Mi se pare, bunăoară, că nu s-a subliniat îndeajuns unul dintre motivele spaimei de necunoscut, spaimei de lucruri sau oameni noi, pe care o încearcă mai ales „oamenii primitivi”, les moins civilisés. Acest motiv ar putea fi astfel formulat: omul primitiv se teme, de lucrurile sau persoanele necunoscute, pentru că aceste lucruri sau persoane nu coincid și nici măcar nu se potrivesc cu propria imagine pe care și-a făcut-o el despre sine.
Orice lucru sau persoană, care modifică - mai precis, contrazice - cunoașterea omului primitiv despre sine, devine primejdios; nu pentru că e „necunoscut”, pentru că n-a fost întâlnit până acum, ci pentru că nu se poate încadra nici armoniza cu icoana închipuită de om sieși. În această interpretare pe care o dau spaimei de necunoscut, accentul nu mai cade pe oceanul nesfârșit al fenomenelor exterioare omului - ci pe ideea de om, așa cum este intuită și trăită de fiecare trib necivilizat și fiecare națiune în parte. Cu cât este mai puțin „civilizat” un om, cu atât icoana pe care și-o face despre sine este mai absolută, mai rigidă în limitele ei. Norma domină conștiința omenească încă de la începuturile ei atât de tulburi, chiar în așa-numitele faze pre-logice. [...]
O simplă observație, privind exclusiv lumea modernă (post-medievală), care cunoaște - în mediile ei urbane - un amestec de „imagini antropologice”; în această lume modernă, nu numai „personalitățile” puternice sunt privite cu neîncredere și teamă, ci orice om viu este pentru celălalt, prin simpla lui prezență, un izvor permanent de griji și neliniști. Cum spunea Goethe (care înțelegea perfect logica și simbolul omului modern) fiecare ins este pentru tovarășul în a cărui prezență trăiește mai îndelungat, un demon; adică, forța care îi năruiește icoana despre sine... [...]
Cred că o soluție pentru înlăturarea acestei frici este să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, și să ne străduim să-i cunoaștem mai bine pe cei din preajma noastră.
RăspundețiȘtergereSă ai o săptămână excelentă, dragă Diana! ♥
Ar fi cel mai bine, dar suntem asa de grabiti cel mai adesea incat reusim sa ne vedem "ca prin ceața" pe noi si sa vedem doar imaginea total diferita a altora.
ȘtergereIti multumesc, Zina draga! ❤️ Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu!
Tre' sa mai aprofundez ideea lui Goethe despre cei din preajma. O fi valabil si in ce-i priveste pe tovarasii din virtual?
RăspundețiȘtergereO saptamana rodnica!
In functie de cat de "indelungat timp" petrecem pe langa ei... e posibil. Cred. 😊
ȘtergereIti multumesc. La fel!
Recunosc ca pe Eliade nu l-am citit prea consistent.
RăspundețiȘtergereInsa textul ales de tine este perfect ancorat in ceea ce se poate observa prin preajma noastra, mai ales acum.
Pana la un punct, de ce ne-ar fi teama chiar intr-atat de acest necunoscut?
Exista o idee ce presupun ca a fost plantata cumva in mintea noastra: necunoscut=rau=periculos/pericol. Insa a ramane la acest nivel instinctual este cam prostesc. La urma urmei orice lucru cunoscut a trecut initial printr-o faza de necunoscuta.
Sa ne uitam la copii cum abordeaza necunoscutul, ca pe un miracol perpetuu...
Deosebit textul ales. Mi-ai adus aminte de anul trecut, cand stateam la coada intr-un supermarket si in fata mea un nene s-a intors de cateva ori spre mine, fara comentarii. La un moment dat rabufneste si ma atentioneaza ca nu stau la 1.5 distanta de el. Evident masca nu era suficienta. Si atunci am realizat ce grozavie ni se intampla. Insa dupa umila mea parere, doar cunoasterea ne poate salva. Nimeni nu ne impiedica sa ne informam, daca vrem asta. Teama ne va bloca pana la anulare! :(
Multumesc pentru inscrierea cu aceasta postare, Diana draga!
Pupici si o saptamana cat mai frumoasa! Uneori imi vine sa spun de la excelent in sus...❤️😘
Nu stim care-s intentiile necunoscutului... 😊
ȘtergereCand am citit eseul mi-am amintit ce citisem intr-o alta carte (n-am idee care): intr-un grup de oameni casatoriti orice femeie necasatorita / barbat necasatorit e privita / privit ca potential "pericol". 😊
Teama e un instinct primar (tine de instinctul de supravietuire, si e bine ca-l avem); putem stapani teama sau ii permitem sa ne stapaneasca.
Foarte multi oameni traiesc prin comparatie cu altii, simtindu-se "inferiori", din ei stiu ce motive, si daca nu reusesc sa fie ca, sa aiba ca, "icoana despre ei se naruieste"...
Ooo! Normal ca nu era suficienta masca! Omul invatase poezia pe de rost si creierul lui nu putea altfel (teama de necunoscut! era momentul lui sa se simta important!). Asa patesc cei care se uita prea mult la tv, la "stiri" si discutii intre "inteligenti". :)) Grozavia li se intampla celor ca acel individ. Chiar si anul trecut, fiind aproape in fiecare zi in piata, in magazine, pe strada, n-am vazut/auzit nimic de genul, desi erau destui cei care nu respectau normele impuse. Altfel spus: stiu sigur ca se respectau si nu prea chestiile, dar cifra din statistica lor tot a scazut. Sa tac! Vine tare "delta"! Imediat o luam de la capat. :(( Diferenta intre ce se "dadea" la tv si ce se intampla in realitate era ca de la cer la pamant (nu doar pe strada, in piete si magazine), dar asta stiu doar cei care si-au scos capul din cutie. Din fericire, sunt multi!
Cu placere! Multumesc pentru ocazie! 😊
Saptamana cat mai frumoasa iti doresc sa ai si tu, Suzana draga! ❤️ De la excelent in sus! 😊 Pupici! 😘
Da de asta ce zici?
Ștergerehttps://saccsiv.wordpress.com/2021/03/04/the-guardian-carantina-globala-din-doi-in-doi-ani-pentru-a-indeplini-obiectivele-climatice-de-la-paris/
Sper sa fie asa cum spui! Ca altfel... cam belea!
❤️😘
Multumesc pentru link. Deocamdata nu pot accesa - de pe la oa 18 nu pot accesa niciun site de pe platforma WP...
ȘtergereSite-ul de care zici e pe lista celor care nu prea sunt de incredere in privinta informatiilor. O carantina din 2 in doi ani ar fi dezastruoasa financiar si pentru cei care se cred buricul Pamantului (ei nu stiu ca Pamantul n-are buric). Oricum, voi citi articolul cand se va rezolva problema.
❤️ 😘
Oi fi singura care nu poate accesa niciun blog WP?
Trimitea la asta: https://www.qmagazine.ro/carantina-planetara-din-doi-in-doi-ani-titlul-gresit-aparut-in-the-guardian/
ȘtergereAuzisem subiectul la tv si am cautat.
Eu inca nu am rezolvat ratingul si il fac de pe un telefon, ceea ce este incomod. Daca in weekend nu reusesc, asta e. Imi voi cere scuze public!❤️ 😘
Am cautat articolul in The Guardian. Scrie ca pentru a pastra emisiile nefaste la nivelul anului 2020 ar trebui ca acestea sa scada la nivelul respectiv macar din doi in doi ani (dar folosindu-se alte metode!) - am citit cam pe diagonala, dar ceea ce am scris mai sus e acolo; nu zice ca va fi carantina globala din 2 in doi ani.
ȘtergereEu vad simbolurile pentru rating (mai mari acum) si le pot folosi - in cazul comentariilor, uneori, trebuie sa reincarc pagina.
❤️ 😘
Suzana, in caz ca vezi acest "p.s.", te rog, zi-mi daca tu poti accesa bloguri de pe WP.
Pai, am intrat pe blogul Potecutei fara probleme si cel zis initial.
ȘtergereAsa ca nu stiu ce sa spun. Ma intristez ca nu am reusit nici macar o poza sa pun in wp.
Nu stiu ce motiv ar fi, tot ce mi-aduc aminte este ca am patit-o cu niste luni in urma si era un ecran cu un mesaj ca am nevoie de invitatie, parca. Dar a doua zi a trecut.
Nu prea sunt de folos pe acest subiect, sorry!
Iti multumesc! M-ai ajutat; cum nu?! Problema trebuie sa fie de la mine... La pranz n-a fost nicio problema si seara... pfuuu!
ȘtergereAm mai incercat acum, am facut ce-am stiut, dar tot nu se incarca. Poate daca repornesc aparatul...
Vei reusi sa postezi si poza pe WP. La cum te stiu, nu te lasi cu una cu doua. 😊
Intreab-o pe Potecuta.
Interesanta lectura! Sunt putini cei care ”se arunca cu capul inainte”. :)
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru apreciere.
ȘtergereNici sa ne aruncam chiar asa, dar nici sa respingem pe toti si totul doar pentru ca nu "seamana" cu ceea ce ne imaginam noi. 😊
Very interesting post Dear friend! Thank you for this informative article. Actually, today, we (humanbeing) are very lucky. Because we improve ourselves very fast day by day. And we know or try to know everything.
RăspundețiȘtergereThank you for your appreciation, dear friend.
ȘtergereVery true! We adapt faster, we have where to get information... Even so, there are still people who are afraid of the unknown, of people who are different...