2014-05-03

De bunăvoie și nesilit. Supravegheat cu atenție

În lupta împotriva criminalității dar și pentru ca marile companii (multinaționalele) să știe care ar fi publicul țintă pentru produsele lor, ca exemplu, pentru ca guvernanții să aibă o situație clară despre populație și chestiunile care se referă la cetățeni s-au imaginat fel și fel de metode, dintre care multe au fost puse în practică.

Big Brother - se referă în special la camerele de filmat amplasate în mai toate magazinele, pe străzi și pe te miri unde. Cetățenii sunt informați despre o clădire sau alta că este supravegheată video, că zonele cutare din oraș sunt supravegheate etc. - dacă sunt de acord vor intra în clădire și își vor purta pașii în zonele astfel supravegheate. Cine nu e de acord poate să stea, liniștit, în afara spațiilor supravegheate video - și, eventual, vor ruga pe cineva să le plătească facturile, să le cumpere alimente etc.
Informațiile, se zice, nu sunt stocate sau sunt stocate pe o perioadă determinată.

Împătimiții tehnologiei folosesc aşa numitele cipuri RFID (radio-frequency identification) ca pe ultimul răcnet în materie de tehnologie ce le permite să-şi depăşească condiţia de om; îşi pot descuia casele şi maşinile, îşi pot porni computerele sau telefoanele mobile doar cu o singură mişcare de mână.
De dimensiunea unui bob de orez, cipurile RFID pot fi implantate uşor, sub piele, cu ajutorul unui ac hipodermic - cam cum sunt și cum se implantează cipurile pentru câini și alte animale de casă, în general. Odată introduse sub piele şi activate implanturile trimit un număr de identificare (ID) unic, care poate fi folosit pentru a activa dispozitive precum telefoane mobile şi încuietori. Cipurile nu trimit date doar la dispozitivele pe care le controlăm ci şi la imense baze de date cu informaţii despre utilizatorii de RFID, precum date personale, adrese, istoric al datelor medicale etc. baze de date controlate, de regulă, de guverne, de corporaţii dar care pot fi sparte de hackeri oricând.
(sursa: ro.stiri.yahoo.com)

Facebook a dezvoltat o tehnologie - DeepFace - care poate recunoaște cu o acuratețe de 97,24 % fețele umane din fotografiile publicate pe rețeaua de socializare. Algoritmul care stă la baza tehnologiei este achiziționat din anul 2013, când a fost achiziționată compania israeliană face.com.
Programul realizează mai întâi un model 3D al chipului unei persoane, după o fotografie - poza poate fi rotită până ajunge în cea mai buna poziţie pentru a putea fi recunoscută apoi cu ajutorul algoritmului.
Baza de date în care este căutată persoana conţine deocamdată peste 4 milioane de imagini, dintre care peste 13.000 de feţe umane, care sunt preluate de pe Internet. În acest mod Facebook va ști exact cine sunt prietenii reali ai unui utilizator.
Vor putea identifica pe oricine apare în pozele publicate de tine pe Facebook - precizează Christopher Kanan, de la Institului de Tehnologie California.
Detalii despre acest algoritm vor fi prezentate în luna iunie, la conferinţa Computer Vision and Pattern Recognition, care va avea loc în Columbus, Ohio. (sursa Daily Mail, 19 martie)

Mai sunt și alte programe menite să colecteze fotografii pentru baze de date care permit autorităților - și nu numai - să recunoască în mulțime anumite persoane.

Watson este un supercomputer creat de IBM, care înţelege limbajul uman. Citind cele ce scriem pe rețelele de socializare (și nu numai) poate intui personalitatea și poate prezice unele evenimente importante ce ar putea avea loc. Datele astfel obţinute sunt foarte utile pentru marketing. Firmele vor să afle care este viaţa oamenilor, ce evenimente au sau vor avea loc în viitorul lor, ca să le poată vinde diferite produse, scrie Business Insider. Watson poate face un adevărat profil al personalităţii unui utilizator, în care va trece toate nevoile, valorile şi dorinţele acestuia, va afla dacă o persoană preferă sau detestă o anumită firmă sau produs, în funcţie de ce scrie pe reţelele sociale.
Calculatorul poate să prevadă momente importante din viitorul tău. Dacă vei scrie pe Facebook că te-ai căsătorit, peste un an de zile o companie va încerca să-ţi vândă produse şi servicii pentru copii, explică John Brownlee, de la Fast Co. Design. (sursa: descopera.ro)

Sunt o mulțime de metode de înregistrare, supraveghere, control începând de la programele keylogger, cipuri din pașapoarte, cărți de identitate, carduri bancare, modulul cookie, GPS etc. până la drone și sateliți - deci nu am pretenția că am epuizat subiectul - și la cele mai multe oamenii spun "da" cu pasiune.

10 comentarii:

  1. E clar, nu stiu ce sa mai scoata pe piata :D .. eu cred ca ei fac ce viseaza noaptea, serios. Cat despre computerul care-mi poate "citi" personalitatea, ce sa zic .. mult spor cu asta :)))) .. nici eu nu am reusit sa-mi citesc in totalitate personalitatea :D .. cateodata ma surprind chiar si pe mine! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E... ca n-o sa "nimereasca" adevarata-ti personalitate are mai putina importanta... :) Vei primi oferte oricum, dar nu s-ar potrivi cu gustul tau. :)

      Ștergere
  2. tja... stim cu totii si ne acceptam în tacere soarta... traim ca in filmele sf. Nu suntem departe de Surrogates, In Time sau The Island!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca suntem mai aproape decat ne imaginam. :)
      De impotrivit ne putem impotrivi pana la un punct - mai departe ar incepe... disconfortul. :)

      Ștergere
  3. as avea mare nevoie de o camera de supraveghere, zau :(
    am o casa la tara si tot tarcolesc indivizi carora le trebuiesc ba una, ba alta :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare lucru n-ai rezolva chiar de-ai monta camere de filmat; daca nu sta nimeni acolo, mai ales... Sunt firme care presteaza servicii de supraveghere video a proprietatilor si ar interveni cand ar vedea intrusi. Doar camere care sa filmeze... n-ar rezolva problema: le-ar putea distruge inainte de a trece la fapte. :(

      Ștergere
  4. Am ajuns ca in filmele SF. Nu stiu daca e de bine, sau rau, insa tehnologia ar trebui folosita doar in scopuri bune. As vrea sa prind ziua cand cancerul, sau alte boli vor fi vindecate, insa cred ca unele lucruri nu le poate face decat Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-un fel, e bine... dar exista si o parte mai putin pozitiva - atunci cand incep abuzurile. Si, uneori, toata tehnologia e inutila... sau aproape inutila. Orice inventeaza impotriva infractorilor este "contracarat" la un moment dat (infractorii au bani mai multi decat institutiile unui stat si nici nu trebuie sa faca rapoarte peste rapoarte pentru a obtine banii necesari dotarilor corespunzatoare).
      Uneori cred ca nici nu vor sa gaseasca leac pentru anumite boli... Industria farmaceutica ar ajunge la faliment daca oamenii n-ar mai fi bolnavi. Tot mai multe boli sunt "descoperite" si se inventeaza fel si fel de vaccinuri (care, la un moment dat, devin obligatorii pentru ca nu le cumpara nimeni altfel), si se recomanda medicamente pentru cea mai mica indispozitie... uneori fara a se cerceta in profunzime cauza indispozitiei... :(

      Ștergere
  5. Am simtit de mai multa vreme ca e prea mult cu aceaste tehnologii, internetul si tehnicile de ultima ora, au, cu siguranta, si partile lor mai putin bune. Ma ingrozeste de fiecare data cand incarc imagini pe internet, faptul ca se straduieste din rasputeri sa ma faca sa le indic cine sunt persoanele ale caror fete le-a identificat in setul de poze. In Romania am incercat cat am putut sa evit Pasaportul biometric si alte bazaconii din astea.
    Unii gasesc in Biblie raspunsul la toate astea insa mie mi-e si frica sa ma gandesc ca ar putea fi cum scrie acolo.
    Numai bine Diana, draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pasaportul biometric, din ce stiu (era valabil acum un an si ceva, cel putin), e obligatoriu pentru cei care vor sa intre in S.U.A. - nu stiu daca si pentru alte state. Nu stiu nici daca in Franta (ca exemplu) calatorii cu avionul sunt azi obligati sa treaca prin scanerul din aeroport... Acum cativa ani era... facultativ, iar femeilor gravide nu le permiteau...
      Nu cred ca va fi cum e scris in Biblie dar se va ajunge, la un moment dat (mai apropiat sau mai indeparat), sa nu mai avem ceea ce azi numim "viata privata". Prin "masurile de siguranta" exagerate pe care - s-a dovedit nu o data - le pot eluda infractorii au ajuns (sau vor ajunge) sa incalce exact libertatile pe care zic ei ca le apara.
      Multumesc, la fel.
      Iti doresc sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.