2012-11-06

Visurile se anulează…

pentru cei care aleg calea "morții albe"

Patru tineri și-au propus să înceapă o campanie antidrog în care să promoveze activități de petrecere a timpului liber pentru ca tinerii să nu ajungă în calea traficanților de droguri și își doresc să informeze cu privire la riscurile majore la care se expun consumând, chiar și numai din curiozitate. Unele dintre aceste activități vor fi realizate în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și Direcția de Sănătate Publică.

Printr-un articol, Vienela (Iubesc viața) s-a alăturat campaniei “Nu-ţi vinde sufletul drogurilor”, pe care o demarează acești tineri.
Acum, de când se tot vehiculează ideea dezincriminării consumului de droguri lupta ar putea fi și mai dificilă, în sensul puterii de a convinge tinerii că nu e deloc în regulă să consume…
Dezincriminarea nu face legal consumul, doar că se elimină pedeapsa cu închisoarea, cu amenda sau alte sancțiuni…

Dependența de alcool și abuzul de droguri la adolescenți (10 August 2009)
Citez din articol:

Educarea corectă a copilului

Sunt recomandate următoarele:
- evaluarea factorilor de risc.
Părinții trebuie să discute cu copii despre eventualele riscuri care pot duce la dependența de substanțe toxice (adictie). Trebuie să se discute și despre istoricul familial pozitiv pentru un eventual abuz și despre consecințele acestuia;
- analiza consecințelor persoanle.
Orice părinte trebuie să-i explice copilului că anumite decizii pot să le afecteze negativ întreaga viața. De exemplu, […] consumul ocazional de toxice, poate duce la abuz și dependență, care au un impact negativ asupra vieții în general;
- explicarea consecințelor legale este de asemenea importantă, deoarece incidentele care apar secundar acestui comportament pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra vieții;
- educația legată de comportametul în societate.
Parinții trebuie să-și educe copii în așa fel încât aceștia să știe să se comporte cu ocazia anumitor evenimente sociale sau familiale. Adolescenților trebuie să li se explice că un consum de toxice (tutun, alcool sau droguri) nu crește popularitatea și nu rezolvă anumite probleme legate de scoală familie sau anturaj.
Este foarte important ca adolescenții să știe să se ferească și de ocaziile care implică un eventual consum accidental de droguri (drogurile dizolvate în băuturi, destul de frecvent întâlnite în barurile de noapte).

De ce se consumă droguri?

Consumă droguri şi cei cu probleme familiale şi cei fără astfel de probleme, şi cei care au bani, şi cei fără posibilităţi financiare, şi cei cu studii, şi cei fără studii.
Între cauzele consumului de droguri:
- curiozitatea: dorinţa de a încerca ceva nou - nu alegeţi o activitate care poate duce chiar la pierderea vieții;
- plictiseala – deși există o mulțime de activități la care se poate opri cineva care se plictisește unii aleg consumul de droguri;
- teribilismul: consumul de droguri poate fi considerat provocator, tocmai pentru riscurile pe care le implică, dar n-are sens ca cineva să își asume un astfel de risc!
- presiunea grupului de “prieteni”; fiecare dorește să fie apreciat în grup, să fie lider… Ar fi bine să nu se aleagă o cale de pe care e greu să se întoarcă sau să schimbe direcția... Nu e prieten cel care ne îndeamnă la rău!
-probleme (în familie, şcoală, prieteni): unii tineri sunt tentaţi de droguri pentru a scăpa/uita de problemele existente (divorţul părinţilor, abuzuri, rezultate şcolare slabe, probleme în plan sentimental etc). Însă drogurile nu rezolvă problemele, dimpotrivă, le agravează!
- neintegrarea în colectivitate şi societate: unii consideră consumul de droguri un răspuns la singurătate, la probleme privind integrarea în colectivitate. Dar drogurile nu fac decât să te îndepărteze de familie, de colegi, de adevăraţii prieteni - te vor ajuta doar să fii şi mai singur! Este important să ai prieteni cu care să vă susţineţi în momentele dificile, să treceţi peste probleme fără să recurgeţi la droguri.

Cum te fereşti?

- Să te informezi: ce sunt drogurile, cum acţionează, care sunt consecinţele. Informaţia te face mai puternic, te ajută să iei decizii mai bune! Nu lua în calcul doar prezentarea pozitivă pe care o fac cei ce vând droguri, nu fi o pradă uşoară în capcanele lor!
- Să te cunoşti mai bine şi să ai încredere în tine!
- Să-ţi alegi cu mare atenţie prietenii! Nu te înconjura de persoane cu reputaţie proastă, ai curaj să spui „NU”! Dacă faci parte dintr-un grup în care se consumă droguri e timpul să-ţi cauţi alţi prieteni!
- Să comunici mai bine cu cei din jur! Este foarte bine să ai o persoană cu care să poţi discuta despre ceea ce te interesează, o persoană adultă, de preferinţă cineva din familie, care cu siguranţă vrea să îţi fie bine.
- Să ştii cui să te adresezi pentru ajutor (părinţi, profesori, medici, Centrului Judeţean de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog)
- Să spui şi prietenilor ceea ce ştii despre droguri şi efectele lor, să-i îndrumi şi să-i sprijini la nevoie De asemenea, dacă ştii sau bănuieşti că cineva ia droguri, îl ajuţi mult dacă spui cuiva apropiat acelei persoane, cineva care crezi că l-ar putea ajuta. Poate se va supăra pe tine, dar cu siguranţă îţi va mulţumi mai târziu.
- Să vorbeşti cu părinţii dacă ţi s-a propus să consumi droguri sau ai fost martor la un asemenea act.
Am citat si de pe site-ul Poliția Română - Mureș (in 2019 informatiile nu mai sunt la adresa)
Actualizare:
“Câteva aspecte legate de reglementarea folosirii drogurilor în Uniunea Europeana și Statele Unite ale Americii”
Citez câteva rânduri din articol:
Prin “posesie de droguri” se are în vedere posesia sau deținerea ilegală a unui drog precum și achziționarea unui asemenea drog declarat ca ilegal.
În UE există o tendință din ce în ce mai mare către a se face diferența între infracțiunile ce sunt săvârșite de persoane în vederea consumului propriu, fie ca nevoie patologică, fie ca nevoie pseudo-recreativă, precum și acelea asociate aprovizionării cu droguri. Posesiei de droguri i se răspunde mai degrabă cu măsuri medicale sau sociale decât cu pedepsirea.
În 11 state membre ale UE, acuzarea pentru posesie de droguri în cantități mici ține cont după cum substanța este pentru consum personal sau nu. Adevărat, motivul pentru care infractorul a săvârșit fapta este un element fundamental în a defini și aplica sancțiunea. Cantitatea și natura drogurilor implicate sunt ceilalți doi factori importanți luați în considerare de autorități.
În practică, totuși, o persoană acuzată de posesie de droguri nu va fi în mod necesar condamnată. În general, puterea discreționară a instanțelor este mai degrabă largă și depinde de specificul național, circumstanțele individuale (dacă este dependent sau nu), locul unde infracțiunea a fost comisă (mediul rural sau urban), cantitatea de droguri deținută, natura drogului în discutie, ceea ce face să pară imposibilă adoptarea unor reguli comune, chiar și in cazul unei singure țări.

sursa foto: latoro.com

18 comentarii:

  1. Te lasa cu un gust amar in ziua de azi cand vezi tineri care se expun consumului de asa zisele droguri usoare ce se presupune ca nu te afecteaza si mai e si legal pe deasupra.
    Adevarul e ca sunt multi factori ce va determina un biaet copil sa inceapa un astfel de viciu.
    Opinia mea este grupul de persoane cu care isi petrece timpul este cel care are impactul cel mai mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate: drogurile usoare sunt la fel de nesanatoase ca si cele grele… In combinatie cu alcool - in special - povoaca niste stari teribile. Am vazut un adolescent sub aceasta “influenta combinata”. Bineinteles ca nu toti ajung la “urgente” – unii isi intorc doar stomacul pe dos, ii doare capul a doua zi, au frisoane, dar le trece si dupa cateva zile pot repeta experienta (pentru senzatiile conferite) :(
      Incet, dar sigur, un joint – ca exemplu – nu-i mai satisface deoarece organismul devine tolerant si “vrea mai mult”
      Anturajul, da, are o mare influenta…

      Ștergere
  2. Un singur lucru am constatat si mai departe nu vreau sa intru în discutii ca nu are rost, atunci cand interzici ceva, acel ceva are mare cautare si este ravnit de toti! Aici drogurile usoare sunt la liber si se vand în magazine speciale sub control. Nu ma întrebati mai mult ca nu stiu, nu folosesc asa ceva si nici nu ma interesat subiectul. Si mai stiu ceva, tot din statistici, nr persoanelor care folosesc droguri este mai mare într-o tara cu interdictie decat într-o tara cu interdictie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma corectez......Sorry!
      "nr persoanelor care folosesc droguri este mai mare într-o tara cu interdictie decat într-o tara fara interdictie"

      Ștergere
    2. Corect. Toata lumea da ca exemplu Olanda si, intr-un fel, bine face. Doar ca putini sunt aceia care aprofundeaza ideea. In Olanda sunt permise marijuana si alte “ierburi” si se fumeaza “in public” dar, in general, in localuri special amenajate si in care nu se consuma alcool… Adica, se interzice consumul de alcool in combinatie cu drogul… In Olanda nu este legal consumul doar ca nu se pedepseste – asa cum se doreste si in Romania (si alte state europene, si nu numai). Diferenta intre Olanda si RO, insa, e mare…
      In Olanda exista o anumita educatie in ceea ce priveste acest consum si pedepsele sunt grele pentru aceia care vand minorilor. La noi, cu o “spaga” mica poti vinde orice minorilor… Din pacate.
      Cuvantul cheie pentru Olanda: control! Ma indoiesc ca aici va fi la fel…
      In SUA, in anii “Flower Power”, a fost “la liber” consumul. Unii au reusit sa renunte, altii ba si vanzarea de droguri a devenit o afacere profitabila: tot mai multi se drogau si tot mai multi se imbogateau din vanzare – si atunci le-au scos in afara legii… Si consumul nu a crescut pentru ca au interzis vanzarea “la liber” (ca adjuvant in anumite afectiuni e permis consumul de marijuana, ca exemplu – dar nu in toate statele americane)
      Olanda e o tara “cu traditie” in consumul de droguri usoare si de aceea acolo este sub control, dar pana cand un stat ca RO va ajunge la nivelul Olandei va mai curge multa apa pe Dunare, din pacate.
      Sa se liberalizeze consumul - daca altfel nu se poate - dar sa se aduca la cunostinta tuturor probabilele efectele negative in cazul consumului excesiv!

      Ștergere
  3. Interdictiile intotdeauna fac ravagii. Ma gandeam la prohibitie...si la ce a adus in America.
    Habar n-am cum e mai bine...
    Despre problemele acestea am promis ca scriu si eu ceva...cat e curand. Chiar e nevoie. Poate cineva ajunge sa citeasca. Eu sper.

    O seara placuta, Diana!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, interdictiile ar putea face ravagii… Dar intre consumul de alcool si cel de droguri – fie ele si “usoare” – este o diferenta… Alcool – macar la diverse ocazii – consumau cam toti americanii la acea ora… Apoi, de la un pahar cu vin nimeni nu risca sa devina dependent, dar de la o tigara cu marijuana e posibil… Ca si cu tigarile, dealtfel: unii devin dependenti dupa o tigara fumata, altii pot fuma doar cand si cand… Ori, protectia ar trebui facuta pentru cei care sunt “mai slabi de inger” nu pentru cei puternici (asa cred)
      In RO nu se “face educatie” – la modul cel mai serios, constant - cu privire la influenta negativa a drogurilor asupra sanatatii… Imediat ce s-ar da “liber” vor fi o multime de accidente auto cauzate de “betia alba”… Politistii ar trebui sa aiba – si ei – instrumentele necesare pentru a verifica astfel soferii (apoi, abia sa se dezincrimineze consumul de droguri usoare) Practic, etnobotanicele se vand “la liber” si acum se urmareste sa se creasca si alte “productii de iarba”
      E haios sa aflu cine sunt cei care solicita la nivel mondial liberalizarea: unul din Mexic, unul din Columbia… ;)
      Vorba ta: “Habar n-am cum e mai bine” La fel zic si eu, dar inclin spre “Nu” deoarece nu raportez pe toti ceilalti la mine si la ceea ce pot – sau nu – sa fac…
      O seara frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  4. O initiativa de laudat din partea tinerilor care se implica in acest proiect. E o munca titanica si cu tinta pe termen lung.
    Nu stiu cum e mai bine sa fie interzise?! sau sa existe o piata libera?!
    Cel mai bine cred ca ar fi de folos statisticile sau ceea ce i se potriveste unei societati.In alte societati mai dezvoltate, cu o alta cultura si educatie probabil ca sunt mai usor de controlat sau de contracarat efectele.
    Noi stim cum stam la multe capitole si cum e civilizatia balcanica...
    Sper sa nu fie o lupta zadarnica si cu morile de vant, sper ca tinerii sa ia seama la indemnurile de independenta si curaj, sa ia viata in piept, sa fie curajosi si frumosi in sensuri pozitive, sa fie o nadejde pentru viitorul societatii, sa fie de folos lor si celor din jur
    Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le doresc succes, si eu! Poate, venind sfaturile de la cei cu o varsta apropiata de a lor sa fie urmate :)
      Ca si tine, ca si Elly, nici eu nu stiu cum e mai bine: sa ramana interzis consumul sau sa fie liber… Dar instinctul imi spune ca nu e in regula sa fie "la liber". Oricum, din ce in ce mai des – inclusiv in instantele romanesti, consumatorii nu mai sunt pedepsiti cu inchisoarea ci, in cel mai rau caz, cu amenda… Dar exista mari diferente de la o instanta la alta – din pacate.
      Munca e titanica, da! Dar un singur copil/adolescent/tanar daca va fi salvat si tot e un pas urias, consider… In primul rand trebuie sa fie constientizati ca e daunator – pe termen lung – sa consume… Li se spune cel mai adesea ca “nu e mare lucru”! Dar cine sunt cei care spun ca nu e pericol pentru sanatate? Cei care n-au vazut un copil varsandu-si stomacul, cei care nici macar n-au aprins o tigara in viata lor (si bine au facut, dar sa nu faca afirmatii cand nu s-au testat pe ei in ceea ce priveste vointa de a se lasa de tutun, alcool sau droguri – fie acestea chiar si de “risc scazut”) si, bineinteles, cei care se imbogatesc vanzand.
      Asa cum bine ai observat, trebuie sa se tina cont de specificul fiecarui stat… Pentru ca liberalizarea inseamna o crestere a consumului – cel putin in primii ani – dar si un risc mare de “trecere” la alt nivel si, astfel, vor fi dependenti mai multi, cheltuieli sociale mai mari… Si, un om care nu e constient ca are o problema nu poate fi convins sa o rezolve si nici nu-si va mai putea gasi un loc in societate (oricum e greu si fara a avea probleme de sanatate)

      Ștergere
  5. Mai bine bagi o tura de alergat decat sa prizezi sau mai ales sa iti injectezi droguri in tine....pacat pentru cei care fac deja asa ceva :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine zis! Exact asta incearca Raluca si prietenii ei sa ii convinga pe ceilalti ca ar fi mai simplu si mai sanatos sa faca!
      Partea tragica e ca cei mai multi au ajuns la injectat dupa ce nu i-au mai satisfacut etnobotanicele…
      In RO nici macar nu exista o statistica clara cu privire la consumatorii de droguri (fie acestea usoare sau grele)

      Ștergere
  6. cine vrea sa o faca - sa probeze drogri, o face indiferent ca e sau nu legal, ba poate mai muti doresc sa o faca atunci cand e interzis - este parerea mea. Totul depinde de educatia din familie si anturaj. Nu am probat niciodata si poate ca as fi putut - ca era la dispozitie, dar nu m-a interesat niciodata! eu stiu ca asa ceva nu ajuta la nimic bun! ba dinpotriva, creând repede dependenta devii marioneta criminalilor ce vând asa ceva! Nu am fumat niciodata, pentru ca nu m-a interesat niciodata! nici in familie la mine nu s-a fumat, asa ca... Eu zic ca totul tine de educatie.
    Bineinteles ca nu putem sta cu mainile in sân sa privim cum unii (sper ca putini!) se transforma in zombi, dar nici prea multe nu sunt de facut... Statul german investeste miliarde in proiectul de dezintoxicare a celor dependenti de droguri sau alcool si... stiti cati reusesc cu adevarat?! cel mult 10%!!!!! totul porneste din CAP! daca nu exist dorinta, nu se poate face nimic! Exista alti bolnavi care ar avea nevoie de sprijin, dar... nu sunt atatea fonduri ca pentru acesti bolnavi care si-o fac singuri si cu buna stiinta! si asta consider eu un mare pacat!
    Doamne-ti multumesc, nu am umblat niciodata in cercuri care sa aiba o asemenea tendinta si nici copiii mei, pentru ca am vegheat sa merga la scoli bune, sa aiba preocupari sanatoase si un cerc de prieteni pe care sa-l cunosc si mi-am permis sa critic de cate ori am simtit - asa cum numai mamele pot - ca ceva nu este in regula cu un "prieten" si... am avut dreptate întotdeauna! Pentru ca am fost TREAZA! si m-a interesat viitorul copiilor mei!
    Frumos ca grupul de bloggeri se implica în educarea tineretului! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfect adevarat: cei care doresc vor consuma, fie ca e legal fie ca nu. Si, totusi… Am vazut oameni care au refuzat sa incerce de teama sa nu fie prinsi! Putini or fi, dar sunt… Important este, cred, sa le fie aduse la cunostinta efectele devastatoare! Sa ia decizia fiind cat mai bine informati cu privire la efectele negative ale consumului, la implicatiile sociale…
      In Germania, din informatiile la care am avut acces (in anul 2001), consumul nu era incriminat - nu stiu cat de actuala mai e azi informatia :( si, totusi, sunt foarte multi dependenti. Am amintit mai sus exact aceste cheltuieli sociale imense pentru dependenti…
      Educatia, e foarte adevarat, e cea mai importanta cale de a diminua acest consum… Dar cati parinti sunt ei insisi educati sa educe in acest sens? Sunt parinti care pur si simplu nu pricep ca poate fi consumator copilul lor! Si aceasta e tragic…
      Si mama “simtea” mereu cand cineva din anturaj nu era in regula! :) Si mereu a avut dreptate – dar de aceasta mi-am dat seama ceva mai tarziu, urmarind mai cu atentie anumite comportamente. Dar am incredere in mama si de aceea o ascultam… Cand parintii nu sunt apropiati de copii e mai dificil sa fie ascultati de acestia cand ofera sfaturi… Adevarul este ca parintii nu mi-au interzis mai nimic… M-au lasat sa ma dau cu capul de pragul de sus dar au fost acolo sa ma prinda cand cadeam, nauca :) Multe-multe cucuie am avut! :) Din acest motiv sunt si eu convinsa ca educatia in familie e foarte-foarte importanta dar trebuie sa ne gandim si la cei care nu au noroc de o familie unita – trebuie sa se gandeasca la aceasta cei care au puterea de a decide intr-un sens sau altul…
      Si eu ii felicit – din tot sufletul – pe tinerii care se gandesc la binele celor de varsta lor! Si le doresc reusite cat mai rasunatoare!

      Ștergere
  7. anturajul strica cel mai mult...bine ca macar de un an sau 2 nu se mai da voie la astfel de magazine oficial..ca la negru cine stie ce fac....clientii au ei sursele lor...

    RăspundețiȘtergere
  8. important este ca ideea de 'nu drogurilor' se contureaza din ce in ce mai bine...
    la noi lucrurile inca nu s-au agravat si astfel de intiative nu pot decat sa bareze evolutia acestui "trend"...
    e adevarat...ce e interzis devine si mai tentant dar atata timp cat constientizarea este vizibila lucrurile pot merge spre mai bine...
    totusi,alegerile le facem pana la urma doar noi insine...

    RăspundețiȘtergere
  9. Vladimir a lasat pe blogul meu un comentariu care m-a dezumflat putin, dar nu mi-am pierdut speranta ca acesti tineri ar putea fi ajutati. Trebuie doar sa gasim calea spre ei si sa ii indepartam de tentatii. Macar pentru cei care cocheteaza cu ideea de a incerca sa se poata face ceva concret.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc mult de tot ca ai preluat ideea si ne'ai ajutat cu acest articol. Speram ca un numar cat de mic de tineri sa ne ia in considerare si sa nu fie chiar totul in zadar:) Inca o data iti multumesc mult de tot :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Dar se luptă și la noi împotriva drogurilor, flagel venit tocmai din Europa civilizată...Drogurile au pătruns la noi după revoluție, hai să recunoaștem. Au venit și cele rele din Vest, nu doar cele bune. Ciudat că e plin de drogați în multe țări din Vest și totuși se investește atât pentru combaterea flagelului.
    Cât despre educația din școli, vă spun că în Cluj, în toate liceele, școlile generale, etc, s-a dus o campania teribilă: au fost aduși în clase tineri drogați în faze critice, unii nu mai aveau mult de trăit, aveau și SIDA unii,erau condamnați din cauza furturilor, vai de ei...Și li s-au arătat copiilor, care au fost atât de șocați auzindu-le poveștile, încât sunt convindsă că nu vor fi tentați.Sau sper. Contează și familia, educația, GRIJA părinților! Nu pleci toată ziua la două joburi și apoi ai pretenția ca al tău copil să fie cuminte, fără educație... Te sacrifici un pic și-l educi așa cum trebuie, oferindu-i ocupație și pentru timpul liber.Părerea mea.
    Felicit orice inițaitivă de a spune NU drogurilor!
    Te felicit, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.