2015-03-15

Camera CCTV in fiecare casa

Marea Britanie (se spune) este statul cel mai supravegheat din lume, in istoria lumii. Statistici efectuate in anul 2013 arata ca la 64 de milioane de locuitori exista o camera la fiecare 11 locuitori. Dintre cele circa 5,9 milioane de camere (numarul lor nu se stie exact pentru ca unele sunt ascunse sau nedeclarate) cele mai multe sunt in Londra, apoi in orase precum Manchester, Liverpool, Birmingham, plus 750 de mii plasate in locatii sensibile precum scoli, spitale, case de ingrijire etc..

Nimeni nu stie exact cate camere CCTV sunt pe teritoriul Regatului Unit – poate doar cei care le controleaza sa aiba o statistica exacta.

O camera de supraveghere langa sloganul "Libertate, Egalitate, Fraternitate
Sursa foto

Autoritatile britanice, prin seful Politiei Metropolitane din Londra, considera ca nu este suficient de bine supravegheata activitatea cetatenilor din UK si sfatuieste populatia sa instaleze camere video in curtile lor, in casele lor, in intreprinderi, birouri etc. pentru a se proteja – bineinteles! – de hoti, in special.

Dar nu oriunde si oricum sa le monteze, ci la nivelul chipului – la sfatul sefului Scotland Yard - pentru ca programele de recunoastere faciala sa capteze imaginile, sa le inregistreze si astfel vor fi recunoscuti borfasii in timp mult mai scurt, prin derularea programului de recunoastere faciala in imensa baza de date care contine fotografiile cetatenilor (a celor care au cazier judiciar incarcat, in primul rand, dar programul poate fi derulat si in baza de date de la evidenta pasapoartelor, carnetelor de conducere, evidenta populatiei si in orice alta baza de date unde sunt stocate fotografii).

E mai greu (pentru algoritmii programului), afirma seful Politiei, sa recunoasca un chip numai dupa cateva caracteristici neesentiale (pe care un infractor le-ar putea schimba fara efort: tunsoare, culoarea parului, haine etc.) dar foarte usor s-ar face recunoasterea daca fotografierea s-ar face la nivelul chipului, inregistrandu-se cu fidelitate trasaturile (si infractorii nu vor actiona altfel decat cu o masca ce la va ascunde trasaturile).

Crestetul capului – afirma seful Politiei – nu e de ajutor pentru o recunoastere faciala care se bazeaza pe ochi si trasaturile din zona nasului si gurii. Deci incercam sa obtinem o recunoastere ideala prin plasarea camerei la nivelul feţei. Daca intre cei care ascultati exista cineva care are o afacere, ganditi-va sa cumparati un sistem nou - nici nu sunt asa scumpe.
(sursa: https://anonhq.com/scotland-yard-chief-wants-cctv-cameras-in-every-home-2/)

CCTV (Closed-circuit television – pe româneste: TVCI – televiziune cu circuit inchis) se refera la folosirea unor camere video ce transmit semnalul catre un loc specific intr-o bucla inchisa, fara a permite accesul din exteriorul sistemului (cel putin la nivel teoretic).

In ceea ce priveste inregistrarea, pe la mijlocul anilor ‘970, aceasta se facea pe inregistratoare cu casete video. Au aparut apoi casetele VHS, urmate de casetele cu rezolutie inalta S-VHS, care au devenit standardul pentru inregistrarea in format analog Time Lapse.

Odata cu dezvoltarea computerelor banda a fost inlocuita cu hard-discul digital, iar inregistrarea se face cu ajutorul DVR-urilor (inregistrator video digital) stand-alone (de sine-statatoare, cu memorie incorporata), PC-based (construite pe structura computerului personal) sau placa de captura (subansamblu care este montat in computer).

Astfel, oricine isi monteaza in casa o camera CCTV poate avea acces – in timp real – sa observe interiorul supravegheat pentru ca imaginile sunt transmise prin Internet (si, eventual, interceptate de cine ar vrea si stie cum sa o faca, iar sistemele, daca nu sunt super protejate, pot fi accesate si de cei cu intentii rele).

In ultimii ani exista o competitie continua de obtinere a noi formate care sa ocupe cat mai putin spatiu pe hard disk si sa ofere o calitate din ce in ce mai buna a imaginilor mai ales in cazul celor cu miscare intensa surprinse de camerele de supraveghere video.

In ultimii ani China a devenit cea mai mare producatoare si exportatoare de echipamente CCTV.
(sursa: http://cameresupravegherevideo1.blogspot.ro/2012/11/scurta-istorie-televiziunii-cu-circuit.html)

E destul de simplu pentru cei interesati, sa convinga o mare parte a populatiei sa accepte supravegherea fiecarui gest pe care il face: tehnologia a evoluat si pot fi localizate persoanele si dupa locul in care se afla telefonul mobil (desi, cand e vorba de a salva vieti unii au dovedit ca s-au incurcat unii pe altii, au motivat imposibilitatea prin lipsa nu-stiu-caror aprobari – pentru a gasi o persoana care savarseste o infractiune e simplu: un mandat de la judecator si toate sistemele se deschid).

Odata cu dezvoltarea tehnologiei si trecerea la digital, costurile unui sistem au scazut considerabil si aproape oricine si le permite – inclusiv in holurile blocurilor sunt instalate si – in aceste cazuri – nu pentru toate s-a intocmit dosarul necesar care sa cuprinda autorizatiile de la politie dar si acordul celor care vor urma sa fie filmati intrand si iesind din acel bloc supravegheat video)

Necesitatea unor camere video de supraveghere a devenit din ce in ce mai importanta pentru a elimina sau reduce problemele aparute in urma unor infractiuni – este, de regula, argumentul principal cand sunt oamenii indemnati sa monteze sisteme de supraveghere (societatile sunt obligate prin lege, cel putin in România). Sunt de ajutor? Mai mult, poate, pentru a identifica eventualul infractor care a patruns in incinta sau a distrus ceva in exterior, dar daca sistemul nu e conectat la un serviciu de paza si interventie supravegherea (unde sa fie oameni in care ai incredere ca nu capteaza imagini private) e ca o frectie la picior de lemn, pentru ca infractorul ar putea purta o masca ce-i acopera total chipul si haine care nu lasa libera nicio bucatica de piele.

Si cu cat mai multe camere instaleaza cineva, cu atat mai bine, sustin unii reprezentanti ai autoritatilor, producatorii si vanzatorii acestor sisteme: infractorul ar putea sa strice o camera, sa-i acopere lentila, sa se plaseze in unghiul mort etc., dar cu mai multe camere e mai greu (daca nu vor fi infractori cate camere sunt instalate – infractorii seriosi si periculosi nu se avanta fara a cerceta locul inainte de a da o lovitura si pana nu au un plan care sa reduca la minim riscul de a fi descoperiti si prinsi).

Individului i se inoculeaza, de tanar, lipsa de putere, sentimentul de insecuritate etc. si vointa lui devine usor de manevrat in interesul producatorilor de bunuri si prestatorilor de servicii. Cand e vorba de siguranta lui si a familiei fiecare va sari sa cumpere ce i se propune pentru a se proteja – isi va creste cheltuielile in beneficiul celor care se vor ocupa de… supravegherea lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.