2016-03-14

Ce-o fi democratia?

daca votul nostru ar putea schimba ceva nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam
Prin dictionare scrie ca democratia este o forma de organizare si de conducere a unei societati, in care poporul isi exercita (direct sau indirect) puterea. Democratia de care se presupune ca avem parte e una reprezentativa: ne alegem reprezentantii si… avem incredere ca acestia se vor gandi si vor visa si se vor zbate pentru binele general… Reprezentantii pot decide in locul si in numele poporului (presupus suveran) fara a-l mai consulta, pentru o perioada de timp - in RO e un fel de rotire a cadrelor, din 4 in 4 ani.

Democratie inseamna si regula majoritatii – in democratia reprezentativa politicienii se bat intre ei pentru a obtine mai multa putere si le pasa de-i lasa caru’ mare de cei care le-au dat voturile, si se gandesc doar la “majoritatea lor”, facand aliante si elaborand strategii si legi pentru atingerea  scopurilor personale sau de grup restrans, nu in favoarea cetatenilor. Oare chiar exista democratie?

Sa zicem ca inteleg: cand sunt in discutie legi care privesc economia, finantele si alte cateva, poporul nu intelege prea bine implicatiile anumitor dispozitii si nu i se permite sa se implice nici sub forma initiativei legislative. Dar cand e vorba despre ce au voie sau nu au voie politicienii, despre legi care sa-i pedepseasca pe cei dovediti corupti, cand e vorba despre legea electorala ce-i doare pe ei? Cei care i-au votat cer, in majoritate, demiterea politicienilor corupti. De ce nu cauta o parghie prin care cetatenii care i-au ales sa-i poata si demite? Primarii pot fi demisi de cetateni prin referendum dar nu si parlamentarii.
Desigur, stiu raspunsul la aceste intrebari dar… imi place sa (ma) intreb.
Poporul vrea legea, politicianul sa faca bine si s-o elaboreze in asa fel incat sa curete institutiile publice de uscaturi. Poporul vrea o lege care sa interzica migratia membrilor dintr-un partid in altul? Politrucii sa-i dea bice si s-o elaboreze, ca votam partidul X si ne trezim cu toti membrii dintr-un partid de care nu voiam sa auzim…

Ma distreaza (de infuriat cu adevarat nu-mi mai iese de pe la sfarsitul anilor ‘990) cand ii aud acum pe unii vorbind impotriva alegerii primarilor in doua tururi de scrutin; in doua tururi ar avea mai multe sanse si cei care nu sunt foarte cunoscuti sau nu sunt cunoscuti de majoritate… Dar nu doar din acest motiv.
Care mai de care zice ca nu-i corect sa schimbe regulile in mijlocul jocului. De ce nu? Noi ii alegem si vrem doua tururi… Nu-s pregatiti? Ce-au facut 4 ani de-i prind alegerile nepregatiti la fiecare 4 ani? Au nevoie de mai multi bani pentru campania electorala sau pentru referendum? Sa-si faca rost, ca de-aia sunt partide si au dreptul la sponsorizari…

Au mai inventat una, la fel de “democratica”: primarii sa aiba dreptul de a candida numai pentru doua mandate (asta nu cred ca va deveni reala dar numai ideea e de speriat). E primavara, dar inca n-au innebunit ciresii! Adica, vor unii, ca primarii care si-au dovedit valoarea - a se vedea cel din satul Pestera, Constanta – sa nu mai candideze pentru ca vor niste capete patrate de la Bucuresti, impotriva vointei cetatenilor din Pestera, pentru a ramane la exemplu. Un alt exemplu ca se poate mai bine e si comuna Ciugud, din judetul Alba.
Asa o democratieeee, că reprezentantii – cei care nu ne mai consulta defel – au ajuns nu doar sa faca ce vor dar vor sa oblige comunitatile sa schimbe un om de valoare cu vreun sac cu ciori de pe gard.

Italienii au putut sa schimbe reglementarile interne ale parlamentului pentru a putea suspenda pensiile parlamentare celor pentru care s-au pronuntat pedepse definitive pentru comiterea unor infractiuni grave si sentinte penale mai mari de doi ani. In RO sunt premiati cu pensii speciale, le raman averile dupa ce au fost dovediti ca au le-au castigat necinstit si sunt tolerati toti aceia care dau cu tifla cetatenilor - pentru astfel de schimbari nu sunt probleme. Asta tot de democratie o ţine… Cei mai multi politicieni români sunt bagati in fel de fel: consilii de administratie, afaceri (care cica-s ale rudelor), puscarii… Unde e ceva de muls hop si ei!

Cei interesati pot afla de pe siteul declaratii.integritate.eu (http://declaratii.integritate.eu/home/navigare/cautare-avansata.aspx in febr 2021 pag nu mai exista) despre averile celor care lucreaza prin institutiile publice de orice fel ar fi acestea, sau de pe siteurile primariilor, parlamentului etc.

O fi democratie dar nu e vointa politica. De-ar fi vointa politica in parlament, guvern si in mai toate institutiile publice ar fi numai oameni inteligenti si dedicati profesiei, functiei – si-ar fi si bani pentru scoli, spitale si pentru salarii decente celor care lucreaza in astfel de institutii.

Un fel de concluzie: Democratia consta in a-ţi alege dictatorii dupa ce ti-au spus ceea ce cred ca vrei sa auzi. (Alan Coren)

nota: nu mai stiu de unde am poza, pe care am modificat-o.

8 comentarii:

  1. Bună Diana!
    Are dreptate Mark Twain!
    Îți doresc o săptămână ușoară și plină de bucurii,draga mea!
    Pupici și îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena draga!
      Oho! Stia el ce stia! :)
      Multumesc, la fel! Zile fericite iti doresc.
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  2. ce ti-e si cu democratia asta :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Hello
    pe mine m-ai lovit direct din prima cu definitia din dictionar...si am ras, dar cu sarcasm, amaraciune, afectat, ilar si toate la un loc.
    Restul ce ai spus o stim cu totii :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      E hilar ce zice dictionarul cand privim in jurul nostru, iar daca privim spre politicieni ne ia cu rau de la stomac. :(

      Ștergere
  4. Eu incep sa cred ca ne alegem dictatorii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca suntem tot mai multi care credem la fel...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.