2019-04-21

Duminica Floriilor

Duminica Floriilor aminteşte intrarea Mântuitorului in cetatea Ierusalimului. Oamenii, auzind de venirea lui Isus, au luat ramuri de finic şi l-au întâmpinat cu bucurie. Sărbătoarea Floriilor este o celebrare a bucuriei.
După aceasta duminică începe Săptămâna Mare, numită şi Săptămâna Patimilor, care este una a tristeţii; in fiecare zi (începând cu seara din Duminica Floriilor), in biserici se ţin deniile, slujbe speciale care amintesc momente din viaţa Mântuitorului - de la intrarea in Ierusalim şi până la Înviere.
Tradiţia cea mai cunoscută a zilei de Florii este sfinţirea ramurilor de salcie pe care credincioşii le duc la biserică şi pe care, apoi, le aşază in locuri luminoase pentru a fi protejaţi de boli şi alte forme ale răului. De ce ramuri de salcie şi nu de finic?! Deoarece curmalul (finicul) nu creşte in toate zonele unde se sărbătoreşte Intrarea Domnului in Ierusalim. Ramurile de finic au fost înlocuite cu ramuri de salcie şi pentru că este amintită in Biblie, in special in Vechiul Testament, unde apare in contexte care exprimă bucuria de a trăi: in timpul Sărbătorii Corturilor, de exemplu, sărbătoare care comemorează momentul ieşirii din Egipt a evreilor conduşi de Moise. La această sărbătoare e simbol al vieţii abundente.
Exista versete legate de salcie, care exprima atmosfera sumbră, pierderea speranţei. Unul dintre versete se referă la râul Babilon pe malul căruia evreii, aflaţi in robia babilonică, şi-au plâns disperarea. Aici, salcia devine semn al neputinţei, al resemnării. Salcia îşi păstreaza dualismul simbolic: viaţa şi moartea, simbol de care vor ţine cont preoţii şi scriitorii bisericeşti creştini care vor încerca să dea sens şi semnificaţie aspectelor tainice ale credinţei lor. In cultul creştin, ramurile de salcie sunt semnul vieţii celei noi (Remus Rus, profesor de Istoria religiilor la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul“ din Bucureşti).
Salcia, însă, apare ca simbol şi in tradiţiile antice. La grecii antici, de exemplu, alături de plop, salcia umbreşte intrarea in împărăţia morţii stăpânită de Hades.
Prin particularităţile sale naturale salcia a atras atenţia oamenilor din cele mai vechi timpuri deoarece creşte in locurile unde apa este in abundenţă şi a fost considerată ca fiind o adevărată “iubitoare de apă”, dar a atras atenţia mai ales prin puterea ei aproape indestructibilă de creştere şi regenerare fără intervenţia omului. O alta caracteristică despre care se poate spune că a făcut din salcie un simbol religios puternic este faptul că florile îi cad înainte ca rodul să se lege şi că, de fapt, nu se înmulţeşte prin seminţe, ci prin puterea de a arunca vlăstari. Homer aminteşte acest fapt când Circe îi indică lui Odiseu unde se află intrarea in infern: “dumbrava neîngrijită, dincolo de cărările Oceanului, unde cresc plopi măreţi şi salcii distrugătoare de rod” (prof.dr. Remus Rus)
Astfel, in salcie se întâlneşte activă forţa vieţii şi a morţii. Pentru puterea ei regeneratoare de viaţă salcia a fost asemuită lui Hristos.

Resurse online
https://www.traditii-superstitii.ro/
https://www.crestinortodox.ro/

Sursa foto silvanews.ro

14 comentarii:

  1. Florii cu bucurii si cu liniste în suflet! ڰۣڿ✿ڰۣڿ✿
    Sa ai o zi frumoasa, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ella draga!
      Saptamana armonioasa iti doresc sa ai! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Ce pacat ca oamenii tin doar traditii, zile, din timp in timp. Ca niste cimpoaie, umflate sa cante pentru un timp, apoi raman dezumflate luni de zile pana la urmatorul ritual... Cristos e viu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine chiar si din cand in cand, decat deloc. :) Poate ca unii, dupa astfel de zile in care tin anumite ritualuri, isi imbogatesc sufletul si, in timp, renunta la ritualul ocazional pastrandu-si inima deschisa.

      Ștergere
  3. Si la mine-s crengutele de salcie ce le aduci de la biserica de ''Florii''. Semnificatia salciei simbol este interesanta. :) Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul acesta, de Florii, nu am avut in casa crengute de salcie. Tata era cel care mereu avea grija sa aduca. :) Din 2010 el nu mai este si in unii ani uit, in altii neglijez...
      Multumesc. Numai bine!

      Ștergere
  4. Diana draga, sper ca ziua Sarbatorii de Florii ti-a fost frumoasa-frumoasa!
    Mi-am pus azi prin casa numai salcii. Am pus cateva ramurele si in apa, dar sunt cam lungi si par cam pleostite. O sa vad maine cum arata, dar cred ca va trebui sa le scurtez cam mult.
    E cam seara, asa ca iti spun o seara placuta si apoi noapte buna! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost tare frumos! A fost atat de fain incat - spre rusinea mea - am uitat de cei (putini) pe care ii cunosc cu nume de floare. :)
      Eu am neglijat in acest an... Din 2010, de cand nu mai e tata, care avea grija sa nu lipseasca, intr-un an uit, in altul neglijez... Poate ca-mi aminteste prea mult "de atunci"; habar nu am! :)
      O salcie plangatoare! Sa le scurtezi sau sa asezi la inaltime vasul in care sunt. :)
      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai o saptamana frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Îţi mulţumesc, Diana! Nu ştiam multe dintre lucrurile astea, foarte interesant articolul tău!
    Îţi doresc o săptămână frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere, Potecuta!
      An de an aflu si eu ceva in plus despre salcie. :)
      Multumesc. Iti doresc sa ai si tu o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  6. Interesante informații. Mereu aflu câte ceva nou și util de aici :)
    Îmi place mult sărbătoarea caldă și luminoasă a Floriilor. Totul e verde și colorat în jur, natura e și ea în plină sărbătoare. Este superb!

    O săptămână colorată și luminată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Izabela.
      Cred ca numai spunand in gand "Florii" vedem Pamantul ca o gradina scaldata in lumina soarelui, cu mii de flori si un verde stralucitor. :)
      Multumesc. Iti doresc sa ai si tu o saptamana colorata si luminata!

      Ștergere
  7. Foarte frumos și bine documentat articol, așa cum ne obișnuiești mereu, dragă Diana! Trebuie să cunoaștem toate aceste lucruri, pentru a le înțelege bine și rostul lor. Oamenii s-au obișnuit să le accepte ca simple tradiții, fără să mai caute și semnificația lor profundă. Învățături și adevăruri care se pierd în negura vremurilor.
    Numai bine și o săptămână binecuvântată, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Alex draga!
      Si eu sunt de parere ca trebuie sa le cunoastem, sa le stim - mai mult sau mai putin - originea pentru ca sunt... mostenire, fac parte din traditiile inaintasilor si e pacat sa le uitam. Chiar daca nu particip la anumite ritualuri - sa le zic asa - de stiut imi place sa le stiu. Ceea ce isi are azi originea in negura vremurilor ne defineste, intr-o mai mica sau mai mare masura, ca oameni.
      Multumesc, Alex draga! Saptamana binecuvantata iti doresc sa aveti si voi! Sanatate si numai bine! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.