Pagini

2020-04-21

Mască versus văl

Vă mai amintiți scandalul cu vălul islamic, de acum 10-12 ani, când oamenii din toată lumea s-au împărțit în două tabere: pro și contra vălului religios, când unele state au introdus în legislații prevederi de genul: e interzisă acoperirea feței - cu orice! - într-o proporție în care persoana nu poate fi identificată? Atunci, bau-bau era terorismul și unele drepturi au fost restrânse în ideea de a diminua “fenomenul”. Unii politicieni doreau ca drepturile omului să fie și mai restrânse, dar cetățenii din mai toată lumea au zis “pas”: “îmi asum riscul; tu, stat, nu-mi restrȃngi dreptul la libera circulație, la adunări, nu mă percheziționezi când vrei, unde vrei ș.a.m.d.”! Se “argumenta” atunci că e pentru “eliberarea femeilor” interzicerea vălului (deși unele vor să poarte vălul - și “masca”) și că e o măsură împotriva terorismului - sub văl ar putea fi un bărbat dispus să arunce în aer cine știe ce… sau ar putea fi o femeie acoperită din cap până în picioare și care ar putea avea sub “rochiile” ei o centură cu explozibil… Și altele de gen, ca și cum o femeie cu rochie scurtă, cu tatuaje și cu o burtă falsă de gravidă plină cu explozibil n-ar fi putut face același lucru. S-a dovedit, în timp, că atacurile teroriste au continuat, cu toată interzicerea vălului în unele state. Acum, însă, a mai auzit cineva de vreun atac terorist? Poate mai sunt?! Dar cui îi mai pasă? Acum, audiența o face virusul, deci despre acesta vorbește toată lumea! Teroriștii cu arme și explozibil se tem de virus?! Au devenit ei, brusc, solidari cu ceilalți oameni în lupta împotriva acestui virus? Pot purta liniștiți mască și pot “dărâma” o mulțime de simboluri “capitaliste”. E foarte bine că n-o fac! Nu mă înțelegeți greșit. Mă întreb, însă, cum de s-au potolit?! Pot purta mască și se pot plimba liber păstrând distanța regulamentară… Ce-i oprește pe “kamikaze” să facă ce au mai făcut, mai ales că e mai simplu, cu tot cu poliția și armata de pe străzile lumii… Hoții de lemne nu s-au potolit. Credeți că s-au potolit traficanții de droguri sau de armament?
Ȋmpotriva teroriștilor - și a borfașilor de duzină - s-au plantat camere video aproape peste tot; vor urma (pretutindeni) scanerele termice cu infraroșu și dronele care vor descoperi in mulțime pe cei cu temperatura mai mare decȃt cea considerată normală și “cititoarele dechipuri” acoperite cu mască? Big brother e aici pentru binele nostru, desigur. Urmează microcipul implantat, pentru a descoperi din timp vreo posibilă infecție cu transmitere rapidă in masă?
“Bomba biologică” e mai periculoasă decât o încărcătură de TNT, mai mulți oameni se tem să nu se îmbolnăvească și să moară de vreo boală teribilă care amenință omenirea decât de o bombă “obișnuită” care poate exploda într-un loc și să facă victime “pe arie restrânsă”, ceilalți fiind în siguranță pe unde sunt. Când Ebola, de exemplu, făcea ravagii prin statele africane îi compătimeam pe acei oameni, făceam donații pentru a fi ajutați, dar ne vedeam de viață, uitând repede că alții se luptă pentru viața lor  - acum învățăm pe propria piele ce înseamnă un astfel de pericol.
Schijele nu se “iau” din aer, ca virusurile și unele bacterii… Așa, se rezolvă simplu: cetățenii se vor supraveghea unii pe alții, chiar luptându-se între ei: cei care respectă interdicțiile cu cei care nu le respectă, fără ca primii să-și dea seama că se pot expune îmbolnăvirii.
Că e pandemie, terorism sau război cred că trebuie să ne păstrăm rațiunea, să nu renunțăm la a gândi și, mai ales, să nu ne resemnăm într-o veșnică restrȃngere a drepturilor fundamentale pe care unii le consideră “pericol existențial”.
Măsurile de siguranță se vor relaxa la un moment dat, dar masca va fi purtată în continuare de mulți oameni… unii dorind să se protejeze, alții dorind să nu fie recunoscuți.

Fapt divers. Bănuiesc că știți: iarna - mai ales când e foarte frig - masca din pânză va îngheața pe figură și riscați un ”romantism” la nivelul oaselor feței; ochelarii se aburesc (chiar și vara în anumite condiții) dacă țineți și nasul în mască, iar dacă nu acoperiți nasul purtați masca total degeaba. In unele cazuri e posibil să apară ulcerații (de presiune) la nivelul tenului, prin contactul cu o mască nepotrivită, mai ales din cauza transpirației; oxigenul nu mai ajunge cum trebuie in plămȃni și respirația va deveni prea scurtă, sacadată, iar dacă sȃngele nu se oxigenează cum trebuie in timp pot apărea alte simptome de hipoxemie. In niciun caz să nu vorbiți prea mult cȃnd purtați masca - veți ȋncepe să tușiți din cauza uscăciunii cavității bucale și a căilor respiratorii.
Purtați mască! Dar acoperiți-vă și nasul; nu mai purtați masca sub bărbie sau atârnată de-o ureche (trăgând-o pe față numai în magazin, de exemplu) - dacă vreți să fiți, cu adevărat, ceva mai mult protejați decât fără mască. Iar pe cei care nu poartă mască lăsați-i în pace! Unii nu vor să o poarte, iar unii nu pot să o poarte. Să gȃndim, măcar un pic, in afara cutiuței noastre.

Sursa foto: pixabay; autor: Anestiev/Bessi

14 comentarii:

  1. Orice indemn la a gandi este perfect! Din pacate, neuronii sunt bulversati de frica. Parca ii 'vad' tropaind dezorientati! Imi placea sa ascult radioul. Acum il inchid cand aud orori si erori! :) Mai bine 'gandesc pe cont propriu'. Am auzit un videoclip cu Danzel Washington:
    https://www.youtube.com/watch?v=GXYzjYBTlpA (cuvintele lui sunt la inceput).

    Imi doresc sa pot da cortina la o parte. Piese din puzzle au inceput sa apara. Conexiunile insa ne apartin. Nimeni nu va putea sa ne lumineze, pentru ca, desi informatiile plutesc in jurul nostru, daca neuronii sunt bulversati, ei nu pot face conexiunile utile!
    Numai bine, Diana draga! O zi o saptamana interesanta! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi e buna o "doza" de frica, prea multa intuneca ratiunea, slabeste sistemul imunitar...
      Multumesc pentru link. Am mai ascultat aceste cuvinte ale lui - am si scris despre stirile false, despre "jurnalisti" care nu stiu ce e acea deontologie, despre oameni care prea iau totul de bun "daca scrie in ziare sau a zis la tv".
      Piesele de puzzle sunt din mai multe jocuri. :) Trebuie si sa separam jocurile, nu doar sa montam piesele...
      Multumesc, Suzana draga! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai! Si ineresanta! :) Pupici! <3

      Ștergere
  2. Interesant articolul tau de astazi si te sustin in absolut tot ce ai scris … Soata mea "conspiratista" îi zice "razboi biologic" O fi asa sau nu … habar nu am! Am inventat un cuvant nou?!"Conspiratista", da ce numai Arafat sa aibe acest drept? Hahahaha … "Ambulantierul" cu "contacti" a fost pedepsit … Ha! LOL
    O zi frumoasa iti doresc! Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Ella draga!
      eeee... E o forma de razboi biologic. Sau, sub "umbrela" acestui" "coronavirus" se intampla altceva si vor sa ne tina in siguranta?! :) Lipsa de informatii de la "oficiali" lasa loc de interpretari.
      "Conspiratista" e "conspirator", in spaniola (mi-a ramas in minte din nu mai stiu ce film - e posibil sa ma insel pentru ca nu mai sunt prea sigura pe memoria mea in zilele acestea) :)
      Multumesc! Seara frumoasa iti doresc! Pupicios! <3 Muah! :)

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Sper sa fie ultimele cele mai rele vremuri pe care sa le traiasca omenirea! :)

      Ștergere
  4. Unii spun ca si la anul va fi tot cu masca... Ideea e ca masca fara iesitul inutil in aglomeratie nu face doi bani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E probabil... Acest bau-bau va fi promovat cel putin doi ani, cu posibilitatea de prelungire daca se constata ca e bun pentru a tine oamenii la "respect", intr-un stadiu in care accepta orice pentru "siguranta lor".
      Hm... Cred ca ar trebui sa definesti "inutil". :)

      Ștergere
  5. Masca mai merge, dar aici se vb de viziere, sa ne acoperim cu totul..aia distractie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vaaaai! Sunt aproape sigura ca imediat ce aud "oficialii" de aici vin si ei cu ideea aceasta! :((( E neplacuta (si cauzeaza neplaceri) numai masca! O sa fie capul intr-un fel de condens continuu si cu viziera... Chiar si medicii au neplaceri cu aburirea vizierelor...

      Ștergere
  6. Să ști că este interesant ce ziceai în articol despre cei care făceau acte de terorism dar erau mascați, apoi în unele țări parcă era interzis să mai poarte vălul pentru ai putea monitoriza..
    Cât despre purtat masca, eu unu până nu se pune obligativitatw, eu n-o port absolut deloc. Nici nu am purtat-o decât de vreo două ori..
    Pur și simplu mă simt ca naiba cu ea și oricum eu evit muktimile de oameni, cu sau fără mască..
    Chiar nu mă simt bine cu masca și am impresia că mă sufoc și u wle materiale sunt cu probabilitate de a produce alergii..

    Sper să nu fie obligatorie, iar dacă va fi, atunci îmi voi confecționa eu ceva măști mai "prietenoase"

    Weekend Frumos, Diana.!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa 15 mai zicea presedintele ca va fi obligatorie in toate spatiile publice inchise - si in mijloacele de transport in comun.
      Si eu am incercat sa port, cu alta ocazie, in urma cu mai multi ani si mi-am dat seama ca respiratia devenea total nesanatoasa - mai ales ca am deviatie de sept. Cu aceasta ocazie n-am mai incercat, stiind care-i rezultatul. Vorba lui Trump: purtam bandane! :)) Ca jefuitorii de banci din Vestul salbatic. Sub bandana e mai usor de respirat - la fel si cu un sal/fular din care mai pot scoate nasul din cand in cand.
      Bumbacul e cel mai bun pentru masca (protejeaza la fel de bine, de praf, ca si cele care se vand azi cu 5-7 lei in unele locuri).
      La masca "prietenoasa" m-am gandit si eu - deja stiu cum o sa fie, in caz ca n-o sa am de ales.
      Multumesc, Stef! Weekend frumos!

      Ștergere
  7. Am mai zis: de cateva zile port masca in public deoarece si eu ma simt mai confortabil cand am in preajma oameni preocupati de igiena...
    Sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu o pot purta, dar pentru ca nu vreau sa scandalizez am esarfe, in care-mi ascund nasul si gura, exact asa cum faceam (in magazine si mijloace de transport in comun) de ani de zile in "perioada gripelor", cand prea multi tuseau fara a-si acoperi gura.
      Multumesc! Sanatate!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.