Pagini

2021-02-15

Cine deoache și cine se deoache(2)

Ochiul rău era considerat la fel de periculos ca spiritele rele. S-a crezut că, din motive misterioase, unii oameni au puterea de a-i răni pe alții privindu-i și că, în general, gelozia și invidia declanșează acest efect. Rabinii, preoții etc. au subliniat, totuși, în repetate rânduri că toate aceste puteri neobișnuite se află sub guvernarea divină și, mai mult, că nu pot face rău evlavioșilor. În credința bizantină privirea rea era aruncată de invidios, despre care se credea că este inspirat demonic și pentru care creștinii aveau nevoie de protecție prin remedii divine.

cine deoache si cine se deoache, un ochi in fum stilizat

Filosoful grec Plutarh considera că ochii erau sursa principală, dacă nu singura, a razelor mortale care trebuiau să apară ca săgeți otrăvite, invizibile, din adânciturile interioare ale unei persoane care avea ochiul rău. El se referea la un blestem sau o vrajă despre care credea că este aruncată de această privire răuvoitoare, de obicei, unei persoane, fără ca aceasta să știe. El a încercat, între primii, să dea o explicație științifică deochiului - ceea ce s-ar putea spune că scoate deochiul din sfera superstițiilor. A sugerat că ochiul uman are puterea de a elibera raze invizibile de energie care, în unele cazuri, erau destul de puternice pentru a ucide copii sau animale mici. Susținea, de asemenea, că anumite persoane au o capacitate extraordinar de puternică de a fascina - și amintea grupuri de oameni din sudul Mării Negre ca fiind extrem de abili în a deochea. Cel mai adesea, cei despre care se spune că sunt cei mai pricepuți să deoache sunt oamenii cu ochi albaștri - susținea Plutarh.

Conceptul este surprins și de Heliodor din Emesa, în povestea greacă antică Aethiopica, unde scrie:

Când cineva privește cu invidie ceea ce este excelent are asupra atmosferei înconjurătoare un efect periculos și transmite propriile sale emanații înveninate în ceea ce îi este cel mai aproape.

Cei mai predispuși la răul provocat de deochi - vătămări de orice fel și chiar moarte - sunt femeile însărcinate, copii și animalele, ființele considerate a fi deosebit de sensibile.

Cei mai suspectați că aruncă priviri rele sunt străinii, indivizii cu malformații și cei mai puțin frumoși, femeile care nu au născut (pe vremuri era obligatoriu ca femeia să aibă copii; a fi stearpă era nu doar o rușine, ci se credea că asupra respectivelor a căzut un blestem sau o pedeapsă divină), femeile bătrâne, oamenii cu ochi verzi și/sau albaștri, dar și oamenii cu ochi negri; oamenii cu ochi mari sau cei cu ochi foarte mici, cei cu sprâncenele îmbinate (în altă versiune se vorbește de oamenii cu ochi verzi ȘI sprâncenele îmbinate). Cei care sunt mai sensibili la deochi, afirmă muzeograful Carmina Maior, sunt în primul rând copiii mici apoi alții: flăcăii, fetele frumoase, mirii și lăuzele. În Rășinari (Sibiu), exista credința că mama care alăptează dacă rămâne însărcinată și continuă să-și hrănească bebelușul la sân atunci și copilul născut și cel din pântece pot fi foarte ușor deocheați.

La musulmani se crede că cei mai primejdioși ochi îi au femeile bătrâne și tinerele căsătorite. Vulnerabili la deochi fiind în special copiii, lăuzele, tinerele căsătorite, caii, câinii, laptele, grâul.

La unele popoare asiatice și africane, ochiul rău este deosebit de periculos în timp ce omul mănâncă și bea deoarece se crede că pierderea sufletului este mai răspândită atunci când gura este deschisă; în aceste culturi, ingestia de substanțe este fie o activitate solitară, fie are loc doar cu familia imediată și în spatele ușilor închise.

În tradiția românească, etnologul Gh. F. Ciaușanu scrie că toți cei care deoache au ochii verzi și sprâncenele îmbinate, și o fac atunci când privesc mai mult ceva sau pe cineva și nu zic Să nu-i fie de deochi, scuipând de trei ori, la modul: ptiu, ptiu. Tot ceea ce e frumos poate fi deocheat dar nu doar privind - privirii îi sunt asociate laude încărcate de invidie sau gânduri pizmașe.

Concluzie

Cei mai predispuși să deoache, conform tuturor teoriilor: oamenii invidioși (chiar când nu erau tocmai conștienți de invidia pe care o nutreau); cei care lăudau copiii; persoanele cu ochi verzi sau albaștri - specialiștii afirmă că aici își făcuseră loc unele concepții xenofobe, rasiste prezente în rândul populațiilor mediteraneene, la care ochii de culoare închisă erau predominanți; oamenii cu ochi mari sau cei cu ochi foarte mici; cei cu sprâncenele îmbinate; oamenii cu ochi negri; „străinul” - a cărui înfățișare era diferită de cea a populației locale și care era privit cu suspiciune; femeile fără copii - într-o vreme când a avea copii era o datorie a femeii se credea că femeile „sterpe” puteau, din invidie pentru familiile cu copii, să deoache membrii acestor familii; femeile bătrâne; tinerele căsătorite, oamenii cu malformații și cei mai puțin frumoși.

Cei mai predispuși la deochi, conform tuturor teoriilor: copiii mici, flăcăii, fetele frumoase, tinerele căsătorite, femeile însărcinate, lăuzele, caii, câinii (animalele domestice, în general), păsările, laptele, grâul, mirii. Aceștia sunt "predispuși" la deochi, dar oricine poate fi deocheat, practic.

Despre copiii cu vârsta mai mică de un an se crede că se pot deochea singuri dacă sunt lăsați să se privească în oglindă.

Surse:
 https://www.townandcountrymag.com/style/jewelry-and-watches/a32446159/evil-eye-jewelry-history/
 https://www.britannica.com/topic/Talmud/Legend-and-folklore#ref24413
https://adevarul.ro/locale/sibiu/ce-deochiul-deoache-scapam-ne-a-umplut-rele-explicatii-traditionale-stiintifice-mai-raspandit-obicei-lume-1_54e60ae6448e03c0fdc76e78/index.html

Image by Gerd Altmann from Pixabay

14 comentarii:

  1. Din ce in ce mai complicat. Eu vad o relatie intre privire si capabilitatea de hipnoza. Oricum, se pare ca sentimentele de invidie, frustrari si altele asemenea pot influenta negativ alti oameni. Cred ca merita sa invatam acele tehnici de invaluire intr-un scut energetic protector.
    O colectie tare interesanta de informatii. Daca mai adaugam mesaje subliminale la tv, avem un spectru destul de larg de aprofundat!
    Multumesc, draga Diana! Pupici si noapte buna! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sentimentele numite negative sigur influenteaza si pe altii, nu doar pe cel care le nutreste. Acel scut energetic protector e greu sa ni-l "lucram". 😊 E nevoie de o mare putere de concentrare si atunci cand suntem prinsi in "agitatia cotidiana" puterea de concentrare pentru "scut" scade (sau dispare).
      In hipnoza e implicata (intre altele) si vointa - sa zic asa; in deochi nu neaparat. Legatura cu privirea exista, insa.
      Avantaj eu: ma uit la TV cand si cand. 😊 Pentru cei mai multi oameni nici nu e nevoie de mesaje subliminale. 😊
      Iti multumesc si pentru apreciere, Suzana draga! ❤️ Noapte buna, zi frumoasa! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. In afara de cei denumiti de tine, stiai ca si o persoana urata poate fi repede deocheata? Atrage privirile si efectul este la fel!
    Dar nu ai scris pe nicaieri de funda rosie sau ata rosie de la pulsul copiilor!
    Se crede ca tine deochiul departe!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! Si oamenii urati pot fi deocheati...
      Pe langa ce am scris, mai pot deochea oamenii care privesc "crucis", cei carora le "fuge" un ochi, cei care au un ochi de-o culoare si celalalt de alta (nu i-am amintit in text pentru ca nu am gasit doua surse diferite - in sensul de a nu fi gen "X a preluat de la Y").
      Am impartit textul initial in mai multe parti, sa nu ajung la un carnat prea lung. Ata rosie am amintit-o in partea despre protectia impotriva deochiului. Speram sa reusesc sa fi publicat deja ultimele doua "parti", dar n-a fost sa fie. Sper ca voi reusi azi.
      Noapte buna, zi frumoasa! Pupicios! 😘 ❤️ 😘

      Ștergere
  3. Traditii, supertitii, obiceiuri vechi care se pastreaza si azi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intrebare de Nobel: e superstitie sau chiar se intampla?
      Despre hipnoza - care "functioneaza" pe principii oarecum aemanatoare - se recunoaste azi ca nu este magie. 😊

      Ștergere
  4. Mda, se pare că-s mai mulţi, ştiam numai de cei cu ochii albaştri. Chiar interesant. Dacă mă deochi şi acum înseamnă că-s frumoasă? :D :D :D Că numai asta a rămas prin excludere :D :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar ca esti frumoasa! ❤️ Dar cum de-ai exclus alte calitati?
      Te poate deochea cineva pentru o stare de spirit mereu pozitiva, pentru un obiect de vestimentatie, pentru bunatate, pentru orice, practic.

      Ștergere
  5. De ochii verzi auzisem si eu (ca doar se spunea si "niciodata sa nu-i crezi" - lol). Nu stiu cat de adevarat este, dar sunt unele persoane care au o privire asa, ciudata si hipnotizanta. Brrrrr.
    Na, acum stau si ma intreb unde am citit eu despre oamenii aceia care aveau puterea de a le face altor rau... si trebuiau sa traiasca doar in taramul lor (cred ca era o carte japoneza... lol).
    Da, cand eram mici erau multe persoane care se uitau asa cu admiratie si ne deochiau pe noi, sau pe mama.. hmmm.

    In fine :D, ia sa vedem ce mai urmeaza :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine mai stie ce-i pe bune si ce nu?! Teoretic, oricine poate deochea si oricine poate fi deocheat. Oricum, pentru cei care ies in evidenta cu ceva - mai ales involuntar - cred ca e oarecum dificil sa suporte toata atentia care li se acorda. O astfel de atentie banuiesc ca poate fi epuizanta pentru cei care vor doar sa-si vada de-ale lor.

      Admiratia excesiva pare a nu fi tocmai indicata, mai ales in cazul copiilor, dar sunt sigura c-or fi si dintre cei care ar putea fi nemultumiti daca nu le admiri copilul pana la extaz. 😊

      Pupici! ❤️

      Ștergere

  6. Mama poate sa își deoache propriul copil? Ce știți ? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu dacă e chiar deochi dar se spune că o mamă poate face rău copilului ei dacă și-l laudă și zice de rău de un copil străin: „ce urâțenie de copil/ce copil umflat/ce... etc.” - ce spune cu răutate despre un altul poate „prinde” la al ei.
      Cu placere.

      Ștergere
  7. Eu am sigur această problemă de a deochea si sotia este cel mai nefericit caz si-mi pare așa rău pentru ea, dar credeți-mă.. nu știu ce să mai fac fiindcă am ajuns la discuții aprige pe această temă, din prea multă dragoste, iubire, admirație față de ea se întâmplă să o deochi chiar si de două.. trei ori pe zi, norocul ca avem o vecina care descanta, dar nu reușește întotdeauna si de adoarme cu acest deochi, trebuie să o sune pe sora ei care este mai "pricepută!"

    RăspundețiȘtergere
  8. De 2-3 ori pe zi a deochea înseamnă că e după fiecare descântec. Totuși, in "logica" deochiului e improbabil.
    Se spune că împotriva deochiului o protecție ar fi sa poarte soția ceva roșu: brățară, șnur etc sau obiecte de vestimentație roșii (chiar daca nu "la vedere") sau sa poarte "pe dos" un obiect de vestimentație.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.