2020-09-01

Partide politice fără doctrină și fără politicieni

În ultimul timp se bate tobaPartidul Social Democrat (PSD) a dat cu țara de pământ. Cântă acest refren și președintele RO și membrii Partidului Național Liberal (PNL) care au ajuns în guvern fără alegeri electorale, și alții. Mi-am spus că toți cei care s-au perindat la putere au luat curba drept conducând țara, fie că erau în opoziție (teoretic) fie că nu.

Oricare este în opoziție poate lucra „în folosul națiunii”, dar prea mulți dintre politicienii din RO preferă să șadă și să aștepte să-și ia indemnizațiile de parlamentari, miniștri și ce-or mai fi. Oh, și mai preferă ceva! Să-i acuze pe cetățeni că nu-s cuminți. Mi-am amintit PSD (pe când era FSN, apoi PDSR – Partidul Democrației Sociale din România) a continuat manipularea grosolană începută de comuniști

Nu e ca și cum aceștia care dau acum din gură unindu-și buricele degetelor de la mâini* - imitându-se unii pe alții, cum își imitau marxiștii, staliniștii etc. idolii - ar fi mai breji! Dacă ar insista asupra interzicerii traseismului politic – unii trec dintr-un partid în altul (cu doctrine – vorbă să fie! - total opuse, în multe cazuri) ca și cum ar trece de pe un trotuar pe altul – ar fi un pas uriaș înainte pentru o clasă politică (mai) capabilă.

De ce PSD îmi pare principalul vinovat în cotirea țării pe arătură? Pentru că minciuna și manipularea și dezinformarea au fost armele de bază de când s-a înființat F.S.N. (Frontul Salvării Naționale) în care și-au găsit câte un loc călduț mai mulți marxiști de profesie, unii inițiați la Moscova în arta propagandei / manipulării / dezinformării. 

Cum a ajuns președinte de țară șeful FSN deși în 1990 a fost categoric afirmând că nu va candida pentru funcție și C.F.S.N. (Consiliul Frontului Salvării Naționale) nu se va transforma în partid politic? Denigrând orice posibil contracandidat și susținând că a fost nevoit să o facă pentru binele... poporului, desigur; oricare contracandidat de atunci ar fi vândut țara străinilor. Cu cine s-a înconjurat când a furat revoluția în 1989? Cu unii ca el, de care s-a descotorosit când n-a mai avut nevoie de ei.

Așa cum în vremea instaurării comuniștilor la putere în RO erau denigrați membrii partidelor istorice, cei din FSN au făcut-o în anii 1990 – și le-a mers și lor. Vă amintiți minerii intervievați cu ocazia primei mineriade? Unul zicea (după dictare – dar cine dicta nu era în cadru) că au găsit în sediul partidelor droguri, arme și... mașini de scris!!! Asta cu mașina de scris e de pe vremea comuniștilor când cei care aveau mașini de scris neînregistrate la miliție erau pasibili de amendă sau mai rău, dacă se dovedea că au fost scrise manifeste anticomuniste la acele mașini. Tot ca în primii ani ai comunismului, membrii partidelor istorice (și alți cetățeni cu potențial succes în alegeri electorale) erau denigrați și cel mai mult le plăcea, (și) noilor comuniști care se ridicau în anii 1990, expresia: lacheu al străinilor.

La instalarea comuniștilor staliniști în RO, apoi în anii 1990, dar și în zilele noastre, se pune accent pe naționalism, o armă de emoții pe care dictatorii o mânuiesc foarte bine. Vi-i amintiți pe mai recentul fost șef PSD și acoliții lui? Îi trăgeau mereu cu poporul în sus și în jos, cu lacheii străinilor, cu „statul paralel...

Să nu-și imagineze cineva că cei care azi sunt vizibili în Partidul Național Liberal (care e, în mare parte, partidul democrat liberal - unii dintre democrat liberali ar putea fi foști membri FSN – alții care au o culpă în aruncare cu Ro în prăpastie sub domnia președintelui marinar) sunt „urmașii Brătienilor”! Să nu-și imagineze cineva că de scuturăm arborele genealogic al celor care au format fel și fel de partide vor cădea numai „puritani”.

Foarte scurtă istorie a partidelor mai importante din România:

a fost CFSN, apoi FSN, care s-a scindat în FSN și FDSN (Frontul Democrației și Salvării Naționale); FSN a devenit apoi PD-FSN, prin comasarea FSN cu Partidul Democrat (treptat s-a renunțat la FSN din denumire). Formațiunile politice desprinse, direct sau indirect, din FSN au dominat și încă mai domină viața politică din RO. FDSN și-a schimbat denumirea în Partidul Democrației Sociale din România. În nu mai știu ce an s-a realizat fuziunea prin absorbție cu Partidul Solidarității Sociale, Partidul Republican, Partidul Cooperatist și Partidul Socialist Democratic din România – în 2001 denumirea a devenit Partidul Social Democrat. Originalul PSD, in 1948 a fuzionat cu Partidul Comunist Român în cadrul Partidului Muncitoresc Român (P.M.R.)

F.S.N. e, practic, „precursorul” actualului PSD dar și al Partidului Democrat și, evident, al Partidului Democrat-Liberal format din „contopirea” Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democrat (care s-a desprins din Partidul Național Liberal). Partidul Democrat-Liberal e acum absorbit în Partidul Național Liberal.

(sper că nu m-am încurcat prea tare în istoria partidelor politice care macină România).
Se poate discuta despre doctrine politice în România? De ce ne mai mirăm, oare, că avem politicienii pe care îi avem?
Curriculum vitae politicieni:

Un fel de concluzie: din meniul fix oferit de politicieni pe cine mai putem alege? Având în vedere că și de-am avea bafta unui lider providențial tot nu s-ar schimba multe pentru că un singur om (sau un grup de oameni) bine intenționat nu ar reuși să se descurce în încrengătura formată de toți cei care s-au perindat la putere (local sau central) până azi. Sunt foarte multe structuri în care oamenii sunt numiți la conducere, nu aleși, iar dintre aceștia unii își apară interesele personale și/sau ale grupului din care fac parte.

*Not
ă
Unirea buricelor degetelor de la mâini este numită în yoga mudra Hakini; îmbunătățește legătura dintre cele două emisfere ale creierului, ajută la concentrare și la reamintirea informațiilor uitate.
Nimic rău cu yoga! Din contră. Doar că politicienii mi se par caraghioși când adoptă această mudra în public – e o părere personală.
**
Nu se termină niciodată ce e de furat în România...
https://beta.dela0.ro/nu-se-termina-niciodata-ce-e-de-furat-in-romania/

Actualizare mai 2022. La aceasta data PNL si PSD fac parte din coalitia de guvernare.

10 comentarii:

  1. Sunt teribil de uimită de CV-urile celor care ne conduc. Indivzi care nu au făcut nimic până la 20-30 ani, reușesc să facă două,trei facultăți și două, trei masterate pe lângă funcția din parlament. Vezi aici: https://www.facebook.com/valeriu.nicolae.39
    Omul a săpat și noi culegem Nu știu ce voi face. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Impostura si coruptia de acest gen a functionat din plin in era comunista - ceea ce se intampla este o reeditare. :(
      E de groaza ceea ce se intampla, si nu putem schimba ceva numai prin vot (si nici prin "miscari de strada")
      Despre diplome cumparate de fel si fel de politicieni stridenti am tot citit pe diverse site-uri. Unii scriu, si nimic nu se intampla... Cele mai multe CV stridente am citit pe site-ul:
      https://nutotei.ro/ (Valeriu Nicolae le publica).

      Cred ca nimeni nu poate gasi firul de care sa traga pentru a desira panza aceasta slinoasa tesuta de politruci pe institutiile statului. Nici s-o tocam marunt nu putem. E necesara si vointa politica - numai parlamentarii / guvernul ar putea elabora legi / respectiv ordonante pentru a curata sistemul - si asta nu exista in RO. Si nu-mi pot imagina vreun mijloc prin care i-am putea obliga sa o faca (si ei stiu asta). :(

      Ștergere
  2. Bine te-am regasit, Diana! Cat priveste politica de pe meleagurile noastre, pare facuta din alte cancelarii prin intermediul unor cozi...
    Chiar daca uneori mai apar niste subtilitati. Ingrijorator este ca multe tari reactioneaza ca un tot unitar, de parca exista mecanisme in care se intorc niste chei. Pare sa se apropie un termen, asa ca in filmele cu alinierea planetelor, numai ca realitatea bate filmul!

    Oricum, iti doresc o toamna frumoasa! Si poate ne si vedem candva, inainte de 'alinierea planetelor! Pupici si o seara linistita, draga mea! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti urez cu drag: bine ai revenit!
      Foarte faina comparatia cu alinierea planetelor. :) Situatia pare tot mai stranie pentru cei care nu si-au blocat creierul in frica.

      Multumesc, Suzana draga! La fel si tie: toamna minunata! Ne vedem si daca se aliniaza planetele! :)
      Noapte buna! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Politica și carnea de porc sunt lucruri greoaie și greu de "digerat"..
    "bucuroși le-om duce toate de e pace, de-i război"..
    Numai bine, Diana și o Toamnă superbă îți doresc! (dacă n-am zis)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La carnea de porc se mai poate renunta dar nu si la politica, atat cat alegem sa mergem sa votam - se cheama ca "facem politica". :)

      Multumesc, la fel, Stef! (ce daca ai mai zis? suna bine). :)

      Ștergere
  4. M-ai lasat cu gura cascata! Habar nu am ce sa comentez?
    Mai bine tac. asa e? LOL
    O zi placuta! Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) M-am lasat si pe mine cu gura cascata cand am "mers pe fir". Stiam ca e un cocteil urat mirositor, dar nu chiar asa! :)
      Ca si cum increngatura n-ar fi suficienta cei care o formeaza mai au si cate 3 facultati facut in acelasi timp (mi-a amintit vax albina de pregatirea profesionala si politica a unora).

      Multumesc, Ella draga! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupicios! <3

      Ștergere
  5. Mi-am pus batista la nas si am citit si https:// nutotei.ro//. Oameni fara rusine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, de batista la nas e!
      Seful statului ne spune ca putem opri prin vot traseismul politicienilo??!! Bine ca nu ne spune ca putem opri si "depunerile" unora si altora prin diverse functii si ca putem opri, tot prin vot, diplomele eliberate... la imprimanta.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.