2015-04-17

Cum recunosti un narcisist?

Narcisismul este o trasatura de personalitate care se manifesta prin egoism, vanitate, dragoste exagerata, patologica, pentru propria persoana. Termenul narcisism a fost introdus de Havelock Ellis (mai tarziu a fost dezvoltat de Freud in cartea On Narcissism, din 1914) dupa Narcis - in mitologia greaca, era un tanar foarte frumos care, desi inconjurat de admiratia tuturor si declaratii de iubire, ramanea total indiferent, zdrobind inima dupa inima. Nemesis il pedepseste facandu-l sa se indragosteasca de imaginea chipului sau oglindit in apa. Narcis va muri de durere, fiindca nu ajungea la tanarul din apa.

Tulburarea de personalitate narcisista isi are locul ei in marea carte a tulburarilor mentale (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).
Tulburarea de personalitate narcisista este caracterizata de un model de grandomanie de lunga durata (in fantezie sau comportamentul real), o nevoie covarsitoare de admiratie si de obicei o totala lipsa de empatie faţă de ceilalti. Indivizii cu aceasta tulburare cred frecvent ca sunt de o reala valoare in viata tuturor, a oricaror persoane pe care le intalnesc. In timp ce astfel de comportament era oarecum adecvat pentru un rege din secolul XVI, astazi este in general considerat inadecvat pentru oamenii sanatosi. Persoanele cu tulburarea de personalitate narcisista prezinta frecvent snobism sau atitudini de patriotism exagerat.

Cel mai adesea, termenul narcisist este adresat ca o jignire si doar uneori ca un compliment.
Narcisistul poate fi recunoscut relativ usor, doar ca cel mai adesea nu atribuim corect trasaturile manifestate. Numai un medic priceput poate diagnostica in mod categoric aceasta personalitate si cum narcisistul nu recunoaste ca ar avea probleme e putin probabil sa ajunga la psiholog. Medical, trasaturile unei astfel de personalitati sunt, pe scurt: simtul exagerat al propriei importante; depune putin efort in relatiile cu ceilalti si e preocupat cu fantezii asupra succeselor nelimitate, putere, stralucire, frumusete sau dragostea ideala; considera ca este special si unic si vrea sa se asocieze numai cu cei care au aceleasi calitati; vrea sa fie admirat in mod constant; are un comportament extrem; se foloseste de celelalte persoane; nu poate empatiza cu altii; este foarte invidios sau se crede invidiat de toti ceilalti; afiseaza atitudini si comportamente nepoliticoase sau abuzive faţă de ceilalti.
Narcisistul clasic, patologic, trebuie sa manifeste toate trasaturile de mai sus – unii specialisti afirma ca si cinci sunt suficiente.

Se estimeaza ca cca. 6% din populatie manifesta aceasta tulburare de personalitate si este mai des intalnita la barbati decat la femei. La copii si adolescenti nu poate fi pus acest diagnostic deoarece acestia sunt in plina dezvoltare si trasaturile de personalitate sunt in formare, adolescentii, in special, fiind in perioada in care isi cauta calea. Trasaturile se accentueaza din ce in ce mai mult odata cu inaintarea in varsta si se manifesta cel mai puternic pe la varsta de 40-50 de ani.

Semnele ca ai de a face cu narcisisti sunt:

1. Le palce sa spuna celorlalti ce sa faca si cum sa faca. Narcisistul nu se poate abtine de la a da indicatii in permanenta. E in firea narcisistilor sa aiba o pozitie dominatoare si sa vada viata ca pe un proces de conducere.
Acesti oameni sunt, in general, foarte motivati sa reuseasca deoarece isi doresc un nivel ridicat de putere. Tulburarea e des intalnita in randurile directorilor si politicienilor – sunt condusi de ego, nepoliticosi, non-empatici. Studiile au aratat ca narcisistii castiga, in general, foarte multi bani – altfel spus, sunt platiti sa fie narcisisti si nu au motive – sau dorinta – de a se schimba.
2. Dependenta de munca. Se concentreaza excesiv pe propria cariera, in detrimentul familiei. Sunt impulsivi, nerabdatori si vor sa urce cat mai repede in ierarhie, indiferent ce trebuie sa faca pentru asta. Tind catre posturi de conducere.
3. Lipseste empatia. Narcisistul vede totul in interes personal si nu-i pasa daca raneste sentimentele altora, mergand pe principiul “nu-i nimic, mergem mai departe”. Nu ar recunoaste ca a gresit; e unic si important in viata celorlalti – care sunt norocosi ca l-au intalnit - deci trebuie sa i se ierte orice.
Narcisistii sunt predispusi la mai multe relatii sexuale de scurta durata decat cei care nu sunt obsedati de propria persoana. Relatiile lor sociale, in general, sunt de scurta durata. Narcisistuk vrea sa ii fie devotati toti cei din preajma, inclusiv copiii pe care ii are, pentru ca asta i se cuvine.
Nu vrea sa recunoasca sau sa identifice nevoile si sentimentele altora. Atunci cand sufera, suferinta lui e cea mai crunta.
4. Mint cu usurinta. Narcisistul trebuie sa iasa in evidenta si nimic din ce face – oricat de marunt – nu trebuie sa fie banal, asa ca inventeaza daca nu are cu ce sa se laude. Fantezia lui nu are limite si inventeaza chiar si sentimente. Narcisistii vorbesc foarte rar despre viata lor personala - despre amintiri si visuri.
6. Comportamentul abuziv. Psihologii au constatat ca persoanelor narcisiste le place sa injure, si o fac mai des decat o fac altii.
El are intotdeauna dreptate si totul ii este permis pentru a-si atinge scopurile, pentru ca el e unic si totul i se cuvine, ceilalti existand numai pentru a-i face lui pe plac. Cere admiratie excesiva.
Asteapta ca altii sa faca treburile de zi cu zi pentru ca se simt prea importanti pentru a-si pierde timpul cu lucruri comune. 
7. Nu suporta critica. El e perfect, face totul perfect si orice critica i se aduce e considerata “atac la persoana”. Cand i se reproseaza ceva se intreaba ce au cu el acesti oameni. Dreptatea e mereu de partea lui si oricine nu zice ca el este etichetat imediat ca fiind idiot, prost etc. Prezinta paranoia usoara sau moderata. Narcisistii invinovatesc pe altii pentru greselile lor.
8. Isi aleg prietenii dupa pozitia sociala. Numai cei care au aceleasi calitati ca si el si pot sa-l ajute in cariera sunt demni de atentia lui. Cei care nu au o situatie materiala si sociala peste medie nu fac decat sa-l “traga in jos” – el trebuie sa se asocieze numai cu cei castigatori. Ar fi in stare sa-si schimbe numele, sa-si renege originile daca asta l-ar ajuta sa acceada pe o anumita treapta sociala, pentru ca narcisistul e perfect si nu vrea ca altii sa stie ca a pornit, eventual, de jos, dintr-o familie mai mult decat modesta. Face asocieri si sugereaza afilieri cu nume si persoane importante si chiar colectioneaza numere de telefon si carti de vizita de la oameni importanti.
9. Au o parere foarte buna despre el si foarte proasta despre ceilalti.
Narcisistul ii barfeste cu usurinta pe ceilalti.
Aude ce spune interlocutorul si-l lasa sa vorbeasca numai pentru a termina mai repede si a spune el ce are de spus. Adesea, simtul lui de auto-importanta si lipsa de empatie il face sa intrerupa frecvent conversatiile cu altii. Foloseste constant pronumele "eu", "mie" si "al meu".
Narcisistul atrage orice conversatie asupra propriei persoane; gesticuleaza exagerat, vorbeste tare, se plimba prin incapere. Devine nerabdator daca o conversatie nu e despre el, despre preocuparile lui.
Simte nevoia de a fi in centrul atentiei sau de a fi admirat intr-un grup social si e constant preocupat de imagine si de opinia publica.
Narcisistii sunt convinsi ca regulile nu li se aplica si lor.

Perceptia publica a narcisistilor poate fi una buna, pentru ca sunt carismatici, destul de fermecatori, increzatori in propriile forte, vizionari chiar, orientati catre actiune, capabili sa ia decizii dure (ceea ce e o dovada ca nu sunt capabili de prea multa emaptie). Membri familiei, insa, nu-l vad chiar asa si au de suferit adesea, pentru ca narcisistul are probleme cu controlul si poate fi impulsiv atat verbal cat si fizic. Cei mai afectati vor fi copiii. Narcisistul pretinde ca toti sa dea dovada de aceeasi energie, sa fie ca el si cand nu se intampla asa devine dispretuitor cu ceilalti, ii considera inferiori si n-au rabdare cu ei.

Cum ajunge o persoana sa fie narcisista? Freud credea ca ne nastem astfel dar prin educatie corectam acest comportament. Daca toti suntem, intr-o oarecare masura narcisisti, narcisismul patologic se poate dezvolta pe fondul alterarii calitatii relatiei cu principalele persoane din viata copilului, cele care l-au ingrijit in primii ani de viata nedezvoltand o relatie de reala empatie cu micutul – copilul se va simti neimportant faţă de ceilalti, va crede ca are el vreo problema pentru ca ceilalti nu-l iubesc si va incerca sa compenseze…

Cauza acestei tulburari de personalitate nu este cunoscuta, dar specialistii au retinut anumiti factori, intre care: temperament foarte sensibil inca de la nastere (principalul simptom in forma cronica); admiratia si felicitarile excesive pentru felul in care arata sau pentru talentele exceptionale pe care le au, mai ales in cazurile in care realitatea este alta; laude excesive in copilarie sau critici aspre pentru anumite comportamente; indulgenta exagerata a parintilor, in special, si evaluarea total subiectiva a anumitor calitati sau defecte; abuz emotional sever in copilarie; neglijarea emotionala in anii de inceput ai vietii copilului.

Foarte pe scurt, narcisistii sunt imitatori. Vor insela si copia de cate ori vor crede ca nu sunt descoperiti .Toate ideile lor sau modurile de comportament intr-o situatie data sunt copiate de la altii.

Surse:
http://www.mnn.com/lifestyle/responsible-living/blogs/how-to-spot-a-narcissist
http://www.realitatea.net/10-semne-care-iti-arata-ca-esti-narcisist_1115394.html
http://www.la-psiholog.ro/info/personalitatea-narcisista
http://ro.wikipedia.org/wiki/Narcisism

2 comentarii:

  1. Intreresant articolul tau, concis si pe întelesul fiecaruia, oferi aici definitiile aceste tulburari de personalitate. Când lucram în Sibiu, aveam un coleg de serviciu pe care-l chema Narcis. Era înalt si suplu, avea parul negru ca pana corbului, pielea deschisa la culoare si ochii enormi, umbriti de gene lungi ca ale actritelor :) Cu toate ca depasise vârsta de 30 de ani, avea alura unui adolescent si pentru a o ascunde, purta mustata. Era un tp inteligent si modest, un coleg tare placut. În schimb logodnica lui - pe care o chema Ariana, era clar narcisista! :)) Ce mai râdema cu colegele, ca daca numele lui nu a fost predestinat, soarta nu a ratat sa-i dea o sotie pe masura asteptarilor :)))) Nu este rautacism! pur si simplu este realitate ☺
    te pup. Un weekend minunat va dorin! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cu ani in urma am avut in grup un tip frumos foc, dar ne exaspera pe toti cu nevoia lui de atentie, cu indicatiile lui... Avea multe dintre caracteristicile narcisistului (deci cred ca e narcisist) - este unul despre care am mai scris intr-un comentariu ca s-a casatorit pentru a avea cine sa-i dea un pahar cu apa. Habar n-am ce mai face acum...
      Acum cativa ani am intalnit altul, care ne zapaceste cu fixatiile lui, cu "toti sunt niste prosti", cu patriotismul, cu superioritatea, cu dorinta lui de a gasi pe cineva care sa-i spele vasele, rufele ca lui nu-i place sa faca munca... de femeie!!!...

      Frumosul vostru coleg a gasit, probabil peticul! :)) Modestia, inteligenta (probabil calmul) au fost norocul fetei. E foarte adevarat, soarta poate fi usor ironica, uneori.
      Candva, la primarie, s-a casatorit un cuplu: Frunzaverde cu Paduredeasa (nu mai stiu care avea un nume si care altul, dar stiu ca m-am amuzat - sa-mi fie rusine!)... :)

      Multumim, la fel! Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.