2013-08-31

Ce mare lucru dacă sunt urmărit pretutindeni?!

Pornind de la un text scris de lili3d, am citit despre distrugerea mentală a românilor:
https://ceicunoi.wordpress.com/2013/08/14/exemple-de-comportamente-care-denota-distrugerea-mentala-a-romanilor-reactia-gresita-a-oamenilor-in-diferite-situatii-societatea-romaneasca-distrusa-la-cap-edu75/
Între altele, scrie despre cum unii români spun că ce mare lucru că sunt filmați pe stradă, în magazine și pe mai știu eu unde cât timp nu au nimic de ascuns, cât timp nu fac nimic ilegal. Astfel de afirmații fac oameni de la care, personal, aveam unele așteptări, în sensul că mă așteptam să fie apărătorii unor principii - pentru că, altfel, se bat cu pumnul în piept că sunt apărători ai drepturilor omului, că sunt împotriva cenzurării Internetului. Or, între aceste “drepturi ale omului” e inclus și dreptul la intimitate. Faptul că “nu fac nimic ilegal” nu înseamnă că nu am nimic împotrivă dacă sunt urmărit pretutindeni! Am!! Nu vreau să fiu urmărit oriunde, oricând!
Pe motiv că se luptă împotriva terorismului s-a ajuns până la scanarea corpului uman în aeroporturi! E atât de absurdă o astfel de măsură încât nu pot să cred că așa mulți oameni o iau de bună! E ca și faza cu interzicerea vălulului islamic pe motiv că sub acest văl se poate ascunde un terorist! Ca și cum teroriștii nu ar putea găsi alte metode de a plasa bombe în puncte pe care le consideră strategice! O teroristă nu trebuie să se ascundă sub văl dacă vrea să arunce în aer un autobuz plin cu oameni, ca exemplu. E suficient să se costumeze în femeie gravidă și să urce în autobuz! Se vor găsi mulți cetățeni care, politicoși, îi vor oferi un loc pe scaun. Faptul că mii de camere video urmăresc cetățenii pas cu pas nu ne vor salva de la un eventual atac terorist! E o copilărie să creadă cineva așa ceva! Camerele video nu sunt montate împotriva teroriștilor, cum încearcă unii să le inoculeze idei naivilor! Pentru ce sunt, totuși, montate? Pentru a prinde “găinari”: hoți mărunți, șoferi care încalcă reguli de circulație și alte chestiuni de gen. Și mai sunt montate în ideea că se pot afla unele informații despre anumite persoane de interes: unde sunt la un anumit moment, cu cine sunt și ce fac. Iar cel mai absurd motiv este acela că se dorește a da bani - mulți bani! - unor societăți care produc astfel de echipamente (a se înțelege clientelă politică) - și e cel mai tragic motiv! Părerea mea.
Cei care cred că supravegherea gen “big brother” e pentru siguranța cetățenilor obișnuiți e naiv cu diplomă! Și, să-mi fie iertată observația: de la o anumită vârstă naivitatea se numește altfel!

6 comentarii:

  1. Nicio mirare! Am intrat într-o zi în toaleta unui supermarket şi, la ieşire am realizat că aveau şi acolo...cameră!
    Ieri am citi pe net o informaţie cum că circulă un virus care acţionează "discret" camera video a computerului şi transmite imagini cine ştie cui, fără să ştii că eşti "vedetă".
    O lume nebună, nebună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au patit ceva asemanator si angajatii unei corporatii...
      Habar n-avem pe unde ne mai filmeaza...
      Se poate actiona camera video a computerului (de aceea unii ne sfatuiesc sa scoatem computerele din priza, respectiv sa scoatem acumulatorul, cand e posibil sau sa... acoperim "ochiul curios") si unii pot chiar si actiona telefonul mobil al altora, in special pentru a-l localiza - sa nu mai zic ca exista statii radio care pot "capta" frecventa telefoanelor mobile pe o distanta de N metri si curiosul poate asculta convorbirile...
      :)) Nu-i de râs, si ai dreptate: devenim vedete fara voie! :(
      Nebuni mai sunt unii, in goana lor dupa control...

      Ștergere
  2. Diana, si aici ai dreptate. Si pe mine ma enerveaza cei care spun ca nu le pasa. Daca ma gandesc bine, nici mie nu mi-ar pasa daca n-ar fi vorba de intimitate. Aceea imi este incalcata, nu e vorba de faptul ca as face sau n-as face ceva ilegal. Despre terorisito...cred ca daca sunt puse in situatia asta 10 persoane, fiecare ar gasi o solutie diferita de a celuilalt. Solutie buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. *teroristi... a iesit un cuvant imposibil :))

      Ștergere
    2. Asa de usor pot fi "pacalite" sistemele de supraveghere de cei care stiu ce vor si stiu ce fac...
      Toate acestea tind sa cred ca au ca scop mai mult sa-si apere unii interesele ilegitime si, din cand in cand, sa mai prinda vreun gainar sau vreun betiv care sparge vitrine cedand fortei de gravitatie...
      Supravegherea video are si parti bune dar impotriva celor care nu-s cu adevarat "pericol public"... Iar cei care spun ca nu au nimic de ascuns s-o mai spuna si cand fundul lor va ajunge public pe undeva. Probabil vor spune: ei, si? Nu ma recunoaste nimeni dupa fund... :) Oricum, din punctul meu de vedere sunt usor penibili cei care spun ca "n-au nimic de ascuns"... Evident, nici sa cadem in extrema opusa nu-i sanatos... insa cred ca trebuie sa existe niste limite - si nu asa largi cum le imagineaza "autoritatile".

      Ștergere
    3. a iesit un cuvant hazliu! :))

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.