2021-06-24

Trei sărbători într-o zi

La miezul nopții dintre 23 și 24 iunie cerurile se deschid și Sânzienele încep să danseze; se prind în horă și dau puteri tămăduitoare florilor și buruienilor. Tot în acest timp există un obicei numit „Făclia de Sânziene” - torța e confecționată din lemn de brad uscat în care se îndeasă rășină și surcele de molid; flăcăii se adună pe un deal și învârt făcliile dinspre răsărit spre apus. Când făcliile sunt pe cale să se stingă tinerii pleacă spre sat, înconjurând grădinile și înfigându-le în livezi și holde.

Ziua de Sânziene

În 24 iunie este Ziua Sânzienelor, o sărbătoare despre Soare, dragoste, poftă de viață. Nu se muncește în această zi; din bune cum sunt, Sânzienele pot fi și foarte rele cu cei care nu le cinstesc ziua - în fond, fac parte din familia Ielelor. Superstiția spune că vor fi vârtejuri, vijelii, grindină, florile vor rămâne fără parfum și plantele, în general, fără puterea de a vindeca dacă oamenii nu respectă Sânzienele de ziua lor.

Se mai spune că în această zi Soarele joacă pe cer și cine-l vede dansând va avea dureri de cap toată vara. Pentru sănătate și spor la muncă în câmp oamenii se încingeau cu tulpini de cicoare.

Ziua de 24 iunie mai e numită și Amuțitul Cucului (nu e o sărbătoare „în sine”). Cucul e o pasăre migratoare care câtă aproximativ trei luni pe an, în perioada de împerechere și depunere a ouălor (în cuibul altor păsări). Cucul seamănă un pic cu uliul păsărar, ceea ce-l ajută să alunge păsările din cuibul în care vrea să-și depună ouăle. Asemănarea cu pasărea de pradă a dus la credința că după Sânziene cucul se transformă în uliu.

În folclor se spune că începe să cânte cucul în ziua de 25 martie, care e numită Ziua Cucului (Buna Vestire, în calendarul ortodox) și se oprește din cântat în ziua de 24 iunie, de Sânziene (Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, în calendarul ortodox) adică, între echinocțiul de primăvară și solstițiul de vară, ceea ce face ca această pasăre care nu are colorit spectaculos, nu e pasăre cântătoare, nu-și face cuib, nu are grijă de pui să aibă, totuși o importanță mare în calendarul popular, ca simbol al primăverii, al norocului, al iubirii. E cântat în doine (de dor și jale, mai ales), apare în povestiri populare (antropomorfizat) și e considerat și mesagerul îndrăgostiților. Când cucul încetează să cânte înainte de Sânziene vara va fi una secetoasă. O altă superstiție spune că așa cum te prinde primul cântec al cucului așa o să-ți meargă tot anul - din acest motiv, înainte de Ziua Cucului, oamenii se veseleau, mâncau, se îmbrăcau frumos și aveau grijă să aibă bani în buzunar.

Sfântul Ioan Botezătorul

A doua sărbătoare din ziua de 24 iunie este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. De regulă, Biserica sărbătorește ziua morții sfinților, adică ziua nașterii lor pentru viața veșnică dar, uneori, e sărbătorită și ziua de naștere a sfântului - cum e cazul Sfântului Ioan Botezătorul, o naștere „peste fire” a lui Ioan, având în vedere că Elisabeta îl aduce pe lume la bătrânețe. În cărțile religioase sfântul e numit „Luceafărul” - pregătește nașterea „Soarelui”, Isus Hristos.

Biserica a închinat acestui sfânt șase sărbători: zămislirea - 23 septembrie, nașterea - 24 iunie, soborul lui - 7 ianuarie, tăierea capului - 29 august, prima și a doua aflare a capului lui - 24 februarie și a treia aflare a capului său - 25 mai.

Ziua Iei

A treia sărbătoare în 24 iunie este una de dată mai recentă: Ziua Iei

În anul 2013 a fost organizată pentru prima dată Ziua Universală a Iei, dar n-am fost prea atentă; știu că relativ repede a devenit un eveniment care se desfășoară în vreo 50 de state din lume. Se fac expoziții, târguri tradiționale; nu am participat la un astfel de eveniment. Probabil că se și cântă, se dansează; n-am idee, dar voi căut
a informații.

Oricum, ia e recunoscută ca un simbol internațional al culturii române și a inspirat creatori de modă celebri. În trecut, pe bluză erau cusute însemne magice care aveau menirea să protejeze purtătorul de spiritele rele, de farmece, de soarta rea. E confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic și e împodobită cu broderii în motive populare românești în special la mâneci, pe piept și la gât (iile originale-vechi, mai ales, au și broderii din fir metalic), iar unele sunt împodobite cu mărgele sau paiete. Culorile în care sunt brodate bluzele sunt, de regulă, specifice zonei din care provine cel care o poartă dar, mai ales, țin de vârsta și de rangul social. O tânără, de exemplu, va purta culori vesele (roșu, auriu, galben), iar doamnele cu un statut social ridicat sau în zile de sărbătoare poartă bluze în culori mai sobre (maro, verde, argintiu,, violet închis, negru) și cu ornamente (mărgele sau paiete).

Unii istorici sunt de părere că ia fost purtată prima dată în perioada culturii Cucuteni (cca. 5500-2750 i.e.n.), una dintre cele mai vechi civilizații din Europa. Cultura Cucuteni era răspândită pe teritoriul de azi al Moldovei, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabiei.

Actualizare 25 iunie 2021

În 24 iunie, în lume, se sărbătorește Cat World Domination Day! Am aflat de aici:
https://cats-astrophic-events.blogspot.com/2021/06/cat-world-domination-day-and-feline.html

16 comentarii:

  1. De la tine am aflat acum de partea cu cântatul cucului şi mi se pare foarte interesant şi-ţi mulţumesc!
    Era frumos de Sânzâiene când mergeam la bunici cu coroniţele la porţi şi pe case, aruncate de fete. Vremuri...
    Zi frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      Eeee! Ferice de tine! Bunicii mei erau deja "la oras" cand am deschis ochii in viata si nu mai erau cand mi-am deschis sufletul spre traditii. N-am avut parte sa vad prea multe obiceiuri manifestate. 😊
      Iti multumesc, Potecuta! Seara frumoasa!

      Ștergere
  2. Mi-am luat ieri floricele de Sanziene. Trebuia sa mai iau trandafirasi, insa cred ca vin maine!😊 Mi s-a pus pata sa fac serbet...
    Multumesc frumos pentru noua colectie de idei!
    Mandala este perfect colorata pentru ziua de azi. Care sper ca ti-a fost frumoasa! Pe aici a fost cald-cald. Adica soare, doar a fost o zi speciala!
    Seara frumoasa, draga Diana! Mi-e somn de numa-numa cum spui tu...
    Pupici!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am gasit flori de Sanziene la piata anul acesta. Azi n-am gasit nici marar! In toata piata! 😊
      Buuun serbetul! Sunt cativa ani de cand n-am mai gustat.
      Ma bucur ca ai observat combinatiei de culori a mandalei. 😊
      Si aici a fost cald-cald! (au fost vreo 31 grade C, ceea ce pentru mine nu e tocmai de nesuportat) N-a tunat, n-a fulgerat, deci oamenii au cinstit ziua. 😊
      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Somn bun! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Terrific post! I learned a lot abut things I had not known about.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for your appreciation and for stopping by!

      Ștergere
  4. Very beautiful.

    www.exclusivebeautydiary.com

    RăspundețiȘtergere
  5. sarbatori, obiceiuri, traditii frumoase

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca trebuia specificat ca sarbatoarea este a Sfantului Ioan Botezatorul, nu a Sanzaienelor... Aia din urma e doar o legenda, o traditie. Iar Iisus se scrie cu doi i: Iisus. Altfel, scris cu un singur i, inseamna "asin". Inca sunt nedumerita cu ce scrii tu, nu ma regasesc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E Iisus pentru pastrarea grafiei românesti ortodoxe; mai e si o explicație despre tipografii din Kiev care activau in Tarile Române si care tipareau cu doi „i”. Nu exista argumente incontestabile pentru o varianta sau alta, iar ideea ca scris cu un „i” ar insemna „asin” este un mit (sa nu scriu un banc prost), pentru ca nici in aramaica, nici in ebraica, nici in greaca nu exista nici macar un cuvant care sa semene si sa insemne „asin” (o zic eruditii, nu eu - eu doar ma informez cat pot de corect). Pe scurt: ambele forme sunt corecte.
      Inainte de a fi legenda, sarbatoarea de Sanziene a "fost" credinta stramosilor nostri (inca necrestinati) = face parte din folclor = face parte din istorie.
      E cat se poate de firesc sa nu te regasesti - suntem diferiti; ar fi plictisitor sa fim identici.
      Multumesc pentru interventie.

      Ștergere
  7. Frumoase tradiții și obiceiuri mai avem, dar mare păcat ca se pierd în negura vremurilor. Oamenii, în fuga traiului zilnic, le uită sau nu le mai dau importanță. Să-ți fie weekendul însorit și înflorit, dragă Diana! ♥️
    Te îmbrățișez cu drag! 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe traditii am descoperit tarziu, si de fiecare descoperire m-am bucurat de parca as fi castigat vreun mare premiu! 😊 Cum bine ai observat: suntem grabiti - pare ca altfel nu ne permit timpurile sa fim. 😊
      Iti multumesc, Dana draga! ❤️ Weekend senin iti doresc sa ai si tu!
      Si eu te imbratisez cu drag! 💖

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.