2021-08-01

Macaveiul ursului. Scoaterea Crucii

În prima zi de august este e fixată sărbătoarea religioasă Scoaterea Sfintei Cruci. La Constantinopol, în această zi se scotea din Palatul Imperial lemnul Sfintei Cruci și se ducea în procesiune până la catedrala Sfânta Sofia. Se credea că aceste procesiuni, făcute cu credință în Dumnezeu, îi ajutau pe oameni să scape de boli.
Scoaterea Sfintei Cruci, sărbătorită de Biserică în ziua de 1 august, s-a instituit de către ortodocşi greci şi ruşi, pentru a sărbători victoriile din două confruntări simultane, ruşii asupra bulgarilor şi grecii asupra turcilor.

În această zi preoții sfințesc via și butoaiele de vin pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de recoltă bogată. 

Se credea că în această zi se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară. O legendă spune că șerpii, înainte de a se retrage în ascunzișuri, se adună mai mulți la un loc, se încolăcesc și produc o piatră nestemată care poate vindeca toate bolile.

În tradiția populară, tot în ziua de 1 august este Macaveiul ursului (Împuiatul urșilor), Ziua ursului, o sărbătoare respectată pe vremuri de gospodari pentru a le fi protejate vitele și oile de urși, în special. Macaveiul se ține și pentru a fi ferit de boli. Se sfințesc ierburi care vor fi bune de leac. Se spune că la Macavei „se-nvârte frunza-n tei” și nu e bine să se mai culeagă teiul. În această zi nu se lucrează, nu se mulg nici vacile, doar sunt lăsați vițeii să sugă (se spune că e Paștele vițeilor). Macul sfințit în această zi nu face viermi.

Oamenii stropeau grădinile și livezile cu agheasmă, sfințeau grâu la biserica și amestecau aceste boabe cu cele care urmau a fi semănate; cei care aveau stupi adunau mierea – credeau că aceasta va avea puteri miraculoase de vindecare.

Se crede că Ziua ursului provine de la faptul că în această perioadă coboară vitele de pe munți și urșii, nemaiavând suficientă hrană, vin în sate și mănâncă porumbul. Celui care cinstește ziua, ursul nu-i mănâncă stupii și vitele. Pentru ca ursul să nu facă pagubă în gospodării, în această zi oamenii aruncau o bucată de carne afară, spunând: Na, ursule!

(postare editată ulterior publicării)

15 comentarii:

  1. vax albina01 august, 2021

    Mă derutezi. Ziua Crucii este pe 14 septembrie. E printre puținele sărbători religioase pe care le știu din motive personale. Zi de post. Greu cu musafirii bisericoși. :(
    Trec să citesc postările mai vechi.
    Aștept toamna. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ups! S-a facut 3 la 3 (pe mine ma exclud). Ca tine stiam si eu, dar am citit altfel de doua ori, apoi am intrebat 3 persoane daca ii spune si "Ziua Crucii". Doua au raspuns "da", pentru ca e "Scoaterea", iar in 14 septembrie e tot Ziua Crucii pentru ca e "Inaltarea". A treia persoana n-a stiut... Mai caut, desi sunt tentata sa corectez chiar acum. 😊
      Iti multumesc! ❤️
      Mai e un pic - sau... poate mai mult, daca toamna se va manifesta ca vara. 😊

      Ștergere
    2. Am editat si am sters "ziua crucii" - mai bine nu scriu, decat sa scriu prostii. Ar fi trebuit sa ma gandesc mai repede la asta (avand in vedere "informatiile" contradictorii). 😊
      Tare-ti multumesc ca mi-ai atras atentia! ❤️

      Ștergere
  2. Fara vie viata e pustie. :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vrut sa spun anterior, insa am uitat. Mandala asta parca ma cupleaza la curent!😊 Arata minunat!
    Ce de multe lucruri se petrec in acest anotimp si mereu mi-au placut astfel de traditii, unele ciudate, altele fabuloase dar toate canalizate intr-o sfera a utilului, a vindecarii, a miracolelor.
    Sunt multe lucruri noi pentru mine, asa ca am mai invatat cate ceva si chiar daca nu voi tine minte tot, am unde sa revin si sa ma reinspir.
    Multumesc, Diana draga! O seara frumoasa si un august cu mult senin in suflet! Pupici!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e de bine senzatia atunci... e bine. 😊
      Unele chestiuni imi par si mie utile, dar altele sunt doar superstitii. Hm. Sau asa par! Sau... e de la iarna din capul meu. :)) Imi place ideea de miracole care se pot intampla (se intampla multe, probabil, si n-avem idee ca-s miracole), dar "ritualurile" care sa provoace (sa zic asa) miracole, hm. De fapt, ce stiu eu?! Nu stiam nici un sfert din cate am citit si am scris pe aici. Unele nu le inteleg deloc si pe acelea le-am exclus; altele, se pare, le incurc, pentru ca nu am o sursa sigura de informare... dar merg inainte. 😊
      Cu placere, Suzana draga! 💕 Iti multumesc!
      Seara frumoasa sa aveti si voi, si luna august excelenta! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Nu mă pronunț în legătură cu Ziua Crucii. Înțeleg, însă, că este un obicei ”venetic”, care nu s-a păstrat în calendarul nostru Creștin Ortodox. Este interesantă mențiunea din punct de vedere istoric și îți mulțumesc că am aflat un lucru nou. Lucruri noi, de fapt, nici de Macaveiul ursului nu știam, dar asta suna a obicei neaoș. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din tot ce-am scris foarte putine imi erau cunoscute. "Ziua ursului" sunt numite si alte zile din an - nu reusesc sa inteleg care-i logica, dar nici nu mai incerc (intuiesc de ce, dar nu am pe cine sa intreb, sa ma lamureasca deplin). 😊 Este neaos.

      Ștergere
  5. Pfft! M-am întors să recunosc că mi-au fugit ochii. M-am uitat în calendar la ziua de 2 august. Pe 1 august este, într-adevăr menționată Scoaterea Sfintei Cruci. My bad.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt zapacita total! De cand am inceput sa caut una-alta despre sarbatori religioase imi dau seama ca stiu mai nimic (nici n-o sa retin multe in plus, dar macar voi avea o ideea despre ce se vorbeste). 😊
      Pe 1 august ar fi fost si ceva despre Macabei - apar in calendarul ortodox si eu stiam ca e ceva greco/romano-catolic, asa ca am ales sa nu scriu despre (cum ar fi trebuit sa fac si in legatura cu numirea zilei de 1 august "Ziua Crucii").
      Poate de la Macabei e "Macavei"... Pfuuu! :))

      Ștergere
    2. Nu-ți face probleme. Din aproape în aproape îi dăm de cap. Mai zice unul ceva, mai verifică altcineva calendarul ortodox... până la urmă aflăm cum stă treaba. :)

      Ștergere
    3. Incep sa cred ca e ca-n cazul superstitiilor: la unele popoare pisica neagra e "ghinion" la altele e "noroc" - daca-ti taie calea (ca exemplu).
      Multumesc de consolare. 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.