2021-07-23

Iulie, o lună fierbinte

În calendarul gregorian luna iulie este a șaptea - are 31 de zile. Pe vremea imperiului roman această lună se numea Quintillis, pentru că era a cincea din anul roman (inițial, calendarul roman nu avea lunile ianuarie și februarie). Azi, luna poartă numele lui Julius Cezar, care s-a născut în această luna: iulie.

Cerul în luna iulie

În această lună se văd pe cer toate planetele din sistemul solar. Seara se văd Venus, Marte și Saturn; după ora 23 răsare Jupiter - Jupiter și Saturn se văd toată noaptea. Dimineața se vede Mercur. Pentru detalii: http://www.astro-urseanu.ro/calendar_iulie.html

În noaptea zilei de 28 iulie și dimineața zilei de 29 iulie sunt vârfurile curentului meteoric numit ploaia meteorică Delta Aquaride. Delta Aquaridele e un curent meteoric mediu care poate produce până la 20 de meteori pe oră la vârf. Curentul e produs de resturi lăsate în urmă de cometele Marsden și Kracht, și rulează din 12 iulie până în 23 august. Strălucirea Lunii pline (24 iulie) va bloca majoritatea celor mai slabi meteori.

Calendar popular

Luna iulie, fiind considerată cea mai caldă din an, e cunoscută și cu denumirea de Cuptor, Luna fierbințelilor sau Luna coacerilor.
Cele patru săptămâni din iulie au câte o denumire:
Prima săptămână este numită Săptămâna secerișului, fiind dedicată muncii agricole, țăranii erau pe câmp de la răsăritul soarelui până la apus, să treiere grânele, să aibă grijă de toate celelalte culturi.
A doua săptămână din iulie este Săptămâna Panteliilor - Panteliile sunt aprigele surori ale Sfântului Ilie, divinități solare care pot provoca arșiță și incendii.
Prea bine n-am deslușit care-i treaba cu Panteliile (care se sărbătoresc pe 13 și 27 iulie), Paliile (sărbătorite în 17 iulie) și Pârliile/ Pârlele (sărbătorite între 20 și 22 iulie) - câteva dintre zilele în care se sărbătoresc nu sunt în a două săptămână a lunii. Pe vremuri, puține zile din an erau așteptate cu așa mare teamă ca cele trei sau șapte zile cunoscute cu acest nume.
Denumirea, spun etnologii, e o combinație între numele sfinților Pantelimon și Ilie.
A treia săptămână e denumită Săptămâna lui Sântilie. În această a treia săptămână este cinstit Sfântul Ilie, care-i responsabil de ploi însoțite de tunete și fulgere.
O altă rudă a lui Sântilie este Opârlia, sărbătorită în 23 iulie - dacă nu i se prăznuia ziua provoca incendii și arsuri pe corp; în această zi nu se cocea, nu se torcea, nu se dădea foc din casă și scăldatul era interzis.
A patra săptămână se numește Săptămâna Verii - este dedicată verii.
Agricultorii, în special, dar și ceilalți săteni, credeau că trebuie să respecte cu sfințenie zilele de sărbătoare ale lunii iulie pentru a nu pierde roadele muncii.

Sărbătorile religioase mai importante din luna iulie sunt la:

1 iulie - Cosmandinul, Sfinții Cosma și Damian, „doftorii fără de arginți”, cei care păzesc pe oameni de boli. Dacă vor să țină departe bolile oamenii ar trebui să-i cinstească.
1 iulie - Ana Foca. Această sărbătoare trebuie respectată pentru ca oamenii să fie feriți de foc. În Transilvania, țăranii credeau că celor care nu respectă această sărbătoare și lucrează la vie soarele le va dogorî via cu arșiță și aceasta se va usca.
8 iulie - Precupul, Sfântul Procopie sau Ziua Lupului
15 iulie - Ciurica, o altă soră a Sfântului Ilie, o divinitate feminină despre care se spune că e atât de misterioasă încât foarte puține se știu despre ea.
16-19 iulie - Circovii de Vară sau Miezul Verii
17 iulie - Sfânta Muceniță Marina. Marina s-a născut în Antiohia Pisidiei, din părinți de neam bun, dar nu drept credincioși. Copila a primit învățătura despre Hristos începând cu vârsta de 12 ani. După ce a murit mama ei, tatăl n-a mai recunoscut-o că fiică din cauza alegerii pe care a făcut-o, și-a dat-o la doică într-un sat depărtat. În timp, Marina a devenit o fată foarte frumoasă atât la trup cât și la suflet, toți nevoiașii găsind ajutor la ea. Un episcop s-a îndrăgostit de ea și-a vrut-o de soție, iar când a aflat că e roaba lui Hristos a poruncit să fie aruncată în temniță, unde a fost torturată. După prima zi de tortură, Marina a fost dusă în fața episcopului, și pe trupul ei nu mai erau urme de răni; a fost supusă la alte chinuri, dar credința în Dumnezeu i-a dat puterea să treacă peste toate. Supărat de curajul Marinei, episcopul a ordonat să i se taie capul.
Se spune că în această zi (sărbătorită cu post) Sfânta Marina înfrânge răutatea și ferește oamenii de ispită. Este și protectoarea păsărilor de curte - tradiția spune că e bine să împartă pui pe la vecini cine dorește să aibă parte de păsări. La biserică se aprind lumânări pentru a fi ferit de orice boală. Pelinul cules în această zi are puteri tămăduitoare, conform tradiției; pe unde se mătură cu pelin puricii mor, din cauza amărăciunii lăsată de plantă. Femeile se spală pe față cu zeamă de pelin pentru a avea ten fin.
20 iulie - Sfântul Ilie
21 iulie - Ilie Pălie și Foca
În calendarul popular apare un alt personaj mitic: Ilie Pălie. „Pălie” vine de la „pălit”, „pârjolit”. În folclor, Ilie Pălie era vizitiul Sfântului Ilie, aducător de foc și arșiță. În luna iulie, foarte călduroasă, de regulă, aveau loc multe incendii, și oamenii credeau că l-au supărat cumva pe Ilie Pălie, așa că se străduiau să-i respecte ziua, adică să nu muncească, pentru ca Ilie Pălie să nu le ardă ogoarele și gospodăriile.
În această zi, se spune, se culege șovârful (Origanum vulgare), o plantă care, în trecut, era folosită la vopsitul firelor de lână și de cânepă - se spune că de-i culeasă planta chiar în 21 iulie vopseaua rezultată va fi roșie ca focul. Planta e cunoscută și cu alte denumiri: oregano (șovârful/șovârvul seamănă bine cu oregano, dar nu e tocmai oregano), busuioc de pădure, măghiran sălbatic și multe altele, fiind cunoscută ca având unele proprietăți terapeutice, fiind folosită și ca element culinar (condiment), pentru că e o plantă aromată.
Ilie Pălie și Foca sunt personaje mitologice. Se spune că Pălie pune foc, iar Foca suflă-n el și-l întețește. În alte tradiții, Ilie Pălie produce foc, iar sfântul Foca (22 iulie, ocrotitorul navigatorilor) suflă-n foc și-l stinge.

În general, lumea aminteşte de Foca pe 22 iulie, dar în calendarul bisericesc apare abia pe 23 iulie. Lumea ţine această sărbătoare pentru a se apăra de foc. Sfântul Mucenic Foca a fost, de fapt, episcop de Sinope, iar moaştele lui au fost aduse la Constantinopol în ziua de 23 iulie, anul 403.

În aceste zile oamenii nu folosesc cuptorul, nu lucrează pământul, nu merg la fân. În schimb, au obiceiul să dăruiască apă, faguri de miere şi fructe călătorilor.

Desigur, în calendarul religios nu apar Ilie Pălie, Pintilie Călătorul, Ciurica, Filipii și multe alte sărbători ancestrale, pe care Biserica le numește pseudo-sărbători, reminiscențe ale păgânismului.

27 iulie - Sfântul Pantelimon; Pintilie Călătorul
Sfântul Pantelimon s-a născut în anul 284 în orașul Nicomidia, și-a trăit în timpul împăratului Maximian (n. 286 - d.305). La naștere a primit numele de Pantoleon ("cel în toate puternic ca un leu"); tatăl lui credea în zei, mama lui era creștină (moare la câțiva ani după nașterea lui). La îndemnul tatălui Pantoleon a învățat la Școala de Medicină din Nicomidia și își face ucenicia cu medicul Eufrosin, renumit la acea vreme. Află de la un preot că Hristos este singurul doctor adevărat; după ce ridică din moarte un copil care fusese mușcat de o năpârcă cere să fie botezat; primește botezul și un nume nou: Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.
Ajunge repede la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale, împăratul remarcându-i calitățile și dorind să îl aibă ca medic personal. Îi cere să renunțe la credința creștină, Pantelimon refuză și împăratul îl condamnă la moarte prin decapitare. Se zice că în loc de sânge a curs lapte din trupul său.
Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon e considerat vindecătorul bolnavilor și ocrotitorul medicilor.
Pintilie Călătorul (sau Pantelei)
Biserica susține că tradiția populară a creat această divinitate pornind de la numele Sfântului Mucenic Pantelimon. Pe vremuri, această zi era ținută de cei care călătoreau mult, de cojocari și de cei care începeau să recolteze pepenii. Se spunea că orbii și șchiopii îl cinsteau pentru a le ușura suferință.

Mai exista și credința că, din această zi, „se călătorește vara”: păsările migratoare începeau să plece și frunzele se îngălbeneau ușor (mai ales frunzele teiului).

Zile dedicate național și internațional în iulie

11 iulie Ziua celor care se înveselesc singuri; 12 iulie Ziua simplicității, fondator Henry David Thoreau; 19 iulie Ziua arătării limbii; 20 iulie Ziua mondială a Șahului, din 1966; 20 iulie Ziua Aviației Române; 26 iulie Ziua înghețatei; 28 iulie Ziua ciocolatei cu lapte;
30 iulie Ziua prieteniei, din 2011; 30 iulie Ziua mondială împotriva traficului de persoane, din 2013. 

30 de comentarii:

  1. Pessoalmente. sempre me interessou o esforço do homem ao longo dos tempos e as suas tentativas para uniformizar e sistematizar a divisão e contagem do tempo.
    Esta sua publicação faz um pouco de luz sobre o assunto referindo-se, em concreto, ao mês de julho.
    Abraço amigo.
    Juvenal Nunes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Também gosto de saber mais sobre o passado; Tenho a sensação de que entendo melhor o presente. 😊
      Obrigada!
      Fim de semana maravilhoso, desejo-lhe!

      Ștergere
  2. ❤️ Hai că intrăm în a patra săptămână, a verii. Parcă sună mai puțin amenințător decât celelalte. :) Altfel nu pot să nu te cert puțin. Partea a doua a articolului - cu calendarul, ar fi fost binevenită la începutul lunii... sau mi-a scăpat mie ceva? :) Bine că n-am ratat ziua înghețatei, măcar. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe "ultima suta de metri" se potoleste si iulie. 😊
      ❤️ Imi asum "certarea"! :)) De cand mi-a venit ideea cu lunile anului mi-am propus sa postez la inceput de luna, dar planurile universului rar coincid cu ale mele! 😊 Dar tocmai ce-mi incolti o idee: la inceput calendarul general si "amanuntele" mai apoi. Poate-mi iese. 😊

      Ștergere
    2. Da, ar fi o idee. Să știm ce ne așteaptă, în general, în fiecare lună, iar apoi ne amintești datele importante în ziua respectivă. :) Mi-ar plăcea asta.

      Ștergere
    3. Ar trebui sa fie usor sa compilez cateva date si sa le scriu unele sub altele. 😊
      Multumesc, Jo!

      Ștergere
    4. Poți să-ți imaginezi că am uitat să mănânc înghețată luni?! Și a fost o caniculă taman potrivită pentru o înghețată. :( Eh! Mai e și la anul o zi de 26 iulie... :)

      Ștergere
    5. Haha! Nu-i bai! De ce sa astepti pana la anu'? Mananci doua, cu prima ocazie - nu se supara inghetata c-o "cinstesti" un pic mai tarziu. 😊

      Ștergere
  3. Chiar daca am scapat cateva zile dedicate, incerc sa respect 26 si 30. Regret ca ziua ciocolatei cu lapte cade intr-o zi de post...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dada, excelent! 😊 Sunt sigura ca respecti "dedicarea" zilei de 30 in fiecare zi. 😊 Nu tin post 'ca-s pofticioasa si... ori cu gandul ori cu fapta, tot pe acolo. 😊
      Cu placere. Si eu multumesc!

      Ștergere
  4. Inca nu am ajuns sa vizitez muzeul ciocolatei. Mi-ai adus aminte! Poza mi se pare geniala. Ardenta cumva, dar parca si semnaland pe aici nu se trece.
    ... Decat in anumite conditii ce trebuie descoperite, ca nu ti le spune nimeni. Portal spre un alt Univers. Super poza!
    Ai adunat atatea idei! Am pierdut Ziua sahului. Si acest joc face parte din dorintele de perfectionare, insa as vrea sa invat Go-ul. Mi-a ramas ceva amortit printre neuroni si situatia se cere remediata!😊 Inghetata nu am mai mancat de cativa ani. Si desi mi-am propus sa fac eu, intr-un congelator mic, asa ceva nu e prioritar...
    Limba aceea e portugheza?
    Iulie este o luna frumoasa si solara. Prefer sa nu ma gandesc ca inaugureaza a doua jumatate a anului...😊
    Multumesc pentru noua colectie de idei, Diana draga! Un weekend frumos sa ai! Pupicei!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prea sigura ca as vrea sa vizitez un muzeu al ciocolatei nu-s! :)) Poate, daca as avea la mine o provizie serioasa de ciocolata.
      Inghetata mananc si iarna - nu exagerez, dar... nu vreau sa ma abtin. 😊
      Intamplator a iesit asa imaginea. Pe o poza cu un apus pe mal de lac (si ceva stufaris) am aplicat nu mai stiu ce efect, apoi "caleidoscop" cu 3 "raze" si cand am vazut ca am obtinut triunghiuri mi-am amintit ca (si) in alchimie triunghiul e simbolul focului.
      Da, e portugheza (cea folosita de mine prin traducere automata ma gandesc ca e tot portugheza - asa "a zis" "traducatorul") 😊
      M-am gandit si eu ca... incepe numaratoarea inversa pentru Anul Nou! Zboara timpul, ceva de speriat! Nici bine nu ma trezesc dimineata si imediat e noapte! :))
      Cu placere! Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤️
      Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  5. I think its very cool that in July you can see all the planets in the solar system! I actually never knew that. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. You probably can't see the same planets in the place where you are. I couldn't see either, from where I am, and because there was clouds on some of the days. 😊

      Ștergere
  6. Vor zile si mai calduroase la sfarsitul lunii. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aproape certitudine. Cred ca fara caldura prea mare nu se mai poate in nicio luna din an. 😊

      Ștergere
  7. It feels like the coldest month here, haha! It's winter in Brisbane so it is very cold, I am jealous thinking of warm days!


    Hope you had a good weekend! It was a great one here, busy Saturday with volunteering but a relaxing Sunday :)

    Away From The Blue

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Some days I dreamed of the cold! It was sooo hot!
      It's no much longer and spring is coming to you! And here comes autumn, then winter ...
      It was a very good weekend. Thank you! 😊

      Ștergere
  8. This look very beautiful.

    www.exclusivebeautydiary.com

    RăspundețiȘtergere
  9. Me pareció una entrada interesan te hay muchas cosas que no sabía de julio. Te mando un beso
    Enamorada de las letras

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Me alegro que los encuentre interesantes.
      Gracias!
      Te deseo hermosos días!

      Ștergere
  10. Magnifice si originale aceste informatii culturale, prin care se identifica o multitudine de comunitati, natiunni si popoare,pastrând si transmitând generatiilor viitoare, cunoasterea originilor de la radacinile pierdute în pamânt,pâna la ramura cea mai mica pe care mai înfloreste o sensibila si colorata floare. Merci !
    O vacanta magica, sublima, în frumoasa, binecuvântata patrie româna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Iosif!
      Si eu cred ca traditiiile trebuie macar amintite din cand in cand pentru ca fac parte din ceea ce numim "radacini".
      Multumesc! Zile frumoase iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  11. What I read here is new to me but also interesting. It has been here in NL all week with rain and a lot of cloud. The sun should normally be there in the month, but I suspect he is on holiday in another country. Thank you for your comment on my post and wish you also fine days .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I'm glad you found it interesting.
      Oh! Probably the sun spent part of its holiday with us! 😊 It was - and it is - very hot, although there were days when it rained and it was really cold. Nature is confused!
      Thank you! I wish you beautiful days too!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.