Pagini

2023-01-09

Tablou cu decupaje din hartie de ambalaj

Din nou, „penuria” de hârtie de ambalat cadouri m-a adus în situația de a monta un tablou mic cu doar câteva decupaje dintr-o hârtie în care au fost ambalate niște ouă din ciocolată, de Paște.

tablou din carton cu rama rosie si imaginea a doi copii: o fata si un baiat - baiatul e pe bicicleta

Pentru jocul Transformări creative – Ianuarie 2023, la tema doi – tablou din pungă sau hârtie de împachetat cadouri – am decupat, din bucățelele de hârtie pe care le mai am, o fetiță, un băiat, floricelele și inimioara aurie.

colaj doua foto: hartiile de la ambalaje si fundalul tabloului din hartie colorata albastra (pentru cer) si verde

E un tablou mic, de circa 10/10 cm, cu ramă din carton roșu (de la o cutie de bomboane) și cu „fundal” din hârtie colorată.
Regulamentul e disponibil pe blogul Explorator prin viață.

Jocul este deschis tuturor celor care simt nevoia să se joace meșterind câte ceva.

Știți cine a inventat hârtia colorată? 😉 Nici eu, dar am găsit câte ceva despre cum se obține. 

Hârtia colorata istorie pe scurt

Chinezii aveau hârtie de mătase încă dinainte de anul unu era noastră.

Un demnitar chinez a inventat hârtia (prin anul 98, dar procesul de fabricare a fost ținut secret), folosind ca materiale de bază cânepa, țesăturile și bumbacul amestecate cu apă până la transformarea în pastă și apoi întinsă.

Hârtia (aproape cum o știm azi) există de prin anul 105, și ar fi fost inventată (tot) de un chinez, care a amestecat coajă de dud, resturi textile (bumbac, in, cânepă, năvoade) și lemn de bambus – a presat toate ingredientele, după ce le-a măcinat, și a obținut un material foarte subțire pe care se putea scrie cu ușurință.

Hârtia a ajuns la Bagdad, în 793, în Siria și Egipt aproximativ în anul 900 și puțin mai târziu în Africa de Nord. În Europa ar fi fost introdusă în Spania, de invadatorii arabi, prin anul 1100.

Hârtia colorată există de secole. Cea albastră, de exemplu, există de prin Evul Mediu în Orientul Apropiat și Asia.

Hârtia colorată își are rădăcinile la sfârșitul secolului al XIX-lea, când celuloza și coloranții organici s-au întâlnit în cuvă.

La începuturile sale, hârtia colorată era disponibilă doar într-o gamă limitată de culori primare și pastelate, dar astăzi, spectrul este aproape infinit, oferind variații subtile de nuanțe.

Înainte de apariția coloranților sintetici hârtia era colorată cu pigmenți vegetali.

În Anglia, în 1796, Thomas Cobb a brevetat o metodă de vopsire a pastei bazată pe principiul vopsirii textilelor, dar obținea numai hârtie în culori monotone: tonuri închise de maro și măsliniu.

Descoperirea coloranțiilor din anilină au condus la scăderea costului de producție la hârtia colorată, la o mai mare rezistență a culorii și o mai mare varietate de culori. Din anilină se fabrică circa 40 de coloranți, la care se adaugă numeroși produși fabricați din diverși derivați de anilină.

Anilina e o substanță chimică ce se prezintă ca un lichid uleios, obținută prin distilarea indigoului sau, industrial, prin reducerea nitrobenzenului; se folosește și în industria medicamentelor nu doar în industria coloranților (definiție din dicționarul explicativ)

Primul colorant din anilină a fost mov, și a fost descoperit de Sir Henry Perkin întâmplător, în 1856, pe când încerca să producă chinină sintetică prin oxidarea uleiului de anilină.

Coloranții cu anilină au fost folosiți pe scară largă în industria textilă după 1856, dar destul de puțin în industria hârtiei până în jurul anului 1890.
Industria coloranților cu anilină a înflorit în Europa – în special în Germania – între 1890 și 1914.

Azi, hârtia poate fi colorată și prin amestecarea celulozei cu pigmenții dar și prin acoperire/vopsire sau alte metode. Pentru a obține nuanțe deschise, vibrante, hârtia trebuie decolorată mai întâi, pentru a elimina pigmenții naturali din materia primă.

6 comentarii:

  1. În primul rând tabloul, asa simplu și mic cum e, mi se pare încântător. Uneori mic și simplu e mai frumos mai atractiv. Acum e acel uneori.
    În al doilea rând, mulțumesc pentru documentare. Foarte interesantă istoria hârtiei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce dragalas tabloul tau! Vezi ce inseamna sa pastrezi ambalajul oualelor de ciocolata? Va trebui sa gandesti unde faci expozitia de prezentare...
    Vreau sa incerc si eu sa fac hartie manual, doar ca nu am tot ceea ce ar trebui si oricum, vreau o varianta micuta de lucru, ca trebuie lasata la presat, uscat, etc si nu stiu unde!
    Pupici si o saptamana doar cu idei frumoase! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
  3. Evident ca m-am delectat citind despre istoria hartiei. Ce imi place tare mult este modul in care sintetizezi tu informatia. Parca as deschide o cutie cu ceva bun de tot de care pot sa ma bucur din plin.

    Imiplace mult tabloul :). Eu inca ii mai coc ideea :))) teoretic stiu ce vreau - am materialele (sau cel putin m-am gandit cam ce as vrea sa folosesc) dar am o problema la partea de punere in pratica a ideilor :)))).
    Probabil si pentru ca ploua de rupe si abia ma pot concentra - ca sa nu zic ca mi se inchid ochii si dorm pe mine in orice as face.
    :))
    Pupici cu drag!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Azi nici măcar nu concepem viața fără hârtie. Cât despre chinezi, au dat multe lucruri utile umanității. Tabloul este interesant! Dar îmi place că tot timpul te gândești să meșterești ceva😊🤗

    RăspundețiȘtergere
  5. Drăgălaș tabloul👍
    Mulțumesc frumos pentru istoricul hârtiei colorate!
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.