Pagini

2021-08-08

Ziua întâmplărilor fericite

Unii ar spune ca înainte de a le vorbi despre fericire să definim „fericirea”. Uh! Cine poate defini o stare ca fericirea?! Eventual o poate descrie, dacă e un scriitor bun, sau o poate manifesta la modul... îmbrățișând necunoscuți pe stradă, așa, dintr-o dată, sau sărind în bălți și stropind în jurul lor sau râzând în hohote când un șofer neatent sau nesimțit a trecut prin balta de lângă trotuar și i-a stropit bunătate de costum alb. Unii țopăie de fericire, alții zâmbesc atât de larg și le strălucesc ochii de zici că reflectă stelele de pe cer, alții cântă cu voce tare crezând c-o fac în gând și oamenii-i privesc ciudat și ei nici măcar nu observă. O super-stare este fericirea!

Vom avea parte de-o întâmplare fericită azi - sau e doar cu „poate” - dar în mod sigur putem face să aibă alții parte de o întâmplare fericită - și fericirea altuia va fi și fericirea noastră. Faptul că facem pe cineva fericit oferindu-i ceva de care are neapărat nevoie chiar atunci se poate numi „întâmplare fericită” pentru acel om? Pentru că... există un motiv care a condus la fericirea lui: dorința noastră de a le oferi o clipă de fericire. Mă gândesc... Întâmplarea nu are practic, un motiv (nu unul pe care îl cunoaștem, oricum). Vorba nu știu cui: lumea e plină de întâmplări întâmplătoare.

Chiar de nu vom avea parte de-o întâmplare fericită azi - pentru că nu despre asta e vorba: să avem parte de - putem povesti întâmplări fericite, să marcăm ziua.

Cei care au fondat Societatea Secretă a Oamenilor Fericiți, în 1998, au dorit să încurajeze oamenii din lumea întreagă să-și exprime și să serbeze întâmplările și momentele fericite - fapte ce aduc stare de beatitudine în viața de zi cu zi. Astfel, din 8 august 1999 este marcată această zi ca fiind Ziua întâmplărilor fericite (inițial a fost numită "Admite că ești fericit").

Un moment de fericire nu trebuie să fie ceva extraordinar! O naștere e un moment de fericire; la fel și serbarea zilei de naștere: „sunt fericit că am mai îmbătrânit cu un an!” (să nu uităm că bătrânețea e singura certitudine că trăim mult - de preferat mult și bine, din punctul meu de vedere).

Fericirea, însă, se întâmplă nu doar în ocazii precum cele amintite mai sus (și multe altele), ci se întâmplă în orice moment al zilei, doar că nu toți reușesc să conștientizeze acea „scânteie” de fericire: un fel de „tresărire” a sufletului la vederea unui pisoi, a unui copilaș care râde sau sare într-o baltă ș.a.m.d. Câștigarea unui concurs, căsătoria etc. sunt momente de mare fericire, dar astfel de momente sunt la intervale mai mari de timp și în aceste intervale fericirea nu dispare, doar că nu e „de anvergură” - e o stare de bine. Sunt convinsă că fericirea e formată din mici bucurii, din momente frumoase, gesturi de altruism, din prieteni, o veste bună, natură - numim acestea „lucruri simple”, dar acestea dau naștere emoțiilor și permit sufletului să zburde prin viață senin, experimentând, și bucurându-se de tot ceea ce experimentează.

Oricât ar încerca unii să ne convingă că fericirea nu există sau că e efemeră, greu de atins, aceasta există și e la îndemâna oricui are sufletul deschis s-o cunoască. Alții încearcă să ne convingă că fericit este cel ce suferă...

Ce nu este fericirea? Nu e scop în viață. Cu cât cineva aleargă mai mult după fericire, cu atât mai departe va fi fericirea de el, pentru că fericirea nu e (numai) ceva colosal, ci e (și) ceva mititel - cu efect benefic colosal - care se întâmplă des, pe tot parcursul vieții.

Întâmplările fericite sunt la tot pasul!
Fericit ori nenorocit, omul are nevoie de altul; cine trăiește numai pentru el, acela trăiește numai pe jumătate.
(proverb francez)

29 de comentarii:

  1. Yo creo que la felicidad se define estar en paz contigo mismo. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ¡Es una "definición" muy apropiada!
      Te mando un beso!

      Ștergere
  2. La felicidad es estar en paz con los tuyos. Bella reflexion. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
  3. Păi numai titlul articolului tău m-a făcut fericită. Și încă de dimineață! :) Altfel, sunt de acord cu Sf. Augustin: Fericirea e să ştii să îţi doreşti ceea ce ai deja.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult sa stiu acest lucru, si iti multumesc.
      Scriind, realizam - o data in plus! - ca fericirea este si asa cum a zis Sf. Augustin.

      Ștergere
  4. Nu am știut că azi e Ziua Întâmplărilor Fericite. :) Lectura acestui articol a fost, pentru mine, o întâmplare fericită - nu numai pentru că am (re)descoperit blogul tău, Diana, ci și fiindcă pot comenta la acesta. Am mai încercat și altă dată, dar numai ca incognito îmi puteam așterne cuvintele-gânduri. Și atunci, renunțam... Blogosfera are încă secretele ei, pentru mine, dar pe care încet-încet, iată cum le descopăr. Mă bucur mult că sunt aici. Și că am putut lăsa un semn de trecere ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cri, iti multumesc pentru vizita! Te rog sa ma ierti ca tocmai cand ai venit, nu eram "acasa". :(
      Si pentru mine are blogosfera multe secrete - nici ce "face" blogger nu prea am inteles total. Stiu ca de WP pe B e dificile de lasat mesaje. Am observat ca ai scris folosind un cont de Blogspot si nu se face legatura intre acest blog si al tau - pentru mine nu e important, pentru ca stiu de unde "sa te iau", dar poate sunt si altii interesati si nu vor sti sa ajunga la tine.
      La "Profil" (pe blogger) exista o "rubrica" numita "pagina mea de web" unde poti trece link spre blogul tau. Sigur, doar daca esti interesata.

      Ma bucura mult vizita ta! ❤️

      P.S. Potecuta reuseste sa vina si se poate face redirectionare spre blogul ei. Nu stiu cum face...

      Ștergere
    2. Îți mulțumesc tare mult, Diana! ❤️
      Am reușit să trec pagina mea de web, dar încă nu am descoperit și de unde pot face acea redirecționare, să fie ca la Potecuța. :)
      Și cum pot să comentez am aflat tot dintr-o pură întâmplare... și se poate numai dacă sunt conectată în browser cu e-mail-ul de care este legat blogger-ul :)
      Mă bucur mult că pot -de acum- nu numai citi, ci și lăsa un semn de trecere. Mă simt foarte bine în vizită la tine! :) Te îmbrățișez cu drag!

      Ștergere
    3. Cu drag, Cri! ❤️
      Nu stiu cum procedeaza Potecuta, dar stiu ca in unele cazuri (nu intotdeauna, din cate am inteles) trebuie ales "Nume/Adresa URL" din "sectiunea "Comenteaza ca". La nume scrii Cri sau numele blogului si la adresa URL copiezi link-ul (adresa) blogului tau: https://fericirea... O copiezi si o "lipesti" in "casuta" respectiva. Mi-as dori sa functioneze, 'ca este, oarecum, simplu si redirectionarea ar fi directa. Daca deja ai incercat astfel si nu functioneaza... imi iau inima in dinti si o intreb pe Potecuta.

      Da, trebuie sa fii conectata in acest mod. Daca reusesti cu metoda descrisa mai sus nu va mai trebui sa te contectezi la adresa de blogger.
      Si eu ma bucur ca poti fi aici cand ai timp, si ma bucur ca ti-am descoperit blogul. ❤️ N-a fost in ziua intamplarilor fericite dar am zambit larg cand am citit titlul blogului tau. 😊 Intamplari, coincidente... 😊
      Multumesc! Si eu te imbratisez cu drag!

      Ștergere
    4. Problema cu ”răspundeți ca” este că nu ține minte numele blogului meu și atunci trebuie să copy/paste adresa de fiecare data. Eh! Cât despre ”follow”, imi cere să-mi fac cont google altfel nu îți pot urmări blogul. Mi se pare aiurea. De ce nu pot să trec o adresă de yahoo mail?!!!! Până una-alta te vizitez din linkurile tale de la mine de pe blog. Și zici că-i complicat să te muți cu totul pe Wordpress? :)

      Ștergere
    5. Încerc - în acest moment - să comentez cu nume și adresa URL... :)
      Dintotdeauna, am observat frumosul din lucruri, întâmplări și fericirea adiacentă acelor clipe. Din acest motiv am ales acel nume pentru blog.😊
      Și prima mea vizită în care am putut și comenta la tine pe blog uite cum s-a întâmplat să fie într-o zi în care omagiem fericirea! Fiindcă a comunica e tot o fericire, din perspectiva mea, tot astfel cum a citi ceva care îmi place este o întâmplare tare, tare fericită. 😊
      Încă o dată, îți mulțumesc din suflet, Diana!!❤️

      Ștergere
    6. Jo, multumesc pentru observatie. Nu mi-am dat seama de acest aspect care, e drept, implica mai mult timp... Poate le-o veni ideea sa permita "memorarea" adreselor desi... daca nu au facut-o pana acum... :(
      Iti multumesc pentru intentie. ❤️ O sa caut azi un eventual gadget pentru "urmarire" - si daca gasesc sper sa nu fie nevoie tot de adresa google.

      Haha! Daaaa! Si la transfer ar fi unele probleme dar faptul ca nu ma descurc deloc pe WP primeaza. 😊

      Ștergere
    7. Cri, acum ajung direct la blogul tau. Este un dezavantaj, pe care mi l-a semnalat Jo (la care nu m-as fi gandit in veci daca nu-mi spunea cineva): trebuie sa tot faci copy/paste la adresa de cate ori scrii ceva aici, ceea ce este un inconvenient din perspectiva timpului, a operatiunilor care trebuie facute.

      Si eu caut frumosul in tot ceea ce ma inconjoara, dar ma mai iau la tranta cu uratul, din cand in cand (sau mai des) 😊
      Numele blogului tau aduce un zambet oricui il deschide pentru ca numai citind cuvantul "fericire" ceva tresare in sufletele oamenilor - chiar si in mod inconstient (indraznesc sa afirm) se produc... endorfine. 😊
      Fara comunicare ne-am usca. Si eu consider fericire placerea de a citi ceva care-mi place!
      Si eu iti multumesc, Cri! ❤️

      Ștergere
  5. Ce se intâmplă cu comentariile noastre? Unde dispar? :( Chiar scrisesem ceva drăguț ieri... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te rog sa ma ierti, Jo!
      Programasem ultimele doua postari (le cea mai recenta am constatat azi ca am uitat sa mentionez "programata"). Nefiind langa laptop nu am putut publica mesajele - de pe telefon pot scrie mesaje, dar nu pot accesa blogul pentru ca nu am sincronizat cele doua aparate: laptop si telefon.
      Iti multumesc! ❤️

      Ștergere
    2. E în regulă. M-am speriat degeaba. Am crezut că am făcut eu ceva greșit... Sunt cam atehnică, iar Blogspot este oricum nou pentru mine. Pe Wordpress deja am reușit să prind una-alta dpdv tehnic. Apropo, nu te muți și tu pe Wordpress? :)

      Ștergere
    3. Gresit am facut eu, 'ca n-am scris ca e programata si ultima postare.
      Atehnica si eu. 😊 Blogul mi l-a facut cineva si eu am facut multe bazaconii pana m-am prins ce si cum, si cand sa zic "stiu!" paaac! se schimba aproape totul si o iau de la capat. (am invatat, intre timp, cum se construieste un blog).
      Am un blog pe WP - l-am facut (cred) cand nu se putea comenta de pe B pe WP, apoi am descoperit Gravatar. Am tot incercat sa inteleg WP, dar... Scrie in româneste, dar eu nu inteleg ce vrea. :)) Bogspot mi se pare mai simplu (poate pentru ca m-am obisnuit); WP are unele chestii in plus, chestii utile, pe care B nu le are sau nu stiu eu unde sunt. Blogul WP l-am "trecut" ca "privat" pentru ca nu am decat titlul de blog acolo (din cand in cand mai fac probe - dar tot nu ma descurc cu multe).

      Ștergere
  6. Cât de important e să facem din cât mai multe momente unele de fericire şi să ne bucurăm de ele.
    Săptămână plină de astfel de momente îţi doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte important! Toate bucuriile mici din fiecare zi se aduna si formeaza fericirea, scanteia aceea care ne pastreaza sufletul senin chiar si in momente de furtuna.
      Iti multumesc, Potecuta! La fel iti doresc si eu tie! ❤️

      Ștergere
  7. cum se numeste cand esti fericit si totul merge bine? halucinatie :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! Poate ca nu-s tocmai rele, din cand in cand, astfel de halucinatii. 😊

      Ștergere
  8. I'm not sure I quite understand this post through the translation, but people who aren't at peace with themselves also experience little bits of happiness throughout a day, like spotting a rainbow, seeing a lightning bug at dusk, the perfume of a flower, the touch of a cool breeze, being with a friend. I've discovered that being at peace with myself is a lot more complicated.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I know that the translation from Romanian to English is awful. Thank you for your patience.
      You are right: it is happiness to be at peace with ourselves, but it can be very complicated - this fact, however, does not prevent us from being happy in many moments of life - exactly as you wrote.

      Ștergere
  9. Nu stiu exact cat este de corecta parerea mea, insa directionand ideea pe o zi dedicata, parca glisam de la fondul subiectului.
    Pot exista bucurii in absolut tot ceea ce facem, in orice zi, in orice clipa. Insa de multe ori nu intelegem cu adevarat aceasta idee pentru ca nu identificam corect ideea. Asa cred. Daca am incepe cu bucuria vietii din noi, multe alte idei pur si simplu s-ar dizolva.
    Multumesc pentru bucuria de a citi aceasta postare, draga mea!
    Si totusi eu cred ca nimic nu e intamplator... Pupici!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut de acord! Putem fi fericiti si doar privind o frunza-n zbor (dar trebuie exercitiu pentru asta) 😊 Cand suntem langa cei dragi e o fericire, dar luam aceasta prezenta ca pe un "dat", ca pe ceva obisnuit (si este obisnuit!) si tocmai de aceea, cred, e grea despartirea (fie ca-i temporara fie ca-i definitiva): pierdem din fericire...
      E bine ca macar o zi din an sa ne gandim dedicat la faptul ca suntem fericiti - macar bucurosi sau senini sau multumiti. 😊
      Cu drag! Si eu iti multumesc, Suzana draga! Pupici! ❤️ 😘

      Ștergere
  10. Frumoasă temă ai abordat, dragă Diana! O temă grea, la care omul se chinuie de mii de ani să dea răspunsuri. Încearcă.... și rămâne cu aceste încercări.
    Până la urmă, esențialul este că trebuie să învățăm să ne bucurăm de aceste... „scântei de fericire”, pe care viața ni le oferă. Dacă ne mulțumim cu ele, tot suntem mai câștigați decât cei care aleargă în zadar după idealuri de fericire. Viața e și așa prea scurtă.
    Numai bine și zile fericite, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Scantei de fericire"! Superb ai spus-o!
      Suntem fericiti si cand cei dragi sunt bine, sunt langa noi si, uneori, nu ne gandim ce fericire este acest fapt; nu e acea scanteie, puternica, ci o fericire... calma - una care ne pastreaza sufletul armonios, nu una care ne bulverseaza, sa zic asa. Dar, probabil, oamenii sunt "cautatori de senzatii tari" - o fi motivul pentru care nu prea ne lamurim ce-i cu fericirea. 😊
      Cred ca de aceasta data subiectul m-a gasit - cand cautam informatii pentru "calendarul de august". 😊
      Iti multumesc, Alex draga! Sanatate si zile fericite si pentru voi! 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.