2017-01-14

Ochii albaştri…

ca doi aştri
blonda cu ochi mari, albastri

Ochii căprui fură inima oricui, zicea Ella. Am fost curioasă ce se spune despre oamenii cu ochi albaştri şi sugestia Ellei a fost tentantă, aşa că i-am dat curs şi am conturat un text despre oamenii cu ochi albaştri.

Am citit mai multe articole şi ce am reţinut fără efort e faptul că oamenii cu ochi albaştri au un strămoş comun: cu vreo 6.000-10.000 de ani în urmă un individ a suferit o mutaţie genetică: a ieşit cu ochi albaştri. N-o să scriu aici ce gena e cea modificată dar are legătură cu melanina – sau ceva de genul.

Mai apoi am citit că şi oamenii cu ochi negri şi verzi au ca strămoş individul cu ochi albaştri amintit. Cercetările conduse de profesorul danez Hans Einberg (Universitatea din Copenhaga) i-au condus pe cercetători la concluzia că, la început, toţi oamenii au prezentat culoarea căprui a irisului. Conform ipotezelor profesorului Eiberg, mutaţia preistorică a dus la scăderea nivelului melatoninei, ceea ce a dus mai departe la colorarea in nuanţe de albastru, verde şi negru. Studiile echipei profesorului Eiberg, indică faptul că primii oameni cu ochi albaştri sau verzi au apărut in teritoriul situat astăzi in nordul Afganistanului. (Daily Galaxy, ian.2009)

cerul, seara, plin de stele

Ochii albaştri filtrează mai puţină lumină, iar oamenii cu astfel de ochi văd puţin mai bine în condiţii de luminozitate scăzută, dar sunt mai sensibili la lumina puternică.

Unele studii (nu scrie si ale cui) au demonstrat că oamenii cu ochi albaştri au o mai mare forţă interioară şi fizică şi se pare că femeile cu ochi albaştri nu prea suferă de depresie postpartum. Mai mult, oamenii cu ochi albaştri par să fie mai rezistenţi la durere.

un norisor alb, ca un delfin, pe fondul cerului bleu

Culoarea ochilor pare să influenţeze şi personalitatea.

În 1997, autorii unui studiu apărut în Journal of Social Psychology afirmau că oamenii cu ochi albaştri sunt mult mai puţin predispuşi să facă dezvăluiri despre ei înşişi în discuţiile purtate la psiholog. Studii ulterioare au confirmat această descoperire.

Oamenii cu ochi albaştri sunt sufletişti, altruişti, şi întotdeauna caută binele in fiecare om. Sunt plini de energie şi le place sa râdă. Le place să-i facă pe ceilalţi să se simtă bine şi când iubesc o spun deschis, fără să ia in tragic faptul că nu li se răspunde la fel. Deşi greu se stabilesc la un partener atunci când iubesc sunt capabili să realizeze imposibilul in numele iubirii – preferă relaţiile lungi. Familia şi dragostea sunt foarte importante pentru ei şi aceste domenii sunt singurele în care nu vor da în niciun caz dovadă de superficialitate. Iubesc din toată inima şi e greu să-i uiţi dacă ai avut ocazia să-i iubeşti. Sunt pasionali şi această pasiune îi poate consuma pe ceilalţi.

Sunt oameni constanţi in sentimente şi sinceritatea lor e ieşită din comun. Detestă minciuna.

Când îi întâlneşti, par la inceput timizi, tăcuţi, dar după ce ajungi să-i cunoşti şi să te cunoască îţi dai seama că nu le mai tace gura. Sunt prieteni extraordinari, extrovertiţi, atractivi, inteligenţi, temperamentali, comunicativi şi aventuroşi. Îşi doresc să-şi facă noi cunoştinţe şi să fie in centrul atenţiei. Deşi dau aparenţa superficialităţii sunt oameni pe care te poţi baza.

Capriciile sunt cel mai mare minus al acestora. Pot manipula foarte uşor persoanele din jur, uneori se comportă ca şi cum le ştiu pe toate şi nu cumva cineva să îi contrazică, deoarece le place să aibă întotdeauna dreptate.

Persoanele cu ochi albaştri au foarte mare încredere in ele şi uneori tind să exagereze in această privinţă. Posesorii ochilor în culori reci (albaştri, gri, verzi) sunt creativi. Energia pe care o emană ajunge pentru realizarea tuturor planurilor şi ideilor, care vor fi susţinute cu succes de oamenii cu ochi în culori calde, oameni care nu au un asemenea potenţial. Cică sunt dependenţi de muncă (mai arunc o privire in oglindă!) şi acesta e motivul pentru care au mare succes in cariera lor.

Culoarea albastră a ochilor este deseori asociată cu idea de tinereţe – poate pentru că, se zice, toţi oamenii se nasc cu ochi albaştri (ceea ce nu e întotdeauna adevărat, dar pare a fi adevărat că cei mai mulţi oameni cu aspect tineresc şi la vârste înaintate sunt cei cu ochi albaştri).

In general, persoanele cu ochi albaştri sunt norocoase şi se bucură – mai ales in prima parte a vieţii – de multă atenţie, când totul pare a fi in favoarea lor, când rudele, prietenii etc. tind să-i răsfeţe dar descoperă pragul de sus pe la vârsta de 30 de ani, când nu prea mai sunt mulţi cei care vor să-i protejeze. După vârsta de 40 de ani învaţă jocul şi reuşesc să întoarcă norocul in favoarea lor.

Oarecum curiozităţi:

despre ochii albaştri s-au scris o mulţime de cântece; numai 8% din populaţia Terrei are ochi albaştri; băieţii au şanse cu 3-5% mai mari de a avea ochii albaştri in comparaţie cu fetele; unele cercetări arată că, încălzindu-se clima, oamenii cu piele albă şi cei cu ochi albaştri vor ajunge… pe cale de dispariţie pentru că pigmentul de culoare mai închis protejează pielea, părul şi ochii de efectele nocive ale razelor soarelui. Altfel spus: blonzii cu ochi albaştri dispar din cauza… încălzirii globale.

Unul dintre cântecele care-mi place (azi) este Blue Eyes Unchanged, interpretat de Michelle Gurevich (nume de scena Chinawoman).

Contul de unde luasem videoclipul a fost desfiintat cabdva - am observat in 25 august 2023.

Fapt divers: naziştii visau la o rasă ariana; blonzi cu ochi albaştri şi piele albă.
Gogomănie (până la proba contrara). Cu mulţi-mulţi ani in urma am citit într-o revistă numită “a fenomenelor paranormale” că extratereştrii sunt printre noi şi îi putem recunoaşte uşor: sunt înalţi, au piele albă, ochi albaştri şi se îmbracă… in contrast (tenişi la costum, de exemplu).
Mno, cam atât.

12 comentarii:

  1. Si ce ne facem cu cei care au un ochi caprui si unul verde (albastru), ce "anomalie" sa mai produs în gene? ☺ Eu am avut o vecina care avea ochii de culori diferite si stii ce meserie avea? Era avocet! Oops! :))
    Sunt si animale cu ochii de culori diferite... am vazut o pisica asa "colorata" si era tare faina!
    pupici Diana, sambata placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Combinam caracteristicile in cazul oamenilor cu ochi in culori diferite. O avocata cu ochi in culori diferite poate distrage atentia adversarului / judecatorului si poate profita de asta. :))
      Am avut o colega de liceu care avea un ochi caprui si unul albastru (era complexata din aceasta cauza pentru ca oamenii aproape ca se holbau). Cercetatorii au descoperit ca sub stratul de culoare principal ochii caprui au albastru; e posibila o operatie cu laser (nu foarte sigura la ora actuala – poate conduce la glaucom pigmentar) care poate schimba culoarea ochilor din maro in albastru. Daca nu-mi dadeai ideea sa scriu despre ochii albastri cine stie cand aflam asta; tot cu aceasta ocazie am vazut si fotografii cu pisici care aveau ochi in culori diferite (despre asta auzisem). A! Si-am mai aflat ca şerpii, cand naparlesc, au ochii albastri. :)
      Multumesc, Ella! Ziua (seara) frumoasa sa iti fie! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Deosebit de interesant articol !!!
    Mi-a făcut mare plăcere să-l citesc.
    Sfârțit de săptămână plăcut îți doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, si pentru urare!
      Iti doresc sa ai o saptamana buna-buna! :)

      Ștergere
  3. Ahaa! Deci bărbatul meu e extraterestru! Bănuiam eu ceva! :)))
    Super articol, mi-a plăcut! Foarte interesant.

    Diana, am văzut că ți-ai exprimat interesul pentru serialul cu citate. Apare de luni pe ”Zinnaida”, așa că poți pregăti un articol pentru înscriere. Mulțumesc!

    Duminică frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Tu stii! :)
      Multumesc pentru apreciere, Zina! :*

      Dadada! Abia astept serialul cu citate! :) Am, deja, ceva pregatit - nu era pentru un astfel de serial dar se potriveste - asa cred. :)
      Si eu multumesc!
      Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  4. Am dedus ca ai ochi albastrii,nu? La mine cam toata familia este cu ochi albastrii sau verzi-eu,fica,nepoata.Interesant,dar nu se potrivesc toate,dupa cum nici noi nu suntem lafel.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. :)
      Si la noi in familie suntem multi cu ochi albastri si nu se potrivesc tuturor caracteristicile si - nici noi - nu suntem la fel, categoric. :)
      Multumesc. Iti doresc sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere
  5. Foarte interesant articol. Bunicii mei erau toți cu ochii albaștri, dar n-am moștenit niciunul dintre nepoți ochii senini ca cerul. Și nici Sara de la mama ei. Genetica asta, cu regulile ei...
    Mi-a plăcut mult și partea cu profilul psihologic al oamenilor cu ochii albaștri. Și chiar „gogomănia” din final, cum că ar putea fi suspectați că sunt... „extratereștri”! :-). Poate ar fi vrut să spună autorul ideii că sunt mai.... „aerieni”!
    O duminică frumoasă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex.
      :)) Da! Aerieni ar putea fi numiti multi! :)
      Poate ca stie ea, genetica, de ce le potriveste asa cum le potriveste. :) Eu am avut de unde "alege" sa am ochi albastri. :) Tata avea ochi albastri, bunicii paterni aveau ochi albastri si bunicul matern.
      Zile fericite iti doresc, cu drag! :)

      Ștergere
  6. Tata are de la parintii lui ochii albastri. Si se cam potrivesc manusa caracterizarile de aici :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tata la fel avea, de la parintii lui. :) Cand citeam articolele pentru a le rezuma/compila in aceasta postare gandul mi-a fost cel mai mult la tata. :) Mi-ar fi placut sa-i seman, in multe... nu doar la culoarea parului si ochilor. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.