2020-04-07

Cu mască sau fără mască

Vocile unor specialiști se aud spunând că oamenii ar trebui să poarte masca de câte ori ies din casă, nu doar în anumite cazuri - chiar și o mască din bumbac, făcută în casă. Câteva state chiar au implementat acest obicei, prin acte normative. Bănuiesc că aceia care nu pot respira cu masca - din diverse motive - vor face coadă la medicul de familie pentru a obține o adeverință care să ateste că masca le face rău. Cei care poartă ochelari se vor trezi cu lentilele aburite, în anumite circumstanțe.
Vineri, 3 aprilie, la colțul blocului, am ȋntȃlnit un bătrȃnel care ședea pe un parapet de beton. Avea cu el cățelușa din rasa Caniche (Pudel) pitic - o frumusețe prietenoasă. Pentru că ne cunoaștem din vedere, ȋntȃlnindu-ne in plimbările noastre alături de cȃini, m-am jucat cu micuța care s-a repezit spre mine cu bucurie. L-am ȋntrebat dacă totul e in regulă deoarece nu l-am văzut niciodată șezȃnd pe undeva, doar plimbȃndu-se. “Respir greu, din cauza la mască” - a zis. “Am probleme cu inima și nu pot respira bine așa” - arată spre masca chirurgicală pe care o purta - “obosesc, dar mi-a zis un polițai că trebuie să o port”. N-am găsit ce să-i spun. Am mai schimbat cȃteva vorbe și am plecat. L-am lăsat acolo, alături de micuța jucăușă… Ȋncă nu-mi iese din minte imaginea lui de om apăsat de povara vieții.
Și să strănuți in mască e tare nasol - te mai ia frigul, in vreun magazin care are pornit aparatul de aer condiționat! Oare trebuie să le spună cineva că trebuie să-l oprească?
Dar astea sunt alte povești…
Purtarea măștii. Sunt pe stradă, am mănuși de cauciuc, am botniță, am declarația (completată corect!) în buzunar, geantă sau unde-oi pune-o… Mă legitimează un polițisit, jandarm, soldat sau cine m-o întreba de sănătate. Scot declarația și actul de identitate - deci e posibil să infectez, în interior, buzunarul, geanta etc. (mai multe de dezinfectat cȃnd ajung acasă!!!). Acum e acum! În actul de identitate e o poză, dar omul din fața organului e mascat, are căciulă, bască sau glugă sau șal sau ce-o avea, dacă are. Cum știe organul dacă e mutra mea sub mască? Va trebui să-mi scot masca? Dacă da… nu-mi convine, pentru că s-ar putea să am vreun reziduu de boală pe mănuși… Mă va recunoaște organul după ochi și după frunte? Dacă am ochelari - pentru că și ochii trebuie protejați; nu-i așa? - îmi scot ochelarii în plină stradă sau în magazin, cu mănușile de cauciuc care ar putea fi “purtătoare” de boală? Nu-mi convine: s-ar putea să mă infectez. Organul rămâne protejat (oare am dreptul să-i cer să se legitimeze și să-mi arate chipul? Au fost destule cazuri cu polițiști falși).
Dacă se merge “pe încredere” atunci pot foarte bine să port o mască “anonymous” sau o mască de Halloween, mai largă, căreia ȋi acopăr despicăturile! Fiecare se protejează cum poate - mai ales cei care nu au găsit să cumpere măști și nici nu pot să-și confecționeze una simplă sau una “dublă” din bumbac, între fâșiile de bumbac punând un șervețel de bucătărie - pe care-l aruncă atunci când ajunge acasă și masca o fierbe, de preferință, și o calcă (sfat de specialist). Măștile simple nu oferă mare protecție, ni se spune, dar e mai mult decȃt nimic. Ca dovadă că o mască specială e mai bună decȃt una simplă, niște “deștepți” au făcut o demonstrație la tv, folosind un spray! Cine naiba strănută sau tușește cu așa presiune?! Plus că particulele pe care le scoatem strănutȃnd nu sunt atȃt de dense și de multe! Plus că suntem obligați să păstrăm ȋntre noi o distanță din ce in ce mai mare: la ȋnceput ziceau un metru, mai apoi, 1,5 m și mai nou ȋi trag cu 2 m! Ah, da! Se vor găsi măști pentru populime și ar fi păcat să nu le facem vȃnzare producătorilor… 
Vecinii pe care nu îi întâlnesc foarte des nu-i recunosc! Până azi, doi mi-au atras atenția, salutȃndu-mă și prezentându-se, sub mască! J
Să nu se înțeleagă greșit: cine vrea - și poate! - să poarte mască! Nu încurajez nepurtarea măștii, doar mă întreb despre una-alta.

Fapt divers: în unele state din SUA există lege împotriva purtării de mască sau orice altceva acoperă prea mult din față, mai ales în cazul unor adunări organizate, mitinguri și altele de gen. Astfel de legi există și în alte state, pe continentul european - se interzice acoperirea chipului la mitinguri, demonstrații sau în general. Statele cu legislatori inteligenți au prevăzut și excepții: sport, cauze medicale, motive religioase etc.

Sursa foto: pixabay; autor: gerlat

M-a inspirat să scriu despre mască @vax-albina: https://zorele.wordpress.com/2020/04/06/protectie/ (in febr 2021 pag nu mai exista)

12 comentarii:

  1. Tocmai am citit un articol interesant, in care se vorbeste si despre masti:
    https://ziaristii.com/adevar-si-mituri-despre-virusul-care-produce-covid-19-analiza-doi-reputati-virologi-romani-din-sua/
    Mie mi se aburesc ochelarii instant. Ori cu ei ori 'aproape' fara ea...!
    Oricum sunt atat de putini oameni pe strada, incat suntem destul de departe unii de altii. Recunosc ca subiectul il suport cu greu. Sunt atatea articole pro si contra orice, incat astept ca cineva sa traga concluzia. Daca ma brodesc prin preajma ei OK, daca nu, sunt convinsa ca orice concluzie se raspandeste cu viteza fulgerului si o vom primi.
    Astazi chiar nu am iesit. Mi-am inceput programul administrativ in low motion... :D Dar am inceput sa inaintez!
    Am mai gasit ceva intre interesant - surprinzator din punctul meu de vedere, dar avand toate carentele posibile pe aceste subiecte, nu ma pronunt, dar ti-l las aici:
    https://www.amosnews.ro/sylvain-laforest-evenimentele-la-care-asistam-pasiv-prezent-ascund-de-fapt-o-lupta-finala-care-se-da
    Numai bine, draga Diana! O seara placuta! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faza cu mastile e destul de interesanta: daca ne obliga pe toti sa le purtam ar trebui sa-i elibereze si pe cei din carantina si pe cei din izolare (macar pe cei care nu au simptome). Si de ce ar face-o? Se scurg bani multi in directiile acestea si, daca ii cred pe oamenii care au vorbit din carantina, mancarea mai mult nu e si jegul e cat ei, pe unde sunt inchisi.
      *
      Oamenii de stiinta din absolut orice domeniu sunt impartiti in grupe si fiecare grupa are o anumita parere despre chestiunile din domeniul respectiv si ori nu pot, ori nu vor sa ajunga la concluzii comune. Am citit pe ici-colo, am vazut si un documentar, cu ceva timp in urma, despre somitati care au mai scris si cate un articol in favoarea cate unui concern farmaceutic (nu dau asta mai departe ca certitudine, dar stim ca sunt unii in stare sa se vanda - de ce n-ar fi si printre somitati?).
      *
      Interesante articolele. Multumesc. In primul, ii cred pe cei doi, mai putin la faza cu masurile luate prea tarziu si care au dus la asa de multi morti si bolnavi. Poate ca au fost luate tarziu, dar cert este ca au fost haotice - cel putin in Ro: “carantinarea” oamenilor la gramada, putand foarte usor sa se imbolnaveasca zeci de la unul singur infectat; testarile aiurea-n tramvai prin blocuri, cand puteau testa oamenii direct implicati (medici si oameni in carantina); “adeverintele epidemiologice” pentru cei iesiti din carantina (oamenii stau la cozi in strada, la portile DSP); au ales ca “spitale de suport” unele din localitati unde nu sunt cazuri... (numai cateva exemple). In al doilea articol sunt unele fapte reale, dar sunt interpretate in functie de concluzia la care vrea autorul sa ajunga. In acest al doilea articol autorul s-ar putea sa aiba dreptate cu ceva: dorinta Italiei de a iesi din U.E. s-ar putea manifesta din nou, de data aceasta cu mai multa hotarare (au mai vrut la un moment dat), mai ales ca ajutoare au primit de la chinezi si, parca, de la rusi... In timp, vom afla.
      *
      Ca si in ultimele trei zile, am fost in priza azi, sa-mi tin mintea ocupata, sa uit ca sunt arestata la domiciliu. :)
      Multumesc, Suzana draga! Noapte buna, zi frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Si eu m-am tot intrebat, dar de câteva zile port masca când intru in magazine, apoi o las pe fata până ajung acasă si ma dezechipez. Port masca din respect pentru ceilalti: si eu mă simt mai relaxat cand sunt in preajma celor mascati - mă refer la civili...
    Sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si daca as vrea sa o port, nu pot - o esarfa sau fular, da, pentru ca-mi mai scot nasul din ea din cand in cand. Eventual o sa port hijab, cand va deveni obligatorie masca, si-o sa-l prind pana sub ochi (si pun si ochelari) :) Doar s-a spus ca sta si pe par bazaconia asta (multe chinezoaice se chelisera, sa se spele usor si sa scape de bazaconie). Merg numai in magazinele mici, si nu e deloc aglomeratie (rar sunt 3-4 persoane la orele la care aleg sa merg, si e loc pentru pastrarea distantei regulamentare; in plus, la toate aceste magazine mici, au fost montate "paravane" din plastic deasupra tejghelelor, sa nu respiram nas in nas cu vanzatoarele (la unul e chiar in usa acest paravan, si o tejghea mica - produsele mari sunt "impinse" pe dedesubtul paravanului.
      Hm. Unii oameni nu-mi inspira incredere nici fara masca - purtand masca imi inspira si mai putina (tot la civili ma refer).
      Multumesc. Sanatate!

      Ștergere
  3. In Galati masca e obligatorie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu; am citit zilele trecute si m-am mirat ca nu zice cineva ceva, pentru ca o hotarare de primar/prefect impune mai mult decat o ordonanta militara (nici mai mult decat impune o lege ordinara nu poate impune o hotarare de acest gen - dar cine mai stie ce si cum?)

      Ștergere
  4. Ideea e ca virusul patrunde si prin mastile chirurgicale obisnuite... Oricum chiar daca porti masca tot trebuie respectate aceleasi reguli ca si cum n-ai avea masca...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Total de acord! In acest caz, daca ne obliga sa purtam masca in locuri publice, ar trebui sa-i elibereze si pe cei care sunt in izolare si carantina (pe cei care nu au simptome). Pentru ca - nu-i asa?! - ne-ar obliga la masti doar pt ca nu se mai stie cine are boala si cine nu... Dar de ce ar face-o, sa opreasca un izvor de bani pentru unii?! ;)

      Ștergere
  5. Dana, ce sa zic eu sunt pentru purtarea mastii si o fac de ceva vreme, indifernt ce zicea guvernul. Acum e mai greu sa o porti si pe mine, sincera sa fiu ma mananca nasul de la ea. De respirat nu am probleme da vom vedea la vara cand va fi cald, in cazul in care tine treaba asta atat de mult!
    M-am intalnit cu cineva cunoscut si l-am recunoscut chiar si sub masca. Habar nu am sa iti spun daca am trecut sau nu pe langa vreunul fara sa il salut! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bine daca o suporti. Numai sa n-o tii prea mult ca se umple cu bacterii mai repede decat alea "profesionale".
      Cei pe care ii vad des ii recunosc, dar pe aceia care-mi ies in cale mai rar nu, pentru ca nu sunt "obisnuita" cu alura lor.
      Hahaha! Corect! Cine stie pe langa cati am trecut si eu fara sa stiu ca-i cunosc, si ei n-au zis nimic. :))

      Ștergere
  6. Am văzut postarea asta zilele trecute și am zis că voi revenii cu o impresie personală, îndată ce voi avea un pic de timp..
    Eu am o problemă cu purtatul măștilor.
    Să ști că am pus o mască din aia comercială, ieftină, apoi a început să mă mănânce pielea și să strănut de la ea.. Am aruncat-o și am verificat mai multe tipuri de măști să văd, am eu vreo problemă cu purtatul cârpelor ăstora pe față, sau era masca aia un fake ordinar care avea și un miros ciudat. Dupa-ceea am probat și o mască din bumbac și m-am simțit bine cu ea, apoi am purtat una, doar ocazional, (când veneau tir-iștii cu materia primă) iar masca aia avea un fel de filtru și se mula frumos în zona nasului, însă asta mi sa părut că se umezește destul de repede în jurul nasului, nici după 10 min. de purtat, ceea ce din nou nu cred că este ok treaba..
    Eu pe stradă nu port și nu voi purta, pentru că nu-i văd rostul, atâta timp când ești departe de mulțimi de oameni.

    Concluzie: Eu consider că o mască trebuie să fie de calitate foarte bună pentru a nu-ți produce disconfort și să fi tot pus în situația să o aranjezi sau să te freci cu mâna din pricina mâncărimi, ceea ce îți faci mai mult rău decât bine..
    Purtatul măști estebo idee bună atunci când ești prin zone puternic poluate sau când există mult praf..

    Am văzut mult fanatism la uni care poartă măști.. Să porți o mască sub barbă probabil să le țină de cald la tiroidă, în timp ce trăgeau cu pathos din țigară, în timp ce se plimba prin mulțime, ăsta da exemplu de protecție 🙄, sau să porți trei zile la rând masca, apoi două zile nu mai porți, dar tu stai în mulțimea de oameni, asta fe înseamnă 🤔

    Să de-a Domnul să trecem cu bine peste zilele astea și să fim sănătoși, Seară Plăcută, Diana!!! 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca esti bine, Stef! :)

      Eu am incercat sa port masca medicala cand am slefuit un perete, acum cativa ani. Nicio sansa! Am simtit ca ma sufoc pentru ca inspiram ce expiram inainte de o expiratie completa - respiram sacadat, scurt, altfel spus, ceea ce pentru plamani e dezastru! Am folosit o esarfa din material dens, in final, care nu era prinsa sub barbie, sa pot respira pe acolo.
      Ai dreptate: si cele cu filtru se umezesc mai repede sau mai tarziu, in functie de calitate. Ce-a patit o vecina in varsta; fiica ei i-a adus o masca FFP2 sau ceva de genul... A iesit la plimbare si fiind cald i-a transpirat fatza; cand a ajuns acasa avea pe nas (si pe pometi, mai spre ureche) iritatii aproape rani (vecina avand si o forma de diabet, ceea ce face ca pielea sa-i fie foarte sensibila). Acum se chinuie sa-si vindece iritatiile. :(
      Nici eu nu am de gand sa ma chinui cu masca, iar daca ne-or obliga - ca tare mult le place sa inventeze cate ceva - o sa port esarfa, cu adeverinta de la medic ca nu pot purta masca pe care o vor ei.

      Hahaha! Cei care o poarta sub barbie sunt obligati sa o poarte, probabil - lucratorii din comrt, de exemplu. Multora nu le convine, dar o fac, si cand sunt numai intre ei pun masca la tiroida! :)) Si fumeaza! Am vazut pe unii fumand cu manusile "chirurgicale" - ma gandesc ca le-or dezinfecta inainte de pune mana pe tigara (ca pe maini sigur nu se spala - in conditii normale - cand aprind o tigara).

      Trecem cu bine! Sunt atat de impartite parerile specialistilor - despre cum se ia, cum s-ar putea trata, cum sa ne protejam - incat nici nu stiu pe cine sa cred! Dar tind sa-i cred pe cei care imi dau speranta de bine, nu pe cei care-mi spun ca vai-vai! ce va urma!!! Si cat va dura, si sa renuntam la socializarea asa cum o stiam cel putin un an!!

      Sa fim sanatosi! Multumesc, Stef! Weekend frumos iti doresc! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.