2024-05-29

Theriene? Miercurea fara cuvinte

Doua adolescente stand în balta

Adolescente in patru labe într-o balta

Fotografii pentru Miercurea fara cuvinte, joc găzduit de Carmen pe blogul Între vis și realitate. Invitați în joc tot cei care doresc. Informații pe blogul amintit.

2024-05-13

Jocurile in viata omului.

Oamenii s-au jucat dintotdeauna - o dovedesc arheologia, literatura, etnografia. 

Jocurile sunt la fel de vechi ca civilizația însăși și la fel de variate ca aripile fluturilor. Pentru ele a fost cheltuită o cantitate fantastica de energie mintală. (M. Gardner)

Cine cercetează istoria civilizației omenești observa că jocul și munca formează cele două fețe ale activității omenești.
(I.C. Petrescu)

In timp, jocurile au ajuns un adevărat univers; sunt industrie, sunt știință. S-au realizat jocuri in mii de forme, pentru anumite vârste și pentru toate categoriile de vârstă. Se organizează târguri internaționale, concursuri etc.. 

Jocurile posedă unele din calitățile operei de artă. (A. Huxley)

Jocurile au importanță educativ-formativa, în general; jocurile logice, în special, au rol în conturarea și antrenarea memoriei, puterii de analiză, puterii de concentrare; dezvolta și antrenează suplețea gândirii, capacitatea de a evalua situații complexe, de a anticipa s.a.m.d..

Jocul este prima poezie a omului, el dezvolta toate forțele sale. (J. Paul)

Jocurile fac corpul mai viguros, mai suplu și mai rezistent, vederea mai pătrunzătoare, tactilul mai subtil, spiritul mai metodic și mai ingenios. Orice joc întărește, ascute, vreuna din capacitățile fizice sau intelectuale. (R. Callois)

Jocurile nu au granite - jocuri din Asia se joaca in Europa și invers, ca exemplu - se adresează oamenilor de toate categoriile de vârstă, indiferent de preocupări, de sex etc.. 

Jocul este o punte aruncata între copilărie și vârsta matură. (J. Chateau)

Omul este un om întreg numai atunci când se joaca. (Fr. Schiller)

Nicăieri omul nu a dovedit mai multa inventivitate decât în jocurile sale. (G.W. Leibniz)

Jocurile se adresează copilului din fiecare om. Sunt multi oameni - nu doar adulți, ci și copii influențați prin "educație" - care consideră că jocul ar fi ceva neserios și superficial, că aceia care își consacră timpul, pasiunea și talentul practicării sau inventării unor tipuri mereu mai sofisticate și mai diversificate de jocuri sau că cel care urmărește să le descifreze tâlcul, sa le joace, și-ar irosi forțele într-o activitate inutilă, activitate care e dincolo de sfera evenimentelor cu semnificație umană autentică.

Copilul are foarte de timpuriu înclinare spre jocuri. Aceasta înclinare nu trebuie suprimată ci supravegheată.
(Cicero)

Copiii trebuie să învețe jucandu-se. Orele de învățătură trebuie sa alterneze cu cele de exerciții și jocuri.
(J. B. Basedow)

Aceasta postare participa la jocul Citate favorite găzduit de Suzana.

Știați că... in jocul de Bridge schimbul de locuri se face după cu totul alte criterii decât la jocul de fotbal? ☺️

Carte cu și despre joacă și jocuri

Citatele le-am copiat din "Cartea jocurilor", București, 1989 sau pe acolo, pentru că nu scrie, autor colectiv.