2023-10-22

Frunzisul din fereastra

În 20 octombrie am intrat un pic pe FB, cu un scop precis, și dacă tot eram acolo am vizitat și pagina fotografului preferat: Brașov, orașul sufletului meu, unde – între multe poze frumoase foarte (și interesante) – am văzut-o și pe cea de mai jos.

o fereastra in care se oglindesc frunzele galbene ale unui pom

N-am rezistat tentației și am adus-o aici, pentru jocul Reflexii în oglindă preluat de Carmen de la SoriN (http://fewstuff.blogspot.com/) și găzduit pe blogul Între vis și realitate.

Vineri spre sâmbătă, cu puțin înainte de miezul nopții, a început o furtună veselă. O numesc veselă pentru că deși era puternic vântul, nu părea... furios. Crengile copacilor se zbăteau într-un fel de dans și pe fereastră intra aer extraordinar de cald – m-am gândit că e de la „gura de aerisire” a celor din magazinul aflat la parter, dar era doar aerul-aer. Sâmbătă a fost cald; duminică la fel. Vântul a bătut în continuare, dar în etape și nu la fel de puternic. Interesant mi se pare că până și mestecenii și-au păstrat pe crengi mare parte dintre bănuții lor aurii, cu tot vântul.


Orionidele

În noaptea de 21 spre 22 octombrie, în emisfera nordică a Pământului (deci și în România), a putut fi observată o ploaie de stele. În această perioadă Pământul trece printr-un nor de praf lăsat în urmă de coada cometei Halley, una dintre cele mai cunoscute comete. În timpul nopții – în zonele unde întunericul e deplin, mai ales, pot fi văzute 20-30 de stele căzătoare pe oră.

Orionidele sunt o ploaie de meteori care apar în timpul lunii octombrie. Acești meteori sunt numiți Orionide deoarece radiază din constelația Orion – punctul de pe cer de unde par să provină. Particulele de praf se ciocnesc cu atmosfera Pământului și ard, creând fenomenul stelelor căzătoare.

Deși cerul a fost senin, deși am căscat ochii spre cer, nu am văzut stelele căzătoare. Știu că de-a lungul anilor, din balconul apartamentului, am văzut stele căzătoare, doar că nu-mi amintesc din ce punct de pe cer (constelație) proveneau – de fapt, nu-mi amintesc luna în care am văzut meteorii, ‘că n-aveam pe atunci idee ce și cum cu stelele căzătoare (nu e ca și cum azi aș ști foarte multe, dar ceva mai mult știu). Ploi de stele sunt cam în fiecare lună a anului.

26 de comentarii:

  1. Ce bine era daca ai fi postat pe 20! Habar nu am avut de evenimentul cosmic.
    Asta e, data viitoare poate nu vor fi nori si voi vedea vreo stea cazatoare, ca nu cred ca am vazut vreodata.
    In poza, galbenul copacului tau seamana cu galbenul copacului meu. Excelenta imaginea aleasa.
    Pupici si seara frumoasa, Diana draga! O saptamana usoara! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci am vrut sa postez, dar... deh! Nu prea e cum vreau eu. 😊
      La acelasi lucru m-am gandit cand am vazut copacul din poza ta!
      Prima data - in copilarie - cand am vazut stele cazatoare m-am speriat! 😃 M-a lamurit tata cam ce si cum, cand am fugit la el sa-i spun ca din cer cade ceva... (mi-au povestit parintii; eu nu mai tineam minte). La maturitate m-am speriat cand am vazut Luna rasarind - eram chiar pe langa "punctul" in care a rasarit Luna - era imensa!!! 😊 Cred ca sunt cam "sperioasa". 😂
      In noapte de 21 spre 22 am vazut Luceafarul de seara si, mai apoi, o jumatate de Luna - arata ca o jumatate de felie de lamaie uriasa. De-ar fi plouat... am fi avut un ceai special. 😊
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤ Sptamana usoara - si cu spor! - si pentru tine! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Diana, bine ca am comentat si nu ti-am spus:
    La Multi Ani!
    Sa fii sanatoasa si sa te bucuri de fiecare zi impreuna cu dragii tai!
    Si sper ca ai avut o zi cu multe zambete!
    Imbratisari si pupici! ❤️😘
    ¸.•*¨*•♫♪♪♫•*¨*•.¸¸❤Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ¸.•*¨*•♫♪♪♫•*¨*•.¸¸❤Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ¸.•*¨*•♫♪♪♫•*¨*•.¸¸❤Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Suzana draga! 😘 💕
      La fel sa fie si pentru tine, pentru voi: sanatate si bucurii cat mai multe! ❤ Si ocazii de a zambi! La cum cred ca esti, gasesti motive sa zambesti aproape la orice - si asta-i tare bine! 😊
      A fost o zi cu multe zambete, cu buchete de flori, dulciuri si oameni dragi care fara sa se inteleaga intre ei, au trecut pe la noi (telefonand in prealabil, tragandu-ma de limba daca ies pe undeva). Culmea e ca nu m-am prins! Probabil ca eram incurcata in bucuria... irationala 😊 pe care o simteam. Si asa, ne-am trezit cu ei in vizita. Si m-am bucurat foarte tare - suntem amici buni cu totii, dar ne intalnim destul de rar in "formatie completa" din cauza de program de munca.
      Multumesc si pentru "felicitarea muzicala" de la finalul mesajului. 💖
      Imbratisari si pupici! 😘 💕 🤗

      Ștergere
  3. Ce imagine frumoasa ai gasit!! :)
    Ohhhh si cat de interesant - Orionde. Nu stiam despre ele. Ma bucur ca ne-ai povestit!
    Acum ca spui, nici eu nu imi mai amintesc de cand nu am mai vazut stele cazatoare pe cer :O. Pe vremuri mai mereu vedeam - cel mai mult imi placea cand mergeam la bunici sa vad stelele.. era feeric.
    Pupici cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place imaginea! De cand am vazut-o mi-e gandul numai la... miere! 😊 In an sunt mai multe "etape" cu stele cazatoare, dar nu retin niciodata cand sunt... Mai importante - un fel de a spune - sunt Perseidele, in august, parca, si... pe celelalte iar le-am uitat. :(( Dar sunt si in decembrie.
      In zone fara blocuri, fara "iluminat stradal" si reclame luminoase chiar se pot vedea bine - mai ales cand nu e nici Luna vizibila. Cu adevarat feeric, chiar si atunci cand "nu cad" stelele.
      Pupici cu drag! 💗

      Ștergere
  4. Se ve tan lindo que te hace soñar al igual que tu escrito. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  5. E o alegere perfectă pentru jocul găzduit de Carmen. Din păcate, blogul meu e dereglat și-mi face figuri când postez imagini. Ratez astfel și ”miercurea fără cuvinte”.
    Stelele căzătoare mă impresionează dintotdeauna, însă din cauza serialelor tv și evenimentelor politice uit de evenimentele cosmice. Azi am aflat că Orion (Vânătorul) este o constelație de iarnă în emisfera noastră.
    Felicitări pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere! 😊
      Am observat ca nu mai sunt poze la tine - mereu ai postat "asortate" ori la citate ori la "situatia inconjuratoare", si cu ocazia unor date speciale din istorie... M-am gandit ca, probabil, ai ajuns la limita spatiului pentru poze (postate gratis) pe WP, dar acum inteleg ca e altceva... :(( Ai aruncat o privire pe forumul de la WP - poate au avut si altii probleme asemanatoare (s-au tot facut modificari)... Ma gandesc ca ai facut-o, dar in caz ca nu... 😊

      Nu stiam ca-i zice si Vanatorul! Multumesc de info! Nu stiu daca si la noi, dar nord-americanii numesc Luna Plina din octombrie Luna Vanatorului.
      Numai de bine! Iti doresc sa rezolvi cat mai curand problema cu postarea pozelor.

      Ștergere
    2. WordPress-ul s-a cam săturat să mă găzduiască gratuit. Le dau dreptate...
      Mă tot îndeamnă să-mi fac abonament pentru un domeniu sau așa ceva...Deocamdată mi-am deschis un cont pe Facebook cu numele din buletin și numărul de telefon fără parolă. A fost amuzant: în câteva minute au fost anunțați toți cunoscuții care aveau telefonul meu că am cont pe fb...Acum, după vreo doi ani de fb, aud că și această platformă va cere bani dacă nu admitem imagini publicitare lîngă postări.

      Ștergere
    3. Uau! (la faza cu FB). 😊 Nu am citit integral "noua" politica a platformei, pentru ca nu prea postez acolo.
      In cazul WP, din ce am inteles de la altii, poti ignora (fara consecinte) propunerea lor cu plata, iar daca spatiul gratuit "dedicat" fotografiilor nu este consumat e probabil sa fie o alta problema (am inteles ca au facut ceva modificari la platforma)
      Sper sa rezolvi cat mai curand problema cu publicatul imaginilor.

      Ștergere
  6. Aaah, am uitat de fenomenul ăsta şi sânbătă, la cafea, am citit despre şi mi-am propus să ies în balcon, să mă uit. Na, asta e, data viitoare. Dar dacă spui că nu ai văzut, probabil că nici eu nu aş fi văzut. Mă amăgesc cu asta :D
    E deosebită poza, îmi place foarte mult. Îmi imaginez că pomişorul verde, ce-o fi el, se uită-n oglindă şi se vede mare şi îngălbenit. Poate fi de bine sau de rău, depinde de interpretare. Na, la asta m-am gândit văzând-o deşi da, e un geam acolo, dar e loc de interpretări, nu?
    Zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam la fel patesc si eu, an de an - aflu cand e cu stele cazatoare si... imi amintesc a doua zi, cand citesc despre pe undeva. 😊 Da, e o consolare. 😃
      Cand imi amintesc la timp... nu le vad! 😊
      Hahaha! Imi place interpretarea ta! 😊 Pomisorul verde se vede galben! E de bine: el se stia "tinichea" si constata ca e din aur! 😊 Sau... din "pui" ce era, s-a maturizat. Cat de mult se poate "broda" pe tema!
      Multumesc, Potecuta! Seara frumoasa!

      Ștergere
  7. Olá Diana!

    Linda imagem. Aqui no Brasil, muito difícil de se ver esses fenômeno. as luzes atrapalham. Tenha uma semana repleta de luz
    abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      Sim, as luzes bloqueiam a visão dessas chuvas de estrelas.
      Provavelmente é visível de alguns lugares – aqueles localizados no hemisfério norte, longe das grandes cidades.
      Obrigado! Dias repleta de luz para você também!
      Abraços.

      Ștergere
  8. Îmi imaginez aceasta faina priveliste proiectata prin (Cu)vânt blând, "stele cazatoare" si Doamna Toamna în plina transfigurare...
    Sa ai o toamna magica, sublima, învesmântata în bucurii, pace si Lumina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos ai spus! 😊
      Iti multumesc, Iosif! La fel sa fie si pentru tine!

      Ștergere
  9. Cu un pic de întârziere, la mulți ani!
    Nu știam decât de Perseide, oricum de mult nu am mai văzut cerul noaptea în toată splendoarea lui. Prea multe lumini in jur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc! ❤
      De Perseide imi amintesc cel mai des, dar nu la fel de des imi amintesc sa privesc cerul cand "se anunta". 😊
      Noi avem "bafta" ca in cartier nu sunt reclame "stralucitoare" siuate la inaltime, iar iluminatul stradal e slab - pe baza de senzori: se mareste lumina "la miscare". 😊 Pe scurt: unele fenomene pot fi observate cand nu e cerul cu nori (si cand imi amintesc). Poate ca Orionidele nu s-au vazut niciodata din zona unde locuim. 😊

      Ștergere
  10. Wow... Ce imi plac articolele tale de la RIO 🤗🥰 asa imagini frumoase si asa interesante informatii ✌️🤗🥰 superb articool.
    Multumim 🤗🥰
    Pupici si imbratisari de la Trio pentru Quattro 😘🐾💞🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru complimente, Carmen draga! 💕 Ma bucur sa stiu ca iti place. 🤗
      Cu placere! ☕
      Imbratisari si pupici cu drag si de la noi pentru voi! 💞 💖 🐾 🤗

      Ștergere
  11. Toamna aceasta este deosebită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai numit-o frumos "deosebita". I-am zis "ciudatica". 😊 La anu' isi va reveni, si va fi cum e toamna pe care o cunosc. Mdeh! In fond, nu scrie nicaieri ca anotimpurile n-au "voie" sa isi schimbe "naravul". 😊

      Ștergere
  12. Un start bun in weekend, Diana draga.
    Pupici si descoperiri interesante!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Suzana draga! 💕 La fel! 😊
      Weekend minunat iti doresc! Pupici! ❤ 😘

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.