Pagini

2022-08-16

Ipocrizie pe piața muncii

Pare că „ipocrizie” este cuvântul anului. Oriunde privești, de ipocrizie dai.

Cică e inflație din cauză de... una-alta (nici ei, politicienii, nu prea știu cauza). Ce trebuie să facă ei în „vreme de inflație”? Să mărească taxe și impozite! Greșiiit! Dar ei o fac.

Auzi la ei, politicienii: contractele de muncă de 2 ore, de 4 ore etc. (nu-s de opt ore, cum ar veni) vor fi impozitate ca pentru „normă întreagă”. Altfel spus: lucrezi 2 ore și încasezi un salariu de 500 de lei (exemplu la întâmplare) va trebui să plătești contribuții către stat (adică, angajatorul va trebui să aibă sumele) ca pentru salariul minim pe economie (2550 lei brut – 1524 lei net) – angajatul plătește statului 1025 lei, angajatorul plătește către stat 57 de lei (ceea ce face ca salariul complet să fie 2607). Aceste contribuții către stat trebuie, evident, să se „regăsească” în salariu, deci banii trebuie să-i aibă angajatorul, pentru că angajatul trebuie să primească „netul”.

Ce-i asta, taxă de solidaritate mascată?

Pe scurt: în condițiile date, angajatorul trebuie să plătească dublul salariului pentru două ore, către stat (sau îi dă omului salariul întreg pentru numai două ore). Care angajator va face asta?

Vrăjeala aceasta a mai fost la un moment dat, tot cu socialiștii la „cârmă”, dar n-a ținut mult. Oh! Acum e „coaliție” de guvernare: socialiști și democrat-liberali liberali!

Unde-i ipocrizia politicienilor

Protejează angajații, zic ei. Cică, se gândesc la angajați, pentru că aceștia lucrează, de fapt, normă întreagă și sunt plătiți la juma sau sfert de normă.

Replica unei „politicience” către un angajator care zicea că-și plătește femeia de serviciu cu 400 lei, pentru două ore: vreți să cred că femeia aceea poate trăi din 400 de lei?

Cum se vor descurca locatarii săraci cu plata femeii de serviciu?! În unele cazuri este nevoie de ea doar câteva ore pe săptămână. Exemplu: din 30 de apartamente în 25 locuiesc pensionari cu pensii mici și foarte mici, abia reușind să achite cheltuielile comune, utilitățile personale, medicamentele și ceva hrană. Vor fi obligați să „facă rost” de cel puțin 30 de lei în plus, lunar, pentru salariul femeii de serviciu. Nu pot renunța la ea chiar dacă numai pentru că trebuie adunat gunoiul în tomberoane de două ori pe săptămână.

Sunt oameni care au muncit și patruzeci de ani și au pensie de mizerie, de abia trăiesc de pe o zi pe alta și ăștia se gândesc la siguranța pensiei unuia care are azi 18 ani! Dacă asta nu e ipocrizie... nu știu ce e! Bătaie de joc o fi?!


Fractura de logică

Indivizii aceștia habar n-au pe ce lume trăiesc și habar n-au ce fac! Dacă au habar și-o fac se numește altfel...

1. Cu ce-l ajută pe angajatul care primește tot 400 de lei, dacă statul încasează dublu de pe urma muncii lui? Va putea trăi din 400 lei pentru că angajatorul dă statului mai mulți bani?! Nici din 1524 de lei nu se poate spune că cineva "trăiește"...

Îl obligă pe angajator să țină la muncă timp de opt ore un om de care are nevoie zilnic sau săptămânal doar câteva ore? Îl obligă pe angajator să ofere salariul minim pe economie pentru numai două ore? În mod sigur, angajatorul se va lipsi total de acel om.

2. Cine lucrează mai puțin de 8 ore poate avea motive temeinice: vreo afecțiune care nu-i permite să muncească mai mult, de exemplu.

De ce acest aspect ar trebui să oblige angajatorii să plătească dublu către stat dacă nu au nevoie de cineva decât pentru două ore, sau pentru cineva care are dreptul și/sau recomandarea medicală de a lucra mai puține ore?! Unii angajatori și-ar putea permite, dar unii nu. Și chiar dacă-și permit: de ce să o facă? Nu-i cinstit! Prin Constituție statul e obligat să „aibă grijă de cetățeni”, nu angajatorii.

3. Politicienii „oferă” – prin lege – un ajutor social de circa 149 de lei pentru o persoană fără venituri sau cu venituri foarte-foarte mici (versus de la 5000 de euro în sus salarii pentru unii șefi de pe la stat)... Această persoană poate trăi decent cu suma de 149 de lei?! Nu, evident, dar ce mirare în caz de 400 de lei! Nicio mirare în caz de pensii de mizerie după zeci de ani de muncă.

4. La stat au fost angajate vreo două mii de persoane lunile trecute, și s-au programat majorări salariale pentru unele categorii de funcționari publici (în sensul: plătiți de la bugetul de stat); majorări de 15, 25 și 50 la sută – pe motiv de „muncă_complexă”.

Vor primi majorări profesorii sau polițiștii? Nuuuu! Ce, aceștia au „muncă_complexă”?!

De unde să adune administratorii statului bani pentru aceste majorări salariale la bugetari? Din redevențe și investiții de stat? Hă?! Ce-i aia?! Nu! Din taxarea celor care-și mai permit să aibă angajați.

Ce reușește politicianul român să facă astfel?! 

Să „trimită” în șomaj o mulțime de oameni.
Unii vor ajunge, probabil, să solicite statului cei circa 149 de lei, dacă nu au lucrat cel puțin un an. În ambele cazuri, banii vor fi dați tot de la bugetul de stat.

Studenții, e posibil, să nu mai fie ținuți la muncă. Cei care au unele afecțiuni e posibil să nu mai fie ținuți la muncă, cei care au în îngrijire copii minori sau cu dizabilități, la fel s.a.m.d.

Administratorii statului, în loc să-și trimită la verificări pe cei plătiți pentru astfel de controale presupun că toți angajatorii sunt necinstiți și angajează oameni cu un contract de două ore, îi țin la muncă 8-12 ore și diferența le-o plătesc „la negru”. Or fi și din aceștia, dar de ce prezumă administratorii statului că toți fac asta?! În fapt, politicienii nu prezumă nimic, dar au nevoie de bani pentru bugetul de stat și nu sunt chiar așa de haini încât să taie din indemnizațiile lor de politicieni, din indemnizațiile celor adăpostiți prin fel și fel de consilii de administrație sau agenții de stat.

28 de comentarii:

  1. Dragă Diana, ai pus punctul pe i într-o problemă foarte importantă. Sunt atâtea măsuri pe care le iau guvernanții noștri, fără să realizeze că sunt niște aberații rupte cu totul de orice logică. Și, cum la noi, la români, nimic nu se face fără intenție sau vreo „dedicație”... înclin să cred că aceste măsuri vizează cu totul alte persoane, decât cei despre care, chipurile, se pomenește în acele prevederi. Multă minciună, multă ipocrizie și, mai ales, multă ticăloșie! Parcă se străduiesc să nu meargă nimic bine, să nu fie nimic ca lumea. Se invocă prevederi europene, dar măsurile luate nu au niciun corespondent în legislația vreunei țări europene. Vorba aceea: „ca la noi... la nimeni”!
    Exemplul tău cu femeia de serviciu de la bloc este foarte concludent. Și sunt atâtea persoane care se chinuie să facă rost de un ban, pentru supraviețuire. Vor ajunge oamenii să se lipsească de tot, decât să fie jefuiți în halul ăsta. Cum să taxezi ca pentru un salariu întreg, pe cineva care lucrează 2 ore? Mai există undeva măsura asta? Este revoltător!
    Multă sănătate și numai bine! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa nu le tina figura nici de data aceasta!
      Pe angajatori ii jecmanesc, practic, dar cei care sufera sunt angajatii... Nu stiu ce sa mai zic... Aparent este o tacere aproape totala - mai zice cate unul ceva, dar... Poate ca n-o fi tacere, dar nu se bate toba pe tema nemultumirilor ci, ca de obicei, se pune batista pe tambal. Pfuu.
      Si mie-mi pare ca totul e cu dedicatie... Pare ca nu mai stiu cum sa adune bani pentru a pastra salariile uriase ale unor indivizi cu functii care presupun raspundere, dar... nimeni nu raspunde, la o adica (a se vedea cazul sefului celor care trebuie sa verifice "asigurarile", intre altele)...
      Chiar ca de ticalosie dau dovada... Pur si simplu nu le pasa! Si cand ii aud cu chestii de genul "trebuie sa mai economisim energie"... imi vine sa le dau palme cu piciorul! Acel "noi" care se deduce din aberatiile lor este nesimtire crasa, pentru ca intre "noi" si "ei" e o prapastie cat Marele Canion!
      Daaa! Mai vin cu cate o prostie gen "cere UE!" si UE habar n-are! Ne iau de idioti pe fatza - ca si cum n-ar fi usor de verificat. UE economiseste, intrerupe curentul, intrerupe apa, bla-bla, "trebuie s-o facem si noi". Dar cand UE cere salarii si pensii mai mari... nu mai striga ca UE zice si face.

      Iti multumesc, Alex draga! Sanatate si bine si pentru voi!

      Ștergere
  2. Pornesc de la ideea ca cei de sus fac tot ce li se spune pentru ca oamenii sa fie din ce in ce mai saraci. Eu asa cred. Au o tema si
    si- o indeplinesc cu sarg. Ma intreb totusi care e tema reala si cine da notele. Nu mai privesc nimic prin prisma logicii. Tot ceea ce e ilogic e punctat. Asa ca incerc sa pricep filmul. Singura problema e ca nu pot sa-l vad in reluare. Sunt totusi anumite bucle, doar pentru ca papusile au avut niste rateuri. Si papusarii sunt suparati. Ghinion, zic, pentru ei si putin oxigen pentru noi. Ma opresc ca sunt pe tel. si nu vreau sa pierd panseul. Pup.😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi amintesc ca in anul 2020 un procuror italian spunea intr-o emisiune ca trebuie mare grija pentru ca mafia se infiltreaza in guverne... Poate ca avea dreptate.
      Exista logica: 1. daca cei multi nu saracesc cei putin vor incepe sa piarda din averi; 2. daca cei multi au viata linistita nu se mai intereseaza de alegeri; 3. testeaza puterea de rezistenta a populatiei (populatiilor) - in state considerate subdezvoltate oamenii rabda "jugul" saraciei de zeci de ani si nu se revolta, devenind tot mai obedienti; si tot asa... Pot fi una-doua valabile sau pot fi toate.
      Pe scurt, cred ca tema reala este "cat mai multi bani in cat mai putine maini".
      Unele papusi mai scapa din sfori si le incurca itele. 😊
      Zi frumoasa iti doresc, Suzana draga! ❤ Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Olá Diana!
    Parece que todos os políticos estudaram na mesma escola.
    Não é diferente em nenhum lugar.
    Só pensam nos seus bolsos e o quanto podem oprimir.
    Desejo-lhe uma semana repleta de luz
    Abraços loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      Você está certo; ou aprender uns com os outros e aplicar receitas que foram testadas ao longo do tempo.
      É muito triste que tenha chegado a isso em todos os lugares ...

      Obrigado. Desejo-lhe um dia maravilhoso!
      Abraços.

      Ștergere
  4. La hipocresía en los politicos y la sociedad son ya endémicos. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am tot auzit de taxarea la normă întreagă și nu înțelegeam pentru ce fac guvernanții această aberație. Acum mi-e clar: vor să limiteze „munca la gri„ sau cum s-o mai fi numind... Mulțumesc pentru explicațiile oferite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic limiteaza - nu-i suspectez de naivitate. 😊 Angajatorii rau intentionati vor trece din zona gri in cea neagra, daca nu vor renunta la angajati...
      Numai controalele serioase ale celor de la inspectoratele teritoriale de munca ar putea rezolva problema cu adevarat, intr-o mai mare masura, cinstit pentru toata lumea.
      Cu placere!

      Ștergere
  6. vax albina18 august, 2022

    Am văzut câteva titluri, dar nu am înțeles problema. Noroc cu tine. M-ai lămurit.
    E proiect sau se aplică deja? O să trec să citesc când voi fi mai puțin nervoasă. :( Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unele modificari (inclusiv cea privind salariile) la codul fiscal, introduse prin OG 16/iulie 2022 se aplica de la 1 august (cred, totusi, ca luna aceasta vor fi cam la fel salariile); tot din august se aplica pentru accize si taxe speciale (ce-or mai fi si astea!), se mai aplica unele modificari dar nu mai stiu care (cred ca impozitul pentru castigurile la jocurile de noroc)
      La faza cu acele contracte cu timp partial sunt si unele excepti: studentii, intre altele.
      Alte modificari (intre care impozitele si taxele locale) se vor aplica de la 1 ian. 2023.
      Mai jos e un fel de rezumat al modificarilor:
      https://www.pwc.ro/ro/tax-legal/alerts/cele-mai-recente-msuri-fiscale-adoptate-de-guvern--og-nr--16-202.html
      Pentru a intelege OG 16 ar trebui coroborata cu dispozitiile din codul fiscal, pe care le modifica.
      Cu placere. Si eu iti multumesc! Pfuuu... Si eu incep sa ma cam enervez - fara ghilimele de data aceasta (o fi din cauza zgomotului continuu pe cre il suport de prea mult timp) :(

      Ștergere
  7. M-am întrebat un văr, zilele trecute, dacă nu mi-e dor de țară! I-am răspuns sec "nu", dar am refuzat să precizez și motivul/motivele, nu că n-aș fi avut, dar erau prea multe. Și uite, încă un motiv am aflat de la tine. Zilnic aflu câte ceva care nu-mi place. Să nu mă înțelegi greșit: nici aici nu e totul perfect și corect, dar totuși...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt constienta ca nici la voi nu e totul perfect si corect si mai mereu zic ca tine: "dar totusi" 😊, spre disperarea celor care zic ca e mai rau - nu are cum sa fie mai rau! Sigur ca sunt probleme in unele zone, in unele orase... dar alta este mentalitatea oamenilor, altfel "sistemul fiscal", invatamantul (are unele "parti" foarte bune, din punctul meu de vedere, altfel foarte multe. Cu sistemul sanitar nu prea ma impac - poate pentru ca, inca, nu l-am inteles prea bine.
      Cred ca la fel as raspunde: "nu". Mi-ar fi dor de cei foarte dragi, de prieteni, dar nu de țara... Cat raman aici, insa, ma straduiesc sa-mi fac "pătrățica" buna de locuit. 😊 Tot mai palide sperantele, dar merg inainte. Inapoi e imposibil! 😊

      Ștergere
  8. Olá Diana!
    Aqui no Brasil, estamos em ano politico.
    Mas infelizmente o povo não pensa no que realmente deve ser importante.
    Deixam-se levar por promessas.
    Desejo-lhe uma semana repleta de luz
    Abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      Exatamente o mesmo aqui: todo ano eleitoral (será em 2024) a maioria das pessoas se deixa enganar por promessas... É como como se sempre fizessem exatamente a mesma coisa e esperassem resultados diferentes...

      Obrigado! Eu te desejo um lindo dia!
      Abraços.

      Ștergere
  9. Hi Diana,
    Unfortunately, hypocrisy circulates everywhere, around the world and in all social spheres.
    Excellent post!
    Hugs and all the best

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi Maria!
      You are right! Hypocrisy is not only on the part of politicians.
      Thank you! All the best to you too!
      Hugs!

      Ștergere
  10. O zi cu spor in tot ceea ce faci, Diana draga! Pup.😘💖

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, la fel, Suzana draga! (chiar daca e deja seara) 😊 Pupici! 😘 💕

      Ștergere
  11. Olá Diana!
    Passando para lhe desejar uma semana repleta de luz
    Abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      Estou atrasado...
      Obrigado! Lhe desejo um bom final de semana!
      Abraços.

      Ștergere
  12. Un final de saptamana cu bucurii, Diana draga. Pupicei!😘❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Suzana draga, pentru gand, pentru ca te gandesti la mine! 💕 La fel iti doresc si eu tie! Pupici! 😘

      Ștergere
  13. Răspunsuri
    1. Ai dreptate! Sunt atat de multe de spus incat multe raman ne spuse...

      Ștergere
  14. Am auzit si eu ceva despre part time-uri.. si faptul ca sunt oarecum ingropate de noi legi...

    Eu una inca habar nu am ce voi face.... habar nu am. Desi va trebui sa fac ceva ca nu poti trai la nesfarsit din economii.. insa efectiv m-am blocat la acest moment. :))))

    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt blocata - dupa 2020 si 2021 inca nu mi-am revenit financiar, economiile sunt aproape terminate, veniturile nu mai sunt ce-au fost si pe aceeasi "linie" cred ca nici nu vor mai fi (se misca prea greu lucrurile) - trebuie sa ma orientez in alta directie, dar atata am schimbat directiile incat am ametit! :)))
      Sanatate sa avem, si rezolvam celelalte.
      Pupici cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.