2018-10-16

Despre blestem. Citate favorite

Blestem - Invocare a urgiei divinității împotriva cuiva; nenorocire a cuiva pusă pe seama furiei divine. (DEX 98)
*
Oricine spune aşa: îl va judeca Dumnezeu, este păcălit de diavol şi nu înţelege că în felul acesta blesteamă politicos. Sunt unii care spun că sunt sensibili şi au iubire, că se poartă cu delicateţe şi că sunt toleranţi cu nedreptatea suferită din partea celorlalţi, dar spun: Îi va judeca Dumnezeu. Hristos nu ne-a învăţat felul acesta de dragoste (răzbunătoare), ci dimpotrivă: Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac. (Maica Gavrilia Papaiannis)
*
Cum te aperi impotriva blestemelor aruncate asupra ta?! Simplu: binecuvântează-i pe cei ce te blestemă (Hristos, Matei 5:44).
Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc
Apostolul Pavel întăreşte ideea, scriindu-le credincioşilor din Roma: Binecuvântaţi pe cei ce vă prigonesc, binecuvantaţi şi nu blestemaţi ( Romani 12:14 ).
*
Domnul este luminarea mea şi mântuirea mea; de cine ma voi teme? Domnul este apărătorul vieţii mele; de cine ma voi înfricoşa? (Psalmul 28.1-2).
*
Binecuvântați pe cei ce vă blestemă, rugați-vă pentru cei ce se poartă rău cu voi. (Luca 6:28).
Cum sare vrabia încoace şi încolo şi cum zboară rândunica, aşa nu nimereşte blestemul neîntemeiat (Proverbele 26:2).
De ce să nu blestemi
Cel ce primeşte blestemul se chinuieşte in viaţa aceasta, iar cel ce a blestemat se chinuieşte şi in viaţa aceasta şi se va chinui şi in cealaltă, pentru că va fi pedepsit de Dumnezeu ca un ucigaş, dacă nu se va pocăi şi spovedi. Pentru că, să zicem, poate cineva să te necăjească, însă tu, cu blestemul ce i-l dai, este ca şi cum ai lua pistolul şi l-ai omorî Cu ce drept faci asta? Orice ţi-ar fi făcut celalăt, nu ai dreptul să-l omori. Ca să ajungă  să blesteme cineva, înseamnă că are răutate - atunci când o spune cu patimă, cu înverşunare. (Cuviosul Paisie Aghioritul)
A voi să faci din Dumnezeu un instrument al pornirilor tale rele, sau al opacităţii tale, socotind că eşti onest, e o dovadă de mare îngustime de minte. Cum să-ţi asculte Dumnezeu astfel de rugăciuni? (Mitropolitul Antonie Plămădeală)
Sfântul Ioan Iacob precizează: Se blesteamă singuri fără să ştie şi cei care iubesc răzbunarea şi nu lasă nici un dram nerăsplătit, faţă de cei care-i nedreptăţesc ori îi necăjesc, atunci când citesc pentru confirmarea dreptăţii pe care cred că o au: Doamne, Dumnezeul meu, de am făcut aceasta, de este nedreptate în mâinile mele, de am răsplătit cu rău celor ce mi-au făcut mie rău şi de am jefuit pe vrăjmaşii mei fără temei, să prigonească vrăjmaşul sufletul meu şi să-l prindă, să calce la pământ viaţa mea şi mărirea mea în ţărână să o aşeze. Scoală-Te, Doamne, întru mânia Ta, înalţă-Te până la hotarele vrăjmaşilor mei; scoală-Te, Doamne, Dumnezeul meu, cu porunca cu care ai poruncit (Psalmul 7, 3-6)
*
Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvantarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti tu şi sămânţa ta… ( Deuteronom 30:19)
₪₪₪
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
₪₪₪
Dumnezeu îi cere credinciosului creştin să respecte principiile enunţate de El, dar nu-i cere să impună altora aceste principii - să îi înveţe pe alţii, cu blândeţe, da, dar dacă aceşti alţii nu pricep credinciosul creştin trebuie să îi lase pe calea lor, să nu insiste, să nu blesteme. Credinciosul creştin nu trebuie să îşi judece aproapele, nici să-l bârfească, nici să-l urască. Credinciosul creştin nu are menirea - nici puterea - de a salva suflete, şi nici puterea de a spăla păcatele lumii ridicând sabia împotriva păcătoşilor. El, Dumnezeu, şi-a trimis Fiul între oameni pentru a-i salva, pentru a le da o noua Lege: Legea Iubirii. Care adevărat credincios creştin poate să creadă că Dumnezeu acceptă blestemele aruncate de aceia care obişnuiesc să îi invoce numele in deşert? Fiul a lucrat in zi de sabat, a stat la masă cu vameşi, a salvat de la pieire femeia adulterină - lucruri care nu se mai pomeniseră până atunci, şi unii l-au blamat, alţii l-au afurisit, şi l-au trimis la moarte. Fiul i-a iertat. Şi pentru că Fiul i-a iertat şi Tatăl i-a iertat. 

22 de comentarii:

  1. Simplu si eficient.
    Cand te gandesti ca sunt oameni care dau bani la popi ca sa blesteme pe cei ce-i considera dusmani. Si pentru ce? Nimeni nu ia nimic cu el dupa ce moare...
    Chiar vroiam sa te intreb ce mai faci, ca nu ai mai postat:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am auzit prima data ca exista oameni care platesc sa "lege" si sa "dezlege" popii nu stiu ce am holbat ochii! La vremea aceea aveam impresia ca preotii sunt - fara execeptie - oameni cu drag de semeni (poate pentru ca cei doi preoti pe care-i stiam la acel moment au fost oameni deosebiti - si am ajuns sa compar fiecare preot cu acei doi oameni). :)
      Chiar ca pentru nimic!

      Zile senine iti doresc!
      (inca nu am terminat cu neterminatele care m-au ajuns din urma) :) Multumesc de gand.

      Ștergere
  2. Da, iertarea aduce împăcare şi implicit linişte sufletească. Este motivul pentru care nu am răspuns niciodată la răutate cu răutate. Citatele pe care le-ai scos sunt tot atâtea lecţii înţelepte de viaţă. Ura nu aduce niciodată nimic bun, în timp ce iubirea aduce lumină şi frumuseţe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si, pentru a "ferici" pe cei orgoliosi, :) s-ar putea spune ca iertarea este unul dintre... apanajele oamenilor puternici.
      Sunt convinsa ca a raspunde cu rautate la rautate nu face decat sa ne tulbure armonia mintii, a sufletului, a vietii, pentru ca nu indreptam un rau prin alt rau, din contra.

      Multumesc, Aurora. Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  3. Impresionantă alegere, dragă Diana! Într-adevăr, oamenii blestemă cu mare ușurință, fără a se gândi în acel moment la consecințe. E drept că unii zic repede ”Doamne, iartă-mă!”, dar faptul e consumat.

    Săptămână excelentă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit parinti blestemandu-si copiii si copii blestemandu-si parintii! Inteleg injuratura, inteleg chiar si jignirile dar nu inteleg blestemele cand vin de la cei care se lauda ca au credinta in divinitate.

      Multumesc, Zina draga! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  4. Diana draga, recunosc ca subiectul nu cred ca l-as fi abordat vreodata! :D

    Ma straduies sa inteleg ca singurul lucru bun pentru mine este sa binecuvantez pe toata lumea si sa privesc cu multa iubire si compasiune in jurul meu.
    Despre asta am tot citit in ultima vreme si cu adevarat cred ca a ne gandi in felul acesta este ceva extrem de util pentru echilibrul nostru psihic.

    Numai bine si senin, Diana draga! Pupici si senin sa fie la tine si la toata lumea! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La inceputul lunii a fost o "epidemie" de blesteme - chiar si unii preoti au dat glas blestemelor, in biserica! Nu puteam rezista tentatiei de a cerceta ce si cum e cu blestemele - si am aflat, si am spus si altora: blestemul nu e bun. :)

      Dupa ce am invatat sa privim cu iubire si compasiune vedem viata pretutindeni, vedem punctul alb pe cel mai intunecat fomd - si este incredibil de linistitor. Vedem adevarul - cat de crunt ar fi acesta - si il putem "analiza" fara patima.

      Foarte adevarat! E un mai mare consum de energie sa blestemi, sa injuri, sa raspunzi cu rau, decat sa urezi de bine - sincer! - celui... nemilos. :)

      Multumesc, la fel, Suzana draga! Senin sufletul sa-ti fie! Sa ne fie sufletul senin! Noua si tuturor! :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  5. Hello dear Diana!
    It’s bad to curse someone!our church forbids that!
    The old ladies say that the curse returns to you back!
    Have a lovely day!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi
      Oh, yes! It’s bad to curse. Our church (orthodox) forbid, too; this month, however, I also heard even some priests how they had cursed, in the church!!!
      Can be true, because like this works the evil.
      Thank you! I wish you a lovely weekend!
      Hugs!

      Ștergere
  6. Mda... complicat cu blestemele astea. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Complicat, da. Stii cum se zice: crezi, nu crezi, ele "prind", chiar daca se intorc la emitator.

      Ștergere
  7. Ai ales o temă care este destul de discutată de-a lungul vremurilor...
    Citatele sunt bine alese - mi-au plăcut !- adevărate lecții pentru toți !
    Îți doresc mult spor în tot ceea ce vrei să realizezi ! Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cautand informatii am constatat ca e destul de discutata tema - unii afirma ca nu prind blestemele pe omul nevinovat de ceea ce este acuzat de blestemator, altii ca "prind", altii ca se intorc la emitator... si multe altele. O adevarata... polemica. :)
      Ca lectii mai ales pentru cei care isi spun credinciosi si arunca blesteme in stanga si in dreapta.
      Multumesc, la fel, draga prietena-japoneza. Pupici! <3

      Ștergere
  8. Ziua de azi m-a pus undeva foaaaaarte departe de zona zen-ului si al iertarii etc. :))))) De fapt cu iertareanu am probleme. Nu mai suport sa imi fie rau. Ma revoltafaptul ca nu am facut si nu facrau nimanui. Nu am nici pretentii de cine stie ce tratament preferential. Vreau doar sa pot folosi si eu scarile de la bloc (chiar le prefer liftului) linistita.
    Inca nu mi-am revenit complet dupa cura doi de intoxicare cu detergenti... si inca mai tremur deci sorry dacascriu aiurea.

    Uneori cand mi-este atat de rau ca nu mai suport, recunoscca mi-as dori sa treaca toata lumea care nu stie ce inseamna asaceva prin asta ca sa poata intelege. Doar vreo zi din viata. Atat. Si apoi ar disparea 95% din chestiile din magazine. Aerul ar fi din nou aer, apa apa... si viata simpla frumoasa si plinade iubire.

    lol

    In fine... :P
    Pupici cu drag:*

    ps: salutari de la mine si Kouki :p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sora mea are intoleranta la produse chimice, la parfumuri puternice, la mirosul de diluant, pacura (uneori se simte in aerul orasului, noaptea) s.a.m.d.. Poate ca la ea nu e chiar asa grav ca la tine, dar uneori, cand iese din casa (mai ales dupa ce spala holurile femeia de serviciu) isi tine batista la nas.
      Cred ca inteleg cam cum este, pentru ca vad simptomele la ea.
      Din pacate, oamenii nu vor intelege niciodata asta - poate, cum zici tu, daca ar trece toti prin asa ceva. Uneori si pe mine ma mai "supara" (cand e la noi) pentru ca nu pot arde betisoare parfumate sau ceara parfumata. :) Dar imi trece repede! De fapt, nu ma supar, doar dau marunt din buze si ma abtin sa fac ceea ce stiu ca o deranjeaza.

      Am mai scris, la un comentariu de la alta postare: nici nu inteleg de ce ne trebuie atatea sortimente de chimicale pentru curatenie - si atat de puternice unele! Nu ne mai imbolnavim de la mizerie, ne imbolnavim de la produsle de curatenie! Sa mai zica cineva ca omul nu e cea mai inteligenta fiinta din univers!

      Multumesc, Rux! Pupici cu drag!
      No! Scrisesem randurile de mai sus usor incruntata, si cand am citit Kouki am vazut chipul lui alb si pufos, cu ochisori de margele si m-am inseninat! <3
      Salutari de la mine si de la Miki! <3 (miercuri, in 31, Miki pleaca de la noi la ceilalti prieteni ai ei - cei care o detin cu acte) :) Si-o sa-mi fie dor de ea, de plimbari, de giumbuslucuri... Dar apoi, dupa vreo doua luni (poate trei) vine iar. :)

      Ștergere
  9. Pe mine ma cam sperie toate astea!

    RăspundețiȘtergere
  10. Neobișnuit subiect ai ales! Și iată că am mai învățat câte ceva de aici.🤗😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca subiectul m-a ales. :) La inceputul acestei luni am auzit/citit atat de multe blesteme, cate n-am auzit/citit in juma' de secol! :)
      Zile senine iti doresc, Dana draga! <3

      Ștergere
  11. Greu subiect pentru ilustrare si dezbatere ai abordat !Uneori ne e greu sa
    iertam o ofensa si nu o uitam,dar sa iertam si sa ne rugam pentru cel ce ne face rau,dar sa ne si blesteme...?Se cam profileaza ideea "dinte pentru dinte"
    "ochi pentru ochi",pentru cei mai multi dintre noi.Ar trebui sa-i cinstim pe
    semenii nostri care reusesc sa ierte din inima,pe cei care au gresit "cu fapta cu gandul" si se pot ruga cinstit,pentru ei.Incercam,si deseori reusim!
    Sa speram ca cei care au citit si postarea ta,sa urmeze aceasta cale,draga
    Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cautand informatii despre ce scrie in Biblie despre blesteme am constatat ca e un subiect foarte dezbatut - inclusiv la nivel de clerici si cercetatori in materie de religie. O adevarata... polemica. :)
      "Ei nu ne pot lua demnitatea noastra decat daca le-o dam noi", zicea Mahatma Gandhi, si tind sa-i dau dreptate. La fel si cu ofensele: ma poate ofensa numai o persoana care mi-e draga (si, poate, nici aceea, tocmai pentru ca mi-e draga). Un strain nu ma poate rani cu vorbe sau cu fapte (exceptand loviturile, de exemplu - m-ar rani fizic). :) Desigur, nu-mi cade bine, dar mi-e mila de el, deoarece stiu ca numai neferecitii fac rau altora doar pentru ca pot.
      Foarte adevarat: ruga cinstita, din inima, e cea ascultata.
      Iertarea e ceva care se invata greu - pentru ca trebuie sa renuntam la orgoliu, in primul rand, sa nu ne gandim la noi, ci la ceilalti (putini oameni se nasc stiind sa ierte - sau, poate, toti ne nastem cu aceasta putere dar o "pierdem" la un moment dat).

      Sa speram!
      Zile senine iti doresc, Natalia draga!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.