2021-04-25

Duminica aspiranților. Floriile

Această zi a fost numită și „duminica aspiranților” sau a „candidaților la botez” deoarece catehumenii (adulți care primesc învățătura religioasă în vederea botezului) mergeau la episcop și ii cereau permisiunea de a fi admiși la botez - cei acceptați primeau de la acesta „Simbolul credinței” spre învățătură. Ritualul catehumenatului se făcea cândva separat de botez (ca și azi, în cazul adulților care vor să îmbrățișeze religia creștină). Catehumenatul - treapta de tranziție dintre starea de necreștin și cea de creștin - dura mai mult sau mai puțin timp; cel care dorea să fie creștinat trebuia să învețe adevărurile fundamentale de credință și să se pregătească sufletește pentru intrarea în Biserică prin botez (doxologia). Pe scurt: candidatul la botez, înainte de a fi botezat este făcut catehumen. În cazul pruncilor ritualul catehumenatului se face, de regulă, împreună cu botezul (în funcție de religia cel puțin a unuia dintre părinți, presupunându-se că părintele creștin va învăța pe copil ceea ce trebuie să știe).
Ziua de Florii a fost numită și „Duminica grațierilor”, pentru că în cinstea acestei sărbători împărații acordau grațieri.

Superstiții de Florii

În această zi credincioșii obișnuiesc să ducă la biserică ramuri de salcie înmugurite, care vor fi sfințite de preot și peste an vor fi utile în unele ritualuri, conform credinței locului. Oamenii le puneau pe pomi fructiferi, să le ajute rodul - se spune că nu se plantau pomi înainte de Florii de teamă ca aceștia să nu rămână fără rod. Stupii erau împodobiți cu ramuri de salcie sfințite pentru ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină. În unele zone mâțișorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina.
Se spune că e ziua în care trebuie aerisite hainele. Cine își spală părul azi, fără apă descântată și sfințită riscă să albească înainte de vreme, iar cei care nu respectă ziua lui Lazăr se vor umple de pistrui. Ziua lui Lazăr e sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor (Moșii de Florii, Sâmbăta Morților) - în aceasta zi plantele de orice fel încep să-și dezvăluie proprietățile magice.
Vitele ar trebui să mănânce câteva ramuri de salcie, să rămână sănătoase.
Cum va fi vremea de Florii așa va fi și de Paști, se mai spune.
Există mai multe tradiții și superstiții de Florii, în funcție de zonă.
Gânduri de bine tuturor celor care azi își serbează onomastica!

Image by mohamed Hassan from Pixabay

12 comentarii:

  1. Merci, pentru aceste informatii interesante si frumoase din traditiile crestinilor, despre care nu stiam. Mi-am amintit de copilaria în care aceste vechi traditii le practicau bunicii si parintii mei, iar bucuria acestei extrem de importanta sarbatoare crestineasca, era vizibila la fiecare casa din satul natal, iar noi copiii ne bucuram frenetic de libertatea, culorile, caldura, parfumul si puritatea florilor si sufletelor linistite ale oamenilor în sarbatoare, care parca traiau în alte dimensiuni decât cele cotidiene.
    O zi si o saptamâna sublima, minunata, binecuvântata în toate aspectele si dimensiunile perceptiei Vietii, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere.
      Singura traditie pe care n-o uit este cea legata de salcie - poate pentru ca o stiu din copilarie.
      Ce imagini faine imi evoca randurile tale! Imi amintesc zilele de mari sarbatori cand oamenii pareau senini (ca si cum totul le mergea din plin), se imbracau frumos si mergeau la biserica sau la plimbare sau in vizita. Ma induioseaza foarte mult oamenii varstnici de la sat (in special), cu mainile muncite, coplesiti, parca, de viata, imbracati in "hainele bune", mergand agale spre si dinspre biserica.
      Iti multumesc, Iosif! La fel iti doresc si eu tie!

      Ștergere
  2. Thank you for sharing.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2021/04/guerlain-shalimar.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot de pe tel.! Sper ca ai o zi frumoasa, impreuna cu dragii tai! Noi am fost in gradina Botanica. Prima data in acest an. A fost frumos, insa a fost si mai frumos alta data...Pupici si o zi frumoasa in continuare. Multumesc pentru toate ideile din postare, Diana draga! 😚❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Bv n-a fost niciodata gradina Botanica, dar a fost un super parc dendrologic lasat pe mana unui terchea berchea milionar de carton la inceputul anilor 1990 si s-a cam ales praful de el...
      Culmea! Cand faceam "naveta" la Bucuresti nu mi-a dat prin cap sa vad Gradina! Eh!
      Ma bucur ca v-a fost bine! Si noua ne-a fost bine, in limitele de care m-am saturat...
      Iti multumesc de gand, Suzana draga! ❤️ Cu placere!
      Seara frumoasa sa va fie si saptamana super buna! Pupici! 😘

      P.S. Folosesti telefonul pentru ca asa vrei, nu pentru ca ai probleme cu PC - sper! 😊 Zic asa pentru ca eu folosesc telefonul numai cand nu se poate altfel. 😊

      Ștergere
    2. Ma mai uit pe el in timpul zilei, cand calculatorul e inchis si comentez arareori de pe el, pentru ca nu prea imi place sa-l butonez. Dar fiind o zi speciala, seara ar fi fost cam prea tarziu asa ca am lasat un gand mai devreme!
      Pupici si o seara frumoasa, Diana draga!❤️ 😘

      Ștergere
    3. A-ha! 😊 Multumesc ca mi-ai zis - aveam emotii, sa zic asa, pentru ca am o experienta bogata privind "probleme de PC".
      Pe la ora 21 a tras o rapaiala scurta, pe la 22 am iesit la plimbare si-am inhalat aer si pe gura si pe nas! :)) Fantastic de curat, de racoritor a fost in seara aceasta. Doar noi eram bipezi pe strada. Parea ca e imparatia pisicilor, asa de multe am vazut, si nu s-au "formalizat" vazand catelusa, dar si ea le-a ignorat. Si ieri seara a fost fain, dar acum... Uau!
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Noapte buna! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Mulţumesc, Diana! Am citit cu plăcere, nu ştiam multe dintre cele scrie aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      Iti multumesc pentru interes, Potecuta! 😊 Ma bucur sa stiu ca ti-a facut placere sa citesti.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.