Pagini

2023-07-24

Argumente pro venit de baza universal(3)

Sunt unii care doresc ca o anumită sumă de bani să fie oferită gratis, în mod egal, fără vreo condiție, tuturor oamenilor de pe Terra în scopul de a diminua inegalitățile sociale, urmărindu-se eradicarea sărăciei. Această sumă este numită venit de bază universal garantat și necondiționat.

Argumente pro venit de bază universal

1. Rata sărăciei va fi redusă

Acest argument apare ca fiind cel mai important în teoria celor care susțin acest venit de bază universal, în ideea că atunci când toți oamenii vor avea suficienți bani pentru a supraviețui nimeni nu va trăi sub nivelul sărăciei (doar un pic deasupra?!) Susținătorii enumeră și unele caracteristici ale acestui venit de bază garantat.

Rata sărăciei va fi redusă pentru o anumită perioadă de timp, nu pentru totdeauna având în vedere mecanismul economic-financiar.


2. Reduce inegalitatea veniturilor

Unii își imaginează că prin acest venit va fi redusă inegalitatea. Cum?! Venitul de bază universal este pentru toți – în mod egal sau în funcție de alte venituri? Susținătorii afirmă că e egal, pentru toți cetățenii unui stat (zone geografice/Terra) indiferent de statutul lor social. Și atunci, cum e redusă inegalitatea când – de exemplu – unii vor avea 4000 de lei, de la 2000 de lei, iar alții vor avea 2000 de lei de la zero lei?! Cei cu 2000 de lei vor avea strictul necesar și numai strictul necesar, dar inegalitatea veniturilor există. Sau... nu există?!!! Inegalitatea nu se va reduce (va rămâne, dar la alt nivel).

Unii spun că plățile universale pot reduce diferențele salariale – cică, acest venit ar crește veniturile femeilor (care câștigă în medie mai puțin decât bărbații) deoarece plata ar crește veniturile femeilor cu un procent mai mare decât al bărbaților. Nu înțeleg: dacă suma e egală, cum va crește mai mult un salariu de 1000 de lei (al unei femei, în speță) față de un salariu de 2000 de lei (al unui bărbat)?!

În realitate, deși au fost realizate experimente, nu e clar cât de mult ar reduce inegalitatea veniturilor acest venit de bază universal – dovezile din statele care au adoptat vreo formă de venit de bază garantat sunt mixte. Oricum, rezultatele studiilor dintr-un stat X nu pot fi valabile în alt stat pentru că statele au caracteristici diferite.

În Brazilia, de exemplu, un program lansat în 2004 a dus la reducerea inegalității, dar ceea ce s-a aplicat nu este un adevărat venit de bază universal, garantat și necondiționat pentru că banii erau direcționați numai spre familii cu venituri mici și condiționați de vaccinarea copiilor și trimiterea lor la școală. În Iran, însă, un astfel de program a avut un impact nesemnificativ după ce a început, în 2010, dar de atunci situația a revenit cam la ce-a fost anterior.


3. Elimină nevoia de (alte) programe guvernamentale

Elimină alte programe guvernamentale – în statele unde acestea există. Programele guvernamentale existente sunt de tipul: asigurări sociale, de îngrijire a sănătății, de subzistență, pentru locuințe subvenționate, pentru bonuri de mâncare, pentru încălzire etc..

Aceste programe (unde există) au anumite limite stricte, pentru că nu oricine poate beneficia de ele, iar fondurile sunt limitate. Unii dintre cei care se califică pentru a fi beneficiarii acestor programe au învins birocrația, dar unii refuză să facă cereri în acest sens pentru nu vor să fie stigmatizați social. În plus, guvernele pot impune pe ce să fie cheltuiți banii primiți, iar cei care primesc acești bani trebuie să rămână în limita veniturilor pentru care sunt calificați – vor evita, deci, să câștige mai mult, mai ales dacă acest câștig mai mult este pe o foarte scurtă perioadă. VBU are elimina aceste neajunsuri.

Într-un fel, astfel de programe guvernamentale descurajează oamenii să obțină locuri de muncă mai bune sau să lucreze mai multe ore pentru a nu pierde beneficiile (pe care cu greu le-au obținut)

Cică, zic susținătorii venitului de bază universal, aceste programe sunt scumpe pentru guvern (pentru bugetul de stat = banii tuturor cetățenilor) deoarece circa 10% din aceste sume sunt pentru cheltuieli administrative în cadrul programelor și eliminându-se toate aceste programe acest procent va merge direct către beneficiari în contextul unui program venit de bază universal (și birocrația va fi net mai mică) – dar fondurile necesare ar fi mult mai mari decât acest 10%.


4. Va fi îmbunătățită sănătatea fizică și mentală

E cert că sărăcia dăunează grav sănătății fizice și mentale, dar nu sunt convinsă de ceea ce afirmă unii: oamenii care locuiesc în zone unde veniturile sunt mici riscul bolilor de gen obezitate, diabet, boli de inimă e mai mare... Durata vieții lor poate fi mai mică, rata mortalității mai mare, dar... banii primiți gratis nu vindecă boli, nu-i scapă pe oameni de fel de fel de dependențe dezastruoase, nu-i face pe tâlhari cinstiți (chiar dacă, oarecum, rata criminalității ar putea scădea pe termen scurt) s.a.m.d. Lângă bani e nevoie si de ceea ce se numește infrastructură.


5. Învățământul superior devine mai accesibil

Șanse mai mari pentru mai mulți oameni – nu doar pentru copii și tineri – să își termine studiile sau să se înscrie la alte forme de studii: cursuri postliceale, universitate, cursuri postuniversitare, cursuri de perfecționare, reconversie profesională etc. și câte or mai fi, după caz – ceea ce este o realitate: când grija zilei de mâine nu te apasă ai mai mult chef de învățat. Dar! Experimentele de până acum nu au fost derulate pe o perioadă suficient de lungă pentru a arată o reală creștere a educației universitare. Și-apoi, cele mai multe universități oferă diverse burse pentru tinerii promițători, pentru cei fără posibilități materiale - nu e neapărat necesar venitul de bază universal.

Ratele de abandon școlar ar scădea – dacă și numai dacă ar exista condiții de a urma anumite forme de învățământ. Cei care vor – sunt capabili – ar putea rămâne mai mult timp la școală (studii superioare etc.) și abia apoi să caute un loc de muncă. Acest aspect, însă, ar putea avea impact asupra vârstei de pensionare dacă nu se schimbă legile de azi.


6. Poate avea o influență bună asupra salariilor

Unii dintre susținătorii unui astfel de model de venit susțin că ar putea conduce la creșterea salariilor, în sensul că unii oameni ar alege să renunțe la locurile de muncă unde sunt prost plătiți pentru ceva mai bine plătit. Acești susținători își imaginează că angajatorii ar fi astfel determinați să mărească salariile dacă vor să aibă lucrători. Permiteți-mi să mă foarte îndoiesc! Aceste locuri de muncă prost plătite vor fi ocupate de alții – în principal de cei care au doar acest venit de bază și vor ceva mai mult.

Oh, da! Să nu uit! Un alt argument al susținătorilor: venitul de bază ar aduce mai mulți bani în buzunarele oamenilor ceea ce i-ar încuraja să cheltuiască mai mult și – zic susținătorii – va fi stimulată economia, ceea ce înseamnă crearea mai multor locuri de muncă (crește consumul, crește producția; nu?!) Oricum, (și) creșterea salariilor înseamnă, de regulă, creșterea prețurilor – altfel sus: diferențele se vor vedea în cifre (sume), nu în nivelul de trai.


7. Este un sprijin pentru cei care au în grijă membri ai familiei

Părinții care renunță la locul de muncă pentru a avea grijă de copii nu sunt plătiți. Cei care renunță la muncă (sau aleg munca fără normă întreagă) pentru a-și îngriji soțul / soția / părinții nu sunt plătiți... Cu banii gratis primiți de la guvern, acești oameni ar putea continua să lucreze cu normă întreagă și din venitul universal să plătească pe cineva care să îngrijească de copii, de exemplu.

Părinții ar putea alege să lucreze normă mai mică de ore pentru a fi mai mult timp cu copiii... Exemplele pot continua aproape la nesfârșit, dar nu sunt convinsă că aceste aspecte justifică acest venit de bază universal – sunt suficiente programe care să vizeze aceste persoane, iar dacă nu sunt pot fi implementate.

În România există această formă de ajutor: însoțitorul pentru persoanele care au nevoie de îngrijire specială și continuă. Există multe alte forme de ajutor prin programe guvernamentale – ar trebui doar mărite sumele.


8. Oferă mai multă libertate victimelor violenței domestice

Pe lângă abuzurile fizice, emoționale, sexuale (sau toate trei) există și controlul financiar

Cele mai multe victime nu ies dintr-o relație abuzivă pentru că nu au mijloace financiare suficiente pentru a se susține pe sine și pe copii (după caz). Apoi, multe persoane intră în relații potențial abuzive tot pentru susținere financiară...

Un astfel de venit ar putea ține oamenii departe de sexul pe bani...

Acest argument e, in parte, valabil (până la primele studii de caz), dar și pentru aceste situații punctuale există unele soluții, acum.


9. Încurajează antreprenoriatul

Un venit de bază universal ar putea stimula oamenii să înceapă afaceri pe cont propriu... Hm. Da, ar putea fi un impuls deoarece pentru programele tradiționale în domeniu nu e eligibil oricine. Dar! Dacă taxele și impozitele sunt mari spre foarte mari... firmele noi riscă un faliment aproape imediat. Nu intru în amănunte despre ce și cum în România – sunt informații la discreție pe internet. Și n-o să scriu despre declarațiile celor precum proprietarul FB care zice că s-a bucurat de susținere financiară din partea părinților și insistă că un astfel de venit ar fi cam același lucru pentru cei care vor să fie pe cont propriu.


10. Protejează lucrătorii de șocurile economice

Există o temere (mai mult sau mai puțin justificată) că automatizarea va duce la scăderea numărului locurilor de muncă. Din nou, bogătașii din domeniul tehnologiei sunt primii care susțin că milioane de oameni își vor pierde locurile de muncă din cauza automatizărilor.

La începutul erei industriale s-a susținut același lucru... Șomajul, e adevărat, atinsese cote alarmante și sărăcia era teribilă, dar oamenii au avut, ulterior, unde munci. Banii dați prin acest program ar putea fi folosiți pentru a schimba sistemul de învățământ, pentru a pregăti oamenii să se descurce în noua eră (cum s-a întâmplat în era industrială). Și, desigur, venitul gratis ar face să nu scadă prea mult consumul... Or lucra roboții în locul oamenilor, dar roboții ar avea nevoie de... cărți, telefoane, abonamente TV, internet etc.?

18 comentarii:

  1. Se pare ca era industriala si-ar cam da duhul (au zis cei de la Nasa ceva in acest sens? va trebui sa caut sa vad - sunt chiar curioasa).
    Mai ce sa zic - daca ei tin mortis... pana la pensie mai am, job cam greu sa imi gasesc. Glumesc. Dar oricum, pana se pun ei de acord..... punctul 7 mi-a atras atentia :)))

    Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E tot "industriala", doar ca-i zice "robotizare" - masinaria e masinarie, fie ca inlocuieste un om sau o mie. 😊 Unii dintre cei de la NASA au zis ca exista extraterestri, si tot unii de acolo au zis ca nu exista... "Daca nu-i poti convinge, zapaceste-i". 😊
      Prea curand cred ca nu se va intampla... Sunt mai multe motive, intre care: sunt experimente in derulare, unele experimente, gandite pentru doi ani, au fost incheiate dupa unul (prea mari cheltuielile si inutile), altele au aratat ca diferentele sunt nesemnificative pe termen lung...
      Ideea, in sine, suna bine, doar ca...
      Inteleg ce zici. De-ar fi o suma misto nu mi-ar strica nici mie (nu le-ar strica multora) 😃 doar ca... prefer sa nu - daca o fi sa fie, sper sa nu fie obligatorie acceptarea banilor. 😃 Si nici sa ne cocoseze taxele si impozitele n-ar fi fain = ce luam pe mere dam pe pere.

      Pupici cu drag! 💗

      Ștergere
  2. Buenos argumentos pero no me convence del todo ya que por lo general se quedan en ofrecimientos o por ejemplo en mi pais termina trasladándose a la clase media cualquier tipo de impuesto. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Los argumentos no me convencen...
      Lo mismo está pasando en nuestro país con respecto a los impuestos….
      Te mando un beso.

      Ștergere
  3. Acest venit încurajează pe cei leneși...pentru că, la mine în localitate de exmplu, sunt multi apti de munca, dar nu muncesc, prefera ajutorul social sa-l bea in carciuma. Sunt si oameni care au nevoie, exceptii...dar daca mai dam si venit de baza...e clara treaba! Unii sunt saraci că așa au ales să fie...în fine, sunt multe de zis.....dar mă abțin!
    o nebunie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incurajeaza si lenesii, e adevarat, dar ar fi o mica sansa pentru cei care au pofta de munca doar ca... degeaba au ei pofta de munca daca nu au, de exemplu, mijloace de transport sa ajunga la locul de munca (realitate existenta in prea multe localitati).
      Nimeni nu a ales sa fie sarac, dar sarac fiind, marginalizat, ajunge la o "plafonare"/resemnare care pare sa se transmita generatiilor urmatoare - unora aproape ca nu le trece prin gand ca ar putea avea o alta soarta decat parintii/bunicii pentru ca nu e nimeni sa-i incurajeze (doar sa-i marginalizeze).
      Dar, da! Venitul de baza universal ar fi o nebunie, din multe puncte de vedere.

      Ștergere
  4. Of of of... Nu suna deloc bine! Nu comentez, ca ma aprind si... Nu stiu cum as stinge focul!!!! 🤬😡
    Mi a placut "Daca nu-i poti convinge, zapaceste-i". 😊 Exact asta e principiul! Chiar daca banuim ceva sau avem anumite convingeri, nu vom putea demonstra ce si cum.... Sistemul este puternic si complicat.
    Te pup draga mea. O saptamana cat se poate de agreabila!
    PS. La noi s a racorit bine. De azi nu vom mai avea temperaturi peste 29 grade (la umbra).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La o prima "vedere" suna, totusi, bine 😊 dar la o analiza serioasa... uau! Multumesc, nu!
      Cred ca stiu cam ceea ce ai in gand. 😊
      Ne zapacesc unii la greu! Sper sa nu ajung sa ma indoiesc de propria-mi existenta! 😂 Vorba nu-stiu-cui: un sistem poate fi invins numai din interior - dar... ce sistem sa invingem mai intai?!
      Te pup si eu, Carmen draga! ❤ Multumesc! La fel iti doresc si eu tie!

      In Bv (in municipiu, 'ca prin alte localitati au fost si furtuni, si inundatii, si, si) 😊 au fost zilele cam asa cum mi le amintesc din tinerete: cand cald, cand rece... Dimineata, uneori, rece-rece, canicula ziua, rece seara si peste noapte. A si plouat, a batut vantul... Vreme capricioasa, altfel spus.
      Imbratisari si pupici cu drag de la trio pentru trio! 💞

      Ștergere
  5. Olá Diana!

    Tenho minhas restrições a esses programas.
    Na minha humilde opinião os governos deveriam diminuir imposto e aumentar incentivo a empregos. Pois essas rendas oferecidas pelos governos além de não serem suficientes para uma pessoa viver confortavelmente ainda criam massa de manobra. Pois essas pessoas votam exatamente para continuar a receber essas migalhas e não veem a perspectiva de melhorar sua vida.
    Tenha uma semana repleta de luz
    abraços loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      É exatamente assim que vejo as coisas! Ao oferecer dinheiro - do dinheiro de todos, aliás - os governos querem se livrar de qualquer responsabilidade, os políticos querem ficar no poder por toda a vida, controlando - direta ou indiretamente - a vida dos cidadãos...
      Obrigado! Desejo uma semana repleta de luz!
      Abraços.

      Ștergere
  6. Venitul ăsta se dă numa pe ochi frumoşi, oricum, oricui? Că parcă în unele dimineţi, tare m-aş întoarce de pe o parte pe alta în loc să mă ridic din pat să plec la muncă. Că dacă îi primeşti ori munceşti, ori numa stai, aş cam sta şi eu, că pare tentantă treaba. :D
    Zi faină, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe ochi frumosi sau nu. 😊 Inclusiv miliardarii ar trebui sa primeasca aceasta suma care sa le acopere nevoile de baza. 😂 Nu glumesc, asa e imaginat VBU.
      Da, da, e tentant, doar ca n-ai vrea sa renunti la munca pentru ca venitul ar acoperi - teoretic - doar nevoile de baza: hrana, adapost, imbracaminte (probabil ca si educatie, si transport). Banuiesc ca... nu te-ar tenta. 😊 Oricum, nu te-ar tenta pentru totdeauna sa ai doar acest venit.
      Multumesc, Potecuta! Zile frumoase!

      Ștergere
  7. Ma intreb daca implementarea va fi inainte sau dupa ce populatia va fi mai raruta si adunata in orasele de 'x' minute, in care noi vom deveni baterii pentru i&a?
    Cred ca am mai spus-o. Un venit minim garantat este o idee buna in masura in care economia bubuie, pentru ca oamenii sa nu fie excrocati la locul de munca. Si pentru cei cu handicap. Insa legislatia trebuie sa fie racordata la realizarea unei vieti decente, conform constitutiilor tarilor. In rest, mi se pare un bluf.
    Atunci cand totul este sau devine praf, ce faci cu acest venit? Trebuie locuri de munca si invatamant in oglinda cu ele. A da bani moca pentru ca sistemul este incapabil de... orice mi se pare ilogic. In fine, sunt multe de spus...
    Zile linistite, Diana draga! Si minte limpede! ❤️😘


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banii acestia "gratis" par a fi dorinta politicienilor sa se elibereze de orice raspundere: "ti-am dat bani, acum descurca-te, nu veni la mine pentru... medicamente compensate" (de exemplu) In acest mod si-ar asigura voturile pentru vecie (unii sustinatori zic ca nu-i asa, dar cine ar vota alti oameni decat cei care le-au dat acesti bani - daca nu vor mai primi?!) Ah, da! Va fi scris in constitutie! 😂 In Constitutia Ro scrie ce ar trebui sa faca statul pentru a asigura un nivel de trai decent (art 47) si... daca nu sunt bani suficienti la buget... asta e: da cat poate, si unii oameni se tarasc... de atata "nivel de trai decent". Cam la fel va fi si cu VBU.
      Este un bluf! Nu va fi implementat niciodata (il viseaza unii de prin 1500 toamna), dar e samanta de cearta intre oameni = un os de aruncat haitei, sa poata ei trece linistiti...
      Haha! Orasele lor de 15 minute... 😂 Zau daca inteleg cum pot pune unii botul la asa ceva, si sa sustina "binefacerea"!! Chiar sa nu fie capabili sa iasa din patratica lor si sa umble cu papucii altuia?!
      Salarii mizerabile vor exista... Si de-ar cere toti salarii mai mari si ar refuza munca pentru doi lei, astia sunt in stare sa aduca straini... No! Ce vor face cu imigrantii cand "va fi" cu VBU? Vor fi platiti din statele din care vin?! Doar zazanie vor sa faca. :-(
      Si mie-mi pare ilogic, financiar discutand, dar au ei logica lor, care nu are legatura cu bunastarea populatiilor.
      Multumesc, Suzana draga! 😊 ❤ Zile linistite si pentru tine! Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Tocmai am mai vazut un titlu distopic, legat de o firma Worldcoin ce militeaza pt. venitul de baza global, doar ca ce sa vezi, pt. a gestiona acest 'servciu', identificarea va fi pe baza de...iris. Filmele sf transpuse in real... Ce obsesii bolnavicioase. Sper ca lumea sa se trezeasca din somn, ca uite ce monstri apar in acest timp... Un ceas desteptator destept e musai necesar...
      Acum am observat ca ambele cuvinte au un trunchi comun!☺
      Pup. Plec, ca facusem o mica pauza de treaba!❤🙋

      Ștergere
    3. Worldcoin e o noua moneda digitala, platforma WorldCoin fiind un proiect dezvoltat de fondatorul ChatGPT. E "open-source", ca sa poata interveni pe acolo cei care se pricep, sa "imbunatateasca" pe unde e cazul.

      Am citit pe undeva ca milioane de oameni de prin toata lumea (mai putin din SUA si cetatenii americani oriunde ar fi) au stat la cozi imense pentru a-si scana irisul in schimbul unor "jetoane" gratuite...

      WorldID (Worldcoin "Orb" - teribil de controversat) - scanarea retinei - e menita sa diferentieze omul de robot, cu certitudine. Toate datele care sunt inregistrate pentru aceste "jetoane" gratis ajung la "echipe" din Europa, dar si din... SUA ;) - desi in/din SUA nu e permis accesul la platforma (cica, din cauza ca nu exista reglementari clare). 😃
      Proiectul are "legaturi stranse" cu organizatii din SUA. 😊 CIA, FBI, HS?! Doar intreb! 😊
      Majoritatea oamenilor nu se vor destepta - cu toate ceasurile lor desteptatoare... 😊 Ah! Acum nu mai sunt "desteptatoare", sunt alarme la telefon (sau altfel), pentru trezirea din somnul fizic.
      O moneda digitala, in fond, poate fi "multiplicata" mai rapid, mai ieftin, mai putin "vizibil" decat bancnotele si monedele fizice, care se "vad" repede pe piata.
      Cat despre venitul universal... fondatorul zice doar ca... "Daca" va avea succes ar putea sa aia-aia, dar dezideratul e... departe, dupa cum afirma chiar el. 😃
      Pupici! Spor la treaba! ❤ 😘

      Ștergere
  8. E tentant. Dacă s-ar supune o asemenea lege la vot în Ro, ar trece.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma tem ca ar fi acceptata o astfel de propunere; putini vor intelege ca dupa VBU vor fi obligati sa se descurce cum pot (doar cu VBU) pentru ca celelalte programe guvernamentale (sau o mare parte din ele) vor fi "desfiintate" = fara "ajutor pentru incalzire", compensatii fel de fel etc.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.