Pagini

2024-07-31

Dragonul verde. MFC

O poza pentru Miercurea fara cuvinte, joc găzduit de Carmen pe blogul Intre vis și realitate.

Tulpina de pom torsionată ca și cum ar fi un dragon

Sursa foto: Brașov, orașul sufletului meu.

2024-07-29

20 de proverbe și zicători la adunare

Am copiat aici definiția proverbului și zicătorii pentru că... mereu le confund - sigur, puteți râde! 😃

Proverbul (proverbium, in latină) este o învățătură morală populară născută din experiență, exprimată printr-o formulă eliptică sugestivă, de obicei metaforică, ritmică sau rimată. (din Mic dicționar academic, Editura Univers Enciclopedic, București, 2010).

Zicătoare vine de la a zice, din latinescul dicere. Zicătorile sunt cunoscute și sub denumirea de expresii și locuțiuni proverbiale; sunt asemănătoare cu proverbele, dar nu sunt identice (n.b.: că sunt diferite știu, dar nu rețin... care-i diferența). Proverbul e constituit din propoziții sau fraze întregi de sine stătătoare; zicătoarea are o formulare mai redusă și nu se folosește separat, ci legată sintetic de o propoziție sau o frază, având o funcție caracterizatoare a unui fapt particular, exprimat prin propoziția sau fraza de care e legata. Că exemple: slugă la dârloagă - se zice despre cel ce-i sub ascultarea unui prost; soare cu dinți - când e soare, dar și frig mușcător; a legat cartea de gard - se zice despre cineva care nu mai vrea să învețe. Și zicătorile, ca și proverbele, se caracterizează prin exprimarea plastică, iar folosirea lor într-un context vorbit sau scris mărește expresivitatea stilului. (din dexonline).

Proverbe și zicători

Carte veche, cu povesti, snoave, doine, ghicitori, proverbe și zicatori

copiate din cartea De la lume adunate, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, București, 1958.

1. Foamea gonește pe lup din pădure.

2. Foamea face bucatele bune.

3. Viața omului, ca oul in mâna copilului.

4. La bătrânețe se simte cine nu s-a cruțat la tinerețe.

5. S-a trecut iarba de coasa și lelița de frumoasă.

6. De la o vreme, numai miezul pâinii îți place.

7. Bobocii pe gâște vor sa le învețe sa-noate.

8. Să cumperi vecinii, întâi, și apoi casa.

9. Cei mai mulți sunt prieteni de masă, iar nu de nevoi.

10. Nu alerga după trăsura care nu te așteaptă.

11. Când treci prin țara orbilor, închide și tu un ochi.

12. Cine vorbește vinde; cine ascultă cumpără.

13. Mai bine să îți pară rău că ai tăcut, decât că ai zis.

14. Ce spui la ureche, în pădure se aude.

15. Nu râde de măgar că vine vremea să încaleci pe el.

16. Cu ce măsură măsori, cu aceea ți se va măsura.

17. Degeaba faci vecinului bine cu ce ai furat de la alții.

18. După ce frângi carul, mulți se găsesc să-ți arate drumul bun.

19. Pe lângă lemnul uscat arde și cel verde.

20. Lumea nu-i cât se vede prin fereastră.

Aceste 20 de proverbe și zicători le-am adunat aici (si) pentru a participa la jocul Citate favorite găzduit de Suzana pe blogul Floare de colț.

In cartea amintită mai sunt multe și între acestea unele de-a dreptul... misogine. Poate, cu alta ocazie, mă voi referi și la acestea, dar nu numai. Am tendința să afirm că nu întotdeauna înțelepciunea populară e înțelepciune.

2024-07-25

Epiphyllum la fereastra. RiO

Prima floare a apărut la începutul lunii - nu mă așteptam; anul trecut, in aceleași condiții, nu a înflorit deloc acest cactus orhidee. In 2022 (sau 2021?) au fost șase flori pe "tijă", înflorite cam in același timp.

O floare roz de cactus orhidee

A doua floare, care se reflectă puțin în geamul de la balcon, și e potrivită poza pentru jocul Reflexii in oglinda, joc inițiat de SoriN și găzduit azi de Carmen pe blogul Intre vis și realitate, s-a deschis în urma cu câteva zile. La acest moment s-a ofilit și ea.

A doua floare roz de cactus orhidee in 2024

Planta, cred că ar trebui să aibă spațiu mai mare - nu doar lumină și căldura - pentru a-și desfășura frunzele. Unde o avem în balcon e singurul loc unde e lumina cea mai potrivită pentru această plantă, dar nu are spațiu suficient pentru frunzele lungi, sa "cadă libere". 

2024-07-24

Discutie pe terasa. MFC

Pentru jocul Miercurea fara cuvinte 
găzduit de Carmen pe blogul Intre vis și realitate - poate participa oricine.
Coțofene pe grilaj de fier forjat, cu cer senin că fundal

Sursa imagine: Brașov, orașul sufletului meu.

2024-07-20

Studiul proverbului, de Lucian Blaga

Volumul "Zări și etape", de Lucian Blaga, volum publicat în 1968

Departe de mine gândul să analizez ce a scris Lucian Blaga! Doar copiez aici, pentru jocul Citate favorite găzduit de Suzana pe blogul Floare de colț, câteva paragrafe din scurtul eseu al lui Blaga: Studiul proverbului; din cartea Zări și etape apărută la Editura pentru Literatură, București, 1968.

Pornind de la @zorele am citit un eseu "ce este poezia?" (altfel intitulat), și în acest eseu este amintit și Lucian Blaga.

Scria Lucian Blaga, in Studiul proverbului:

Recitesc o carte pe care din copilărie n-am mai luat-o in mână: Povestea vorbei.

Anton Pann, "cel isteț ca un proverb", a avut în valul de romantism -prietenos poporului - de acum un veac, fericita inspirație de a aduna proverbele noastre și de a le grupa după subiect. Pentru fiecare mănunchi a dat și o "poveste a vorbei", o anecdota, o povestire versificată drept tâlc al proverbelor înmănuncheate. Istețimea cu care a legat, in buchete cu explozii multicolore, proverbele - și exegeza naivă ce le-o alătura, fac din Povestea vorbei una din cele mai originale și simpatice cărți ale literaturii noastre. Unele proverbe sunt atât de strâns și de firesc și de economic legate în monom, încât le crezi creațiuni dintr-un singur bloc. In Anton Pann s-a încarnat întâia și ultima oară proverbul românesc; apariția lui e in felul sau desăvârșită. Ce s-a mai făcut după el echivalează cu un adaos mecanic de colecțiuni, mai bogate, poate, dar mai puțin consistente. Nu s-a mai găsit un al doilea amator, care să trăiască în aceeași măsură proverbul, sa aibă același tact, aceeași dragoste in întrebuințarea lui  ca Anton Pann, profesorul de muzică, cu sezoanele vieții împărțit între biserică și aventură.

Proverbele sunt aforismele poporului. Cum cântecul povestitor de moarte al ciobanului anonim se ia la întrecere in frumusețe cu creațiunile poetului, ce-și poartă cu orgoliu solemn numele, tot așa un proverb poate să copleșească înțelepciunea cutărui gânditor excepțional cotat pe piața literară. (...) Proverbele sunt deopotrivă: frânturi de sisteme filosofice, frânturi de psihologie, frânturi de mare pamflet. Când citești un proverb ca acesta: Cine se învață mincinos, se îmbolnăvește când spune adevărul, te simți ispitit să cauți în istoria gândirii veacul, când filosofii continentului au denunțat apriorismul valorilor, ca să ajungă în definitiv la același rezultat relativist al umilului gânditor înzestrat cu un așa de pronunțat și treaz simț al contingentelor și condițiilor umane. Trebuie să deschizi paginile de pamflet cele mai crude ale literaturii universale, ca să mai întâlnești imagini plastice ca aceasta: fățarnicul, mănâncă sfinți și scuipă draci; ironii ca aceasta: fă-ți crucea mare că e dracul bătrân; răutăți ca aceasta: omul sarac și nevoiaș se îmbracă numai pe dinăuntru. Proverbele, ca și aforismele dealtfel cuprind de obicei adevăruri văzute dintr-o parte, pieziș, sau de la înălțime. Țăranul știe să le dea proporții, să le exalteze; și astfel un adevăr relativ, prins într-o icoană vie, palpitantă, grotescă sau strigătoare înduplecă și încremenește ipnotic ca un ochi de șarpe mintea ascultătorului. (...) La întrebarea despre ce glăsuiește proverbul românesc, s-ar putea răspunde cu mândria doctorului medieval: despre toate lucrurile care se pot ști, și altele multe în afară de acestea.

Totuși, in mijlocul interesului nu e nici cerul, nici iadul, nici lumea, ci omul. Omul cu toate calitățile și metehnele, cu toate apucăturile, întocmirile și rostirile sale, voite și nevoite. (...)

2024-07-18

Porumbel alb in picătură de ploaie. RiO

Ploaia care a inspirat fotograful e una nu tocmai recentă, dar una dintre cele mult așteptate în această vară. 

O frunza verde căzută pe asfalt umed, cu picături de ploaie pe ea

După ce am ales-o, când s-o public am văzut in picătură - dincolo de reflexii - un porumbel alb in zbor, și am decupat detaliul, apoi m-am prezentat la jocul Reflexii in oglinda, joc inițiat de SoriN și găzduit azi de Carmen, pe blogul Intre vis și realitate (poate participa oricine publica pe blogul personal o fotografie cu reflexii).

pe o frunza căzută, într-o picătură de ploaie pare reflectat un porumbel alb in zbor

Sursa foto: Brașov, orașul sufletului meu.

2024-07-17

O pisica între porumbei. MFC

Pentru Miercurea fara cuvinte 
joc găzduit de Carmen pe blogul Intre vis și realitate.

O pisică între porumbei

Sursa imagine: Brașov, orașul sufletului meu.

2024-07-10

Apus cu nori și avion. MFC

Pentru Miercurea fara cuvinte

jocul găzduit de Carmen pe blogul Intre vis și realitate.

Cerul cu nori la apus, și un avion

Sursa fotografiei: Brașov, orașul sufletului meu.

2024-07-07

Inghesuiala la oglinda. RiO

Vreau sa particip la acest joc, dar nu prea am poze cu reflexii - și nici nu-mi da prin minte să "obțin" atunci când observ o reflexie interesanta. Și pentru că nu-mi da din minte să... pentru a participa la jocul Reflexii in oglinda inițiat de SoriN si găzduit acum de Carmen, pe blogul Intre vis si realitate, mi-a dat prin cap sa plaseze cate o oglinda pe ici, pe colo. Ce am reușit se vede mai jos.

Inghesuiala la oglinda - bufnita pom-pn, frunze, cărți și altele

Ștergeam praful in sufragerie și, in oglinda mica, am văzut oglindit un pic din bufnita alba, mica, rotunjoara. M-am grăbit să manevrez oglinda, sa se vadă mai mult. Și am reușit. Preocupată să se vadă bufnita am văzut abia la editarea pozei ce mare înghesuială se reflectă în oglinda. 

Inainte de a fotografia bufnita la oglinda aranjasem și fotografiasem, special pentru RiO, căsuța puzzle 3D primit de la Rux

Cassuta roz puzzle 3D reflectata in oglinda

Când am prezentat căsuța gata nu știam unde am pus cartonul de care erau prinse piesele. L-am găsit pe la inceputul anului, între hârtiile de ambalaj. Ar fi trebuit, poate, sa-l postez unde am prezentat căsuța prima data, dar... se potrivește și aici. 

Cadrul din carton pe care au fost prinse piesele jocului de puzzle 3D, casa roz

Cam atât despre înghesuială. 

2024-07-03

Trandafiri roz și galben. MFC

Pentru Miercurea fara cuvinte, jocul găzduit de Carmen pe blogul Între vis și realitate.

Evadarea rozelor - trandafiri roz

Trandafiri galbeni langa Biserica Neagra, Brasov

Sursa fotografii: Brașov, orașul sufletului meu