2015-04-21

Fericit esti daca suferi

Cei care cititi, va rog, puneti accentul pe “unii”…

Stiti, probabil, multe dintre acele texte motivationale prin care incearca unii sa ne invete cum si ce sa facem pentru a fi fericiti! Ei, bine, ignorati orice altceva, imbolnaviti-va, saraciti, duceti o existenta chinuita etc. si veti fi fericiti, dar numai cu conditia sa va rugati clipa de clipa; si nu in viata asta veti fi fericiti, in "cealalta"...

Probabil ca multe dintre cele mai frumoase opere ale lumii s-au nascut din suferinta celor care au avut talentul de a le fauri, dar de aici pana la a afirma ca suferinta e conditia pentru a fi fericit e cale lunga.

Cel care sufera e cel fericit. Omul care e sanatos, care are multe reusite profesionale si personale, cel care are o viata armonioasa nu se gandeste la divinitate, dar cel care sufera clipa de clipa se roaga pentru sanatate, pentru una-alta, deci e fericit, pentru ca are gandul numai la divinitate. Este asigurata o viata fericita pentru cel care sufera! Dar nu acum, ci atunci cand viata fizica s-a dus.

Cel bolnav isi spala faţa cu lacrimi, iar cel sanatos cu sapun, uitand de curatenia sufletului…
Daca ai viata armonioasa, frumoasa, nu-i suficient sa multumesti divinitatii pentru asta – chiar daca o faci in fiecare zi. Unii popi (si calugari) afirma (gratuit), generalizand, ca cei sanatosi nu multumesc zilnic, nu se roaga zilnic. I-as intreba de unde stiu ei, dar mi-as raci gura de pomana.
(http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/cine-este-fericit-sanatos-cel-care-sufera-148001.html)

As zice ca e pacat sa minti astfel oamenii. Trebuie sa le pastrezi speranta vie si sa ii ajuti concret sa treaca peste momentele dificile si sa le fie cat mai bine posibil aici si acum, sa poata zambi, chiar bolnavi si/sau saraci fiind, sa-i inveti sa iubeasca viata chiar si in suferinta, dar nu cred ca e firesc sa afirmi ca sunt mai fericiti decat cei sanatosi - pot  fi la fel de fericiti, daca au putere si credinta reala, dar nu mai fericiti si in niciun caz despre cei sanatosi nu se poate spune ca-s nefericiti, ca nu stiu ce inseamna adevarata fericire. Intai ar trebui sa defineasca fericire si mai apoi sa comenteze. De fapt, definitia lor o cunosc… Si atunci, de ce toti acei oameni care merg la biserica aproape zilnic nu arata ca niste oameni fericiti?! Oamenii fericiti sunt zambitori, sunt senini, calmi, buni… pentru ca fericirea ne face sa zambim, sa fim buni! La fel si credinta adevarata! Credinciosii adevarati zambesc, sunt buni. 

Avem foarte multe de invatat de la oamenii in suferinta care isi duc crucea cu demnitate. Multi dintre cei aflati in suferinta au o mai mare capacitate de a intelege oamenii si lumea in care traiesc si o mai mare putere de a ierta celor care le gresesc. Foarte multi au o vointa atat de puternica incat greu s-ar putea compara cu ei un om sanatos, dar aceasta nu-l face pe omul sanatos un nefericit.
Nu toti cei aflati in suferinta cred intr-o divinitate dar au puterea de a fi buni si multi sunt intelepti.

E absurd, cred, si foarte usor, cand esti sanatos, nu duci lipsa de nimic, sa le spui altora, direct sau indirect: Sufera! Suferinta inseamna fericire!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.