Pagini

2019-03-03

Despre cărţi şi scriitori. Ziua internaţională a scriitorilor

Azi este Ziua Internaţională a Scriitorilor. Le aduc un modest omagiu scriind ceea ce trei dintre autorii preferaţi (români) au scris despre cărţi şi scriitori. Am ales, evident, doar fragmente din ceea ce aceştia au scris despre cărţi, autori, lectură.
Marin Preda spunea că o carte bună e aceea care transmite, într-o modalitate estetică acceptabilă, un adevăr social şi psihologic.
Mircea Eliade este de părere că orice se întâmplă in viaţă poate constitui un roman, şi in viaţă nu se întâmplă numai omoruri, căsătorii sau adultere, se întâmplă şi ratări, entuziasme, filosofii, morţi sufleteşti, aventuri fantastice. Orice e viu se poate transforma in epic, orice a fost trăit sau ar putea fi trăit. O mare creaţie epică reflectează in bună parte şi mijloacele de cunoştere ale epocii, sensul vieţii şi valorile omului, cunoaşterile ştiinţifice, filosofice. ***
E cu desăvârşire inutil să cetim acele sute de cărţi care nu ne spun nimic, care nu ne emoţionează, nici nu ne îmbogăţesc, acele sute de cărţi mediocre, seci şi uneori dăunătoare. Asemenea cărţi se recunosc repede; după zece sau douăzeci de pagini. Se recunosc prin fluviul lor mediocru de fapte nesemnificative, prin personagiile ireale, abstracte şi inerte, prin mediocritatea analizelor, prin truismele filozofice şi limba literară lipsită de orice valoare. (Mircea Eliade, Arta şi tehnica lecturii, conferinţă din 24 august 1935)
*
Scrie bine acel scriitor care, înainte de orice preocupare teoretică (tendinţă, artă pentru artă etc.) simte nevoia de a scrie, aşa cum un muzicant simte nevoia să facă muzică sau un matematician să gândească matematic: “simte nevoia”, adică: nu poate trăi altfel, nu poate trăi fără să scrie. Publicarea, difuziunea, succesul sau insuccesul cărţilor pe care le scrie sunt elemente secundare. Ele pot promova o vocaţie literară, sau o pot atenua; in niciun caz nu o pot decide, nici zădarnici. […] Creaţiile artistice alcătuiesc un model ideal pentru omul ca atare, nu pentru faptul că in ele acesta îşi alege modelul care trebuie imitat - ci pentru că o creaţie artistică înseamnă exprimarea unui act de libertate, şi omenirea se îndreaptă (cu câtă trudă şi cât sânge!) către eonul libertăţii creatoare, a unui nou mod de a fi in Univers.[…] (Mircea Eliade, in Scrisul şi misiunea literaturii, eseu publicat in Luceafărul, mai 1949)
*
Grija pentru unitate şi sistem n-au avut-o şi n-o vor avea nicicând acei care scriu în momente de inspiraţie, când gândul este o expresie organică şi personală ce urmează fluctuaţiile şi variaţiile dispoziţiei nervoase şi organice. Unitatea perfectă, preocuparea de sistem şi de consecvenţå indicå o viaţå personalå cu puţine resurse, schematică şi fadă întocmai ca şi contradicţiile din capriciu sau dintr-un paradox facil. Numai contradicţiile mari şi periculoase, antinomiile interioare irezolvabile dovedesc o viaţă spirituală fecundă, deoarece numai in ele fluxul şi abundenţa lăuntrică îşi pot găsi moduri de realizare. […] Tot ceea ce este formă, sistem, categorie, cadru, plan sau schemă, considerate ca aspecte şi tendinţe de absolutizare, rezultă dintr-un minus de conţinuturi şi productivitate, dintr-o deficienţă de energie lăuntrică, dintr-o sterilitate a vieţii spirituale. Marile tensiuni ale acesteia ating haosul şi nebunia exaltării absolute. Nu există viaţă spirituală fecundă care nu cunoaşte stările haotice şi efervescenţa din paroxismul stărilor maladive, când inspiraţia apare ca o condiţie esenţială a creaţiei şi contradicţiile ca manifestări ale temperaturii interioare. Cine nu iubeşte stările haotice nu e creator, iar cine dispreţuieşte stările maladive n-are drept să vorbească de spirit. Numai ceea ce răsare din inspiraţie are valoare, ceea ce izvorăşte din fondul iraţional al fiinţei noastre, din zona intimă şi centrală a subiectivităţii. Tot ceea ce e produsul exclusiv al muncii, al silinţei şi al efortului n-are nici o valoare, iar produsele exclusive ale inteligenţei sunt sterile şi neinteresante. Mă încântă îngrozitor elanul barbar şi spontan al inspiraţiei, curgerea bogată a stărilor sufleteşti, sclipirea şi palpitaţia intimă, lirismul esenţial şi paroxismul vieţii spirituale, care fac din inspiraţie singura realitate valabilă in ordinea condiţiilor de creaţie. (Emil Cioran, in Pe culmile disperării, 1934)

18 comentarii:

  1. Multumim! :) O zi festiva deci!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne, Diana draga - i-ai ales aici pe cei mai iubiti scriitori ai mei! Cum sa nu te topesti sufleteste când citesti gândurile acestor Oameni Mari?! Cum sa nu te îmbogatesti când "traiesti" ideile pe care acestia le descriu în cartile lor?! Cum sa nu te dezvlti spiritual atunci când iti este oferita sansa de a privi lumea prin prisma mintii acestor Minti Luminate?!
    M-a bucurat enorm aceasta postare a ta. MULTUMESC!

    pupici si îmbratisari, de la trio, pentru quattro <3 O duminica senina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi face mare placere sa stiu ca si tu ii iubesti pe cei trei!
      Cam asa gandesc - si simt - si eu.
      Cu multa placere, Carmen draga! Si eu iti multumesc, pentru gandurile tale, pentru apreciere, pentru interes. :)
      Duminica linistita iti doresc sa ai in continuare!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3

      Ștergere
  3. Ce frumos ai punctat o zi atât de frumoasă! Mi-a făcut mare plăcere să citesc. Şi da, de la tine am aflat de ziua asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Potecuta. :)
      Dintre toate "zilele" pe care le-am amintit in ultimul timp despre aceasta stiam ca exista dar... uitasem, pana de curand. :)

      Ștergere
  4. Imi plac citatele acestor mari scriitori. Ai celebrat excelent aceasta zi, despre care tot de la tine aflu. Sa-mi fie rusine! :(

    Multumesc pentru aceste mesaje ale unor oameni deosebiti...
    O seara placuta de duminica si o saptamna frumoasa, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere, Suzana draga!
      Ba sa nu-ti fie! :) Au uitat - sau au ignorat - aceasta zi unii la care m-as fi asteptat sa o promoveze (cel putin aici, asa s-a intamplat).
      Multumesc. Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu, si saptamana minunata sa iti fie! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Ma bucur sa aflu de aceasta zi! La mine nu este în calendar ... daca tot este international! Pacat!
    Ai facut o alegere tare frumoasa!
    Sa ai o seara placuta draga mea si o saptamana frumoasa! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere si urare, Ella draga!
      Anul trecut am descoperit un calendar:
      http://calendar.city-star.org/ro
      si cand imi amintesc, il "consult". De ziua scriitorilor stiam, dar uitasem; mai e si ziua scriitorilor intemnitati - nu stiu exact cand.
      Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu, si o saptamana tot frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Frumos că ați pomenit de acești grei scriitori Români.!
    Am așa o poftă să mai citesc ca altădată, însă timpul, munca și valurile vieții nu îmi prea dau frâu liber la lecturizat..
    Mereu le spun copiilor, (nu ai mei că n-am) să iubească școala și să citească mult..
    Multe Salutări !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru apreciere. Cei trei sunt intre "cei mai" preferati.
    Inteleg ce ziceti, pentru ca nici eu nu mai reusesc sa citesc asa cum faceam candva. Se zice ca "e o vreme pantru toate" - a fost candva, poate va reveni. :)
    Un indemn de lauda.
    Multumesc! Toate cele bune!
    **
    Pentru ca din 2 aprilie vor disparea conturile G+ copiez mai jos randurile, sa le pot pastra.
    Rof Power Brickets a scris:
    "Frumos că ați pomenit de acești grei scriitori Români.!
    Am așa o poftă să mai citesc ca altădată, însă timpul, munca și valurile vieții nu îmi prea dau frâu liber la lecturizat..
    Mereu le spun copiilor, (nu ai mei că n-am) să iubească școala și să citească mult..
    Multe Salutări !!!"

    RăspundețiȘtergere
  8. Cat de frumos, ca ai gasit de cuviinta, sa ne spui si noua, de aceasta ZI (mai ales mie :D). Maretiile isi au locurile lor binecuvenite! Citez din ce ai spicuit tu- Eliade ''E cu desăvârşire inutil să cetim acele sute de cărţi care nu ne spun nimic, care nu ne emoţionează, nici nu ne îmbogăţesc, acele sute de cărţi mediocre, seci şi uneori dăunătoare.'' Multumim,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere, Ina. Sau cum se mai zice: "placerea e de partea mea". Mi-a placut sa scriu aceste randuri si imi place sa stiu ca le place sa citeasca celor care trec pe aici. :)
      Dupa multi-multi-multi ani in care am tot citit, abia de curand am inceput sa pot pune in practica "sfatul" lui Mircea Eliade - azi, rasfoiesc o carte inainte de a o cumpara si daca descopar prea multe clisee, truisme... renunt sa o cumpar, desi sunt sigura ca e diferita de altele de gen citite, dar nu in punctele esentiale.
      Toate cele bune! :)

      Ștergere
  9. Citesc oricând cu bucurie opiniile acestor trei cercetatori ai spiritualitatii românilor. Si nu numai a romanilor...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere.
      Am senzatia ca tot mai rar se scrie si/sau se vorbeste despre ei, dar e, poate, doar o senzatie, pentru ca se mai reediteaza unele dintre scrierile lor, dar nu la fel de mult ca in anii 1990.
      Toate cele bune!

      Ștergere
  10. La mulți ani scriitorule! :) a se citi Diana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mona! :) Mi-ai facut un compliment tare frumos!
      Si ţie, La multi ani!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.