Pagini

2021-11-29

Supunerea. Citate favorite

  • Există un lucru pe lume mai rău decât dorința de a porunci și aceasta este voința de a asculta. (William Kingdon Clifford)
  • Modul inteligent de a păstra oamenii pasivi și ascultători este de a limita strict spectrul de opinii acceptabile, dar permițând o dezbatere foarte aprinsă în acest spectru... (Noam Chomsky, "Binele comun”)
  • Nu poți fi un om adevărat până nu înveți să te supui. (Robert E. Lee)
  • Ne naștem liberi, dar suntem învățați să respectăm ordinele. (Marty Rubin)
  • Ascultă-ți capul. Ascultă-ți inima. Ascultă-ți instinctul. De fapt, ascultă totul, cu excepția comenzilor. (Matt Haig)
  • Cele mai mari infracțiuni din lume nu sunt comise de oameni care încalcă regulile, ci de oameni care respectă regulile. Oamenii respectă ordinele privind aruncarea de bombe și masacrarea satelor. (Banksy, artist graffiti, între altele)
De la Stanley Milgram citire:
Oamenii obișnuiți pur și simplu fac ce au de făcut și fără o împotrivire deosebită din partea lor pot deveni agenți într-un teribil proces distructiv. Mai mult, chiar și atunci când efectele distructive ale muncii lor devin clare și li se cere să întreprindă acțiuni incompatibile cu standardele fundamentale de moralitate, relativ puțini oameni au resursele necesare pentru a rezista autorității. (...) Esența în ascultare constă în faptul că o persoană ajunge să se considere pe sine ca un instrument pentru îndeplinirea dorințelor altei persoane și, prin urmare, nu se mai consideră responsabil pentru acțiunile sale. („Obediența față de autoritate”)
₪ ₪ ₪
Citate favorite, joc preluat de Suzana de la Zina, pornit în colaborare cu Ella. In fiecare zi de luni din săptămâna în care începe luna calendaristică.
Neascultarea este adevărata temelie a libertății. Ascultătorul trebuie să fie sclav. (Henry David Thoreau)
**
Doamne, dăruieşte-mi seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile ce stau în puterea mea şi înţelepciunea de a face diferenţa dintre ele. (Karl Paul Reinhold Niebuhr) Ultimul citat l-am atribuit greșit lui Karl Paul Reinhold Niebuhr (1892–1971). Cuvintele au fost rostite (sau scrise?) de Marc Aurelius (121 - 180 d.Hr.), împărat roman. Mi-a atras atenția Castanman. Mulțumesc!

14 comentarii:

  1. Bine ai revenit, draga mea! ♥

    Total de acord cu Bansky. Vedem ”cu ochii noștri” ce zice el.

    Să ai o săptămână pe placul tău, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Bine te-am regasit! ❤️

      Nu voi intelege cum pot unii sa distruga oameni (relativ la ce scria Banksy) pentru ca li se ordona - probabil ca ordinele de acest gen sunt "sustinute" de povesti infricosatoare, care-i sperie pe executanti si-i determina sa se apere (pe ei si pe altii) executand ce li se comanda.

      Multumesc, la fel, Zina draga! ❤️

      Ștergere
  2. Bau!😍 La buna reauzire, draga mea!
    Am vrut initial sa caut ceva despre acceptari, dar am renuntat. Pana la urma supunerea, acceptarea si nu in ultimul rand un fel de abandon mental formeaza parca o melasa in aceasta perioada, foarte greu de dizolvat.
    Am primit o poza cu un mesaj superb. Era scris pe o fereastra in Strasbourg: "Cat de ciudata este aceasta lume care accepta sa nu mai traiasca, de teama de a nu muri". Singurele mesaje pe care trebuie sa le ascultam sunt cele ale inimii. Orice altceva e musai a fi filtrat...
    Oricum, nu mai imi inteleg semenii, nu ca as fi inteles foarte mult pana acum, dar parca, parca era altceva totusi. Poate asta este menirea perioadei. Devoalari ale spectrului uman. Cine poate sti...

    Imi pare bine ca ai mai aparut. Mai am doua lucrari de facut si chiar ultima mi-e foarte neclara. Daca va fi ca anul trecut, tema este ceva ce ne place. Cred ca trebuie sa 'diminuez' numarul...
    Mai vorbim!
    O zi frumoasa de Sf. Andrei, Diana draga! Pupici!❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cucu! 😍
      Postarea aceasta e in ciorna de nu mai stiu cand! Azi (de fapt, ieri) am zis "gata! accesez blogul!" Dar cate intreruperi am avut! (si nu doar din cauza de tehnica!) Ma bucur ca sunt aici, din nou. Am pierdut cam multe.
      Superb mesajul! Ar trebui sa stim toti ca nimeni nu scapa viu din viata. Dar! Acest "dar"... Depinde cum, cand si de ce ne ducem. E bulversant ceea ce se intampla... Undeva e o grava fractura logica, care m-a cam epuizat. 😊 Din fericire, nu toti oamenii au ales sa nu mai traiasca pentru a nu muri.
      Prea tare nu m-au mirat reactiile oamenilor... E drept, nu m-am asteptat sa reactioneze unii (cunoscuti) asa cum nici prin minte nu mi-ar fi dat ca ar putea s-o faca. :)) Probabil ca trebuie "sa ma las" de psihologie.

      Floare de colt (2) am ocolit, pentru a trece pe acolo cand nu sunt pe repede inainte. 😊
      Mai vorbim!
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Minunata sa fie si ziua ta! Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Initial, citind postarea, am fost contrariat. În final am înțeles pericolul supunerii.
    Felicitări pentru interesanta selecție!

    RăspundețiȘtergere
  4. Every good servant does not all commands. Shakespeare „Cymbeline”, despre un servitor care refuză să omoare pe cineva la porunca stăpânului... ca să intru și eu în jocul citatelor. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un servitor inteligent, as zice. 😊 Si curajos - mai ales!
      Multumesc pentru completarea "seriei" de citate.

      Ștergere
    2. Citisem piesa, dar nu reținusem citatul în mod special. Ca să fiu în ton cu articolul tău am dat un Google search. Mi-am zis că la Shakespeare găsesc citate despre orice. :) Și am avut dreptate.

      Ștergere
    3. Cu Shakespeare nu prea putem da gres. 😊
      Am citit doar "Povestiri dupa Shakespeare", de Charles si Mary Lamb - dar nu-mi mai amintesc despre povestea acestui rege. Cred ca e cazul sa recitesc (cu piesele de teatru mi-e greu... sa le citesc) 😊

      Ștergere
  5. La multi ani Diana ! La multi ani români de pretutindeni ! Bine ai revenit în "Matrix" ! :)
    Sa-ti fie toate zilele o sarbatoare, cu bucurii si satisfactii înaltatoare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Iosif! La multi ani!
      Ma bucur sa te regasesc in "Matrix"! 😊
      La fel iti doresc si eu tie: sa-ti fie bine!

      Ștergere
  6. O precizare necesară, ultimul citat e din Marc Aurelius, imparat roman. Am văzut că tot netul îl indică, eronat, pe KPRN. Sarbatori linistite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Am corectat!
      Si multumesc! 😊 Sarbatori linistite!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.