2023-07-11

Venit de baza garantat(2)

Principiul din spatele venitului de baza garantat

Potrivit grupului de susținători din rețeaua Basic Income Earth Network* (BIEN), principiul esențial se referă la ideea că toți cetățenii Terrei au dreptul la un venit de locuitor = locuiesc pe Terra; au dreptul la acest venit, indiferent dacă muncesc sau nu, vor să muncească sau nu, și în ciuda circumstanțelor particulare în care s-au născut. Mai ales în noile condiții ale digitalizării, robotizării, modificărilor climatice, pandemiilor care vor tot fi.


Caracteristici ale venitului de bază universal (VBU)

Acești susținători enumeră cinci caracteristici definitorii ale venitului de bază universal:

1. Periodic – distribuit în plăți regulate;
2. Plata în numerar (un fel de a spune) – banii fiind distribuiți ca fonduri, în contul fiecăruia, și nu sub formă de bonuri pentru cumpărături sau servicii x sau y;
3. Personal – fiecare cetățean (cetățean adult și/sau copil, adolescent) beneficiază de plată ca persoană fizică și nu per gospodărie;
4. Universal – toți cetățenii primesc bani de la guvern;
5. Necondiționat – destinatarii nu sunt obligați să demonstreze nevoia sau disponibilitatea de a lucra.


Cine beneficiază de venitul de bază universal

Plățile se fac spre toate persoanele fizice și organul fiscal (al statelor) se asigură că fondurile sunt colectate (în special) de la cei cu venituri mai mari.

Suma ar trebui calculată pentru subzistență: suficientă pentru a acoperi nevoile de bază ale individului, dar nu suficientă pentru a cumpăra... prea multe telefoane mobile inteligente.

Unii sunt de părere că de acest venit ar trebui să beneficieze numai adulții, alții sunt de părere că trebuie să beneficieze și copiii (dacă se vorbește despre fiecare cetățean) – chiar dacă de sume mai mici în cazul copiilor.


Surse de finanțare. De unde vor avea guvernele bani

Atunci când susținătorii acestui venit sunt întrebați de unde vor avea guvernele bani? ei răspund – fără excepție – cu întrebarea de ce nu ești de acord cu acest venit pentru oamenii săraci și foarte săraci, să se bucure și ei de viață? Ding-dong! Când vom ști – fără echivoc și bâlbâieli - de unde vor avea guvernele acești bani?

Unii dintre super-bogații lumii (precum Bill Gates și Warren Buffett) ne asigură că nu avem de ce ne face griji pentru că guvernele vor avea bani – bogații ar trebui să plătească taxe mai mari, iar multinaționalele – deși au profituri uluitoare – plătesc taxe mici profitând de sistemele de optimizare fiscală, iar asta se va schimba (ceea ce, în viziunea celor precum cei amintiți, se va face cât clipești o dată și nu vor fi efecte negative in economie).

Oare ce-i determină pe acești bogătași cu idei benefice să creadă că bogații pe care-i vizează ei vor accepta să-și diminueze profiturile uluitoare în acest scop?

Câteva exemple de idei pentru a face rost de bani ca să-și susțină utopia:

- acest venit de bază ar putea să înlocuiască anumite deduceri fiscale și alte forme de asistență socială;
- statele lumii să contribuie cu un anumit procent din PIB-ul lor pentru a susține proiectul;
- poate să fie finanțat din taxe și impozite – taxe și impozite care ar trebui să crească serios pentru a acoperi necesarul de bani;
- se poate renunța la subvențiile pentru agricultură, pentru creșterea animalelor și alte subvenții.

Susținătorii venitului de bază universal ar trebui să mai răspundă la o întrebare: la ce programe sociale se va renunța pentru a face loc propunerii lor?


Unde ar putea avea succes venitul de bază universal

Acest model de venit de bază universal, garantat și necondiționat poate fi aplicat cu ceva succes în statele unde nu există forme de ajutor social / asistență socială.

În statele unde există alte forme de ajutor social (cum este și România) ar trebui mărite aceste ajutoare astfel încât sumele primite să acopere nevoile de bază (în Ro, pentru o persoană singură fără veo sursă de venit - se plătește suma de 170 de lei, ca venit minim garantat - acoperă... ce?!)

Pentru a diminua cu adevărat sărăcia, pentru a ajuta oamenii să aibă acces la servicii de bună calitate și la locuri de muncă există alternative viabile: asistență medicală gratuită (acces la medici cu specialități diferite, la spitale cu dotările necesare s.a.m.d.), crearea de locuri de muncă, învățământ gratuit și actualizat pentru era digitală (școli dotate cu material didactic, laboratoare, cu sistem de apă și canalizare) și altele asemenea (care, teoretic, în România există). Indemnizația de șomaj ar putea fi mai mare și pe termen ceva mai lung; diferitele indemnizații de ajutor social ar putea fi mai mari, salariile ar putea fi mai mari (și, implicit sau nu, pensiile).

Poate fi reală o relativă îmbunătățire – dar pe termen scurt – a stării psihice (cine nu trăiește cu grija zilei de mâine cade, poate, mai greu în depresie, de exemplu), a ratei infracționalității s.a. de gen.

A susține, însă, că un astfel de program de asistență socială globală este cea mai bună soluție pentru a... eradica sărăcia, depresia (și ce mai au unii pe listă) este utopie – să nu zic ipocrizie.

Nota:

* Basic Income Earth Network este o rețea de cadre universitare și activiști interesați de ideea venitului de bază. Aceasta servește ca o legătură între indivizi și grupuri dedicate sau interesate de venitul de bază și promovează discuții informale pe acest subiect în întreaga lume. (wikipedia)

12 comentarii:

  1. Parerea mea este ca ar trebui pentru toata lumea sa se aloce o suma care sa acopere cheltuielile unei locuinte standard, si a tuturor cheltuielilor de intretinere (apa curenta, caldura, lumina, inernet) astea sunt necesitatile oricarei persoane pe lumea asta. In plus asigurare medicala gratuita, gradinita sivscolarizare gratuite, mancare la scoala si gradinita gratuite. Transport gratuit in mijloacele de transport in comun. Ei toate acestea ar scapa pe cei mai multi dintre noi de stress! Asta mi se pare mie ajutor de baza.
    Daca lucrezi, poti sa iti peemiti un concediu pe an sau o masa la restaurant din cand in cand, un concert, un spectacol, un parfum sau o toaleta mai deosebita. Pentru toate aceste mici luxuri trebuie sa plateasca fiecare daca doreste. Dar ca sa respire si sa traiasca sanatos, este dreptul fiecarui individ! Eu daca as avea putere , asa as face 😇
    Oricum banii asa cum ii cunoastem noi vor disparea in curand. Se va generaliza plata electronica,nu bitcoin dar ceva asemanator!
    Este cumva inspaimantator, insa ceea prezenta filmul SF In Time acum 12 ani, e tot mai aproape de realitate 😐🤨
    Te pup Diana draga. Ganduri bune si imbratisari de la Trio pentru Trio 😘🐾🤗💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce ai scris suna bine, doar ca... ar acoperi mai mult decat nevoile de baza si chiar le-ar fi util multor oameni. Doar ca... sumele pe care vor ei sa le imparta sunt sume fixe, in care ar trebui sa se incadreze fiecare.
      Altfel, unii consuma mai multa energie electrica, au abonamente mai complexe la TV, cablu sau stiu eu ce, consuma mai multa apa si tot asa - guvernul nu ar putea sa aiba o evidenta stricta a consumurilor fiecaruia si ar trebui sa plateasca pentru unii mai mult si pentru altii mai putin.

      Nu pare ca pe noi vor sa ne scape de stres, ci pe ei, cand calculeaza bugetul pe capitole: cat pentru alocatia copiilor, cat pentru concediile de crestere a copiilor, cat pentru persoane cu dizabilitati, cat pentru cei apti de munca dar care nu au unde sa munceasca, si cat pentru somaj si tot asa... Rezolva scurt: anuleaza toate celelalte programe (sau o parte din ele - e obligatoriu daca vor bani pentru VBU) si fiecare primeste "cota fixa": atata, si sa se descurce, sa nu mai bazaie pe la guvern pentru aia-aia... Intre timp cresc preturile si "cota" e insuficenta? Oooh, ce pacat, nu putem majora acum "cota" - e criza economica.

      Da, incearca sa scoata din circuit banii asa cum ii stim - mai usor de controlat, mai usor de "facut" banii necesari pentru plata datoriilor de stat...
      Sinistru film... daca e cel in care oamenii isi plateau una-alta cu timp din viata...
      N-am aprofundat informatia dar am auzit/citit (?) pe undeva ca elvetienii pregatesc un referendum prin care vor sa supuna la vot introducerea in Constitutie a unei dispozitii cu privire la bani: sa ramana mereu in circulatie cantitati suficiente de bani lichizi.

      Pupici, Carmen draga! 💕
      Pentru voi de la noi tot ganduri bune si imbratisari cu drag! 💞

      Ștergere
  2. La ora asta este cam greu de comentat, insa chestiile astea 'globale' pur si simplu imi trezesc suspiciuni, chiar daca ideea de fond poate fi buna. Devii dependent de sistem iar sistemul in cele din urma va face ce are el chef.
    Complicate lucruri. Mi-ar fi placut sa fac si o facultate economica, poate evoluam altfel pe planeta!
    Pupici si zile frumoase, Diana draga! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe fond, ideea e buna, daca se "opresc" la cei care au neaparata nevoie de ajutor, si se poate "lucra" cu ceea ce exista acum, pentru ca nu banii vor rezolva problemele in familiile dezorganizate, de exemplu, in satele de unde copiii nu au cu ce merge la o scoala si adultii undeva la munca - degeaba bani daca nu si infrastructura. Cred ca in Ro s-ar aduna urgent banii daca s-ar renunta la toate "ciupercariile" numite agentii de stat, birouri de nu stiu care, consilieri in toate institutiile s.a.m.d. care consuma un buget serios! E unul care are 13 functii de stat - platite! Nu mai stiu cum il cheama dar e "prezentat" la "Starea impostorilor", pe YT (ep.16, daca nu ma insel)
      Tot ce vine de la un guvern politic si e numit "gratis" e cel mai adesea capcana. 😊
      Cand presiunea financiara va fi prea mare pe un sistem gen VBU.. atunci sa vezi!
      Poate ca evoluai altfel dar... esti chiar sigura ca mai bine?! 😊 Poate ca nu ai fi ajuns sa deschizi usile pe care le deschizi azi.
      Multumesc, Suzana draga! ❤ Imbratisari! ❤ Zile frumoase si pentru tine!

      Ștergere
    2. Ma gandisem la altceva. La a pricepe subtilitatile, pentru ca pe zona economica sunt muuuulte posibilitati. In rest sunt OK cu evolutia mea asa cum e. Anumite inbunatatiri ar fi fost bune, insa nu incepusesm...citatele!😂
      Pup. A fost o pauza de bucatareala...

      Ștergere
    3. A! 😊 Sunt convinsa ca pricepi subtilitatile - pentru ca sunt "pe fir logic' (si logica nu-ti lipseste!) - doar ca nu ai dat prea multa importanta "domeniului".
      Bucatareala...! Uh! 😊 Nu doar ca nu ma pricep - in adevaratul sens al cuvantului - dar, de regula, nu pot sa mananc ceea ce gatesc! 😄 Cred ca din cauza ca "inspir" mirosurile si... ma satur.
      Pupici! ❤

      Ștergere
  3. Ca sa fac uz de umor negru, noi cam avem si asa ceva - ca unii chiar iau bani fara sa merite / sa faca nimic ... si cei care le dau banii o fac ca sa mai scape de dari :))).

    Am citit ce mi-ai scris la cealalta parte (referitoare la artizani, dar pfa-ul implica platirea sanatatii si pensii oricum, pentru ca stiu ca se plangea o doamna care avea asa ceva ca nu are vanzari in luna aceea si trebuie savina cu bani de acasa... apoi mai stiu ca voiam sa imi fac si trebuia sa dai un venit estimativ. Pai ce sa estimez? :)))) ca nu am de unde sa stiu ce va fi. In fine....
    Mi-ar trebui un traducator care sa imi explice ce si cum cu legile si imbarligaurile astea. Stii cum sunt? dupa o fraza citita din monitor, simt ca incep sa se scurtcircuiteze toate cele :))). Nu ca as fi tare de cap, dar cred ca este de departe cel mai groaznic limbaj existent :o. parca e menit sa te zapaceasca de cap.

    Dar iti multumesc sa stii - tu mi-ai explicat tare frumos si clar. :*

    Cat despre domnii cu bani...vba celor de la Abba: Must be funny. in the rich men world.. ahaaa aaaaah. :)))
    pup!!

    ps: sa vedem si ce vor face pana la urma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca te referi la sponsorizari, donatii sa stii ca "scutirea de dari" nu e cine stie ce...

      Dar nu e despre p.f.a. (care se inregistreaza la Registrul Comertului) sau alte forme de astfel de asocieri (mi se pare ca la pfa e cam la fel cu plata contributiilor CAS si CASS, dar nu bag mana-n foc) ci despre persoana fizica (PF, care se inregistreaza la ANAF in baza CNP, cu venituri dn drepturi de proprietate intelectuala). Hm. Poate a e valabil PF doar pentru pictori, sculptori...
      Cred ca p.f.a. nu e prea potrivita pentru "handmade" mai mult sau mai putin ocazional.

      Pictorul/artizanul care nu are alte venituri in afara celor din dreptul de proprietate intelectuala NU e obligat sa plateasca aceste contributii decat daca si numai daca procentul acela de 60 e mai mare decat 12 salarii minime pe economie, adica 12x3000=36.000 lei.
      Oricum, legislatia e ambiguua si poate ca n-ar fi rau sa intrebi direct la fisc.

      Daca tot zici de estimari... Estimezi cat e legal de putin - daca vei castiga mai mult vei plati pentru cat ai realizat. In declaratiile care trebuie depuse se regleaza sumele la un moment dat; daca gresesti ai posibilitatea unei "rectificative" (important e sa tii cont de data pana la care trebuie depuse). .
      Hahaha! Da! Si o maaaaare plictiseala si snobism si... altele.
      Cei cu prea multi bani cred ca sunt mai stresati decat saracii - risca sa fie rapiti (ei sau apropiatii), sa fie jefuiti... au paznici... Poate sunt mai depresivi ca altii si stau mai des pe la psihologi.

      Cred ca acest "program" va mai ramane in fasha multi ani - nu chiar bebelus, dar pe acolo. Prima data - din ce se stie - "venitul" a fost "gandit" in anul... 1516! S-ar putea crede ca ar functiona?! 😄

      Pupici! 💗

      Ștergere
  4. Lo peor es que se queda en propuesta y si se hace se termina en siendo un elefante blanco que termina en negociado. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Es muy posible que suceda como escribiste. Sería bueno que los "investigadores" enfocaran su energía y conocimiento en algo que realmente podría funcionar.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  5. Sunt convins că se va ajunge la așa ceva. În mod sigur s-ar simplifica birocrația de la pensii și ajutoare sociale. Oricum, ar fi mai multă echitate!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ceva "gen", dar pentru toti? Putin probabil. Birocratia s-ar simplifica, dar nu cred ca si viata oamenilor ar fi mai usoara...
      Mai multa echitate?! Aparent...
      Vor renunta la o multime de "programe sociale" (poate la toate) - ar acoperi "venitul garantat" tratamentele medicale, de exemplu? (nu vor mai fi subventii in prea multe domenii)
      Preturile vor creste - dupa marire taxe/impozite asta se intampla - si venitul garantat va ajunge sa fie insuficient (o arata unele experimente care au avut loc si in tari cu multi oameni saraci, cum ar fi Iran - la un moment dat diferentele nu s-au mai simtit: saracii erau tot saraci)
      Multumesc! Toate cele bune!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.