Pagini

2021-08-01

Calendar de august

mandala desenata online, cu portocaliu, galben si forme geometrice
August este a opta lună în calendarul gregorian și are 31 de zile. August începe în aceeași zi a săptămânii ca și luna februarie în anii bisecți.

Denumirea lunii august

Numele provine de la numele primului împărat roman, Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus - se spune că luna are tot 31 de zile pentru că împăratul ar fi vrut ca și luna „lui” să aibă câte are cea a lui Iulius Cezar (iulie) , dar e doar un mit, din ce-am dedus ulterior, pentru că luna ar fi fost numită astfel în anul 8 î.e.n., în onoarea acestui împărat al Romei. Cine-o mai ști care e adevărul?

Înainte de cele de mai sus se numea Sexstilis, în latină, pentru că era a șasea lună în calendarul roman (care începea cu luna martie). După introducerea lunilor ianuarie și februarie, de împăratul Numa Pompilius (în jurul anului 700 i.Hr.), al doilea rege al Romei, după Romulus, a devenit a opta.

Grecii îi spuneau Metageitnion, și avea 29 de zile (grecii alternau zilele lunilor: una avea 29 de zile, una 30 de zile; grecii nu erau prea hotărâți ce calendar să folosească). În timpul acestei luni grecii aveau festivalul Metageitnia, în cinstea zeului Apollo.

În România, popular, luna august are mai multe denumiri: Gustar (gustatul ritual al boabelor de struguri), Augustru, Măselar, Secerar (luna secerișului  - se încheie secerișul, sătenii se pregătesc pentru arăturile de toamnă), Macavei-cap de post (începe postul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului), aust, agust, ogust, gustea.

Sărbători religioase
Unele sărbători sunt mai importante:
1 august: Scoaterea Sfintei Cruci
6 august: Schimbarea la Față a Domnului. Semnificația zilei este momentul în care apostolii Mântuitorului s-au convins că acesta nu e doar un prooroc al Domnului, ci fiul lui Dumnezeu, când Isus s-a schimbat la față, pe muntele Tabor.
15 august: Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare); e o zi de hotar a lunii august.
25 august: Sfântul Apostol Bartolomeu  (prăznuit in 11 iunie)
29 august: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul; este praznic de întristare pentru uciderea celui mai aprins vestitor al pocăinței.

Sărbători care țin de tradiția populară

1 august: Macaveiul ursului (Împuiatul urșilor), Ziua ursului e o sărbătoare respectată pe vremuri de gospodari pentru a le fi protejate vitele și oile de urși, în special.
6 august: Obrejenia sau Pobrejenia (Probojaniile/Probajeniile, în Maramureș) - e ziua schimbării veșmintelor, despărțirea de vară; natura începe să-și schimbe veșmântul, pregătindu-se, încet-încet, de toamnă.
23 august: Sfântul Mucenic Lup
25 august: Vârtolomeii

Zile dedicate național și internațional

Ca în fiecare lună, conform http://calendar.city-star.org/ro există o mulțime de zile dedicate național și internațional - unele pentru amuzament, altele pentru informare, atenționare, comemorare etc.. Am ales să le amintesc numai pe cele de mai jos.
8 august - Ziua întâmplărilor fericite, zi dedicată de Secret Society of Happy People începând cu anul 1999 (fondată în august 1998); tot la 8 august este zi Ziua internațională a pisicii, dedicată acestor feline de Internațional Fund for Animal Welfare (IFAW), începând cu anul 2002.
9 august e ziua dedicată internațional Grădinilor Zoologice și Iubitorilor de cărți;
10 august este Ziua mondială a Leului (regele junglei) și Ziua leneviei;
12 august e ziua dedicată de ONU tinerilor, începând din anul 1999: Ziua Mondială a Tinerilor;
13 august - Ziua Internațională a Stângacilor, începând cu anul 1999;
15 august - Ziua Marinei Române; este și Ziua relaxării;
19 august - Ziua mondială pentru asistența umanitară, stabilită de ONU în anul 2009; tot la 19 august, și tot din 2009, este celebrată Ziua internațională a fotografiei, dedicată fotografiilor realizate de profesioniști și de amatori, la inițiativa unui tânăr australian pasionat de fotografie: Korske Ara.
23 august este Ziua mondială a comemorării și abolirii comerțului cu sclavi, la inițiativa ONU pentru Știință și Cultură, din 1998 începând;
24 august - Ziua retrogradării planetei Pluto, din inițiativa Internațional Astronomical Union (2006). Pluto a fost descoperită în anul 1930 și considerată a noua planetă din sistemul nostru solar, dar având caracteristici mult diferite de celelalte planete; în anul 2006 cercetătorii au considerat că e cazul ca Pluto să-și piardă rangul de planetă pentru că: este mult mai mică decât celelalte (și ca volum și ca masă, având masa mai mică de cinci ori și decât Luna), orbita pe care o descrie Pluto în jurul Soarelui este neobișnuită s.a. Astfel, Pluto a fost recatalogată ca „planetă pitică”.
25 august - Ziua sărutului26 august - Ziua aprecierii câinilor;
29 august - începând cu anul 2010: Ziua internațională împotriva testelor nucleare; dacă n-ar fi de plâns ar fi de râs, pentru că testele interzise sub pământ și în apă au loc acum în aer (în cosmos, altfel spus) și... vai, vai, se încălzește clima din cauza gunoiului pe care oamenii nu-l aruncă selectat. În 8 august 1963 România semnează "Tratatul privind încetarea experiențelor nucleare în atmosferă, în spațiul cosmic și sub apă", încheiat la 5 august același an între SUA, Marea Britanie și URSS.
30 august - Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate, zi dedicată la inițiativa ONU, începând cu anul 2011;
31 august - Ziua Frankenstein și Ziua luării mesei în aer liber, între altele.

12 comentarii:

  1. O luna plina de evenimente!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Mi-ar placea sa fie - pentru toti - si in afara calendarului plina de evenimente faine. 😊

      Ștergere
  2. In cateva zile plecam pentru cateva zile 😊, asa ca luna august va fi 'altfel'.
    Iarasi culeg de la tine idei de colectie si iti multumesc mult pentru efortul de a impleti astfel de informatii. Mereu de-a lungul istoriei unii oameni au fost omorati pentru curajul de a-si spune punctele de vedere, indiferent ca vorbim de religii sau stiinte si acest fapt este revoltator, chiar daca este prea putin acest cuvant pentru a exprima ideea de fond. Gandirea ca delict revine periodic, iar acum, cand spatiul geme de atatea informatii, este un reload de situatii care basculeaza periculos intre viata si moarte, ceea ce este si mai revoltator.
    In fine, nu vreau sa dramatizez mai mult o situatie dramatica in sine!
    Sunt cateva zile interesante care genereaza idei noi, asa ca cine stie cum va evolua aceasta luna, ultima de vara. Imi propun sa o lungesc cumva mental, pentru ca oricat ar fi de superba toamna imi doresc sa mai intarzie un pic prin imparatia ei!
    Pupici si multe idei noi, draga mea! Pupici! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce fain! Ma gandesc ca e vacanta, asa ca iti urez de pe acum sa fie zile super, sa va relaxati, sa va distrati! ❤️
      Cu drag! Curiozitatea imi da ghes! :)) E un "domeniu" pe care il cunosc putin spre deloc.
      Asa va fi mereu, din pacate... Acum e si mai simplu sa fie linsat cineva care inoata impotriva curentului: linsaj mediatic. Anul trecut au patit-o destui, oameni apreciati pana atunci, premiati, ale caror opinii erau aproape litera de lege. Cum au "facut contra vantului", cum au fost pusi la zid. :( Si se va mai intampla. Intre "teoriile conspiratiei" sunt destule care, peste ani (cand au fost desecretizate unele dosare), s-au dovedit a fi fost adevarate...
      Cum, sa gandesti?! Strica la ten! 😊
      Dorinta iti va fi implinita, cred. 😊 Va incepe septembrie dar va fi ca vara. Habar n-am, banuiesc. In capul meu e iarna. :))
      Iti multumesc, draga Suzana! 💕 Seara frumoasa! Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Îmi doresc ca această Secret Society of Happy People să nu fie atât de secretă. Aș adera și eu. :) În ciuda retrogradării, Planeta Pitică a crescut în ochii mei. :) Cred că am o slăbiciune pentru cei neajutorați. Pe 31 august mai curând aș sărbători Ziua Frankenstein decât Ziua luării mesei in aer liber. Nu prea le am cu picnicurile. :) Mulțumesc pentru calendar, Diana. ❤️ A fost foarte instructiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nici nu e secreta. :)) Le place cum suna "secret" - or sti ei secretul fericirii?! 😊
      Hahaha! Si eu! Cred, totusi, ca Pluto nu e chiar neajutorata - da' ce suparata am fost atunci cand se discuta despre asta! 😊
      La picnic nici eu nu sunt vazuta prea des, dar sa mananc in gradina mi-ar placea (sa nu transport eu vase in si din gradina!)
      Cu placere! Multumesc pentru interes, Jo! 😊

      Ștergere
    2. M-am și văzut cu furnici în farfurie. Deci nu neapărat picnic. Ei, așa mai vii de-acasă. :)

      Ștergere
    3. Auuuci! :)) Furnici in farfurie! Chhhhh! Zilele trecut m-am atins de un gard viu inalt sa aflu la ce-a latrat catelusa... Cand am revenit la pozitia initiala pe camasa mea circulau haotic cateva furnicute! M-am abtinut greu de la o runda de breakdance! De-mi aminteam mai repede nu ziceam de "masa in curte". 😊 Si totusi... e destul de fain in curte. Imi patineaza mintea!

      Ștergere
  4. Ziua pisicii 🐈
    Ziua câinilor 🐕🦺🦮🐕 🐩
    ... doar încerc niște emoticoane. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe emoticoane nu functioneaza pe blogspot - nu stiu daca numai in formatul pe care l-am ales pentru blog sau in general. 😊

      Ștergere
    2. Pisica și 2 căței au ajuns cu bine. :)

      Ștergere
    3. Ups! 😊 E si mai rau - pentru mine! :(( Vad numai ultimul cățel! :(((

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.