Pagini

2015-06-30

Buna dimineata soare! Seara pe dealuri

In jocul Iulisei, Buna dimineata soare!
cartier in Brasov - cel mai vechi cartier al orasului
In Şcheii Brasovului soarele se retrage la culcare din Gradina lui Țimăn (Zimmen) aflata pe deal in sus de la biserica Sfanta Treime de Pe Tocile.
Gradina, in panta, a fost din cele mai vechi timpuri unul dintre locurile vestite ale scheienilor, loc de serbare si de petrecere pentru scheieni, pentru Juni dar si pentru oricine dorea sa petreaca ore linistite in aer liber.
Pana in anii ‘980 a fost amenajata o partie pentru schi si chiar un teleschi; iarna era plin de copii care schiau.
Candva, in mijlocul Gradinii era un foisor mare din lemn unde, de Pasti in special, un carciumar – ales prin licitatie – aducea butoaie cu bere care se vindea la ţap.
Fotografiile sunt preluate de pe pagina FB, Brasov, orasul sufletului meu, albumul Plimbarea de aseara. Gradina lui Țimăn-Dupa Gradini-Pe Tocile.

Ce nu se invata la scoala (I)

In România – si in mai toate statele din lume unde exista scoli si invatamant obligatoriu – multi cetateni sunt nemultumiti de programa scolara, de faptul ca elevii – din primii ani de scoala – au de carat prea multe materiale, zi de zi, de faptul ca sunt necesare tot mai multe “materiale didactice” si caiete speciale de tot felul pe care foarte multi parinti (dar si profesori) nu si le permit din punct de vedere financiar si fac mari sacrificii pentru a le avea. Dar cei mai multi se plang ca elevii trebuie sa retina – obligatoriu – informatii care nu ii intereseaza si care nu le sunt de un real folos in viata.
Pe scurt: elevii sunt obligati sa retina fel de fel, dar multe altele par a le fi complet interzise – poate pentru ca de ar fi educati in acest sens ar deveni adulti care stiu sa gandeasca.

Ce nu se invata la scoala:

Principiile de baza ale moralei

Pe scurt, conform DEX, principiul este un element fundamental, o idee, o lege de baza pe care se intemeiaza o teorie stiintifica, un sistem politic, juridic, o norma de conduită etc.
Principiul de baza al moralei este binele si raul, celelalte valori conturandu-se in functie de acestea.
Etimologic, notiunea de morala isi are radacina in limba latina: mores. Morala poate fi definita ca fiind totalitatea mijloacelor folosite pentru a trai in armonie cu semenii, dar este si un ansamblu de reguli – individuale sau colective – adoptate si respectate fara constrangere de un individ sau altul sau de un grup, de o comunitate. Morala mai este si ansamblul principiilor de dimensiune universal-normativa (adesea dogmatica) bazate pe distinctia intre bine si rau. Indivizii, grupurile, comunitatile trebuie sa ajunga la un consens in ceea ce priveste binele si raul si una dintre caile prin care se poate ajunge este si toleranta, dar nu toleranta impusa prin propaganda, ci toleranta izvorata din cunoastere.
A nu se confunda morala cu etica. Morala e legata de viata privata si trebuie respectata in viata privata, etica in viata publica (profesionala, civica, politica).
Foarte multi inteleg morala ca fiind “interzicerea placerilor” – asa se intampla in comunitatile inchise. In societatile deschise primeaza (trebuie sa primeze) respectul si aprecierea faţa de semeni si faţa de principiile morale convenite in comunitate. Intr-un fel, legile moralei sunt norme nescrise acceptate de majoritate. Atunci cand ne scuturam de prejudecati si avem respect si apreciere pentru toti semenii pericolele imoralitatii nu ne pandesc.

Drepturile omului

Despre drepturile si libertatile omului, despre principalele drepturi conform C.E.D.O. nu prea se discuta in scoli. Multi tineri, chiar in ultimul an la liceu fiind – sau studenti - nu stiu sa numeasca macar unul dintre drepturile fundamentale ale omului, nu stiu sa defineasca notiunea de drepturile omului. Multi – tineri sau mai putin tineri – confunda drepturile si liberatile omului cu cele ale cetateanului, drepturi care, desi sunt in stransa corelatie nu se suprapun. Prea multi nu stiu sa faca distinctie intre drepturile omului, libertati fundamentale, drepturi naturale, drepturi comune, indatoriri ale omului, drepturile popoarelor, drepturi individuale, drepturi universale. Macar despre Declaratia Universala a Drepturilor Omului sa li se vorbeasca pe larg.
Copiii trebuie invatati ca si ei au drepturi si trebuie sa fie invatati sa pretinda respectarea acestora si de profesori si de parinti. Dar inainte de a fi invatati sa-si ceara si sa-si apere aceste drepturi trebuie initiati in principiile de baza ale moralei.
Drepturile omului reprezinta drepturile fiintei umane inzestrata cu ratiune si constiinta si careia ii sunt recunoscute drepturile sale naturale ca drepturi inalienabile si imprescriptibile.

Ce inseamna activist / activism

Ce-i mort poate merge in directia curentului dar numai ce-i viu poate merge impotriva acestuia. [G.K. Chesterton (29.05.1874 – 12.06.1936), scriitor, jurnalist si ganditor englez].
Activistul este persoana care crede cu tarie intr-o schimbare politica sau sociala si care – pentru a reusi sa aduca schimbarea dorita – participa, intre altele, la activitati precum protestele publice. De exemplu, cine participa la un protest impotriva taierii copacilor dintr-un parc este un activist.
Activistul este un cetatean angajat civic (nu angajat in sensul de salariat – desi, uneori, este remunerat - ci angajat in lupta pentru schimbarea pe care o considera oportuna). Exista cetateni care se considera activisti – prin participarea la diferite demonstratii, semnarea de petitii, donatii etc. – dar activist, in sens restrans, inseamna a fi dedicat trup si suflet, implicat financiar si sufleteste in actiunea pe care o desfasori, in realizarea schimbarii pe care o doresti. Dar aici este o capcana in care cad multi activisti, imaginandu-si ca numai ei, cei implicati in orice clipa, sunt aceia care “schimba lumea”.
Unii activisti militeaza ca oamenii si lumea sa se schimbe (intr-un fel sau altul), alti activisti militeaza ca oamenii si lumea sa ramana la fel.

Activismul consta in eforturile depuse in a promova, impiedica sau forta schimbari sociale, politice, de mediu etc. prin diferite metode: articole si scrisori in ziare, campanii politice, miting, boicot, greve, greva foamei, marsuri de strada si altele.

De ce sa se invete la scoala despre ce inseamna activist si activism? Pentru a se putea evita mai usor capcanele in care pot fi atrasi tinerii; pentru a se evita radicalismul, extremismul care ii pandeste pe cei neinformati. Dar ar fi interesant sa se invete la scoala si pentru ca s-ar putea forma o generatie de oameni care nu doar ca vor sti ce vor dar vor sti si cum sa obtina.

Cei care vor sa se implice intr-o cauza anume trebuie sa stie sa analizeze impactul pe care l-ar putea avea asupra societatii (ca exemplu) o anumita schimbare dorita. Cei implicati in activism trebuie sa cunoasca si… filosofia schimbarii pe care o doresc.
E util pentru cetateni sa aiba o pozitie ideologica dar trebuie sa fie atenti cand adera la o grupare (organizata sau nu) sau alta, sa fie siguri ca au puncte comune profunde cu cei carora li se alatura - daca-ti plac doar trei idei dintr-o suta fereste-te sa te inregimentezi.

De ce protesteaza oamenii

E important ca si elevii sa inteleaga de ce oamenii protesteaza in strada (sau altfel) si sa inteleaga motivele pentru care oamenii respectivi sunt nemultumiti.
Atunci cand un cetatean se prezinta la un protest de strada, de exemplu, trebuie sa fie pregatit sa raspunda argumentat la orice intrebarea ar veni de la activistii contra, de la jurnalisti sau de la simpli curiosi.
Protestul este o forma de exprimare si ar trebui sa fie “libera” dar, in anumite cazuri, cine vrea sa organizeze un protest, cine vrea sa protesteze public chiar si de unul singur trebuie sa obtina aprobare de la autoritati.
Atunci cand se organizeaza un protest exista probabilitatea sa fie organizat un protest contra. De exemplu, unii demonstreaza pentru aprobarea casatoriei intre persoane de acelasi sex si ceilalti demonstreaza impotriva acestei legalizari. Cel mai adesea, intre grupurile cu dorinte contrare escaladeaza violenta - argumentul pumnului nu aduce decat prejudicii, tuturor partilor implicate. Numai un activist care intelege spiritul activismului ar putea aplana astfel de conflicte, le-ar putea preveni. Aceasta, insa, poate face numai cineva care stie principiile de baza ale moralei, stie care sunt drepturile si libertatile oamenilor si stie ce inseamna a fi activist.

Tinerii n-ar mai trebui sa invete din afara si pe dinafara, ci sa invete sa simta, sa inteleaga. E aproape firesc sa se impotriveasca, pentru ca toata lumea le da lectii, dar nimeni nu ii invata cum sa inteleaga, sa vada dincolo de teorie. Tinerilor – si nu doar lor – nu e suficient sa li se raspunda la intrebari; tinerii trebuie ajutati sa gaseasca raspunsurile, sa stie unde sa le caute si cum sa le caute.

Altele:
Altruismul ar trebui invatat la scoala (II);

2015-06-29

Clubul cinefililor: The Intouchables

sursa 
The Intouchables, Invincibilii (2011) este un film pe care nu l-am vazut chiar de curand dar se numara intre cele pe care nu le voi uita…curand. Un film regizat de Olivier Nakache si Éric Toledano.

Este un film despre prietenie si despre a doua sansa. Personajele principale, Philippe (interpretat de François Cluzet) si Driss (Omar Sy), sunt doi barbati total diferiti la prima vedere si care exista in realitate. Sunt doi oameni disperati, marginalizati si care ajung sa depinda unul de celalalt.

Philippe este un artistocrat foarte bogat care in urma unui accident ramane paralizat si, practic, nu mai poate face mai nimic singur. Driss este un tanar algerian, fost puscarias, care este angajat sa aiba grija de Philippe. Aristocratul a dorit sa aiba langa el pe cineva care sa nu-l compatimeasca pentru starea in care se afla, sa nu se uite la el cu mila. 

E o comedie-drama care a avut succes la nivel mondial poate si pentru ca personajele sunt reale dar – mai ales – pentru aripile larg deschise ale sperantei pe care le simtim fluturand in suflet vizionand filmul.
E un film pentru tineri si varstnici, pentru femei si barbati, pentru toate clasele sociale… chiar daca nu e lipsit de clisee.

Am senzatia ca acest film sugereaza ca nu doar Franta, ci intreaga lume, impartita rasial si social, ar trebui sa inteleaga cat ar avea de castigat construind o punte peste prejudecati de tot felul.

Philippe si Abdel arata tuturor cum ar trebui sa arate prietenia, ce se intelege prin devotament si ce inseamna sa nu te lasi doborat de greutatile pe care viata ti le aseaza pe umeri. Desigur, cand unul dintre prieteni este foarte bogat are multa putere si… poate mai multe decat in cazul a doi oameni de aceeasi conditie sociala – acest aspect accentueaza, intr-un fel, spiritul prieteniei pentru ca la orice nivel se poate crea o astfel de legatura intre spirite elevate.

Adevaratul Philippe (Pozzo di Borgo) este nascut in 14.02.1951 intr-o veche familie de duci care, in anul 1993, a paralizat in urma unui accident cu parapanta.
Driss joaca rolul lui Abdel Yasmine Sellou, un tanar francez de origine algeriana, inteligent dar fara prea multe sanse in viata.
Destinele celor doi oameni se vor impleti pentru toata viata si prima intalnire, cu nabadai, e primul pas spre o prietenie frumoasa.

In opinia mea este un film care merita vazut, macar pentru dialogurile care, adesea, ne smulg zambete si aproape ca nu ne mai dam seama ca unul dintre ei e crunt lovit de soarta. Aceasta poveste (reala) ar putea fi si un fel de raspuns la intrebarea “ce trebuie sa invatam din lectiile pe care ni le da viata?”
*
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor - Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.

2015-06-26

Reflexii in oglinda! Ploua in Brasov!

Ce mirare! Ploua! N-a mai plouat de… ieri!
Bd. Eroilor
Cand nu ploua, trotuarele – strazile, in general – arata netede. Cand ploua, avem mai mult decat reflexii! Privind in jur mai uitam de apa care ne uda picioarele.
Prefectura - plan indepartat
Rectoratul (1881-1885)

 sursa fotografii: Brasov, orasul sufletului meu 

Postare pentru Reflexii in oglinda! la Sorin, unde sunt invitati sa participe toti cei care doresc.

Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste o femeie

Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste o femeie - iubeste-o cu adevarat! Gaseste-o pe aceea care iti cheama sufletul, dincolo de ratiune. Arunca-ti lista de preferinte, doar aseaza-ti urechea pe pieptul ei si asculta-i inima. Asculta numele, rugaciunile, cantecele tuturor fiintelor – inaripate, cu blana sau fara – de sub pamant sau din apa, inverzite sau inflorite, nenascute sau pe moarte… Asculta nostalgia cantecului lor urcand inapoi spre Cel care le-a dat viata. Daca nu ti-ai auzit numele inseamna ca nu ai ascultat suficient. Daca ochii nu ti-au fost plini de lacrimi, daca nu te-ai inchinat la picioarele ei si n-ai simtit niciodata tristeatea de a fi aproape sa o pierzi…

Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste o femeie – o singura femeie! Iubeste-o dincolo de tine, dincolo de dorinta si ratiune, dincolo de preferintele tale masculine pentru tinerete, frumusete si varietate si dincolo de conceptele tale superficiale despre libertate.
Ne-am oferit atat de multe optiuni incat am uitat ca adevarata eliberare vine din chiar sederea in centrul focului sufletului si arzand pentru Dragoste.
Exista o unica Zeita. Priveste in ochii ei si vezi – vezi cu adevarat – daca ea e cea care iti strafulgera fiinta. Daca nu, pleaca imediat. Nu-ti pierde timpul cu “incercari”. Decizia nu are legatura cu felul in care este ea pentru ca, in ultima instanta, nu e vorba despre cu cine, ci despre cand alegi sa te abandonezi.

Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste o femeie! Iubeste-o pe viata, dincolo de frica de moarte, dincolo de teama de a fi manipulat de Mama din mintea ta. Nu-i spune ca esti gata sa mori pentru ea, ci spune-i ca esti gata sa traiesti cu ea, sa plantati copaci si sa-i priviti crescand. Fii eroul ei spunandu-i cat e de frumoasa in vulnerabilitatea-i maiestuoasa, amintindu-i in fiecare zi, prin adoratie si devotament, ca ea e Zeita.

Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste o femeie. Iubeste-o in toate ipostazele si in toate anotimpurile ei, iar ea iti va vindeca dualitatea mintii, iti va completa jumatatea de inima care-ti tin despratite spiritul si trupul, care te fac un singuratic, mereu cautand in afara ta ceva care sa dea sens vietii. Intotdeauna va exista o alta femeie. Curand, noul stralucitor va deveni vechiul plictisitor si nelinistea va creste din nou, schimband femeile ca pe masini, dand Zeita la schimb pentru ultimul obiect al dorintei.
Barbatul nu mai are nevoie de alte optiuni, are nevoie de femeie, de calea femininului, a rabdarii si compasiunii, a non-cautarii, a non-actiunii, a rasuflarii intr-un singur loc si a radacinilor suficient de puternice si profund ingemanate care sa tina Lumea laolalta in timp ce ea se elibereaza de cimentul si otelul infipte in carnea sa.

Daca vrei sa schimbi lumea iubeste o femeie. O singura femeie. Iubeste-o si protejeaz-o ca si cum ar fi cupa sacra. Iubeste-o prin teama ei de abandon pe care o suporta pentru intreaga omenire, Nu, rana nu e numai a ei, pentru a o vindeca singura. Nu, ea nu e slaba in codependenta ei.

Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste o femeie. Iubeste-o pana la capat, pana cand va crede in tine, pana cand instinctele ei, viziunea, vocea, arta, pasiunea, salbaticia ei revin la ea. Iubeste-o pana cand forta dragostei ei devine mai puternica decat toti demonii media si politici care urmaresc sa o devalorizeze si sa o distruga.

Daca vrei sa schimbi lumea abandoneaza-ti cauzele, armele, protestele. Renunta la lupta interioara, la furia indreptatita si iubeste o femeie, dincolo de dorinta pentru marire, dincolo de cautarea iluminarii. Cupa Sfanta e chiar in faţa ta, doar sa vrei sa o iei si sa renunti la a mai cauta ceva dincolo de aceasta intimitate.

Daca pacea e visul care poate fi reamintit numai prin inima unei femei? Daca dragostea barbatului pentru o femeie este cheia care deschide inima ei?

Daca vrei sa schimbi lumea iubeste o femeie pana in profunzimea umbrei tale, pana la cele mai inalte culmi ale fiintei tale, inapoi la gradina unde ai intalnit-o prima data, la poarta taramului curcubeului unde ati patruns ca Lumina, ca Unul, la punctul fara de intoarcere, la sfarsitul unei Lumi si inceputul unei noi Lumi.
(2008)
Textul original:
http://lisacitore.com/poetry/if-you-want-to-change-the-world-love-a-woman-2008/
Traducere:
http://www.astrocafe.ro/articole/articole-20/articol-dac_vrei_s_transformi_lumea_iubete_o_femeie-3133
Nota: mi-a placut textul si l-am copiat aici, sa-l am la indemana, chiar daca traducerea / adaptarea nu mi se par nemaipomenite.

Pentru completare: Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste un barbat:
https://diana-kundalini.blogspot.ro/2015/06/daca-vrei-sa-schimbi-lumea-iubeste-un.html

2015-06-25

Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste un barbat

Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste un barbat, dar iubeste-l cu adevarat! Alege unul al carui suflet il cheama pe al tau, care te vede. Accepta-i mana si ghideaza-l usor catre sangele ce iti inunda inima, acolo unde iti poate simti caldura care il invaluie, acolo unde se poate odihni, acolo unde focul tau ii va mistui povara grea. Priveste in ochii lui, priveste in profunzime si vezi ce salasluieste acolo, adormit, treaz sau timid... Priveste in ochii lui si vezi acolo parintii si bunicii lui si toate razboaiele si nebunia ce au luptat-o spiritele lor intr-un tinut indepartat, intr-un timp indepartat. Priveste catre durerile lor si luptele si framantarile si vina; fara sa judeci. Si da-le drumul, lasa-le sa plece. Simte aceasta ancestrala povara si fii constienta de refugiul, de siguranta pe care o cauta in tine. Lasa-l sa se topeasca in privirea ta si fii constienta ca nu trebuie sa oglindesti acea furie pentru ca tu ai un pantec, o dulce, adanca poarta catre taramul care spala si vindeca vechile rani.

Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste un barbat, dar iubeste-l cu adevarat! Aseaza-te inaintea lui, in plenitudinea feminitatii tale, in suflarea vulnerabilitatii tale, in joaca inocenta a copilului, in adancimea mortii... O invitatie infloritoare, ce rasare usor, permitandu-i sa fie puternic ca barbat, sa inainteze catre tine... sa inoate in pantecul Pamantului, intr-o cunoastere tacuta, impreuna. Si atunci cand se va retrage..., pentru ca o va face..., va fugi inspaimantat in grota lui... aduna-ti bunicile langa tine si inconjoara-te cu intelepciunea lor. Asculta-le soaptele usoare si calmeaza-ti feciorelnica inima speriata indemnandu-te sa ramai calma, sa astepti rabdatoare intoarcerea lui... Aseaza-te si canta la usa lui, un cantec al aducerii aminte, care il va mangaia, inca o data.

Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste un barbat, iubeste-l cu adevarat! Nu ademeni sa iasa afara baietelul dinauntrul lui, cu seductie si pacaleli; doar ca sa il atragi in capcana... intr-o panza a distrugerii, intr-un loc plin de haos si ura, mai ingrozitor decat orice razboi purtat de fratii lui. Aceasta nu este feminitate, este razbunare. Aceasta este otrava nenumaratelor abuzuri ce au avut loc de-a lungul anilor, violul lumii noastre. Si asta nu aduce nici o putere femeii, o reduce... pe masura ce ea il castreaza! Si ne ucide pe toti! Si chiar daca mama lui l-a purtat in brate sau nu a facut-o, arata-i acum adevarata mama - imbratiseaza-l si ghideaza-l in gratia ta, in profunzimea fiintei tale, in caldura mocnita a miezului Pamantului. Nu il pedepsi pentru ranile lui despre care crezi ca nu se potrivesc nevoilor si criteriilor tale. Plangi pentru el rauri dulci. Lasa ranile sa sangereze cand te intorci acasa.

Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste un barbat, iubeste-l cu adevarat! Iubeste-l indeajuns incat sa i te arati goala si libera. Iubeste-l indeajuns incat sa iti deschizi corpul si sufletul catre ciclul nasterii si al mortii si multumeste-i pentru oportunitate. In timp ce dansati impreuna printre vanturi turbate si paduri tacute, fii destul de curajoasa incat sa fii fragila si permite-i sa soarba din moile si imbatatoarele petale ale fiintei tale. Permite-i sa stie ca te poate imbratisa, apara si proteja. Arunca-te in bratele lui si ai incredere ca te va prinde chiar daca ai fost scapata de o mie de ori inainte! Invata-l cum sa renunte la el, renuntand tu la tine, si uniti-va intr-un dulce nimic al inimii acestei lumi.

Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste un barbat, iubeste-l cu adevarat! Incurajeaza-l, hraneste-l, permite-i sa fie, asculta-l, imbratiseaza-l, vindeca-l. Si tu, in schimb, vei fi hranita, sustinuta si protejata de brate puternice si ganduri limpezi si de sageti precise. Pentru ca el poate, daca tu ii permiti, sa fie tot ce ai visat!

Daca vrei sa iubesti un barbat, iubeste-te pe tine, iubeste-ti tatal, iubeste-ti fratele si fiul, iubeste-ti fostii parteneri, de la primul baiat pe care l-ai sarutat pana la ultimul pentru care ai plans. Multumeste pentru daruri; pentru revelatia din aceasta intalnire aceluia care sta in faţa ta si regaseste-l in samanta a tot ce este nou sub soare; samanta pe care o poti hrani si ajuta sa creasca ca planta, pentru a creste o lume noua, impreuna.
(2013)
Textul original:
http://lisacitore.com/poetry/if-you-want-to-change-the-world-love-a-man-2013/
Traducerea de aici:
http://astrocafe.ro/articole/articole-20/articol-daca_vrei_sa_transformi_lumea_iubeste_un_barbat-318
Nota: mi-a placut textul si l-am copiat aici, sa-l am la indemana, chiar daca traducerea / adaptarea nu mi se par nemaipomenite.

:) Pentru completare: Daca vrei sa schimbi lumea, iubeste o femeie

2015-06-24

Miercurea fara cuvinte! Hidratare

Fotografie pentru Miercurea fara cuvinte! (26), la Carmen, unde sunt invitati sa participe toti cei care doresc.
sursa: Brasov, orasul sufletului meu (30.09.2013, 30 *C)
HAPPY WW!

2015-06-22

Clubul cinefililor: Wings of Desire

Ingeri care renunta la Eternitate pentru Iubire, pentru a fi oameni...

Wings of Desire (Der Himmel über Berlin, cu Bruno Ganz) - 1987
Damiel si Cassiel sunt doi ingeri care exista inca dinaintea crearii Lumii si pot fi vazuti numai de cei ca ei si de copii. Alaturi de alti ingeri ratacesc – mai mult pe cont propriu - in zona Berlinului de Vest, observand oamenii, intervenind uneori, incercand sa-i salveze chiar si de ei insisi...

Wings of Desire e un film pe care l-as numi lent – dar cum ar putea fi un film cu astfel de tema, cand un inger, obosit sa vegheze asupra oamenilor, isi doreste sa devina muritor si sa traiasca alaturi de o muritoare, sa simta emotiile oamenilor? Filmul, in varianta americana (City of Angels), e ceva mai alert, mai... incitant, dar nu neaparat mai bun. 
Cand urmaresti Wings of Desire nu prea reusesti sa te identifici cu vreun personaj - cum se intampla in cazul City of Angels - ci chiar esti numai spectator.

O aparitie meteorica are actorul Peter Falk, in rolul lui Homer, un batran din epoca Germaniei naziste care cauta pacea eterna, un inger devenit muritor...

Intr-un fel, filmul este o oda inchinata frumusetii vietii fiintei umane. Ingerilor nu le e foame, nu le e sete; ingerii nu cunosc emotiile, deci nu se pot indragosti, nu simt bucuria, nu pot plange si unii dintre ei au dorit sa afle de ce oamenii se bucura sau plang, de ce se agata de viata, uneori cu disperare, dar si de ce, alteori, viata le este indiferenta sau vor sa termine cu viata ce le-a fost data.

Filmul a castigat 21 de premii si a fost nominalizat pentru altele 8 (doua in anul 1991, in Brazilia).

O melodie de pe coloana sonora (scena din film):
Nick Cave & The Bad Seeds - From Her to Eternity
http://www.youtube.com/watch?v=ZS_GagmpfvU
**
Unele lucruri sunt adevarate chiar daca le crezi sau nu. (Nathaniel Messinger)

sursa
City of Angels (1998) - Ingerul pazitor, cu Nicolas Cage si Meg Ryan in rolurile principale. Regia Brad Silberling, scenariul Wim Wenders. 12 nominalizari si 10 premii castigate.
Film inspirat dupa Wings of Desire (1987)
Seth este un inger care vegheaza asupra Los Angeles-ului, conducand spiritele celor morti in Lumea de Apoi. Ca si Damiel, Seth intalneste un om, Nathaniel Messinger (Dennis Franz), un inger care a ales caderea si a devenit muritor. Si ingerilor le este dat liberul arbitru... Ce face ingerul cu aripa lui se numeste ”lucratura ingereasca”. :)
Seth n-a cunoscut niciodata atingerea, gustul, emotiile si cand se indragosteste de Maggie Rice, medic cardiolog, isi doreste sa devina muritor; dorinta i se indeplineste si... sunt mai multi cei care plang pentru ca li s-a indeplinit dorinta decat cei care plang pentru ca nu li s-a indeplinit. Sau poate ca nu... :)

Melodii din film:
U2 - If God Will Send His Angels (secvente din film)
http://www.youtube.com/watch?v=8DAyPPShnhQ
Petere Gabriel - I Grieve (secvente din film)
http://www.youtube.com/watch?v=EeXLdlt7LoQ

La ce sunt bune aripile daca nu poti simti vantul pe obraz? (Seth)

De ce plang oamenii? [...] Poate pentru ca emotiile devin atat de puternice incat trupul nu le mai poate cuprinde si atunci plange. (Seth)
*
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor - Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.
*
sursa foto: http://www.imdb.com/title/tt0093191/

2015-06-21

Filosoful libertatii: Jean-Paul Sartre

Omul este ceea ce nu este si nu este ceea ce este. (Fiinta si neant, 1943)
Important nu este sa spui “iata ce au facut din mine”, ci “iata ce am facut eu din ceea ce au facut din mine”. Omul nu e nimic altceva decat scopurile lui, el exista doar in masura in care se realizeaza pe sine, prin urmare el nu e nimic altceva decat suma actiunilor sale, nimic altceva decat ceea ce este viata sa.
*
sursa 
Jean-Paul Charles Aymard Sartre (21.06.1905, Paris - 15.04.1980, Paris) a fost filozof francez, reprezentant al existentialismului, prozator (Premiul Nobel 1964, pe care l-a refuzat), dramaturg, jurnalist si militant social, influentand profund nu doar generatia de imediat dupa cel de-al 2-lea razboi mondial ci si urmatoarele.

Tatal moare cand el avea varsta de un an si e crescut de mama si de bunicul matern, intr-o familie de burghezi instariti si conservatori. In anul 1915 mama se recasatoreste si familia se muta. Jean-Paul studiaza la École Normale Supérieure din Paris (intre anii 1924-1929), concentrandu-se in special asupra psihologiei, sociologiei si filosofiei, fiind influentat de opera lui Henri Bergson. In aceasta perioada o cunoaste pe Simone de Beauvoir alaturi de care va fi toata viata desi cand se desparteau, cand se reuneau - despartirile fiind caracterizate de libertatea reciproca a implicarii, libertate pe care amandoi o asumau plenar.
*
Ideile lui nu sunt neaparat noi. De exemplu, preia de la Edmund Husserl ideea libertatii si de la Martin Heidegger ideea existentialismului, reusind ceva nou, profund. Atat teoriile lui, cat si romanele, eseurile sau piesele pe care le-a scris constituie sursa de inspiratie pentru literatura moderna.

In opera sa filosofica centrala (Fiinta si neant, 1943) expune filosofia si morala existentialista, cum intelegea el conceptul “a fi”, punand capat unor speculatii naïve asupra acestei doctrine filosofice.

Ideile privind “existentialismul umanist” pe care Sartre il expune in eseul Existentialismul este un umanism (1946) apar si in seria de romane Drumurile catre libertate (3 volume, 1945-1949: Varsta ratiunii, Amanarea, Cu moartea in suflet).
Omul nu e nimic altceva decat ceea ce face din el. (Existentialismul este un umanism, conferinta publica, 1946).
Nu esti un om atata vreme cat n-ai gasit ceva pentru care ai accepta sa mori. (Varsta ratiunii, 1945).
Un alt citat care imi place: Cand bogatii se razboiesc intre ei, saracii sunt cei care mor

In 1948 afirma ca literatura nu mai este o activitate personala pentru autor, in lucrarile caruia primeaza descrierea personajelor si a situatiilor, ci concluziile care pot fi formulate trebuie sa se refere la libertatea omului, fiind un angajament pentru autor. Literatura este angajament; creatia artistica este activitate morala.
Esenta omului este libertatea de a alege. Omul este condamnat sa fie liber, isi alege libertatea, esenta, si-n aceasta consta maretia, disperarea si nelinistea lui.

Cam din perioada sfarsitului celui de-al doilea razboi mondial Sartre inclina tot mai mult spre ideologia de stanga sau de inspiratie marxista - si manifesta (mai ales intre anii 1951-1954) o simpatie deschisa pentru comunism ca societate alternativa, dar si faţa de Uniunea Sovietica, fapt care il indeparteaza de unii dintre prieteni, intre care Andre Gide, Albert Camus, Andre Malraux. Totusi, dupa ce armata sovietica reprima violent revolta anticomunista din Ungaria (1956), el condamna imediat represiunea si se distanteaza de partidul comunism francez, dar continua sa faca vizite private in Uniunea Sovietica, in China si Cuba comunista. Abia dupa inabusirea, de catre puterile semnatare ale Tratatului de la Varsovia (1968), a “socialismului cu faţa umana” din Cehoslovacia, Sartre se distanteaza total, printr-o condamnare ferma si definitiva, de asa-numitul “socialism real”, dar ramane un militant de stanga, un intelectual impotrivindu-se discursului autoritatii.

In 22 octombrie 1964, Academia Suedeza i-a oferit lui Jean-Paul Sartre Premiul Nobel pentru literatura, chiar daca scriitorul francez ceruse printr-o scrisoare retragerea sa de pe lista cu cei nominalizati. Un membru al Academiei anunta oficial: „Premiul Nobel din acest an a fost atribuit scriitorului francez Jean-Paul Sartre pentru opera sa care, prin spiritul de libertate si prin cautarea adevarului pe care le reprezinta, a exercitat o vasta influenta asupra epocii noastre.”
Astfel, Sartre s-a vazut nevoit sa refuze din nou premiul:
Motivele personale sunt urmatoarele: refuzul meu nu e un act improvizat. Am refuzat intotdeauna distinctiile oficiale. Dupa razboi, in 1945, cand mi s-a propus legiunea de onoare, am refuzat desi aveam prieteni care erau în guvern. La fel, n-am dorit niciodata sa intru in Collège de France asa cum mi-au sugerat unii dintre prietenii mei. (...) Nu e acelasi lucru daca semnez Jean-Paul Sartre sau daca semnez Jean-Paul Sartre laureat al premiului Nobel. (...) Un scriitor trebuie sa refuze sa se lase transformat in institutie, chiar daca acest lucru are loc sub formele cele mai onorabile, cum este cazul acum.

Uzat de o supraactivitate literara si politica, de consumul de tutun, alcool sau amfetamine (dupa propria-i marturisire, ajunsese la un tub de 20 de pastile pe zi pentru a putea sa scrie in ritmul dorit), intr-o zi isi pierde cunostinta. Este nevoit sa-si diminueze orele si ritmul de munca. Vederea ii slabeste tot mai mult, iar in plimbarile sale nu mai poate face mai mult de un kilometru pe zi.

Jean-Paul Sartre moare in 15 aprilie 1980 la spitalul Broussais din Paris, in urma unei embolii pulmonare. Stirea mortii sale provoaca o vie emotie in toata lumea. Zeci de mii de oameni, veniti de pe toate meridianele, vor insoti cortegiul funerar pâna la cimitirul Montparnasse din Paris pentru a-i aduce ultimul omagiu. A ramas faimoasa remarca unui tanar catre tatal sau la sfarsitul acelei zile: „Am fost la manifestatia impotriva mortii lui Sartre”.

Sursa, intre altele: wikipedia.

Cateva citate din operele lui J.P.Sartre scrise de Carmen la “comentarii”
♦ "Atunci când trăieşti, nu se întâmplă nimic. Decorul se schimbă, oamenii intră sau ies, asta e totul. Începuturi nu există niciodată. Zilele se adaugă la alte zile fără rimă şi fără motiv, e o adiţiune interminabilă şi monotonă. Nici sfârşit nu există." - Fiinţa şi neantul 
♦ "A fi mort înseamnă a ajunge prada celor vii."
♦ "Dacă eşti singur atunci când eşti numai cu tine, înseamnă că eşti într-o proastă companie."
♦ "Când o victorie este povestită în amănunt, nu mai ştii ce o deosebeşte de o înfrângere." - Diavolul şi Bunul Dumnezeu
♦ "Ce haioasa e tineretea, pe dinafara sclipeste si pe dinauntru nu simte nimic!" - Caile libertatii (vol. 1 - 'Varsta intelepciunii')
♦ "Revoluţionarul este individul care doreşte să schimbe lumea şi o depăşeşte în sensul viitorului către o ordine a valorilor pe care o inventează."

2015-06-20

Reflexii in oglinda! Ploua

Postare pentru Reflexii in oglinda! la Iulisa, unde sunt invitati sa participe toti cei care doresc.
Zona Astra


Si azi ploua in Brasov. A plouat ieri, va ploua si maine
Orasul are strazi bune, relativ curand asfaltate, fara gropi (vizibile). Cand ploua, Brasov ar putea fi considerat un oras al lagunelor: se acumuleaza foarte multa apa pentru ca asfaltul nu e turnat ca la carte, ci la norma, sa se bifeze activitatea si sa se justifice banii cheltuiti. In unele locuri sunt guri de canal, dar sunt degeaba, pentru ca asfaltul e turnat drept (cel putin aparent) si apa nu reuseste sa se scurga – asta cand sunt canale, nu doar capace care acopera o groapa sau cand gurile sunt mult prea sus faţa de nivelul asfaltului turnat si pentru ca apa sa poata ajunge in canal ar fi nevoie de hidrofor…
Cei mai multi soferi trec prin balti cu viteza, facand cate un duş impuţit trecatorilor. Nu cautati pietoni stropiti in foto pentru ca nu-s – dar se intampla ceea ce scriu…
Firesc sa se grabeasca soferii: ploua, si-i uda!

Lasand neajunsurile, fotografiile sunt reusite si orasul e frumos! :)
Sa aveti weekend frumos – chiar daca ploua, chiar de-i canicula.

Sursa foto
Brasov, orasul sufletului meu, albumul “De-o plimbare. Intre ploi si pe ploaie” (iunie 2015).

2015-06-18

Marketing agresiv

Pe scurt, marketing inseamna “stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere”… Cand cineva ma enerveaza cu arta sigur nu cumpar de la el...

Detest cu pasiune pe aceia care nu telefoneaza inainte si care-mi suna la usa sa-mi vanda ceva, sa-mi propuna ceva… Si nu le deschid! N-au decat sa se supere, dar chiar n-am de unde sti daca sunt cine zic ei ca sunt si chiar daca sunt, poate in momentul cand ei suna am altele de facut, am musafiri, contribui la sporul demografic sau am masca de castraveti pe moaca si n-am chef de ei.

Spre seara suna soneria de la usa – interfonul e décor… Mama era singura acasa. Se uita pe vizor, vede un tip inalt, curat imbracat.
- Cine e? intreaba mama. Ala nimic. – Cine sunteti si ce doriti? Ala nimic. Mama-si vede de treaba si omu’ incepe sa sune disperat. - Cine sunteti? Ala nimic; doar suna. – Domn’le, daca nu pleci sun la politie – zice mama. – Doamna cutare, sunt de la firma de cablu. – Te rog sa pleci! Te-am intrebat ce vrei si nu mi-ai raspuns. Dupa cinci minute omu’ pleaca.

Daca in modul acesta isi vand unii serviciile si produsele mai bine lipsa. Stiu ca cei de la compania de cablu la care suntem abonati telefoneaza abonatilor sa le propuna un telefon “destept” in locul unora pe care le-au oferit cu ceva timp in urma. E dreptul lor, dar cand o persoana le cere sa nu mai fie sunata pentru propuneri comerciale ei ar trebui sa tina cont de cerere. Acum, ofera telefon nou, le iau oamenilor cartela SIM a telefoanelor vechi – descarcand in noul telefon datele de pe cel vechi – si schimba si numarul, desi abonatii pot cere sa pastreze acelasi numar (asta nu li se spune), nu sa se apuce sa sune pe toti cei aflati la “contacte”, sa-i informeze ca dupa trei ani le-au schimbat numarul cei de la societatea de telefonie.

Cele mai multe contracte sunt incheiate astfel incat clientul e, practic, obligat sa accepte sa asculte ofertele lor atunci cand au ceva nou de oferit… Cine nu cunoaste legea, accepta. Cine cunoaste legea, uneori n-ar timpul necesar sa stea la discutii sau doar nu vrea sa-si strice ziua si trimite mai apoi o cerere in care solicita sa nu mai fie bombardat cu propuneri comerciale. Suntem aproape obligati sa acceptam reclama, nu si produsele/serviciile oferite…

Cateva luni in urma sunau, de la societatea de cablu in cauza, sa ne propuna (tot) schimbarea telefonului… Or fi constatat  ca nu vor prea multi clienti telefoane si abonamente noi, asa ca si-au trimis angajatii din usa-n usa, probabil. Cand a sunat o angajata de-a lor i-am spus ca nu vrem schimbarea propusa si fata n-a insistat prea mult dar a tot sunat (ea sau alta) si pe fix si pe mobile pana cand a dat de mama, care a zis – in urma insistentei agresive – “bine”. Dupa nici o ora primeste un mesaj: “aparatul nu mai e in stoc, dar va anuntam cand il vom avea” (ceva de genu’). A trecut vreo luna si alt mesaj o anunta ca “aparatul e in stoc”. Mama a ramas indiferenta.
Dar a sunat pe telefonul fix, curand dupa aceea, un tip. M-a secat! Din politete – dar si gandindu-ma ca ar putea sa-mi faca sicane in ceea ce priveste conexiunea la net si la telefoane – l-am ascultat si l-am refuzat. Aproape o ora m-a tinut la telefon sa-mi explice avantajele noului telefon si ale noului abonament, desi ii spuneam – de cate ori facea o pauza sa respire – ca nu ma intereseaza.
- Doamna, puteti sa-mi motivati de ce nu doriti? Atunci m-am enervat! - Domnule, am dreptul sa spun “nu vreau” pentru orice serviciu pe care mi-l propuneti si nu sunt obligata sa motivez. A zis, cu raceala: “Multumesc. Buna ziua” si a inchis.
 *
Dimineata, chiar inaite sa ies, suna telefonul fix. O voce de femeie zice: - Doamna cutare?Cine vrea sa stie?Dar sunteti doamna cutare?Doamna, dumneata ai sunat, prezinta-te, te rog. – Sunt X. Trebuie sa veniti neaparat pe str. ... pentru ca facem analize gratuite pentru inima. – Multumesc, nu ma intereseaza.. – Doamna, trebuie sa veniti pentru ca analizele sunt gratuite si avem aparate performante. – Multumesc, nu. – Va programez pentru data de 19 iunie daca azi nu puteti veni. – Doamna, va rog sa-mi spuneti de unde aveti acest numar de telefon? In acel moment a inchis…
Folosea “trebuie” atat de accentuat incat si un novice isi putea da seama de tenta grosolan manipulativa a mesajului.  

Banuiesc ca numarul il avea de pe la cineva care a fost acolo si a completat – la cererea respectivilor - o lista cu date personale ale altor persoane, in speranta vreunui avantaj – e o practica des intalnita in cazul celor care vor sa-si vanda produsele in acest mod semi legal. Sau, poate, au cumparat vreo baza de date… pentru ca sunt multi cei care vand baze de date, si (in general) nu societatea in sine are aceasta politica... 

Nu ma intereseaza astfel de proceduri. Cei de la societatea de cablu ar putea trimite pliante in plicul cu factura, pliante in care sa faca propunerea, sa ofere un numar de telefon la care sa sune cei interesati si un agent sa-si programeze o vizita la domiciliul doritorului, pentru incheierea unui eventual contract. Este o practica eleganta si nu lasa loc escrocilor sa se manifeste. Pliante oricum trimit, uneori, cu factura – doua randuri in plus scrise acolo nu-i costa atat de mult incat sa-i loveasca scaderea profiturilor…

2015-06-17

Miercurea fara cuvinte! Extrem

Fotografii pentru Miercurea fara cuvinte! (25), la Carmen, unde sunt invitati sa participe toti cei care doresc.

Sursa fotografii: Turism de Aventura - Albumul "Nepal 2015"
HAPPY WW!

2015-06-16

Buna dimineata soare! Perdea de apa

Undeva in lumea mare, acum, cineva zice: Buna dimineata, Soare! Fotografii in jocul Iulisei.
In Brasov sunt 11 fantani arteziene si, in general, sunt in functiune toate – in special vara. Unele sunt mai cunoscute – cele din Piata Sfatului si din fata cladirii Cercului Militar, in apropiere de Livada Postei. Sunt si “cismele” – vreo 14, si sunt functionale; in zile caniculare sunt ideale (azi nu-i absoluta nevoie de ele, a plouat si e racoare)!
In Parcul Trandafirilor


Se pare ca grecii au fost primii care au folosit apeductele si forta gravitatiei pentru a distribui apa, dar anticii romani sunt cei care au devenit celebri (la vremea lor) prin fantanile arteziene, Roma fiind numita (si) “orasul fantanilor”.


Daca in antichitate aveau o utilitate mai mult practica, azi au si scopul de a fi decorative, jeturile de apa fiind colorate si unele chiar “danseaza” in ritmul diverselor melodii.



Ramane de vazut ce se va intampla cu fantanile arteziene daca cei care urmaresc (la nivel mondial) “privatizarea” – si nu doar rationalizarea – apei vor reusi sa-si puna in practica ideile. Pana atunci, insa, ne bucuram de frumusetea si/sau racoarea fantanilor arteziene.
Sursa fotografii: Brasov, orasul sufletului meu (albumul "De-o plimbare-n Racadau")

2015-06-15

Clubul cinefililor: Spirit: Stallion of the Cimarron

Impresii de sfarsit de saptamana
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor - Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.

sursa 
Spirit: Stallion of the Cimarron  (2002) – Spirit: Armasarul Vestului Salbatic – film de animatie regizat de Kelly Asbury si Lorna Cook; scenariul John Fusco (am consultat wikipedia). Matt Damon imprumuta vocea sa armasarului Spirit care calatoreste dincolo de granitele Vestului Salbatic, avand parte de o multime de peripetii. In timpul calatoriei se imprieteneste cu un tanar indian – ajutandu-se unul pe celalalt in anumite situatii - si isi intalneste marea dragoste (dar nu renunta la libertate nici chiar pentru dragoste – cum rezolva situatia vedeti in film) :)

Vineri am vazut filmul pentru a treia oara, la interval de cativa ani… nu pentru ca am vrut neaparat, ci pentru ca a fost difuzat la TV si ceilalti au vrut sa-l vada. L-am revazut cu placere. In minte (si suflet) am constatat ca mai aveam numai “spiritul filmului” :)
Mustangul numit Spirit creste alaturi de tatal lui, conducatorul turmei de mustangi de pe teritoriul Dakota. E un manz neastamparat si curios. Cand “civilizatia” ajunge si pe teritoriul Vestului Salbatic tanarul Spirit e capturat de cowboy si vandut unei trupe americane de cavalerie, unul dintre ofiteri dorind in special sa-l imblanzeasca pentru a-l calari. Spirit, insa, nu se lasa incalecat, pentru ca nu lasa pe nimeni sa-l domine. Asa incepe aventura cu ofiterul care-l vrea cu orice pret, dar nu-i poate invinge spiritul liber. Ajunge apoi in lanturi, la calea ferata, dar spiritul sau rebel nu poate fi nici de aceasta data invins. E liber si vrea sa ramana liber…
Cand isi da seama ca oamenii ameninta cu “drumul de fier” lumea lui declanseaza o adevarata catastrofa pentru a-i impiedica.

E un film animat, cu scene care “te tin cu sufletul la gura”, dar nu neaparat un film pentru copii – este (cum spun unii) un film pentru intreaga familie. Povestea nu este una profunda dar faptul nu diminueaza – in opinia mea – farmecul filmului.
E un film despre spiritul liber, despre libertate. Uneori, libertatea inseamna si renuntarea la ceva si inseamna asumarea responsabilitatii, a raspunderii pentru alegerile facute…

In anii 2002 si 2003 a avut 19 nominalizari si a castigat 8 premii.

Muzica e minunata si este, in cea mai mare parte, despre libertate, despre spiritul liber: Bryan Adams si Hans Zimmer, o combinatie irezistibila (pentru mine, cel putin):
Run Free
https://www.youtube.com/watch?v=f_55XNzqG0M (videoclip indisponibil in 30.12.2021)
(Hans Zimmer)
&
I Will Always Return – Bryan Adams (versuri)
[...] Now I know it's true / My every road leads to you / And in the hour of darkness darlin' / Your light gets me through [...] // Oh I hear the wind call your name / The sound that leads me home again / It sparks up the fire - a flame that still burns / Oh, it's to you - I will always return [...]
&
Here I Am - Bryan Adams (scene din film)
(piesa compusa/scrisa de Bryan Adams si Gretchen Peters - versuri, Hans Zimmer – muzica; nominalizata pentru Globul de Aur in 2003).
&
Get Off My Back – Brian Adams (scena din film, cand soldatii vor sa-l incalece)

2015-06-12

Reflexii in oglinda! Din luna mai

Fotografie pentru Reflexii in oglinda! la Iulisa, unde sunt invitati sa participe toti cei care doresc.
sursa: Brasov, orasul sufletului meu 
Weekend frumos sa aveti!

2015-06-10

Escrocherii si hotii (III)

Continui seria metodelor prin care unii isi inseala semenii fara sa tina cont ca le pot provoca, uneori, socuri emotionale care le pot pune in primejdie nu doar sanatatea, ci si viata, daca au inima bolnava. Sunt curioasa cum s-ar individualiza fapta unui escroc a carei victima moare in urma unui atac de cord sau atac vascular cerebral dupa ce a fost inselat… Ar fi o pedeapsa mai mare?! Ca de impacare prin mediere sau altfel nu va putea fi vorba…

Intre zecile de metode de a insela se mai numara si urmatoarele:
9. Metoda “loz in plic”
Nici aceasta nu mai este o metoda care se practica, dar mai poate functiona in cazul celor care au venituri ilicite, pe care nu le pot justifica – era o metoda folosita adesea in vremea comunistilor, care nu stiau de gluma cand era vorba despre venituri ilicite (vorba vine, pentru ca si atunci, unii scapau, dar altii, pentru delapidarea unor sume mari din “avutul obstesc” sfarseau condamnati la moarte).
Inselaciunea se executa in apropierea agentiilor Loto, cel mai adesea imediat dupa ora inchiderii sau putin inainte si incep sa povesteasca oamenilor eventual adunati acolo despre castigullor la loz in plic si despre faptul ca tocmai s-a inchis agentia si nu-si pot ridica banii de care au nevoie urgent pentru cine stie ce motiv pe care-l inventeaza si propune sa vanda lozul, pe o suma mult mai mica, pentru a-si putea vedea de ale lui. Unii aleg sa dea banii, in speranta castigului mult mai mare inscirs pe loz – si mai apoi afla ca lozul e fals.
Si pe vremea cand era posibil castigul unui autoturism la loz in plic multi oameni au luat plasa…

10. Metodele “concursul” si “vanzare produse”
In cazul acestui gen de inselaciune escrocii apeleaza persoane diverse, de regula prin intermediul telefoniei fixe, se dau drept reprezentanti ai unor firme si anunta potentialele victime ca au fost alesi castigatori ai unui premiu consistent in eruro. Mai apoi incep conditiile: pentru a intra in posesia premiului castigatorul va trebui sa achite anticipat, prin virament bancar, diverse sume necesare – zic escrocii – acoperirii unor cheltuieli cu transportul, pentru taxe notariale, onorariul comisie de validare, deschidere cont sau alte cheltuieli, in functie de caz. Aceste costuri se pot ridica si la cateva mii de lei, dar ce-s cateva mii de lei cand e vorba de un premiu in valaore de cateva mii de euro?! Si multi platesc… taxa pe prostie.

In alta varianta, victima e anuntata ca a castigat si trebuie sa se prezinte intr-un anume loc pentru a ridica premiul. Ajunsa acolo afla ca, de fapt, nu a castigat, ci urmeaza o tragere la sorti. Va fi ceruta o taxa de participare sau victimei i se va cere sa asiste la o prezentare de vanzare a diverse produse.

Si variante mai sunt: victima primeste un mesaj text in care e anuntata ca a castigat un concurs x si pentru a intra in posesia premiului trebuie sa ofere anumite date personale; in alte cazuri li se cere sa incarce anumite cartele de telefon (care apartin escrocilor) sau sa vireze anumite sume intr-un cont, cu titlu de comision pentru ca au castigat licitatia, sau plata curierului.
In multe cazuri acest mod de a insela (ca si in multe cazuri de inselaciune prin metoda “accidentul”) il adopta puscariasii.
Fapt divers: s-a dorit instalarea unor aparate de bruiat telefoanele mobile din inchisori (poate ar trebui sa le interzica in mod categoric si sa le confiste pe cele despre care afla), dar autoritatile s-au opus pe motiv ca asculta convorbirile infractorilor si pot interveni sau pot aduna probe certe pentru o eventuala condamnare. Si ma intreb: daca asculta, de ce au fost lasati sa fraiereasca asa multi oameni? Dupa ce i-au prins si-au recuperat victimele banii?

In randul inselaciunilor savarsitea prin intermediul telefonului mobil se inscriu si mesajele primte de victime si prin care sunt anuntate ca au castigat un telefon performant scos la vanzare de operatorul de telefonie la care sunt abonati. Pentru a fi confirmati castigatori trebuie sa sune la un anumit numar – o cartela reincarcabila. In functie de numarul apelurilor cartela in cauza primeste credit din partea operatorului de telefonie.

11. Metoda “rezonanta magnetica”
Oamenii sunt racolati prin intermediul unor “fluturasi” in care li se promit analize medicale gratuite pentru depistarea anumitor boli, analize care, afirma reprezentantii firmelor, ar costa in mod obisnuit cateva sute de lei. Analiza e, de fapt, o biorezonanta care dureaza circa un minut si ale carei rezultate sunt interpretate de persoane care nu au calificare medicala.
Pe formularul de inscriere, doritorii de analize gratuite sunt incurajati sa scrie numele si numarul de telefon a zece persoane, pe motiv ca vor sa ofere si acelor produsele si serviciile lor, iar cel care ofera nume si numere de telefon are posibilitatea sa participe la o tombolo, premiul fiind “un cadou din partea companiei”. La seminarul care urma participantilor li se recomanda sa cumpere aparate “extrem de performante”; chiar daca preturile sunt foarte mari beneficiile pe care le aduc aparatele merita efortul financiar.
Medicii sustin ca e vorba despre o escrocherie prin care unele firme vor sa-si vanda produsele care sunt foarte scumpe, mult mai scumpe decat daca ar fi cumparate de pe internet.
Deloc surprinzator, rezultatele analizelor pe care le primesc participantii sunt aproape identice si nicio o valoare nu se inscrie in limitele normale.
Aceasta metoda s-ar putea inscrie la cea de mai sus, dar e considerata mai mult o tehnica de marketing, desi deloc onesta.

12. Metoda “cardul de sanatate”.
Cum sa scape cardul de sanatate din atentia infractorilor?!
Infractorii bat la usa persoanelor varstnice, de regula, si se dau drept reprezentanti ai Companiei Nationale a Cardurilor de Sanatate (care, de fapt, nu exista) si vor sa verifice daca e valid sau nu cardul. Cum sa nu cada batranii in plasa cand au aflat cate probleme ridica aceste carduri?! Si le dau cardurile la verificat, invitandu-i pe escroci in casa. Acestia, profitand de neatentia victimelor care cauta cardul fura ce gasec, uneori reusind sa gaseasca banii adunati de batrani… Si dispar.

13. Metoda “datorii catre ANAF”
Aceasta metoda seamana, oarecum, cu metoda “accidentul”. Victimele primesc mesaje text pe telefonul mobil sau pe mail, de la pretinsi functionari la Fisc, si sunt anuntate ca au datorii catre administratia fiscala, li se spune care e cuantumul si sunt sfatuiti sa apeleze un anumit numar de telefon pentru a obtine o reducere sau pentru a evita executarea silita.

14. Metoda “pomana”
Infractorii se prezinta la usa si se dau drept voluntari, sau reprezentanti ai primariei sau ai unor asociatii de ajutor si daca sunt primiti incasa pentru discutii profita de neatentia perosnale varstince – care sunt vizate in principal - si fura din locuinta tot ce pot.

Bineinteles ca au mai ramas si alte metode prin care unii isi inseala semenii fara mila, lasandu-i adesea fara bani de paine si cu inima bolnava… mai rau.

Ţese cu talent. Miercurea fara cuvinte!

Fotografie pentru Miercurea fara cuvinte! (24), la Carmen, unde sunt invitati sa participe toti cei care doresc.
sursa: Turism de Aventura (Costa Rica 2014) 
HAPPY WW!

2015-06-09

Clubul cinefililor: Domino. Impresii de sfarsit de saptamana

sursa 
Domino (2005), in regia lui Tony Scott. In anul 1994, regizorul a citit un articol intr-un ziar si i-a venit ideea filmului, cumparand drepturile de la Domino Harvey. Fiind, la acel timp, una dintre putinele femei care erau vanatori de recompensa faptul a atras atentia directorului ziarului The Mail on Sunday si articolul a atras atentia regizorului asupra englezoaicei care locuia atunci in Beverly Hills.

Povestea se deruleaza la foc automat, nu prea ai timp sa te plictisesti, sa vezi eventuale gafe (poate a doua oara cand vezi filmul), sa realizezi ca actorii nu dau ce au ei mai bun…
Keira Knightley (Domino Harvey) se descurca in rol – mie chiar mi se pare ca i se potriveste, desi altii au alta parere.
Din distributie mai fac parte: Mickey Rourke – Ed Moseby, Édgar Ramírez – Choco; Delroy Lindo – Claremont Williams III, Christopher Walken - Mark Heiss, Mena Suvari – Kimmie, Jacqueline Bisset – Sophie Wynn, Jerry Springer jucandu-si propriul “eu”, Tom Waits – Wanderer, Lucy Liu – Taryn Mills, psiholog criminalist si altii. Intre altii, Tom Waits si Lucy Liu nu au cine stie ce roluri importante dar mi-a placut ideea prezentei lor.

Tom Waits si Kathleen Brennan sunt autorii melodiei Cold Cold Ground, in interpretarea primului.
Crestfallen sidekick / In an old café / It slept with a dream / Before he had to go away / There's a bell in the tower / Uncle Ray bought a round / Don't worry 'bout the army / In the cold cold ground […]
Alta melodie din film este Am I Really That Bad, compusa de Domino Harvey, Jan Pomerans si Solomon Mansoor, interpretata de Domino si The Dagger Baileys

Filmul este dedicat tinerei Domino Harvey, fiind in acelasi timp si (mai mult sau mai putin) biografic. Tatal ei a fost actor (Laurence Harvey) si mama alpinist utilitar. Tatal a murit cand ea avea opt ani, iar mama a trimis-o la un internat, in speranta ca-i va tempera spiritul rebel.
Dupa 12 ani ca model (la Ford Model Agency), Domino Harvey se prezinta la un seminar pentru locuri de munca unde se recrutau persoane care doreau sa devina vanatori de recompense. Se alatura echipei lui Ed Moseby si incepe viata aventuroasa a vanatorilor de recompense.
Actiunea filmului se deruleaza (in principal) in jurul jafului asupra unei masini blindate care transporta bani, dar ilustreaza aspecte din viata acestor, oarecum, outsideri. Intervin atat membri din doua bande mafiote cat si agenti FBI, urmaririle fiind destul de spectaculoase.

E un film alert, cuprinzand scene de violenta in limbaj, focuri de arma, urmariri, certuri, concurenta, tradare, erotism; are destule dialoguri amuzante si, oarecum, e si un film despre respect si prietenie pana la capat.

Nu e un film pe care il lauda specialistii genului dar, pentru ca nu sunt specialist, il laud si il recomand, total subiectiva, influentata de existenta in realitate a personajului Domino Harvey.

In loc de trailer recomand Das Model, melodie interpretata de trupa Rammstein, videoclipul fiind un montaj cu scene din film. Ritmul melodiei as zice ca e ritmul filmului:
http://www.youtube.com/watch?v=r7C6W0M5ME0 (la final apare si adevarata Domino Harvey)
Das Model se refera la Domino, Rammstein avand multe melodii care sunt inspirate din evenimente reale; ca exemplu: Donaukinder, despre cianurile scurse in Somes in anul 2000, la Baia Mare.

Domino Harvey (07.08.1969, U.K. – 27.06.2005 L.A., California), cea care a inspirat filmul lui Tony Scott, a murit acasa la ea, in Los Angeles, in urma unei supradoze, inainte ca filmul sa fie lansat. La momentul mortii se confrunta cu o posibila condamnare pe viata.
*
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor - Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.