2015-07-16

Ce n-am vazut nu inseamna ca nu exista

Sunt oameni care daca n-au vazut sau n-au auzit ceva (la/de la o sursa de incredere) inseamna ca nu exista. Sunt unii oameni care considera ca ceea ce zice la TV, la radio, scrie in ziar sau pe net este si adevarat suta la suta. Zilele trecute imi spunea cineva ca o amica i-a vorbit despre un grav accident de munca la firma unde lucreaza… Pentru a o verifica a citit editiile online ale ziarelor din zona si n-a gasit mentionat acest accident – a concluzionat ca amica a mintit… (!!!)
*
Terorismul nu are o definitie unanim acceptata. Foarte pe scurt, terorismul reprezinta un complex de activitati infractionale, savarsite cu violenta, care au drept scop atingerea unor obiective cu un caracter politic.

Nu toti musulmanii sunt teroristi, dar toti teroristii sunt musulmani – este o teorie pe care chiar si unii oameni considerati rezonabili au inceput sa o ia de buna.

Desigur, jurnalistii mediatizeaza, in principal, actele de terorism ale unor formatiuni precum Daesh (Irak si Siria), Boko Haram, talibani s.a. de gen pentru ca fac raiting mai mare trusturilor pentru care lucreaza si, in plus, angajatorii lor nu au, probabil, interesul de a se “pune rau” cu… crestinii si reprezentantii rasei albe, aceste doua categorii fiind considerate, de unii, “adevarate si superioare”. Uneori, mai scapa in presa si informatii despre teroristii crestini si albi. Citind si ascultand ziare si posturi “contrare” afli ce fac crestinii si albii.

Se naste o intrebare legitima: de ce nu suntem anuntati – aproape la nivel de propaganda impotriva unora si altora – despre actele de terorism savarsite de crestini, de budhisti, de mozaici?

Un raport dat publicitatii de Southern Poverty Law Center (SPLC) in urma unui studiu realizat in Statele Unite in perioada aprile 2009-februarie 2015 releva faptul ca in acest interval au fost ucisi mai multi oameni de teroristi interni, non-islamici decat de jihadisti. Reprezentantii SPLC au recunoscut ca amenintarea jihadista este reala si atacul din 11 septembrie 2001 ramane cel mai grav din istoria SUA, dar studiul arata ca multe atacuri teroriste nu sunt savarsite de jihadisti si e o mare greseala sa se considere ca amenintarea terorista este una exclusiv dinspre musulmani. (sursa: alternet.org)

Sunt oameni care atunci cand amintesc actele de cruzime savarsite de diversi credinciosi impotriva celor care nu le impartasesc convingerile evoca fapte si grupari de acum sute de ani si nu le da prin minte ca sunt multe mult mai recente. Dintre aceste grupari amintesc cateva:
Armata lui Dumnezeu, o grupare de crestini extremisti si violenti, activa inca de la inceputl anilor 1980 si care declara deschis “moarte celor care fac avort, moarte homosexualilor”, intre reprezentanti fiind cativa condamnati la inchisoare pe viata (unul executat prin injectie letala in anul 2003) pentru uciderea unor medici care faceau operatia de avort, uciderea si ranirea personalului unor clinici de planificare familiala, atac cu bomba la Jocurile Olimpice din Atlanta (1996), ucigand 2 persoane si ranind 150, asupra unui club de homosexuali si alte acte de terorism.
Lumina Rasaritului (Biserica Dumnezeului Atotputernic sau Biserica Regatului Evangheliei), grupare fondata prin anul 1990 in provincia Henan, China.  O grupare care pune accentul pe Apocalipsa, adeptii fiind convinsi ca Lumea se apropie de sfarsitul existentei si pana atunci trebuie sa ucida cati mai multi… demoni. In timp ce majoritatea crestinilor (si musulmanilor) sunt invatati ca femeia este inferioara barbatului acesti indivizi sunt convinsi ca Isus se va intoarce pe Pamant sub forma unei femei. Dar aceasta nu-i impiedica sa ucida femei… Una a fost ucisa in bataie (in anul 2014) pentru ca nu a vrut sa le dea numarul de telefon, iar ucigasul nu manifesta remuscari, afirmand ca era un demon, pe care l-a ucis. In 2010 au ucis un adolescent, politistii fiind convinsi ca a fost vorba despre represalii, pentru ca o ruda a tanarului a vrut sa paraseasca grupul. In anul 2002 au rapit 34 de membri ai unui alt grup crestin si i-au tinut captivi aproape doua luni pentru a-i convinge sa se alature cultului lor, si au savarsit alte acte de violenta extrema.
Armata de Rezistenta a Domnului, fondata in Uganda (1987) de un crestin radical (Joseph Kony) care urmareste instaurarea unui guvern fundamentalist crestin in acest stat. Gruparea a comis mii de omoruri si rapiri, raspandind terorismul in zone din Congo, Republica Centrafricana si Sudanul de Sud, sperand sa instaureze in Africa Subsahariana un echivalent crestin al legii islamice Sharia.
Se vorbeste des despre ISIS si Boko Haram dar aceasta grupare (ARD) este ignorata desi tacticile acesteia nu se deosebesc prin nimic de cele ale gruparilor atat de mediatizate.
Frontul National de Eliberare a Tripurei, grupare paramilitara crestina activa din anul 1989, care spera sa separe Tripura de India si care urmareste stabilirea unui stat fundamentalist crestin in acest stat mic din nord-estul Indiei. Aceasta grupare are toleranta zero pentru orice alta religie decat crestinismul si membrii sai au dovedit regulat ca au dorinta de a ucide, de a rapi si tortura budhisti care refuza sa se converteasca la acest curent fundamentalist crestin. In anul 2000 au promis sa ucida pe oricine va participa la Durga Puja (un festival hindu anual) iar in luna mai 2003 au ucis cel putin 30 de hindusi in cadrul unei “sesiuni de ucidere”.
Preotia Phineas, un grup care promoveaza “suprematia albilor” si care nu are neaparat orientare religioasa, cat cred in superioritatea rasei albe. Aceasta grupare combina idealurile miscarilor pentru identitate crestina cu terorismul crestin, gruparea urmarind o unica natiune crestina formata numai din albi. Klu Klux Klan a influentat mult aceasta grupare care a comis acte de violenta impotriva clinicilor de avorturi, a homosexalilor si a tot ce considera ei nefiresc din punct de vedere biblic. Protesteaza violent si au mesaje de ura impotriva avortului, homosexualilor, relatiilor interrasiale, iudaismului, multiculturalismului, impozitarii… Au efectuat, in trecut, atacuri impotriva clinicilor de avorturi si impotriva unor medici, au fost implicati in jefuirea bancilor, iar in 28 noiembrie 2014 un membru al gruparii a deschis focul (tragand la intamplare) in apropierea unor obiective, intre care un tribunal federal, consulatul mexican, o sectie de politie, pana a fost ucis de politisti. Si aceasta grupare este etichetata de FBI ca fiind organizatie terorista, dar nici despre actiunile acesteia nu se spun prea multe publicului.
Crestinii Ingrijorati, o grupare infiintata in anii 1980 de pastorul Monte “Kim” Miller, in Denver. Desi cred ca fiecare evreu trebuie convertit la crestinism se considera sustinatori fermi ai Israelului si una dintre dorintele lor este alungarea tuturor musulmanilor din Israel. In anul 1999 politia israeliana a arestat 14 membri ai gruparii, avand indicii ca planuiau unele atacuri impotriva musulmanilor. Unul dintre obiective se banuia ca ar fi fost moscheea al-Aqsa (pe Muntele Templului, Ierusalim), pe care a vizat-o, in 1969 si un crestin din Australia si care a incercat (fara succes) sa o distruga prin incendiere. In anul 2014 a fost arestat un individ banuit ca planuia sa arunce in aer unele obiective musulmane. In 2008 un canal TV din Denver instiinta ca membrii gruparii s-au ascuns iar fondatorul nu a mai fost vazut de 10 ani.
Liga Apararii Evreilor este un grup religios extremist, violent, ai carui membri jura ca nimic nu-i va impiedica sa puna capat antisemitismului si comit acte de terorism in timp ce critica alte acte de terorism. Infiintata in anul 1968 gruparea a castigat notorietate prin criticile dure aduse Uniunii Sovietice. O ancheta FBI din anul 2004 arata ca gruparea are la activ cel putin 15 atacuri teroriste care au fost comise in anii 1980. In anul 2001 liderul a fost arestat si acuzat de complot pentru aruncarea in aer a unei moschei din Los Angeles.
Gruparea a fost infiintata din dorinta de a pune capat terorismului, opresiunii, saraciei si a ajuns sa se transforme in exact ceea ce dorea sa combata.
Klu Klux Klan este una dintre cele mai cunscute organizatii si actiunile sale au avut rezultate dezastruoase inca din anul 1865, cand a fost fondata de veteranii confederati care incercau sa restabileasca “suprematia alba” si sa atace toti negrii eliberati si pe cei care i-au ajutat. De-a lungul timpului au asasinat personalitati proeminente, politicieni, lideri religiosi sau lideri ai comunitatilor. Azi, gruparea e concentrata impotriva imigrantilor ilegali, homosexualilor, infractorilor de rand si impotriva afro-americanilor. Klanul e, practic, la baza fiecarei organizatii care sustine “suprematia albilor”.

Eco-terirsmul e termenul folosit pentru a desemna actele de violenta savarsite in sprijinul unor cauze ecologice, de mediu, impotriva persoanelor si bunurilor acestora.

Frontul pentru Eliberarea Pamantului e o grupare care se considera ecologista; infiintata in SUA, are celule in toata lumea Occidentala. “Elfii”, cum isi mai spun membrii, utilizeaza tacticile razboiului de gherila in incercarea de a opri distrugerea ecosistemului. Distrug infrastructuri importante si foarte scumpe, inclusiv liniile electrice. In atacurile lor folosesc mai ales focul: au incendiat statiuni de schi, birouri ale “politiei parcurilor”, au distrus un laborator al Monsanto pe motiv ca acolo se creaza organisme modificate genetic (Monsanto fiind o mare companie in domeniul modificarii genetice a organismelor)
Unul dintre documentarele despre aceasta organizatie este “If A Tree Falls: A Story Of The Earth Eliberation Front”.
Frontul pentru Eliberarea Animalelor este tot un grup acuzat de acte de eco-terorism pentru ca membrii sai distrug bunuri in valoare de milioane de dolari in incercarea de a elibera animalele din laboratoare, gradini zoologice, ferme, fabrici etc. Uneori, oamenii sunt raniti, fermierii si muncitorii suportand si pagube materiale importante, dar si animalele pe care vor sa le salveze au de suferit. Ei vor un tratament uman pentru toate creaturile. Se considera non-violenti, sustinand ca ceea ce fac este echivalentul distrugerii camerelor de gazare din lagarele de concentrare naziste. Totusi, unele animale pe care reusesc sa le elibereze pur si simplu nu ar putea supravietui in salbaticie si ar trebui duse undeva si ingrijite pana la moarte. Argumentul ca testele si experientele pe animale sunt utile in cercetarea si dezvoltarea de noi metode pentru tratarea bolilor existente nu il comentez aici.

Acestea sunt numai cateva din miile de organizatii cu astfel de profil care exista in lume si care provoaca pagube mari, terorizeaza, ucid oameni si mai nimeni nu zice nimic despre acesti indivizi periculosi.

Ati auzit despre teroristii budhisti? Extremisti budhisti au ucis civili musulmani din Birmania si Sri Lanka, in chiar acest secol, in 2013 si mai devreme. Dar despre teroristii evrei? Intr-un raport al Departamentului de Stat (SUA) se arata ca au existat multe acte de terorism savarsite de colonistii israelieni care au atacat civili palestinieni si au vandalizat multe moschei si biserici crestine.

Un fel de concluzie: actele de terorism pot fi savarsite de aproape oricine, oriunde, nu sunt o caracteristica pentru o anumita natiune, etnie, pentru o anumita religie s.a.m.d. Poate pentru a nu cadea in capcana extremismului, in capcana indoctrinarii, copiii ar trebui sa invete la scoala despre ce inseamna "activist" si "activism". Zic si eu…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.