Pagini

2021-12-29

Confucius și România. Citate favorite

Pe alocuri, înțeleptul Confucius a fost sclavul timpului său, dar a reușit să influențeze filosofia asiatică (și nu numai!) peste două mii de ani. Până și comuniștii de până la Mao Zedong îi aminteau învățăturile și susțineau că le aplică. Mao se oftica, probabil, și l-a scos pe Confucius (cu tot cu învățături) „în afara legii” – acum este, din nou, la mare cinste, dar nu toți chinezii se bucură să-i vadă statuile pe ici-colo. Deh! Vorba ‘ceea: nimeni nu-i profet în țara lui.

Confucius nu se dădea mare inovator. Spunea: Eu transmit, nu creez. Am încredere în cei vechi și-i iubesc. Aceasta este singura mea calitate, cea de a fi un bun învățător. Un învățător bun este cel care-și pune întrebări despre orice învață. Oricine discută un adevăr străvechi cu o nouă generație trebuie să-și pună la treabă capacitatea de a-i învăța pe alții. Ideile vechi nu pot înrobi un om, pentru că se schimbă și iau forme noi. Să folosim, așadar, bogățiile filosofice ale trecutului fără să uităm provocările pe care lumea prezentă le așează în fața noastră. Un elev bun este unul care ascultă ce spun, dar adaptează învățăturile mele la viața sa și nu le urmează orbește

Și la Confucius am întâlnit câteva observații de care ar trebui să țină seama politicienii, în general, și politicienii români în special (fie ei și autocrați). Voi face o remarcă foarte serioasă: politicienii români știu ce a zis Confucius și se străduiesc să pună în practică învățăturile lui:

Arta de a conduce constă în alegerea corectă a funcționarilor. E clar! Exact asta fac administratorii statului român: își aleg corect funcționarii de care au nevoie pentru a-și păstra avantajele personale și de grup. Trebuie ridicați oamenii corecți, pentru ca ei să poată pune presiune asupra celor incorecți și, astfel, cei incorecți se vor îndrepta. Exact asta fac administratorii statului nostru! Doar că... ce e strâmb pentru orice om cu creierul la purtător, pentru ei e drept – și invers.
Să fie numai oameni corecți și conducerea va înflori; fără aceștia însă conducerea decade și încetează să mai existe. A-haaa! Acesta e motivul pentru care avem tot alt guvern din șase-n șase luni – se caută oameni corecți.

Am găsit ceva de luat aminte și pentru președinte – eh, pe vremea lui Confucius era un împărat, dar uneori și președintele se crede împărat (când arată cu degetul arătător spre camera de filmat, amenințând privitorii la modul „nu-i voie, pinguini ce sunteți voi, pinguini”; „dacă nu sunteți cuminți o să... vedeți voi!”):

Împăratul are darul de a rosti discursuri frumoase, însă discursurile frumoase sunt numai o chestiune de tehnică și nu țin neapărat de virtuteAbia aștept „discursul” lui de Anul Nou! Sunt sigură ca va cuprinde și bla-bla-uri de genul „am depășit momente grele...” Când îi aud pe politicieni folosind pluralul „noi” și „greu” în aceeași frază am tendința să „ptiu-ptiu”.

În minunea de țară în care trăim s-ar potrivi o zisă de-a lui Confucius: e rușinos să fii bogat într-o țară săracă. Oh! Nu! Stop! Nu se potrivește! Țara nu-i săracă, doar că beneficiază de bogățiile acesteia doar o mână de șmecherași între care mulți, până mai ieri, aveau greieri în călcâie – vorba mamei unui prieten.

A fi sărac și a nu dispera e greu; a fi bogat și a nu deveni arogant este și mai greu – zicea Confucius. Și-avem la aroganți în Ro de nu mai avem loc de ei! Avem și disperați, iar aroganții le spun acestora proști, analfabeți funcțional, sărăntoci și altele de gen.
Pentru un sărac e dificil să trăiască fără amărăciune. Pentru un bogat este ușor să trăiască fără aroganță. Hm. Se pare că nu e chiar ușor, dacă privim mulțimea de aroganți din Ro.

În discursul pe care-l voi ține politicienilor în ajunul Anului Nou este cuprins și acest citat (tot de la Confucius): Nu poți să-ți clădești o reputație pe lucrurile pe care spui că o să le faci, ci doar pe lucrurile pe care le-ai făcut deja. Pe scurt: să nu se mai laude cu ce vor face, să ne spună ce-au făcut.


Nota bene. Confucius nu a fost român! Părinții lui nu au plecat din Dacia!
₪ ₪ ₪
Postare pentru Citate favorite, joc preluat de Suzana de la Zina, pornit în colaborare cu Ella.

15 comentarii:

  1. Asta simt și eu ca ne ducem la vale (ca țară). Mi-am pierdut încrederea în autorități, pur și simplu, nu ai pe cine alege în fruntea statului. Întotdeauna am votat cu gândul ca trebuie sa aleg raul cel mai mic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca asta votam, de ani de zile: raul cel mai mic. Poate doar mi se pare, dar raul devine egal de mare indiferent ce votam... :( Si inca ceva: am ajuns sa votam una si dupa cateva luni ne trezim cu alta.
      Alunecam rau de tot la vale, ca țară.

      Ștergere
  2. ”La salata de boeuf nu exista nu se poate, ci nu mai e” - Confucius

    O zi faina, Diana! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😂 O dovada in plus ca invataturile lui Confucius sunt valabile si azi!
      Multumesc, Cristi! Zi faina si pentru tine! 😊

      Ștergere
  3. îmi place teribil atitudinea ta.
    Am un fel de observație (scuze). Analfabeții funcțional (nu funcționali) sunt în posturi de decizie cu diplome false și competență zero. Adică - tocmai aroganții.
    Nu știu să explic, poate înțelegi ce am vrut să zic. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Albinuta, pentru apreciere si pentru ca mi-ai atras atentia. Sunt functionala; nu?! 😂
      Inteleg exact la ce te referi - si-s mici, spre zero, sansele de a scapa de ei.

      Ștergere
  4. Faina postarea cu citate din Confucius. Cu alte nuante decat cele pe care le postasem pe la inceputurile acestui joc. Pana la urma a enuntat cateva reguli de bun simt ale conducerii cetatii, dar cu certitudine acesti vremelnici contemporani putin probabil sa le fi auzit vreodata. Dar este la fel de importanta si ideea de a ne pune intrebari despre orice invatam si de a ne adapta invatatura la realitati. Oricum, ceea ce este la noi, dar nu numai la noi, este peste fire de oribil.

    Multumesc mult, draga Diana! Chiar deosebita postarea! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Suzana draga! ❤️ Nu mai retin... :( dar cu prima ocazie caut.
      O-la! Daca-i zici unuia "Confucius" e posibil sa-l auzi ca vrei sa zici "confuz".
      Dada, si eu cred ca e important sa ne punem intrebari cu privire la ceea ce invatam. Doar cand ma gandesc ce-am invatat la istorie, si ce am aflat ulterior... Uau! Cam la fel si cu medicina.
      La noi sunt venite una peste alta, dar nici la altii nu mai e prea roz. Cred ca se implineste "previziunea" lui K.Marx. :((
      Cu placere, si multumesc pentru apreciere. Noapte buna! Pupici! ❤️ 😘

      Ștergere
  5. Pai da, dacă era român altul ar fi fost discursul lui. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum au rastalmacit/aplicat invataturile lui comunistii de pana la Mao cred ca le-ar fi reusit si politicienilor din Ro, chiar daca ar fi avut acelasi discurs.
      Hm. Cu privire la femei, de exemplu, in multe state pare ca se tine cont de invataturile lui: femeile nu au o minte capabila de a conduce, ele sunt "pentru familiei", devotate sotului etc. s.a.m.d. Are si Confucius cateva ideeeei! 😊

      Ștergere
    2. Noroc că-i mort. Altfel îi ziceam eu vreo două. :)

      Ștergere
    3. Haha! Io zic sa-i zici! (ca io-i zic!) Poate ca-i viu spiritul lui. 😊

      Ștergere
  6. Cetatenii Romaniei sunt convinsi ca e bine sa-si etaleze averea. Un eurobarometru a constatat ca 31 % nu se jeneaza si alti 38% nu vad nimic rau in a se afisa cu lucruri scumpe. In Olanda 90 % se feresc de asa ceva.Eu consider ca aceasta etalare este aroganta...
    Sarbatori cu bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel consider si eu, ca e aroganta, dar in Ro cred ca e si un fel de "am reusit in viata!" strigat in gura mare si nimanui nu-i pasa - poate doar hotilor.
      Prin observatii personale am constatat ca, in general, cei care nu au avut - la timpul "potrivit" - tot ce si-au dorit si s-au imbogatit rapid (mai mult sau mai putin) simt nevoia sa epateze (a se vedea chiar si printre "vedetele" de la Hollywood)
      Multumesc! Sarbatori cu bucurii!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.