să fie condus de o singură persoană - sau de un grup restrâns de persoane - fără verificări şi control social asupra puterii.
Paşi care pot conduce spre dictatură: indiferenţa cetăţenilor, ineficienţa opoziţiei politice (şi nu numai) la hotărârile unui partid aflat la guvernare, modificarea legislaţiei astfel încât să fie avantajate unele persoane sau grupuri de persoane, diminuarea prerogativelor preşedintelui, centralizarea puterii (prin numirea unor persoane apropiate celor aflaţi la putere la conducerea instituţiilor esenţiale - cum ar fi Curtea de Conturi, Curtea Constituţională etc. in România), vehicularea ideilor că există un stat paralel sau că există forţe ostile “subterane”, corupţia instituţionalizată ş.a..
Există şi azi dictaturi. Între cele mai cunoscute (exceptând dictaturile islamice) sunt in Coreea de Nord, China, Cuba - in cazul ultimelor două există o împletire de dictatură clasică cu elemente ale economiei libere. In Rusia, după prăbuşirea URSS, s-a instaurat un fel de dictatură cosmetizată, înclinată, cumva, spre democraţie, fiind introdus pluralismul politic de tip european combinat cu marea corupţie instituţionalizată.
Dictaturile mor greu sau niciodată deoarece foarte mulţi oameni consideră că o “dictatură benevolentă” ar putea aduce beneficii societăţii prin împărţirea egală a bunurilor, in principal, şi toţi aceşti oameni sunt convinşi că intr-o astfel de dictatură vor avea, cu toţii, loc de muncă, vor fi construite autostrăzi, se va acţiona după principiile economice ale politicii de stânga şi vor fi respectate drepturile omului, nu va fi impusă cenzura ş.a.m.d. iar corupţia (o caracteristică a dictaturii) există oricum într-o democraţie slabă. Democraţia slabă este aceea in care poporul nu ia decizii in mod conştient, ci sub influenţa unor tehnici de manipulare din partea conducătorilor - o foarte valabilă tehnică de manipularea este promisiunea că poporului îi va fi mai bine dacă X ajunge la putere, promisiune care, cel mai adesea, nu se materializează pentru că nu există o bază reală. In mintea unora, într-o dictatură benevolentă scopul este dezvoltarea societăţii şi nu abuzul de putere.
Într-o dictatură sărăcia cunoaşte cote maxime deoarece conducătorii vor să ţină sub control populaţia prin alimente, medicamente, ajutoare sociale etc. - o populaţie dependentă de ajutoare de stat este uşor de influenţat.

Cum recunoaştem un dictator

Nu vom întâlni vreun dictator care să recunoască ceea ce este; dictatorii au titluri precum preşedinte, împărat, mare lider etc.. Dictator este un termen peiorativ atribuit de non-dictatori unor conducători.
Dictatorii iau decizii unilaterale care afectează statele lor nu doar pe plan intern, ci şi extern, fără a fi obligaţi să consulte vreo ramură a guvernului, sau parlamentul, pentru că nu există o altă ramura a guvernului iar - când există – in parlament majoritatea e deţinută de “oamenii dictatorului”. Dictatorii nu vor puterea politică pentru binele naţiunilor lor - deşi aşa pretind - şi mulţi ajung la putere in urma unui vot democratic mai mult sau mai puţin influenţat, prin manipularea “sondajelor de opinie”, prin intimidarea alegătorilor sau  momirea acestora cu diferite avantaje imediate sau pe termen lung pentru a asigura victoria dictatorului, dar pot ajunge la putere şi prin violenţă şi/sau ameninţări având formată, in prealabil, o structură de putere. Dictatorii profită de putere pentru propriul beneficiu, pentru benficiul familiilor lor şi al aliaţilor politici apropiaţi.
Cultul personalităţii e caracteristic întotdeauna unui dictator. El e cel mai deştept, munceşte cel mai mult pentru binele naţiunii, el are întotdeauna dreptate, nicio hotărâre nu se ia fără aprobarea sa şi cei care îndrăznesc să ia hotărâri “pe cont propriu” sunt concediaţi, demişi etc. fără discuţii. Dictatorul îşi doreşte şi susţinerea mass-media, pe care o va controla - cine se împotriveşte dispare. Mass-media obedientă face dictatorului un profil de excepţie menit să contureze in mintea consumatorilor de media ideea că omul respectiv este singurul care poate aduce prosperitate naţiunii; orice critică ar apărea pe undeva va fi aspru pedepsită, prin discreditarea celor care îndrăznesc să aibă altă opinie şi chiar prin întemniţare. Dictatorul va pretinde o legislaţie care să interzică jurnaliştilor - in special - să critice “oamenii politici” referindu-se, de fapt, numai la el.
Cercetătorii au constatat că dictatorii nu sunt răi prin definiţie, dar au unele trăsături nefericite de personalitate. Ar putea avea fantezii de putere nelimitată, frumuseţe, genialitate, de slavă şi dominaţie asociate cu lipsa de empatie; dictatorii sunt narcisişti.
Dictatorii pot fi aleşi de o mare parte a populaţiei dar coaliţia lor câştigătoare este, de regulă, foarte mică şi depind de relativ puţini oameni pentru a se menţine mai apoi la putere. In multe state, numărul de persoane care au un cuvânt real in alegerile electorale este destul de mic, şi din acest număr mic rezultă, uneori, ceea ce majoritatea populaţiei nu-şi doreşte - e unul dintre momentele in care indiferenţa majorităţii e dăunătoare pentru viitorul unei naţiuni (votul obligatoriu nu e caracteristic democraţiei).
Când depinde de sprijinul unor foarte puţini oameni pentru a accede la putere sau pentru a o păstra, modul eficient de guvernare pentru un dictator este corupţia, mituirea, şantajul ş.a.m.d. Loialitatea unui număr relativ mic de oameni - care pot certifica  succesul - poate fi asigurată şi plătindu-i, nu doar şantajându-i, iar cheltuirea banilor publici nefiind controlată prin instituţii abilitate aceşti bani pot fi folosiţi fără probleme in interesul unui grup restrâns, de regulă.

Tehnici de influenţare a opiniei publice

Principalele tehnici de influenţare ar fi:
1. discursul politic (ideologic),
2. filosofia politică a regimului care promite, in primul rând, un trai mai bun,
3. mass-media ca loc de propagare al doctrinei,
4. cultul personalităţii unui lider carismatic, susţinut necondiţionat,
5. mirajul unei lumi noi mult mai bună decât cea existentă.
Toate aceste tehnici se găsesc integrate in însăşi acţiunea politică a oricărei mişcări socio-politice.
Într-un regim democratic există pluralitatea discursului politic, a opiniilor cetăţenilor in general, fie că sunt jurnalişti, votanţi sau… băgători de seamă.
Într-un regim totalitar - sau care tinde spre totalitarism - discursul politic e restrâns la câteva teme preferate de regim şi, in general, exact aceleaşi teme, idei, sunt expuse de mai multe persoane - e modul prin care mulţi vor ajunge să creadă că dacă atâţia oameni spun acelaşi lucru acesta este şi adevărat, benefic; indicaţiile respective trebuie ascultate şi urmate.
Şi liderii democratici şi dictatorii folosesc tehnici ale limbajului pentru a-şi promova opiniile dar există o mare diferenţă: într-un regim democratic liderul poate fi ascultat dar nu e obligatoriu să fie şi urmat (orice altă opinie fiind discutată), pe când într-un regim dictatorial cuvântul dictatorului devine lege prin intermediul propagandei şi aparatului de stat. Despre regim democratic şi dictatorial se poate discuta şi la nivel de organizaţii politice (cum ar fi partidele).
Propaganda reprezintă totalitatea tehnicilor prin care puterea politică urmăreşte realizarea unei imagini despre o anumită realitate. Printr-un aflux de informaţii care vine din partea unui singur emiţător şi e îndreptat către mai mulţi receptori se poate contura o imagine care nu are vreo legătură cu realitatea; sunt doar cuvinte care se repetă mereu şi mereu, altfel aşezate in fraze dar spunând acelasi lucru, cu regularitate - la un moment dat devin fapte sau sunt declarate fapte. Un astfel de limbaj ascunde intenţia de a capta audienţa cu orice preţ dar este şi o dovadă a sărăciei de limbaj şi de idei.
Manipularea presupune antrenarea, prin mijloace de influenţare psihică, a unui grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acţiuni al căror scop aparţine unei voinţe străine de interesele lor. Pot fi manipulate fotografii, discursuri, fapte etc..
Persuasiunea reprezintă acţiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva să creadă, să gândească sau să facă un anumit lucru.
Dezinformarea presupune inducerea în eroare cu o informaţie falsă.
Intoxicarea presupune influenţarea în mod insidios a spiritelor pentru a le face sensibile la propagandă, a demoraliza sau a deruta prin difuzarea de ştiri false.

*

Sunt multe de scris dar mă opresc aici. 

12 comentarii:

  1. un articol superb! complet si cu informatii concentrate si concrete.
    Doamne fereste de dictatura!... "Dictaturile mor greu sau niciodată"
    Ptiu, Ptiu! sper sa nu fie cazul... Nu mai zic nimic!
    *
    te îmbratisez si trimit ganduri bune!
    Pupici de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Carmen draga!
      Si eu sper sa nu fie cazul! Poate ca exagerez - din cauza experientei de pana in 1989 - dar am senzatia ca noua ni se pregateste ceva. :(
      *
      Te imbratisez si eu cu drag, si iti doresc sa aveti parte de cat mai mult bine, de zile senine! Pupici si imbratisari si de la fetele mele! <3

      Ștergere
  2. Foarte bun articolul pentru ca explica concret ce se intampla in
    realitate intr-o dictatura,sau o tendinta,dorinta a unui "lider",facut,
    iar nu nascut,si a grupului profitor,de a avea intotdeauna dreptate!
    Felurile de manipulare a celor multi,aceleasi de zeci de ani,reinvie
    pe tacute si se insinueaza in aprecierea omului de rand.Daa,"greu la deal cu boii mici"!
    Pacat,ca postarea ta excelenta,nu ajunge la toti,draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Natalia draga!
      Pfuuuu...! Fac parte dintr-un "grupulet" - il numesc grup dar nu e ceva ce am "vorbit" sa "infiintam" :) ci pur si simplu s-a intamplat sa ne intalnim, rand pe rand - care incearca sa arate unor oameni ca mai exista si o "alta realitate"; argumentam pana ni se usuca limba dar... in cele mai multe cazuri de izbim ca de un zid. Nu incercam sa schimbam opinii - in adevaratul sens al termenilor - ci doar sa aratam ca se poate si altfel si de ce ar fi bine sa incercam si altfel, ca natiune.
      Zile senine iti doresc sa ai! <3

      Ștergere
  3. Articolul tau mi-a adus aminte de "puii de dictatori" de la mine de la facultate. Grupul vesel care mi-a blocat prezentarea pe tema "tehnici si metode de manipulare" (culmea ironiei).

    Efectiv ma atacau in mod direct de parca eram eu de vina pentru nemultumirile si problemel lor ... Probabil i-a deranjat fatul ca am abordat un alt subiect decat obisnuitele banalitati. Nu ca ei nu ar fi putut face asta daca isi doreau.

    Iar profesoara = presul lor, nu tu mediere, din contra (adica era clar ca aveau ceva cu mine, din diferenta de atitudine dintre momentele cand expuneam eu, sau colega mea). Si cireasa de pe tort: sa iau 8 la un test grila rezovat 10 din 10... grila, vorba aceea :))). Totusi.

    Si .... erau oameni cotati ca inteligenti, instigatorii. Iar motive nu aveau pentru ca eu m-am purtat frumos cu toata lumea mereu si ii mai si respectam si chiar admiram.
    Probabil au crezut ca atentez la statutul lor privilegiat. Beats me. Sa le fie de bine...

    Mi-am amintit de chestiunea aceasta pentru ca si acum... si acum ma lasa fara cuvinte, fara replica absurdul situatiei. Era ca un spectacol grotesc pe care il priveam din afara, de parca era ceva ireal... atat era de absurd si ilogic. Cam ca situatia in carese afla tara aceasta acum :)))).

    Pupic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bleah! Ce indivizi! :( Astia or fi acum sclavi prin multinationale, someri de top sau... vanzatori in chioscuri?
      N-ai facut contestatie pentru nota de la testul grila?!!! Te intreb pentru ca am avut un coleg care, la un examen scris, a primit nota noua pe motiv ca profesorul.... nu da nota zece! O alta absurditate pe care putini se incumeta sa o conteste... In final a reusit si a obtinut nota zece - tipul era super-doxat! Era o enciclopedie ambulanta si avea un raspuns (sau o parere pertinenta) pentru intrebari din absolut orice domeniu.
      De-ai sti cat de tare ma enerveaza "dascalii" cum e tipa amintita de tine! Din clasa I-a am avut "probleme" cu invatatoarea... si de atunci, pe tot timpul anilor de scoala (I-XII) am fost... "elev problema" pentru ca nu-mi tineam gura cand ceva nu mi se parea corect. Dragii mei parinti! :)) Ei nu aveau vreo vina! :) Din contra, au incercat sa ma tempereze.
      Cine i-a considerat inteligenti pe aia? Un preş?! Apoi, inteligenti sunt multi dar... vorba 'ceea: spune-mi, ce-ai facut cu inteligenta?
      Foarte neplacute momente si vorba ta: e ceva ce se manifesta la nivel national. :(
      Pupici! <3

      Ștergere
    2. Sper ca sunt bine sanatosi si s-au lasat de treburi din alea :).
      Profesoara din pacate a avut un sfarsit tragic care m-a intristat si m-a socat chiar. :(

      In facultate m-am pierdut aproape de tot.. si inca mi-e greu sa ma regasesc cu totul. O fabrica de sters pe creieri... Intr-o zi m-am oprit brusc din goana si am realizat ca pe drumul pe care treceam zilnic rasarisera cladiri noi si nu observasem. Am realizat ca ma grabesc dusa de curent nici eu nu stiu unde.

      Cand privesti de pe margine... poti vedea multe. Dar, in acelasi timp, esti dat la o parte. :)

      Noi sa fim sanatosi.

      Pupici :*

      Ștergere
    3. Ce coincidenta stranie... Invatatoarea mea a avut si ea un sfarsit tragic... :( cumva ilogic: pe o sosea, necirculata la acea ora, a coborat din masina - de langa sofer - si... parca din neant venit, a lovit-o in plin un nenorocit care gonea ca fugarit de diavol. :(
      Oooo... Cum sa te stearga pe creier? Noi am avut parte de niste profi super-misto (dupa 1989 - inainte... cam cu stersul de creier se ocupau cei mai multi profi) si discutam cu ei, si alte alea. Ce mare diferenta mi s-a parut intre "inainte" si "dupa" 1989.
      Ce zici tu cu drumul spre si dinspre facultate am patit cand mergeam la munca precum robotelul. :) Mereu aceiasi oameni - mai ales dimineata - acelasi peisaj etc.... Pana cand, dupa ani si ani, am ales sa zic "gata" - si am vazut altfel bulevardul pe care trebuia sa il parcurg (sa nu mai zic ca, pana sa renunt, am tot cautat "rute ocolitoare", sa schimb peisajul). :)
      Sa stii ca poti privi de pe margine si fara sa fii dat la o parte... daca te si implici, din cand in cand (apoi, ceilalti, vor sti de unde sa te ai cand au nevoie de tine, si tu stii unde sa-i gasesti pe cei care sunt ca tine si/sau pe cei care au nevoie de tine) :)
      Noi sa fim sanatosi!
      Pupici! <3

      Ștergere
  4. Dictatura e peste tot la noi, cum ajunge una directoare la o scoala, cum zici ca e regatul ei. Toti cu ploconul la otreapa. Toti ordinarii platiti din banii publici zici ca-s dumnezei.
    "Capra raioasa tine coada sus." Iar lingaii... ce mai poti face? Astia sustin gunoaiele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! :(
      Dictatura se poate manifesta la orice nivel (si) in institutii, fabrici,... asociatii de proprietari :) etc.. Partea cea mai rea este ca oamenii nu se unesc pentru a elimina "elementele" de acest gen. :( Lingaii, in general, sunt mai agresivi, chiar daca numai verbal, cand vine vorba ca cineva sa incerce sa scoata din sistem dictatorii. Si, astfel - cum altfel?! - "micii dictatori" si lingaii lor ajung sa sustina o dictatura la nivel national - pentru ca ei raman dictatori pe feuda lor.

      Ștergere
  5. Dragă Diana, sigur nu ai scris articolul despre anumite personaje sinistre de pe la noi? Că prea se potrivesc toate cele spuse de tine aici, cu ceea ce vedem și știm prin jurul nostru.
    Of, of... Ce-o să mai fie după toate „valurile” din această perioadă... vom vedea.
    Felicitări pentru articol, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, in parte. :) Personajele sinistre care se baga in seama in ultimul timp dau "semne" ca le place puterea pentru binele lor si al acolitilor (se muleaza perfect pe... forma dictaturii).
      Intre multe altele, sper ca nu va deveni lege codul de procedura penala (mai ales!) asa cum e prezentat zilele acestea! Ar fi... teribil, pe termen lung, dar si pe termen scurt: iar se vor goli puscariile. :(
      Multumesc, Alex draga!
      Iti doresc, cu drag, sa ai parte de zile linistite! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.