Pagini
2016-04-29
Sănătoşi să fim!
2016-04-25
Iepuraşul în legende
Iepurasul de Paşte este o figura preluata din lumea festivalurilor păgâne germanice, unde simboliza fertilitatea, primavara, bucuria. Azi, Iepuraşul e prietenul copiilor, cel care le aduce daruri de Paşte.
Ca simbol pascal apare in
Potrivit unei legende anglo-saxone, intr-o iarna, zeita Eastre (Eostre, zeita Primaverii) a gasit o pasare ranita si singurul mod in care a putut sa o salveze a fost sa o transforme in iepuroaica. Pasarea si-a pastrat capacitatea de a face oua; iepuroaica decora ouale si le daruia zeitei in semn de recunostinta. Asa s-a nascut legenda Iepurasului care aduce daruri copiilor.
Iepurele si ouale sunt simboluri ale zeitei careia îi era dedicat festivalul păgân care ţinea din martie si până la sfarsitul lunii aprilie; din traditiile acestea au fost preluate unele pentru ceremoniile in onoarea Invierii lui Isus, pentru ca cele doua sarbatori aveau loc in acelasi timp si crestinii urmareau astfel sa converteasca paganii.
Iepurii sunt puternic legati si de Luna in traditia pagana, fiind un simbol al acesteia, iar ciclurile Lunii determina si ziua in care e sarbatorit Paştele in fiecare an.
In Evul Mediu
Iepurele nu a fost intotdeauna fricos
2016-04-24
Floriile şi Flora, zeiţa florilor
Traditii si superstitii de Florii
De ce se mananca peşte in Duminica Floriilor
Obiceiuri păgâne
2016-04-23
Uciderea puilor de cioară
Se stie ca ciorile pot provoca mari pagube mai ales terenurilor cultivate, si pot deranja orasenii prin zgomot si mizerie si se urmareste micsorarea populatiei acestei specii, dar nu trebuie adoptate orice fel de masuri si nu oricand.
Cioara este o pasare care traieste in grupuri relativ mari, in regiunile de ses, de deal cu paduri, campuri si pe ogoare. Ciorile sunt monogame, cuibul fiind asezat pe copaci, sub poduri, tufisuri.
Primele ciori au aparut in Miocen, in urma cu circa 17 milioane ani, in zona Australiei si Oceaniei.
Ciorile sunt cele mai inteligente pasari din lume. Mult mai inteligente decat bufnitele si pasarile de prada, si cu mult mai istete, smechere si descurcarete decat papagalii.
In
Reprezentantii primariei si Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Timisoara, in perioada 9-10 aprilie, au distrus ilegal zeci de cuiburi de ciori cand puii erau inca in ele. Ce ironie! Cei de la o universitate de medicina veterinara si stiinte agricole accepta asa ceva! Ei voiau sa „toaleteze” copacii. In data de 12 aprilie 2016 si primarul a hotarat acelasi lucru in Parcul Municipal, ucigand alti pui de cioara, pe ideea: „Parcurile sunt ale oamenilor, nu ale ciorilor” (a declarat primarul). Corect. Una dintre metodele de reducere a numarului de ciori este si distrugerea cuiburilor, dar nu oricand! Distrugerea se face iarna, nu primavara cand pasarile au pui.
Viceprimarul Timisoarei se lauda, in decembrie 2013, ca nu mai sunt ciori in parcul din spatele Catedralei Mitropolitane; ar fi scapt de ele cu un dispozitiv care imita sunetul pasarilor de prada. Primarul si-a declarat scepticismul... afirmand ca le-a vazut zburand deasupra parcului. Hm. Dispozitivul respectiv alunga orice fel de pasare, nu doar ciori...
Prin aceasta actiune au fost incalcate dispozitiile art 33 al. 2) si art 52 lit. d) din OUG nr. 57/2007 cu modificarile si completarile ulterioare. Gravitatea faptei unora despre care se presupune ca au habar de legislatie in general si cu atat mai mult in materia protectiei mediului este data si de faptul ca in cuiburile ciorilor clocesc oua chiar si unele specii de pasari protejate prin lege: ciuful de pădure şi vânturelul roşu.
La Cluj Napoca, de exemplu, pe langa o colonie de ciufi de padure, iarna mai vin si ciufi din nordul Europei, care primavara depun oua si le clocesc in cuiburile de ciori. In zonele unde traiesc aceste pasari distrugerea cuiburilor de cioara primavara pericliteaza si inmultirea lor. In prealabil unei astfel de operatiuni trebuie consultati ornitologii, pentru a evita zonele si perioadele in care cuibaresc specii de pasari protejate.
Acum, conducerea Universitatii din Timisoara da vina pe cei care au „toaletat” arborii... Poate ca si cei care au contracte de acest gen ar trebui sa cunoasca legea. Ceea ce, insa, ma cam sperie – dincolo de ce zice legea – este cum de au putut niste oameni sa taie crengile stiind ca puii care piuiau de zor ar fi murit? Nu le-a pasat ca toti acesti pui au murit ‚la picioarele” studentilor – unii i-au fotografiat si au sunat la politie, de unde li s-a spus ca nu e caz de „112”...
Garda de Mediu a amendat si Universitatea iar politistii cerceteaza cazul, doar ca dispozitiile legale invocate de reprezentantii organizatiilor de profil care au reactionat imediat ce au fost sesizati de martorii la distrugerea a circa 50 de cuiburi cu pui nu se aplica si locurilor de agrement (cum ar fi parcurile).
Cu alte ocazii, unii au venit cu ideea vânării ciorilor... Alin David, specializat in ornitologie, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Clij Napoca, spune ca, pe langa faptul ca e o solutie barbara nici nu rezolva problema. „Daca anul acesta impusti jumatate din populatia de ciori, in urmatorii ani, populatia respectiva va tinde sa-si mareasca efectivul, pentru ca sursa de hrana ramane – declara specialistul. El mai spune ca experienta ultimilor ani, din Cluj, Iasi, Ploiesti, a aratat ca, desi au fost impuscate, coloniile de ciori s-au refacut in urmatorii ani pentru ca au gasit hrana in zonele respective.
Cu ce se hranesc ciorile
In agricultura, in special, ciorile au un rol in distrugerea daunatorilor. Se hranesc cu plosnite, carabusi, lacuste, gandaci, melci, soareci, omizi care distrug culturile. Ciorile sunt necrofage si curata locul de cadavrele animalelor moarte.
Si prin orase sunt fel si fel de ganganii; cand ploua, in unele zone se acopera trotuarul cu rame si melci fara cochilie (ca niste viermi uriasi); sunt si soareci, si gandaci... plus resturile de mancare aruncate de oameni pe te miri unde. O metoda de a ţine ciorile departe de orase este si o curatenie exemplara. Hm! Mai greu cu asta, mai usor cu puşca... Pentru orase, solutia cea mai convenabila si care s-a dovedit a fi destul de eficienta consta in mentinerea curateniei pe tot parcursul anului. Fara resturi menajere pe strazi, in parcuri, pe terenurile virane si in imprejurimi, pasarile nu vor mai avea surse de hrana si se vor indrepta spre alte locuri, unde vor si cuibari.
In perioadele secetoase, mai ales, ciorile pot face ravagii in culturile de porumb, in vii si in livezi, dar si in culturile de pepeni, pe care-i gauresc cu ciocul pentru a-si potoli setea.
Cum pot fi alungate ciorile
Pentru recolte, vii, livezi sunt valabile sperietorile de ciori, care trebuie improspatate si mutate din loc in loc pentru ca pasarile sa nu se obisnuiasca. Exista si sperietori mobile, care sunt rotite de vant si scot zgomote stridente care sperie pasarile.
Solutia chimica sau cea sonora alunga pasarile fara a le ucide, dar aceste solutii nu sunt recomandate pentru ca afecteaza si animalele, dar mai ales insectele benefice pentru agricultura: albinele, de exemplu, si celelalte specii din familia Apocrita, care au rol esential in polenizarea culturilor.
Exista si un asa-numit „tun anti ciori”: un dispozitiv cat o cutie de bomboane, pe langa partea electronica se ataseaza o baterie de masina si o butelie cu gaz – intr-un tub se face acumularea de gaz si la fiecare 4 minute se produc trei scantei (si se aud trei bubuituri); ciorile se sperie de bubuitori, dar, zic cei care l-au amplasat in Satulung (Maramures), aparatul le deranjeaza sistemul circulator. Ei nu vor sa ucida pasarile, ci doar sa le alunge, dar n-au ideea ce efecte are acesta asupra pasarilor – spera doar sa le rareasca (sunt curioasa ce au rezolvat, dar n-am gasit informatii). Si acest dispozitiv poate alunga toate pasarile, pentru ca toate pasarile – si animalele – se tem de impuscaturi.
In urma cu vreo doi ani, conducerea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (!!!) Timisoara a mai dat dovada de „responsabilitate”: a dispus otravirea cu Furadan a cainilor fara stapan din campus. Studentii au raportat fapta, dar faptuitorii au scapat nepedepsiti – asa cum, de regula, se intampla oriunde in cazul otravirii cainilor fara stapan.
Furadanul ingerat e neuroparalizant, idiferent ca se inghite un gram sau 20 de grame decesul intervine in cateva minute; din acest motiv e incadrat la grupa intai de toxicitate si nu poate fi comercializat oricum (deci ar fi destul de usor a se afla cine a folosit substanta). Daca ei nu gasesc pe cei care ucid caini de ce sa-i credem ca ar putea gasi un individ care ar ucide oameni cu aceasta substanta?
Ciorile sunt ucise, vin altele; cainii sunt otraviti, vin altii... Pare ca in România se gasesc numai solutii de moment si cam in toate cazurile solutia gasita este uciderea – chiar si aceasta solutie extrema se dovedeste inutila. Atunci de ce o mai folosesc unii? De placere?!
Este, intr-un fel, legea junglei, dar omul exagereaza, nu joaca cinstit: distruge habitatul pasarilor (defrisari masive, constructii etc) si apoi incearca sa distruga toate vietatile care reusesc sa se adapteze in orase, fie ca sunt ciori, pescarusi, berze, porumbei, vrabii, ulii etc.
Sfântul Gheorghe e şi ocrotitor al soldaţilor
Honi soit qui mal y pense (Ruşine aceluia ce de rău gândeşte) – deviza Ordinului.
http://clasate.cimec.ro/detaliu.asp?k=83E1E6169D874E2992AA05FE4695D28C
2016-04-22
Orientul viu, de Mircea Eliade
Citat din "Isabel si apele diavolului" |
2016-04-14
Reabilitarea Cavalerilor Templieri
In octombrie 2007 papalitatea a dat publicitatii documentele judecarii Cavalerilor Templieri din 1307-1312. Documentele au fost pierdute in arhiva Vaticanului pentru mai mult de 3 secole, fiind „puse in dosare gresite”, pâna au fost descoperite de un cercetator academic, profesoara Barbara Frale, in anul 2001.
Pergamentul Chiron arata ca opinia majoritara asupra acelor evenimente este gresita, Papa Clement al V-lea declarand la vremea aceea ca Templierii nu sunt eretici, dar desfiintand totusi Ordinul pentru a-si mentine bunele relatii cu regele, acuzatorul Cavalerilor. El insusi l-a interogat pe cel mai inalt demnitar al cavalerilor, care a fost inchis de regele francez Filip al IV-lea.
Cardinalul argentinian Jorge Mejía, care timp de cinci ani (1998 - 2003) a fost numarul unu in Biblioteca din Vatican si Arhivele Secrete, nu s-a aratat foarte surprins ca, in secolul XVII, s-a pierdut urma pergamentului ce cuprinde informatii despre procesul cavalerilor. Documentul s-a ratacit din cauza numarului mare de manuscrise.
Cand "Processus contra Templarios" a fost publicata in anul 2007, a creat destula vâlvă, dar istoricii sunt de parere ca pergamentul de curand gasit nu aduce cine stie ce noutati pentru ca ei ajunsesera la aceeasi concluzie studiind alte documente.
Lucrarea bazata pe Pergamentul Chinon a fost prezentata publicului in 25 octombrie 2007, la Vatican, in Sala Sinodului; aceasta cuprinde documentele procesului care a distrus Ordinul Cavalerilor Templieri si care au fost publicate intr-o editie limitata la 799 de exemplare (in valoare de cca 6000 euro fiecare); documentele sunt reproducerea fidela a originalelor pastrate in Arhive. Volumul cu numarul 800 apartine papei Benedict al XVI-lea (Joseph Alois Ratzinger).
Lucrarea, integral facuta manual, contine doua volume (29X45 cm) legate in piele; au cate 256 de pagini fiecare si cantareste 5 kg. Documentele sunt pastrate intr-un fel de etui cu sigiliu; sunt facsimile in latina, imprimate pe pergament.
Majoritatea exemplarelor puse in circulatie au fost achizitionate de marile biblioteci universitare din Asia, Europa si S.U.A. In 2012, un colectionar român a adus la o licitatie in Bucuresti unul dintre exemplare.
In Spania, scria Daily Telegraph in august 2008, membrii Asociatiei Ordinului Suveran al Templului lui Hristos care se declara descendentii legendarilor Cavaleri Templieri, l-au chemat in judecata pe Papa Benedict al XVI-lea pentru a obtine de la acesta recunoasterea confiscarii proprietatilor Templierilor de catre Vatican. Este vorba de dizolvarea Ordinului de catre Papa Clement al V-lea in anul 1307, insotita de confiscarea a peste 9000 de proprietati in valoare de 100 de miliarde de euro. Cei care se proclama urmasii Templierilor spun ca nu vor sa ruineze economic Vaticanul ci doar sa reabiliteze numele fostilor cavaleri si sa obtina recunoasterea dimensiunilor complotului impotriva acestora.
Din istoria Ordinului Cavalerilor Templieri
Despre Ordinul Cavalerilor templieri s-a scris si se va mai scrie multa vreme si pentru ca este unul dintre ordinele monahale care au fost inconjurate de o aura de mister.
Jacques de Molay |
Masonerie
Unele voci sustin ca templierii sunt adevaratii vinovati de aparitia primei forme de francmasonerie, asa-numita masonerie operativa, care grupa intr-o asociatie de tip secret mestesugarii constructori.
Templierii azi
In Ordinul paramasonic numit Ordinul Jacques de Molay sunt initiati in exclusivitate fiii minori ai Masonilor, tineri cu varste intre 15 si 21 de ani si care isi exprima vointa de a face parte din Ordin.
DeMolay International este una dintre cele mai influente organizatii de tineret din S.U.A. din care ar fi facut parte cosmonautul Neil Armstrong, scriitorul John Steinbeck si Bill Clinton (fost presedinte al S.U.A.)
2016-04-13
Hârtiile din Pana ma
2016-04-12
A fi sau a nu fi… ipocrit
Foto de la "Brasov, orasul sufletului meu" |
Foto de la "Brasov, orasul sufletului meu" |